Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Nie poznałem większości ludzi i nie znam ich zdania na ten temat. Wiem jednak, że firma nie może zarabiać tym więcej, im więcej wrzuca sobie w koszty, bo wrzucić tam moze co najwyżej 100% wydatków. W najlepszym przypadku wyjdzie na zero. Tak samo prosument - w najlepszym wypadku nie zapłaci za energię.

Dlaczego nie? Oczywiście, że może. Im więcej wrzuca w koszty tym mniejszy podatek płaci. A wrzucanie w koszty nie musi oznaczać wydawania pieniędzy. Np. może wrzucić w koszty niezamortyzowaną część jakieś środka trwałego, który likwiduje. Pieniędzy nie wydaje, wrzuca w koszty, zmniejsza się podatek - zarabia więcej (i to nawet, jak nic z tego środka trwałego nie sprzedaje - a co dopiero jak ma jeszcze przychód np. ze sprzedaży złomu).

A prosument na net-billingu może, przy odpowiednio dużej instalacji i/lub wysokich RCEm dostać żywą gotówkę.

Ustawa o OZE.

2) prosument energii odnawialnej, prosument zbiorowy energii odnawialnej lub prosument wirtualny energii odnawialnej w ramach rozliczenia, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, nie wykorzysta zgromadzonych dla danego miesiąca kalendarzowego środków odpowiadających wartości energii elektrycznej wprowadzonej do sieci dystrybucyjnej elektroenergetycznej w tym miesiącu w okresie 12 kolejnych miesięcy kalendarzowych, to niewykorzystane środki stanowią nadpłatę, która jest zwracana prosumentowi energii odnawialnej, prosumentowi zbiorowemu energii odnawialnej lub prosumentowi wirtualnemu energii odnawialnej przez sprzedawcę, o którym mowa w art. 40 ust. 1a, w terminie nie dłuższym niż do końca 13. miesiąca następującego po danym miesiącu.

Nie poznałem większości ludzi i nie znam ich zdania na ten temat. Wiem jednak, że firma nie może zarabiać tym więcej, im więcej wrzuca sobie w koszty, bo wrzucić tam moze co najwyżej 100% wydatków. W najlepszym przypadku wyjdzie na zero. Tak samo prosument - w najlepszym wypadku nie zapłaci za energię.

Jeżeli mam w banku 50k zł na 0.01% rocznie, to jak wydam te pieniądze na instalację PV która mi przyniesie 5k zł oszczędności rocznie w koszcie EE.

W moim rozumieniu zarobku, te 5k zł jest dla mnie zarobkiem bo co roku mam na koncie 5k zl więcej.

Ty najwyraźniej tak nie uważasz ale ja no to nie mam wpływu.

Dlaczego nie? Oczywiście, że może. Im więcej wrzuca w koszty tym mniejszy podatek płaci. A wrzucanie w koszty nie musi oznaczać wydawania pieniędzy. Np. może wrzucić w koszty niezamortyzowaną część jakieś środka trwałego, który likwiduje. Pieniędzy nie wydaje, wrzuca w koszty, zmniejsza się podatek - zarabia więcej (i to nawet, jak nic z tego środka trwałego nie sprzedaje - a co dopiero jak ma jeszcze przychód np. ze sprzedaży złomu).

A skąd ten środek trwały się wziął w firmie?

A prosument na net-billingu może, przy odpowiednio dużej instalacji i/lub wysokich RCEm dostać żywą gotówkę.

Może to dobre słowo. Wielu znasz takich, co faktycznie dostali? I ile dostali?

No i ile zużywasz? Mi produkcja z instalacji produkująca 4MWh rocznie wyprodukowałaby w czerwcu i lipcu 135kWh ponad potrzeby nawet, gdybym miał magazyn pozwalający mi nie pobierać prądu z sieci w ogóle. W pozostałych miesiącach musiałbym dokupić łącznie prawie 6000kWh - przy założeniu, że wszystko z PV zmieściłoby się w magazynie i nic bym nie odsprzedawał.

