Gik 13.12.2023 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Ciekawy wywiad o tym, co czeka nasze portfele w kontekście rachunków za energię elektryczną: https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30491908,pierwszy-klopot-tuska-kilkadziesiat-procent-rachunku-to-koszt.html#s=BoxMMtImg3 To było już wiadome dość dawno temu. Dlatego póki niektórzy mają netmetering. Mogą zrobić bardzo wiele aby zminimalizować swój pobór energii. Ja chcę zejść do max 3MWh rocznie pobranych od energetyki. Aktualnie wyjdzie mi niecałe 5MWh. Do tego niezbędny jest magazyn energii i dość duży OFFgrid. Ale mam czas, tylko oczywiście głupio robić tak jak tutaj niektórzy polecają. Ze mi się nie opłaca montować magazynu - bo mam stare zasady. No cóż... łatwo się obudzić z ręką w nocniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 13.12.2023 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Bardzo dobry pomysł, dodatkowo można stosować do rozgrzewania wewnętrznego. Pocieszające jest to, że w listopadzie wyprodukowałem 65 kWh (bo mnie cień od lasu pokrył, niezależnie od pochmurnych dni), z czego prawie całość zautokonsumowałem, więc niska cena skupu energii mnie nie martwi . I to jest moja porada dla nowych prosumentów netbillingowców - im mniej wyprodukujesz tym mniej stracisz. A nie im mniej oddasz do sieci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.12.2023 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 (edytowane) Tak się dopytam, bom nie w temacie - Net Billing to zło? Jeśli mnie pamięć nie myli, to kiedy było głosowanie w sejmie na ten temat, to opozycja, która dziś rządzi, była przeciw zmianom jak i senat. Może by tak im to przypomnieć i zmienią zasady na stare? No chyba że im się poglądy pozmieniały O...i mam kto jak głosował https://zapodaj.net/plik-vsjEYTCPRo Edytowane 13 Grudnia 2023 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.12.2023 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Tak się dopytam, bom nie w temacie - Net Billing to zło? Jeśli mnie pamięć nie myli, to kiedy było głosowanie w sejmie na ten temat, to opozycja, która dziś rządzi, była przeciw zmianom jak i senat. Może by tak im to przypomnieć i zmienią zasady na stare? No chyba że im się poglądy pozmieniały O...i mam kto jak głosował https://zapodaj.net/plik-vsjEYTCPRo Opozycja była przeciw, bo jest opozycją. Dla nich najważniejsze było, żeby odsunąć Pis od władzy, a nie żeby ludzie mieli tanio ogrzewanie z PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.12.2023 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Opozycja była przeciw, bo jest opozycją. Dla nich najważniejsze było, żeby odsunąć Pis od władzy, a nie żeby ludzie mieli tanio ogrzewanie z PV Gdybym miał jakiegoś fejsa , instagrama itp do bym się paru z listy zapytał czy wrócą do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 13.12.2023 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Gdybym miał jakiegoś fejsa , instagrama itp do bym się paru z listy zapytał czy wrócą do tematu co innego zostało w każdej opcji może wyjść z tego coś dobrego. Albo się wyprą - to też dobrze, bo będzie wiadomo czego się spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 14.12.2023 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Gdybym miał jakiegoś fejsa , instagrama itp do bym się paru z listy zapytał czy wrócą do tematu Kancelarie mają swoje maile - możesz napisać jakiś ładny liścik ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.12.2023 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Tak się dopytam, bom nie w temacie - Net Billing to zło? Jeśli mnie pamięć nie myli, to kiedy było głosowanie w sejmie na ten temat, to opozycja, która dziś rządzi, była przeciw zmianom jak i senat. Może by tak im to przypomnieć i zmienią zasady na stare? No chyba że im się poglądy pozmieniały O...i mam kto jak głosował https://zapodaj.net/plik-vsjEYTCPRo Żaden polityk kim by nie był nigdy dla ciebie nic nie zrobi bo najpierw dla siebie potem dla EU i na tym się kończy , chcesz to musisz sam ale i do tego ci się dobiorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 14.12.2023 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) A nie im mniej oddasz do sieci ? Oczywiście. Pisałem swój post lekko ironicznie. A jeśli chodzi o to czy netbilling to zło, to niekoniecznie. Po prostu jest nastawiony na większą autokonsumpcję. Czyli nie za bardzo opłaca się magazynowanie prądu latem (w netbillingu odsprzedawanie latem po niskiej cenie (bez vatu i kosztów przesyłu) by kupić zimą po większej, na dodatek ze wszystkimi kosztami dystrybucji, vatem itd). Po prostu tandem PV + Pompa ciepła nie jest już