Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne ocieplanie styropianem

wojtekdomus

Recommended Posts

Jak ci sie tynkowało, bo tego sie obawiam najbardziej?... :)

Cześć. Ja też się tego obawiałem ale kupiłem pistolet za 100 zł, pożyczyłem kompresor i sam zrobiłem strukturę natryskiem. Jak dla mnie wyszło super, przynajmniej ostatnia ściana jak już wiedziałem gdzie popełniłem błędy na poprzednich ścianach :) Nie bój się tego ;) Plusem natrysku jest to że nie musisz mieć kilku osób do nakładania tynku i zacierania, zrobisz to sam

To ja przezwyciężę strach i chyba zostawię w kieszeni te 8 tys :)

Jeśli masz zamiar kłaść tynk cienkowarstwowy sam, to jest to pomysł ryzykowny...no chyba że masz ruchy za trzech - jednego nakładającego i dwóch zacierających, co da gwarancję, że będziesz mokre łączył z mokrym. Jeśli jednak przyschnie...to wątpię byś był zadowolony ze swej pracy.

Nie wiem jaka powierzchnia ale zdolna osoba zrobi poprawnie natryskowo tynk we własnym zakresie (nie trzeba tego zacierać, tylko trzeba brać ziarno 1-1,5mm).

Tylko trzeba najpier zmarnować trochę tynku i ze trzy plyty GK na ustawienie i wyczucie sprzętu. Potem można leciec samemu aczkolwiek przydaje się druga osoba do mieszania i donoszenia materiału, żeby nie skakać po rusztowaniu co jest strasznie denerwujące

Nie wiem jaka powierzchnia ale zdolna osoba zrobi poprawnie natryskowo tynk we własnym zakresie (nie trzeba tego zacierać, tylko trzeba brać ziarno 1-1,5mm).

Tylko trzeba najpier zmarnować trochę tynku i ze trzy plyty GK na ustawienie i wyczucie sprzętu. Potem można leciec samemu aczkolwiek przydaje się druga osoba do mieszania i donoszenia materiału, żeby nie skakać po rusztowaniu co jest strasznie denerwujące

Czyli najpierw porozkładać wiadra z wymieszanym tynkiem na podestach, a potem tynkować. Tak czy siak szkoda prądu, już wolałbym kogoś na czarno z ogłoszenia niż samemu to robić, bo tynk szybko schnie.

Mój szwagier robił sobie natryskiem, ale on jest stolarzem, więc po pierwsze wprawę w malowaniu ma, po drugie kompresor, pistolet też nie marketowe.

Nie ma się o co przyczepić, patrząc na efekt, ale trochę płyt k-g pokrył, zanim ustawił dyszę i powietrze

witam, czy styropian grafitowy trzeba tarować przed klejeniem bo są różne opinie?

Podobno trzeba, jeszcze mówili coś o osłanianiu przed słońcem, że może odpaść od ściany i chyba klej też musi być inny. a próbował ktoś kleić na kleju w pianie? też bede startował za około 2 tyg i szukam informacji styropian już praktycznie jestem zdecydowany na ten:

https://alexa-andrychow.pl/knauf-etixx-p-56.html

jak pytałem o grafitowy to tego polecali, podobno prosty i jego nie trzeba tarować, tylko nie wiem czy można styropian z innej firmy niż kleje? ktoś się orientuje czy bedzie gwarancja?

No i jeszcze jaki styropian dać na balkon pod wylewke?

Edytowane przez kamster188

Podobno trzeba, jeszcze mówili coś o osłanianiu przed słońcem, że może odpaść od ściany i chyba klej też musi być inny. a próbował ktoś kleić na kleju w pianie? też bede startował za około 2 tyg i szukam informacji styropian już praktycznie jestem zdecydowany na ten:

https://alexa-andrychow.pl/knauf-etixx-p-56.html

jak pytałem o grafitowy to tego polecali, podobno prosty i jego nie trzeba tarować, tylko nie wiem czy można styropian z innej firmy niż kleje? ktoś się orientuje czy bedzie gwarancja?

No i jeszcze jaki styropian dać na balkon pod wylewke?

Tarować - IMO trzeba każdy. Kleiłem na pianoklej i na klej z worka. Pianoklej jest szybszy, ale dużo droższy i moim zdaniem słabiej trzyma (szczególnie jeśli nie kleimy po całości (duże zużycie)

Cześć. Ja też się tego obawiałem ale kupiłem pistolet za 100 zł, pożyczyłem kompresor i sam zrobiłem strukturę natryskiem. Jak dla mnie wyszło super, przynajmniej ostatnia ściana jak już wiedziałem gdzie popełniłem błędy na poprzednich ścianach :) Nie bój się tego ;) Plusem natrysku jest to że nie musisz mieć kilku osób do nakładania tynku i zacierania, zrobisz to sam

Nad tym pistoleten natryskowym też myślałem ostro ale już było po czasie a szkoda bo wydałbym niewiele i zyskał sporo .

Tarować - IMO trzeba każdy. Kleiłem na pianoklej i na klej z worka. Pianoklej jest szybszy, ale dużo droższy i moim zdaniem słabiej trzyma (szczególnie jeśli nie kleimy po całości (duże zużycie)

Pianoklej jest mocniejszy od tego z wora , a co do odciskania od ściany to fakt i moja rada taka kleić pianką ale dać też po co najmniej 2 placki zwykłego kleju z worka wtedy dociśniesz i zostaje ot taka hybryda .

Ściane miałeś prostą? Jaka max grubość pianki była u ciebie ? Jak unikałeś "odciskania" styropianu od ściany

3 ściany bez tragedii. Front - banan nie ściana :)

Na gruncie i poniżej poziomu gruntu - zastrzały z desek dawałem na wszelki wypadek. Zauważyłem że lepsze pianki mniej sprężynują (różowy Ceresit był chyba najlepszy). Potem robiliśmy systemem łączonym pianoklej + klej z worka.

Najważniejsze to nie przyklejać od razu. Połóż styropian, nałóż kleju, odczekaj minutę, czy dwie (aż klej nie zacznie wiązać) i dopiero na ścianę dajesz.

Decyzja zapadła, wczoraj zamówiłem etixx, jeśli chodzi o tarowanie przed zaciąganiem siatki, to tak, trzeba każdy, ale tutaj mówie o tarkowaniu przy klejeniu styropianu, etixxa nie trzeba, bo już ma porowatą fakture jak wychodzi z formy, tak mi to tłumaczyli. Bardziej mnie martwi to, że u nas już temperatury bliskie zeru rano...