Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Kto wie kto wie być może i ty kiedyś polecisz, jak już samochodu mieć ie będziesz a dom co 3 lata każą ci docieplać bo oni tak chcą tak sobie wymyśleli ale ty masz płacić za to nie oni , kredyty są niektórzy wezmą ale ja prędzej dom spalę i wyjadę gdzie pieprz rośnie , nasza piękna EU żygać się chce.

ile ty masz lat?

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

A nie lepiej... zwyczajnie żyć? Jest jak jest. Można o coś walczyć, co s poprawić. Ale zwyczajnie trzeba sobie radzić w tym bagnie które mamy. Dopasować się.

W Białorusi zaraz Cię obrobią - bo bogaty z zachodu przyjechał.

A jak w ciemnym zaułku Cię spotka jakaś grupa przyjaznych tubylców możesz się nagle na kosę przewrócić.

Leć do raju.

Jak dla mnie Polska to wciąż świetne miejsce do życia.

Wciąż jest względnie bezpiecznie, można zarobić można czegoś się dorobić i się ustawić. Wystarczy.... chcieć i nieco pomyśleć.

To już nie komuna, że wystarczyło chcieć. Ale wciąż jest nie źle. Wole PL niż zachód, a już w szczególności wschód.

Też wolę PL niż zachód ale z tego zachodu dziwne niepokojące rzeczy do nas transportują w zasadzie nakazują , ja sobie radzę i nie narzekam ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić moich sąsiadów którym wręczą kary administracyjne za niedocieplony budynek on nie ma kasy na docieplenie ani na krę więc co eutanazja ? może wprowadzą wszak lewica rządzi .

Też wolę PL niż zachód ale z tego zachodu dziwne niepokojące rzeczy do nas transportują w zasadzie nakazują , ja sobie radzę i nie narzekam ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić moich sąsiadów którym wręczą kary administracyjne za niedocieplony budynek on nie ma kasy na docieplenie ani na krę więc co eutanazja ? może wprowadzą wszak lewica rządzi .

Kolejny Nostradamus?, co do braku kasy na ocieplenie, wymiane okien czy zródła ciepła to niektórym nie chce sie nawet schylic po tę kasę. Jest "czyste powietrze" zwiekszono limity, moze w przyszłym roku bedą znowu zwiekszone. Wbrew pozorom własciciele tych domów które wymagają docieplenia zwykle mieszczą sie w II czy III najwyzszym poziomie dofinansowania. Jest to odpowiednio 100200 i 136200 zł netto dotacji. Oczywiscie w lepszej systuacji sa domy mniejsze bo wtedy koszt ocieplenia jest nizszy i praktycznie wystarczy na tzw głeboką termomodernizację. Trzeba tylko chciec. Takie za przeproszeniem pieprzenie o braku kasy wpisuje sie czarny PR programu Czyste powietrze. Jaki masz interes w negacji tego programu nie wiem. Wiem ze sporo moich znajomych i pracowników skorzystało z tej dotacji i bardzo sobie chwalą mozliwosc skorzystania z dotacji. Nie wspomne ze dzieki temu ubyło sporo smrodzących kopciuchów na moim osiedlu, a bywało tak ze jak zapaliło dwóch czy trzech jednoczesnie to ja sąsiada z naprzeciwka przez ten dym nie mogłem dojrzec. Bardzo dobrze sie stało ze jest nakaz czyli to co Ty nie mozesz zniesc likwidacji kopciuchów. Ja nie chce wdychac efektów ich przywiązania włascicieli do kopciuchów. Niestety nakaz jakkolwiek uzasadniony i ze wszech miar słuszny nie jest lub jest słabo a nawet bardzo słabo egzekwowany. Zapewne wybory miału na to wpływ, ale nowa władza powinna sie za to ostro wziąć.

Gdyby tak nie bylo do placilbys 5zl za kWh bo czemu nie? Nie zapominaj tez ze te wszystkie twory energetyczne powstaly z pieniedzy podatnikow.

W Warszawie i GZE masz taryfy nieregulowane dla dystrybucji i dla ceny energii, niezatwierdzane przez URE i jakoś nie odbiegają od reszty kraju.

Prąd możesz kupować u dowolnego sprzedawcy.

Po to jest rynek energii aby na tej podstawie oszacowac cene energii. Dystrybutorzy czy jak zwiesz sprzedawcy zarabiaja na przesyle. Oni nie produkuja tylko przesylaja energie.

