Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć!

Planuje wykafelkowanie łazienki, kuchni i przedpokoju jasnymi kafelkami, co wiąże się z wypełnieniem szczelin białą fugą, różne opinie krążą po internecie a to że się łatwo brudzą, po czasie się można niczym domyc, częściej trzeba myć niż np: szare, z czasem potrafią zżółknąć.

Tłumacze sobie to zakupem zbyt "taniej" lub jak kto woli słabej jakościowo fugi?

Jak wasze doświadczenia z białymi fugami? Czy to tylko internetowy bełkot czy coś w tym jest?

Macie może jakichś sprawdzonych producentów?

Pozdrawiam.

Cześć!

Planuje wykafelkowanie łazienki, kuchni i przedpokoju jasnymi kafelkami, co wiąże się z wypełnieniem szczelin białą fugą, różne opinie krążą po internecie a to że się łatwo brudzą, po czasie się można niczym domyc, częściej trzeba myć niż np: szare, z czasem potrafią zżółknąć.

Tłumacze sobie to zakupem zbyt "taniej" lub jak kto woli słabej jakościowo fugi?

Jak wasze doświadczenia z białymi fugami? Czy to tylko internetowy bełkot czy coś w tym jest?

Macie może jakichś sprawdzonych producentów?

Pozdrawiam.

Fugi należy zaimpregnować specjalnym preparatem. W razie czego do ich mycia doskonale sprawdza się myjka parowa choćby taka lub inna z stówkę https://www.mediaexpert.pl/agd-male/sprzatanie/parownice/czyscik-parowy-sencor-ssc-3001yl?gclid=EAIaIQobChMIwvCohbiX-gIVhteyCh2MpQXTEAQYCCABEgJxwvD_BwE

mam białe firmy Mapei zero problemów z myciem.

Pamiętaj żeby fugi łączące ścianę z podłogą wykonać elastyczne Mapei też takie ma.

Edytowane przez inwestor

jak biała na sciany to moze byc tradycyjna ( chyba ze masz tam przestrzen robocza jak np w kuchni to odradzam). Jeżeli biala na podloge, to tylko epoksyd, bo inaczej zaraz bedzie juz na stale ciemnoszara.. tylko bardzo uważaj - nie nakłada się jej jak tradycyjnej tj. cementowej, gdzie nastepnego dnia czy nawet miesiac pozniej mozesz sobie doczyscic plytki. Jak ci zostanie niedomyta fuga na płytce to później usuwał będziesz ją razem z płytką.

niby sa preparaty do "doczyszczenia" w ciagu 48h od nalozenia, ale sa inwazyjne i mogą odbarwić płytki ( loteria).

Edytowane przez Dzeus86

• 2 weeks później...
Jak kolega inwestor napisał, przy czyszczenie parownicą w miarę systematycznie fug, raczej nie odbarwią Ci się, ani nie zajdą zbyt mocno brudem. Tylko co do podlinkowanej przez niego parownicy, to polecam dołożyć i kupić Karchersa SC3, SC4 bądź według mnie najlepszą SC5. Miałem SC3 i przesiadłem się na SC5, żeby dodatkowo móc ogarnąć sobie auto w środku. Lepszej parownicy nie używałem :)

Fugi epoksydowe nie zmieniają koloru koloru w trakcie użytkowania.Mają jednak kilka cech, które są uciążliwe. Fugi cementowe , moim zdaniem, są najlepsze. Kolor biały jest łatwy w utrzymaniu czystości. Wystarczy użyć jakiegokolwiek środka z zawartością chloru. Chociaż mop parowy również czyści doskonale i nie wymaga stosowania jakiejkolwiek chemii. Dla mnie to ogromna zaleta.

Witam. Sa jeszcze fugi ceramiczne. Chcialam taka u siebie, biala, ale pan, ktory mi robil lazienke, powiedzial, ze takich nigdy nie kladl. Mam wiec epoksydowe, jasnoszare (bo podobniez biale bardzo sie brudza). Potem sie przyznal, ze epoksydowych tez nie robil. Zawsze tylko cementowe. Moze przy okazji jakiegos remontu, wymienie je na ceramiczne...