Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viessman 050W - taktowanie, mały przepływ?

WojciszPL

Recommended Posts

Cześć, domek 130m2, parter podłogówka po całości, piętro grzejniki + podłogówka w łazience.

Pomijając fakt fatalnego sterowania w instalacji (robione przez dewelopera, inny wątek o tym), mam ogromny problem z taktowaniem kotła.

Zdaje sobie sprawę, że kocioł ma moc minimalną 6kw, co jest dużo za dużo jak na mój dom do pracy ciągłej przez większość sezonu, ale nawet jak instalacja jest zimna, to kocioł odpala się, błyskawicznie dobija do temperatury zadanej, po kilku sek. ją przekracza i tak cały czas!

Nie jestem w stanie w żaden sposób nawet przegrzać domu (gdybym chciał), bo ustawiając na kotle nawet temp. 60st, grzejniki na piętrze są gorące tylko na samej górze (1/5 grzejnika albo mniej), a dół zimny. Dodam też że instalacja baaaardzo długo się rozgrzewa (na ciepło w grzejnikach trzeba czekać czasem kilkanaście minut albo więcej).

To wszystko skłania mnie do przemyśleń, że jest problem z odbiorem ciepła - za małe przepływy w instalacji.

I teraz tak: 2 rozdzielacze, do każdego idzie od kotła PEX 26x3, od rozdzielaczy idą pętle na grzejniki PEX 16.

Sterowania na pompie tutaj nie ma (ponoć wszystko dzieje się "samo") i nie mam jak zwiększyć przepływu. Czy ktoś ma jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Wojtek

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zakłądam że mówisz o B1HC lub starszym. ten kotły nie były hydraulicznie przygotowane do pracy z tak dużymi przepływami. Pompa w kotle pozwala pracować na dT=20K przy zejściu do dT na poziomie ogrzewania podłogowego przepływy sa tak duże że pompa nie daje rady. Deweloper jak zwykle wybieral co najtańsze nie interesując sie projektem.

widże że bladego pojęcia nie masz więc co tu tłumaczyć. Odpowiedz jaki masz obliczeniowy przepływ i jaką wymaganą wysokość podnoszenia dla tego przepływu

a jak miałbyś w instalacji wszystko ok to byś tu nie pytał jak to poprawić.Bo na pewno masz sprżegło hydrauliczne i oddzielne pompy dla grzejników i podłogówki i zawór trójdrogowy mieszający....

Edytowane przez redox7

Bladego pojęcia nie mam o co Tobie chodzi ;)

przy zejściu do dT na poziomie ogrzewania podłogowego przepływy sa tak duże że pompa nie daje rady.

Pompka nie osiąga tego dt czy osiąga? Taki :offtopic: sie robi. Tak z ciekawości pytam co tam za pompka siedzi, co w prawidłowo zrobionej instalacji nie potrafi zrobic tych niecałych 2m3/h?

Wracajac do topiku widać, że jest problem z odbiorem ciepła. Wg opisu instalacja nie pracuje nawet na tym dt20

ale nawet jak instalacja jest zimna, to kocioł odpala się, błyskawicznie dobija do temperatury zadanej
. Coś blokuje przepływ, zapowietrzenie, zamknięty zawór/zawory, zapchany filtr. Nie wiemy czy jest sprzęgło, czy przy rozdzielaczach są grupy mieszające, czy kocioł jest podpięty bezpośrednio do rozdzielaczy i czy pracuje pogodowo.

@redox7 spójrz kto jest autorem wątku

Edytowane przez mac_612

Sprzęgło jest czy nie.?

Nie ma sprzęgła. Od kotła jest trójnik i idwa 2 PEX'y 26 do dwóch rozdzielaczy - jeden parter, drugi piętro. Na parterze są dwa obwody grzejnikowe (garaż, łazienka) + 5 pętli podłogówki. Do podłogówki jest sekcja mieszająca, zrobiona z UWAGA ... zaworu VTA552 do CWU (antypoparzeniowy) . Taka to deweloperska twórczość... Do tego pompa mieszająca WILO Para 25/6-43/SC

Zamieść fotki z instalacji, nastawy na pompach oraz ich typ, Bez tego ani rusz,

Zdjecia rozdzielacza na dole, zaworu mieszajacego oraz pompy mieszajacej poniżej:

iQmICy9.jpg

HucHDHu.jpg

pK631rn.jpg

tutaj zdjecie pompy głównej obiegowej któr

tYXAVKM.png

zakłądam że mówisz o B1HC lub starszym. ten kotły nie były hydraulicznie przygotowane do pracy z tak dużymi przepływami. Pompa w kotle pozwala pracować na dT=20K przy zejściu do dT na poziomie ogrzewania podłogowego przepływy sa tak duże że pompa nie daje rady. Deweloper jak zwykle wybieral co najtańsze nie interesując sie projektem.