Tylko RCEm i cena godzinowa, która ma obowiązywać w przyszłym roku dotyczy tylko cen energii czynnej wprowadzanej do sieci przez prosumentów (czyli te kilka % całości obrotu) a nie całości energii i to bez dystrybucji. Nie myl dystrybucji i sprzedaży prądu - producent "paczki" jest innym przedsiębiorstwem, niż "kurier" ją dostarczający.

3. Jak właściciel tartaku mógł się władować w fakturę VAT?

Może dlatego, że to jedna z wielu jego działalności i to chyba raczej ta mniej znacząca.

Wypytałem go o co chodzi z tą mocą bierną.

Zakładał dla tartaku fotowoltaikę już w netbillingu, w celu autokonsumpcji w okresie letnim, co ładnie się pokrywa z produkcją zakładu. Żeby uniknąć wpadki technologicznej wziął sobie jedną z droższych firm z branży, myśląc, że za to ma gwarancję porządnie zaprojektowanej i wykonanej instalacji FV. To firma na "C", której nazwa kojarzy się z pewnym serialowym detektywem z ubiegłej epoki (niechlujny płaszcz, jedno szklane oko) lub z odkrywcą ameryki.

Założył coś koło 50 kWp, jakieś ułamki poniżej tej wartości. Na pierwszą fakturę z zakładu energetycznego (rejon bydgoski więc chyba ENEA) czekał ponad pół roku mimo kilku monitów. Faktura okazała się dwukrotnie wyższa niż za podobny okres przed założeniem FV (coś koło stówy), wartość nabiła kara za moc bierną (czy jakoś tak). Sama energia wyszła fajnie.

Obecnie założył kompensatory (czy co tam się zakłada w takim przypadku) co go kosztowało coś koło 90 tys i teraz jest zadowolony z rachunków.

Póki co zmobilizował prawników i się sądzi zarówno z "C" (za to, że podczas projektowania nie przewidzieli takiej sytuacji) i z zakładem energetycznym za zwłokę w fakturowaniu i to, że nie mógł wcześniej reagować. Jak przyznaje sądzi się dla zasady, bo i tak nie liczy na wygraną. Jednak jakby wiedział na etapie zakładania FV o dodatkowych kosztach kompensacji mocy biernej to by się dwa razy zastanowił nad założeniem instalacji.

Edytowane przez robbas
istotna literówka

Kolejny Nostradamus?, co do braku kasy na ocieplenie, wymiane okien czy zródła ciepła to niektórym nie chce sie nawet schylic po tę kasę. Jest "czyste powietrze" zwiekszono limity, moze w przyszłym roku bedą znowu zwiekszone. Wbrew pozorom własciciele tych domów które wymagają docieplenia zwykle mieszczą sie w II czy III najwyzszym poziomie dofinansowania. Jest to odpowiednio 100200 i 136200 zł netto dotacji. Oczywiscie w lepszej systuacji sa domy mniejsze bo wtedy koszt ocieplenia jest nizszy i praktycznie wystarczy na tzw głeboką termomodernizację. Trzeba tylko chciec. Takie za przeproszeniem pieprzenie o braku kasy wpisuje sie czarny PR programu Czyste powietrze. Jaki masz interes w negacji tego programu nie wiem. Wiem ze sporo moich znajomych i pracowników skorzystało z tej dotacji i bardzo sobie chwalą mozliwosc skorzystania z dotacji. Nie wspomne ze dzieki temu ubyło sporo smrodzących kopciuchów na moim osiedlu, a bywało tak ze jak zapaliło dwóch czy trzech jednoczesnie to ja sąsiada z naprzeciwka przez ten dym nie mogłem dojrzec. Bardzo dobrze sie stało ze jest nakaz czyli to co Ty nie mozesz zniesc likwidacji kopciuchów. Ja nie chce wdychac efektów ich przywiązania włascicieli do kopciuchów. Niestety nakaz jakkolwiek uzasadniony i ze wszech miar słuszny nie jest lub jest słabo a nawet bardzo słabo egzekwowany. Zapewne wybory miału na to wpływ, ale nowa władza powinna sie za to ostro wziąć.

Ty tylko tyle załapałeś ? ja nie chcę palić (ale lubię) ludzie pewnie też nie chcą więc jak EU ma tak ambitne plany i tak się klimatem martwi bardzo to niech za to zapłaci lub kupi mieszkania w nowoczesnych domach a stare zburzy.

Jest "czyste powietrze" zwiekszono limity, moze w przyszłym roku bedą znowu zwiekszone. Wbrew pozorom własciciele tych domów które wymagają docieplenia zwykle mieszczą sie w II czy III najwyzszym poziomie dofinansowania.

Kpisz, czy o drogę pytasz? Próbowałem z tego programu cokolwiek uzyskać na siebie w starej chacie, próbowałem dla rodziców w nowo wybudowanej, po kilku miesiącach papierologii pokazywali nam środkowy palec, bo jednak się nie kwalifikujemy...