Ja mam autokonsumpcje od początku roku na poziomie 43% + 16% z magazynu energii. Instalacja jednak została zmodernizowana niedawno. Zaaowocuje to zwiększeniem % autokonsumpcji w profilu konsumpcji. w profilu produkcji autokonsumpcja się zmniejszy - bo export się zwiększy.

Auto kosumpcja 43+16% jest z profilu całkowitej produkcji. Więc wariant bardziej pesymistyczny.

Produkcja całkowita 10,02 MWh

43% 4.3 MWh z tego skonsumowane

16% 1.6MWh Poszło w magazyn

41% 4.1MWh wyexportowane

Jeśli chodzi o opcję całkowitej konsumpcji energii wynosi ona

8,7MWh - pobór całkowity

49% 4.3MWh energii z produkcji

20% 1,7 MWh z magazynu

31% 2.7MWh import sieci

[ATTACH=CONFIG]466495[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466496[/ATTACH]

...

Nie mam pojęcia, jak to wyliczyłeś, bo wcześniej napisałeś:

Zmieściłbyś się spokojnie bez dokładania paneli w prosumencie, a co dopiero po dołożeniu.

Nie, bo żużycie doszło. Wykupiłem sobie paliwo w postaci EE dla auta. Niestety instalacja 10kWp i tak była za mała o około 1MWh.

Więc rozbudowa była konieczna jeśli chciałem nadal mieć rachunki na poziomie opłat stałych.

Jeśli z taką niewiarą podchodzisz do stabilności prawa w Polsce to dziwię się że jeszcze tu mieszkasz.

Ja bym nie mógł żyć w takiej niepewności jutra. :)

Oj tam, Polska to całkiem fajne miejsce do życia. Nie ma miejsca idealnego.

Własny dom i PV daje dozę niezależności nie zależną od prawa. Bo te jednak sam wiesz jakie bywa.

Edytowane przez Gik

Jeżeli mam w banku 50k zł na 0.01% rocznie, to jak wydam te pieniądze na instalację PV która mi przyniesie 5k zł oszczędności rocznie w koszcie EE.

W moim rozumieniu zarobku, te 5k zł jest dla mnie zarobkiem bo co roku mam na koncie 5k zl więcej.

Ty najwyraźniej tak nie uważasz ale ja no to nie mam wpływu.

Po coś te szkoły kończyłem.

A skąd ten środek trwały się wziął w firmie?

Jakie to ma znaczenie, czy aportem wniósł udziałowiec, czy kupione za gotówkę 10 lat wcześniej, czy to była część kupionego za złotówkę zadłużonego przedsiębiorstwa, czy kupione na kredyt który będzie jeszcze 10 lat spłacać?

Tak czy inaczej nieprawdziwe jest twierdzenie "firma nie może zarabiać tym więcej, im więcej wrzuca sobie w koszty,"

Słowo "zarabiać" jest mało precyzyjne, co masz na myśli. Przychód, dochód, zysk czy coś jeszcze innego.

Może to dobre słowo. Wielu znasz takich, co faktycznie dostali? I ile dostali?

A jakie to ma znaczenie? Przepis sam w sobie dowodzi nieprawdziwości twierdzenia

"Tak samo prosument - w najlepszym wypadku nie zapłaci za energię."

:)

Specjalnie dla "kolegi" od Chin i OZE!

Głównymi producentami w całym 2023 roku będą Chiny, Indie oraz kraje Azji Południowo-Wschodniej

https://www.wnp.pl/gornictwo/swiat-ani-mysli-rezygnowac-z-wegla-rynek-coraz-bardziej-stabilny,759329.htmlh

Edytowane przez MartyyMcFly

A życie pokazało, że ...? :D

Nie wiem. Nie oglądałem. A Ty? Widziałeś życie wszystkich netbillingowców dotąd i w przyszłości? W końcu niewielu z nich miało jak dotąd teoretyczną szansę skorzystania z przepisu odzyskania kasy niewykorzystanej przez 12 miesięcy. A twierdzenie Twoje nie jest "jak dotąd" tylko nieograniczone czasowo.