Mój model to model to 050W BPJD. Pompa obiegowa jaka tam siedzi zamieszczona wyżej. Wszystko mi wskazuje na to, że jest ewidentny problem z przepływami, ale totalnie nie mam pomysłu co może być powodem. Średnice może mogłby być większe (PEX 32 zamiast 26) do rozdzielaczy, ale to stosunkowo krótkie odcinki, mały dom, więc nie powinno być chyba aż takiej tragedii.

Co to znaczy, że pompa nie daje rady wszak schodzi do takich przepływów?!

WojciszPL Kocioł jest dobrze odpowietrzony? Instalacja nowa? Filtr drożny?

Nie bardzo wiem, jak określić czy jest "dobrze" odpowietrzony. Nie mam niestety w instalacji separatora powietrza, chciałem założyć Flamco, ale widzę co się dzieje z instalacją i obawiam się że deweloper mógłby uciekać od rękojmi, jakby zobaczył przeróbki, więc póki co niestety tylko odpowietrzniki w rozdzielaczach + ręcznie odpowietrzanie w grzejnikach. Wielokrotnie sprawdzałem na grzejnikach czy nic się nie pojawia i zero powietrza od dawna. Instalacja roczna, filtr rok temu był tak zawalony że woda nie docierała w ogóle do rozdzielacza, teraz jest drożny - sprawdzałem.

Wracajac do topiku widać, że jest problem z odbiorem ciepła. Wg opisu instalacja nie pracuje nawet na tym dt20 . Coś blokuje przepływ, zapowietrzenie, zamknięty zawór/zawory, zapchany filtr. Nie wiemy czy jest sprzęgło, czy przy rozdzielaczach są grupy mieszające, czy kocioł jest podpięty bezpośrednio do rozdzielaczy i czy pracuje pogodowo.

@redox7 spójrz kto jest autorem wątku

Zgadzam się w 100%, moja diagnoza póki co jest podobna. Ewidentny problem z odbiorem. Opis instalacji wrzuciłem wyżej, łącznie z pompkami jakie w niej pracują.

Wszystkie zawory na max otwarte (rozdzielacz, pod grzejnikami).

To co zauważyłem wczoraj i dzisiaj - jak kocioł odpala się tylko ze sterownika na piętrze (czyli nie chodzi pompa mieszająca podłogówki) to do grzejników słabo i wolno, ale jakiekolwiek ciepło dociera. Natomiast jak odpalił się dziś rano na obydwa obiegi (pracowało pompka WILO na podłogę) to po godzinie grzejniki na górze ciągle zimne, kocioł taktował jak szalony. Po wyłączeniu pompki WILO pojawiło się po jakimś czasie ciepło na grzejnikach, ale oczywiście taktowanie dalej było.

Edytowane przez WojciszPL

jeśli temat jeszcze podlega pod gwarancję/rękojmię to proponowałbym wziąć biegłego rzeczoznawcę. Na isntalacji sa 2 pompy i w sumie nie dają rady...???nie wspominająć, o tym, że bez sprzęgła lub innego równoważenia hydraulicznego to zaraz ktoraś z nich sie rozleci... Edytowane przez Konsultant Viessmann

opis sugeruje zbyt mały przepływ przez kocioł co skutkuje szybkim przegrzaniem i wyłączeniem kotła. Jeśli instalacja jest wykonana zgodnie z projektem to proszę sprawdzić czy nie jest zapowietrzona albo czy filtry nie sa zapchane.

niestety moje odczucia są podobne, tylko nie wiem jak to udowodnić deweloperowi, albo co z tym zrobić. Deweloper twierdzi, że "wszystko zgodnie z projektem", choć jak poprosiłem o projekt z OZC, doborem grzejników, przepływów, to zrobił duże oczy - takie projektu pewnie brak. Czy ma obowiązek mi taki dokument dostarczyć?

Wiem że Viessman sugeruje min. fi28 wewn do rozdzielaczy, tutaj mamy PEX26x3 (czyli 20wewn) ale czy to by robiło aż taki problem?

Wczoraj serwisant Viessman poradził aby na dzień-dwa wypiąć wtyczkę PWM od pompy, aby chodziła na max - wydawało mi się wczoraj jakby było trochę lepiej, ale dziś sterownik na parterze uruchomił kocioł razem z pompą podłogówki i po godzinie grzejniki na pietrze nadal były zimne...

jeśli temat jeszcze podlega pod gwarancję/rękojmię to proponowałbym wziąć biegłego rzeczoznawcę. Na isntalacji sa 2 pompy i w sumie nie dają rady...???nie wspominająć, o tym, że bez sprzęgła lub innego równoważenia hydraulicznego to zaraz ktoraś z nich sie rozleci...