A o do przeprowadzki z Kaczogrodu - nie lepiej myśleć o miejsach, gdzie są niskie koszta utrzymania?

Znajomi ostatnio wynieśli się do Kambodży, nowa chata 240m^2 wyniosła ich 160k$ - co prawda od dewelopera, więc zionie nudą, ale lepsze to niż mieszkanie w tej samej cenie kupione u nas...

Założył coś koło 50 MWp, jakieś ułamki poniżej tej wartości.

No, to chyba jest w pierwszej dziesiątce największych elektrowni PV w Polsce. Sto tysięcy paneli to nie w kij dmuchał.

58 MW ma piąty Stępień.

Edytowane przez Kaizen

Obecne ceny RCEm to są średnie ważone cen godzinowych. Wagą jest ilość EE oddanej przez prosumentów w poszczególnych przedziałach czasu. Więc statystyczny prosument nie będzie miał żadnej różnicy w rozliczaniu godzinowym, a RCEm. A w praktyce jedni wyjdą odrobinę na plus (ci, co mniej od średniej oddają w godzinach tańszych, a więcej w droższych), inni odrobinę na minus (ci, co więcej, niż średnia oddają w godzinach tańszych, a mniej w drogiej). Co w praktyce oznacza, że odrobinę więcej pieniędzy dostaną ci, co mają instalacje zamontowane nieoptymalnie (na wschód, zachód, czy w pionie), a ci, co mają optymalny kont na południe dostaną mniej kasy, niż przy rozliczeniu miesięcznym, po średniej.

Na poparcie tego co piszesz podaję co sprawdziłem u siebie - mnożąc w ekscelu moje godzinowe zbilansowane wyslane kilowaty zarówno przez RCEM i RCE dla każdej godziny. Od połowy maja do dzisiaj wysłałem według RCEM prądu za 780 zł (co się zgadza z rozliczeniem depozytu na fakturach), natomiast po podstawieniu pod każdą godzinę RCE wyszło mi 20 złotych więcej.

Różnie to wyglądało w różnych miesiącach. Poniżej miesięczna różnica takiego rozliczenia RCE - RCEM

Maj - 14 zł na korzyść RCE

Czerwiec - 1 zł na korzyść RCEM

Lipiec - 6 zł dla RCE

sierpień - remis (63 groszy różnicy na korzyść RCEM)

wrzesień - 2 zł na korzyść RCEM

paździrnik - złotówa dla RCE

listopad - podobnie

Powyższe są realnymi danymi, na podstawie pracującej faktycznie instalacji, część obliczeniowa dla RCEM poparta fakturami i stanem depozytu, więc algorytm poprawny. Dodam, że instalacja pracowała stabilnie, kłopoty z 253 V miałem tylko w maju. Wystawa całkowicie południowa. Dwa ostatnie miesiące bardzo licha produkcja i autokonsumpcja prawie 100%.

Wygląda więc na to, że sposób rozliczenia rewolucji nie wprowadzi. No chyba, że namiesza tu sam wzrost instalacji FV i wiatraków i ilość tanich (pod względem skupu) godzin w okresach produkcji wzrośnie wyraźnie, wtedy średnia będzie wyraźnie naciągana cenami wieczornymi i nocnymi i byłaby korzystna w stosunku do rozliczania godzinowego.

Jak będę miał trochę czasu to się pobawię w symulację magazynowania i odsprzedaży, tylko jakiś algorytm wymyślę.

Kpisz, czy o drogę pytasz? Próbowałem z tego programu cokolwiek uzyskać na siebie w starej chacie, próbowałem dla rodziców w nowo wybudowanej, po kilku miesiącach papierologii pokazywali nam środkowy palec, bo jednak się nie kwalifikujemy...

..

Jezeli chodzi o nowy dom to ze srodkowym palcem masz rację, czyste powietrze nie jest dla nowych domów. Zarzut bezcelowy, po co sie starac o cos nie podlega dotacji. 'Jezeli chodzi o stare domy to przy odpowiednim dochodzie potwierdzonym przez urzad gminy (dokladniej mops) i spelnieniu kilku warunków typu wpis w ksiedze wieczystej (dotacja tylko dla włascicieli lub wspołwłascicieli), nr działki, nr domu i tp. nie spotkałem sie odmową udzielenia dotacji. przygotowałem juz kilkadziesiąt wniosków i wszystkie przeszły. Podstawa to uregulowane sprawy własnościowe i odpowiedni dochód,az tyle i tylko tyle.