Dzisiaj w nocy ceny RCE ujemne ( do 6.00), później jakieś grosze, najlepsza cena 45gr za kilo o 19.00. Tak wiéc nawet magazynowanie po taniości i odsprzedawanie drożej, dzisiaj wyszłoby cinko.

Ogólnie październik słabo wygląda. Na szczęście jest słaba słońca malutko i autokonsumpcja na poziomie 200 procent, więc do sieci wyciekają tylko jakieś skromne waty.

Dzisiaj w nocy ceny RCE ujemne ( do 6.00), później jakieś grosze, najlepsza cena 45gr za kilo o 19.00. Tak wiéc nawet magazynowanie po taniości i odsprzedawanie drożej, dzisiaj wyszłoby cinko.

Ogólnie październik słabo wygląda. Na szczęście jest słaba słońca malutko i autokonsumpcja na poziomie 200 procent, więc do sieci wyciekają tylko jakieś skromne waty.

Uczepiliście się cen RCE... dla Nas/Was liczy się jeszcze brak kosztów przesyłu.

Co z tego, że energia tania czy droga kiedy koszty dystrybucji są nie takie małe... i rosną. Niestety.

To dla tych co myślą, że umów poprzedzających net billinng- nie da się zmienić! :)

W kwietniu ubiegłego roku właściciele mikroinstalacji fotowoltaicznych musieli dostosować się do rewolucyjnych zmian w rozliczeniach. Nie brakowało głosów oburzenia, wynikających ze skokowego wzrostu kosztów. Tym razem na jaw wychodzą kontrowersje wokół komunikacji z bezradnymi prosumentami.

https://www.money.pl/gospodarka/rewolucja-wprowadzona-bez-slowa-wlasciciele-fotowoltaiki-rozgoryczeni-6946033678379776a.html

To dla tych co myślą, że umów poprzedzających net billinng- nie da się zmienić! :)

W kwietniu ubiegłego roku właściciele mikroinstalacji fotowoltaicznych musieli dostosować się do rewolucyjnych zmian w rozliczeniach. Nie brakowało głosów oburzenia, wynikających ze skokowego wzrostu kosztów. Tym razem na jaw wychodzą kontrowersje wokół komunikacji z bezradnymi prosumentami.

https://www.money.pl/gospodarka/rewolucja-wprowadzona-bez-slowa-wlasciciele-fotowoltaiki-rozgoryczeni-6946033678379776a.html

Ale przecież nie zmienili "wstecz", więc o co Ci chodzi ?

Kto miał net-metering ten ma net-metering, a ten przy obecnych cenach energii powoduje, ze po 5-7 latach oszczędności na energii elektrycznej przewyższają koszt, jaki został poniesiony na zakup i montaż instalacji.

Co do "pana Tadeusza" przywoływanego w arykule, to skoro:

W latach 2019-2021 rozliczaliśmy się bez problemu, w oparciu o licznik, który wskazywał ilość energii oddanej i pobranej. Był stan na początek i stan na koniec okresu rozliczeniowego, wynoszącego pół roku. Jeśli była nadwyżka oddanej energii, to przechodziła ona na kolejny okres rozliczeniowy. Jeśli była nadwyżka energii pobranej, to płaciłem odpowiednie pieniądze. I wszystko było jasne

To był w net-meteringu, jeśli teraz Tauron zmienił zasady rozliczenia to dlatego że coś się w tej instalacji musiało zmienić (dotacja na magazyn energii ?) rozbudowa itp, itd.

Nie znam nikogo (wliczająć w to użytkowników tego Forum) komu bez przyczyny i bez informacji OSD zmieniłby system rozliczania

Edytowane przez fotohobby