Czy znacie tutaj kogoś z okolic Warszawy/Piaseczna godnego polecenia?

Z tego co wiem, to rękojmia deweloperska jest na 3 lata, a tutaj od zakupu minął rok, więc powinno podlegać - choć na prawie za dobrze się niestety nie znam

Niby alternatywnie ten zawór można stosować do podłogówki. Ale sposób jego montażu... To nie ma prawa działać. Jak woda z podłogówki ma wrócić do kotła? Musiałby wyjść z tego zaworu "pod prąd" króćcem wody ciepłej.

Jeśli zasilanie jest na dolnej belce to wszystko jest OK.

ae77f9d2446fb7bf927700de78c9.jpg

Na isntalacji sa 2 pompy i w sumie nie dają rady...???nie wspominająć, o tym, że bez sprzęgła lub innego równoważenia hydraulicznego to zaraz ktoraś z nich sie rozleci...

Na instalacji są dwie pompy ale nie pracują szeregowo. Trójnik i obwód grzejników swobodnie zapewnia bezpieczną pracę tym bardziej że druga pompa pracuje tylko na mieszaczu zasysając czynnik z zasilania jak i z powrotu.

niestety moje odczucia są podobne, tylko nie wiem jak to udowodnić deweloperowi, albo co z tym zrobić. Deweloper twierdzi, że "wszystko zgodnie z projektem", choć jak poprosiłem o projekt z OZC, doborem grzejników, przepływów, to zrobił duże oczy - takie projektu pewnie brak. Czy ma obowiązek mi taki dokument dostarczyć?

Nie kłóć się z deweloperem i nie udowadniaj mu winy po jego stronie. Jeśli instalacja kiedykolwiek działała to zgłoś awarię i ma przysłać hydraulika który ogarnie sprawę lub sam zgłosi deweloperowi większy błąd i zasadność modernizacji instalacji.

Jeśli zasilanie jest na dolnej belce to wszystko jest OK.

[ATTACH=CONFIG]460960[/ATTACH]

Skąd taki schemat? Wygląda bliźniaczo do mojego. Wygląda jednak na to, że ktoś przewidział stosowanie takiego zaworu tak jak u mnie.

Analizuję ten schemat i tak sie zastanawiam - czy ten cypelek zaznaczony poniżej służy do równoważenia tych dwóch obiegów?

mDiSrEe.jpg

Czy może być tak, że wszystkie te problemy wynikają ze złego zrównoważenia na tym zaworze?? Choć to chyba myślenie życzeniowe...

Na instalacji są dwie pompy ale nie pracują szeregowo. Trójnik i obwód grzejników swobodnie zapewnia bezpieczną pracę tym bardziej że druga pompa pracuje tylko na mieszaczu zasysając czynnik z zasilania jak i z powrotu.

Nie kłóć się z deweloperem i nie udowadniaj mu winy po jego stronie. Jeśli instalacja kiedykolwiek działała to zgłoś awarię i ma przysłać hydraulika który ogarnie sprawę lub sam zgłosi deweloperowi większy błąd i zasadność modernizacji instalacji.

Nie mam zamiaru się z nikim kłócić, po prostu wydałem kupę forsy na budynek i chcę w nim komfortowo mieszkać. Jak wiadomo instalacja co jest droga i nie wyobrażam sobie aby teraz coś naprawiać na swój koszt.

Co do stwierdzenia instalacja "kiedykolwiek" działała - to od początku były z nią problemy, tylko pierwszą zimę "jakoś" przesiedzieliśmy, nie było czasu na takie rzeczy, poza tym człowiek uznał że musi "wyczuć" instalację i budynek. Ale była masa błędów jak chociażby:

- dwa niezależnie sterowniki 0/1, z których jeden sterował kotłem, a drugi pompą podłogówki - pompa mogła chodzić na pusto, lub odwrotnie, zależnie od histerezy i dokładności pomiaru każdego z nich

- temperatura na zasilaniu podłogówki była ustawiona na max wartość tego zaworu, bodajże 55stopni, przez co na żadnym rotametrze nie można było uzyskać przepływu nawet 0.5L/min - nie zachodziło mieszanie, a podejrzewam że PEX26 na rozdzielacz dawał za mało wody z kotła aby zapewnić przepływy. Dopiero skręcenie przeze mnie na 30stopni na zaworze spowodowało mieszanie i możliwe było ustawienie na rotametrach przepływów ~2l/min

- Totalnie zabrudzona instalacja, pierwszej zimy była interwencja hydraulika, okazało się że filtr był całkiem zabity, nic nie dochodziło do rozdzielacza

Jak widać, ciężko tu mówić o czymś działającym. teraz chciałbym po prostu to wyprostować całkiem.