Nie kpie, nie pytam od drogę bo zajmuje sie tym zawodowo, to pytanie raczej zadaj sobie sam. Musiał byc konkretny powód odmowy, pomijam ten nowy dom.

Ty tylko tyle załapałeś ? ja nie chcę palić (ale lubię) ludzie pewnie też nie chcą więc jak EU ma tak ambitne plany i tak się klimatem martwi bardzo to niech za to zapłaci lub kupi mieszkania w nowoczesnych domach a stare zburzy.

To po co pisac ze biednych nie stac na termomodernizacje skoro są dotacje, akurat dla tych z najnizszym dochodem najwieksze dotacje? W zasadzie nie musisz odpowiadac, powodem pisania takich bzdur jest nieznajomosc programu czyste powietrze.

A o do przeprowadzki z Kaczogrodu - nie lepiej myśleć o miejsach, gdzie są niskie koszta utrzymania?

Znajomi ostatnio wynieśli się do Kambodży, nowa chata 240m^2 wyniosła ich 160k$ - co prawda od dewelopera, więc zionie nudą, ale lepsze to niż mieszkanie w tej samej cenie kupione u nas...

No trzeba powoli myśleć nad przeprowadzką bo ze strony EU nie spotkamy już spokoju oni durnoty wymyślają za które nas obciążają , lepiej spierdolić i luzik jak najdalej od komuchów.

Jezeli chodzi o nowy dom to ze srodkowym palcem masz rację, czyste powietrze nie jest dla nowych domów. Zarzut bezcelowy, po co sie starac o cos nie podlega dotacji. 'Jezeli chodzi o stare domy to przy odpowiednim dochodzie potwierdzonym przez urzad gminy (dokladniej mops) i spelnieniu kilku warunków typu wpis w ksiedze wieczystej (dotacja tylko dla włascicieli lub wspołwłascicieli), nr działki, nr domu i tp. nie spotkałem sie odmową udzielenia dotacji. przygotowałem juz kilkadziesiąt wniosków i wszystkie przeszły. Podstawa to uregulowane sprawy własnościowe i odpowiedni dochód,az tyle i tylko tyle.

Nie kpie, nie pytam od drogę bo zajmuje sie tym zawodowo, to pytanie raczej zadaj sobie sam. Musiał byc konkretny powód odmowy, pomijam ten nowy dom.

A nie przyszło ci do głowy że większość tych ludzi ma wyjebane na te wariactwa ? jak gościu ma 80 lat i ma ganiać zadłużać się po to by docieplić dom bo jakiś komuch unijny mu każe ,ci ludzie w większości nad grobem stoją a dalej ktoś się nad nimi znęca tak ja to odbieram ,chcesz mu pomóc daj mu mieszkanie niech nie kopci ,wymyślasz idiotyczne programy to płać za nie dlaczego mnie czy tam innego chcesz nimi obciążać ,to do technokratów z 200 000 tysięcznymi pensjami .

I jeszcze ci poradzę: jak najdalej od internetu :lol:

Wiesz co to wolność ? więc każdy dla siebie ją widzi a wolność wmawiana jakoś dla mnie nie przemawia nam się wmawia że jesteśmy wolni demokratyczni etc a jakiż to rząd w jakim kraju obiecywał że wprowadzi ETS2 jakiż to rząd powiedział że ograniczamy motoryzację jakiż to rząd obiecywał że wprowadzą na siłę tzw 15 minutowe miasta bez motoryzacji jakiż to rząd obiecywał przed wyborami już ci odpowiadam ani jeden w ani jednym kraju a to się kutfa dziej to jak to się dzieje ? kto nad tym panuje ? więc wolny człowiek albo się z tym godzi albo nie i szuka lepszego miejsca dla siebie proste , no proste co w tym widzisz niestosownego że chciałbyś mnie od netu odstawić ??? mamy myśleć wszyscy tak samo na jedną modłę jak w mediach ? mnie to nie leży.

Ładnych parę lat temu, jak jeszcze PO rządziło, to podobni tobie frustraci pisali tak w temacie podatku katastralnego, który też jakoby Unia kazała nam wprowadzać.

Tamto dalej wisi w powietrzu i ostatniego słowa nie powiedziano a to co EU wyprawia to już jest niestety przykry fakt , a jak takie fakty tworzą to za swoje niech bulą oni dlaczego ci biedacy mają za to płacić ? dożyjesz kiedyś starości emeryturę pewnie już wiesz jaką będziesz miał coś ok 30 proc tego co teraz zarabiasz to wyliczenia oficjalne i życzę ci powodzenia na emerytce i oby do tego czasu EU się rozpadła na 27 kawałków .