takim złotym rozwiązaniem jak w netmeteringu. Ja od połowy maja, dzięki PV oszczędziłem na rachunkach 2,5 tys. i pewnie jeszcze starczy mi kasy w depozycie żeby do końca stycznia pokryć część bieżących faktur. Mi się więc opłaca, mimo, że od połowy października jestem w cieniu lasu. I wcale nie chcę żeby mi ten las wycinali dla zysków z FV. Coś za coś - wolę las za oknem i pracującą FV od połowy marca do połowy października. Edytowane 14 Grudnia 2023 przez robbas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.12.2023 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Jednym słowem na wiatraki trzeba sie rzucić , bo wiatr przeważnie w parszywą pogodę wieje a z Chin już dobry wiatrak 10 kw ze śmigłami 4 metry można za 35 tysiaków kupić . foto to powoli staje się przeżytek za sprawą polityków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 14.12.2023 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 . foto to powoli staje się przeżytek za sprawą polityków. Nie tylko chodzi o polityków. Po prostu ograniczenia technologii. Nawet jak byśmy mieli świetne i nowoczesne sieci przesyłowe o nieograniczonej mocy, to bywały w ciągu roku dni, a raczej godziny, w których po prostu nie było zbyt dużo chętnych na prąd. Np słoneczny weekend, ale nie na tyle gorący aby wspomagać się klimą, na dodatek wietrzny. Wiatraki i FV pracują z pełną mocą, produkcja przemysłowa stoi, ludzie korzystają ze świeżego powietrza zamiast siedzieć w domu i wypiekać placki w piekarnikach elektrycznych. Nie było komu tego prądu zużyć, trzeba było szukać za granicą czy ktoś w miarę tanio nie odbierze tego prądu. Wtedy cena skupu spadała poniżej zera (na szczęście jeszcze nie obowiązywały ceny godzinowe). Ale i tak napięcie w sieci przekraczało 253V, więc nawet i netmeteringowcy zamiast nabijać wirtualny magazyn na zimę obserwowali poszarpane wykresy produkcji prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 14.12.2023 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Te dni z cenami ujemny to zdarzyly sie kilkukrotnie w ciagu calego roku. A i tak w tym czasie miales autokonsumpcje.Tak jak wczesniej pisalem gdy znikna limity to bedzie znowu boom na PV. Dzieki PV o 30% obnizylem pobor energii z ZE, a oprocz tego cos tam sprzedalem. Ci co maja pompe to wydaje im sie ze nie odczuwaja zysku z PV bo gdy jej najbardziej uzywaja to PV prawie nie dziala. Jednak przez co najmniej 8 miesiecy w roku maja praktycznie darmowa CWU (patrzac z punktu widzenia energii, nie samej wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 14.12.2023 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Ja nie narzekam, bo postawiłem na sporą autokonsumpcję, ale ludzie nieświadomi tego jak działa system myślą zazwyczaj, że dzięki FV "odłożą sobie prąd" na zimę. Lub chociaż kasę na ten prąd. No tak niestety myślą. A wraz z rozwojem OZE takich dni z ujemnymi cenami będzie przybywać i autokonsumpcja stanie się jeszcze ważniejsza. Wydaje się, że obecnie FV to dobry pomysł dla energożernych zakładów produkcyjnych. Chociaż i tu są pułapki. Znajomy właściciel tartaku narzekał, że się władował w FV z uwagi na brak kompensacji mocy biernej. Nie do końca rozumiem temat , ale rachunki za energię mu wzrosły i to sporo. Jakby ktoś coś wiedział o co chodzi z tą mocą bierną to może się podzieli wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 14.12.2023 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 1. Net metering był nieuczciwy i dobrze, że go zlikwidowali. To nie politycy go nie chcieli, tylko UE.2. Net billing jest bardzo uczciwy i szczerze pisząc, nie mogę się doczekać rozliczeń godzinowych.3. Jak właściciel tartaku mógł się władować w fakturę VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 14.12.2023 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 2. Net billing jest bardzo uczciwy i szczerze pisząc, nie mogę się doczekać rozliczeń godzinowych. Tyle, ze stawki godzinowe powinny byc zarowno dla sprzedazy jak i kupna oraz taka sama stawka dla w danej godzinie dla sprzedazy i kupna. Pisze o samej cenie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2023 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Tyle, ze stawki godzinowe powinny byc zarowno dla sprzedazy jak i kupna oraz taka sama stawka dla w danej godzinie dla sprzedazy i kupna. Pisze o samej cenie energii. Dlaczego sprzedawca, sprzedając kilka procent towaru od najtańszego dostawcy miałby stosować jego ceny dla całej sprzedaży i to bez marży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.12.2023 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 1. Net metering był nieuczciwy i dobrze, że go zlikwidowali. To nie politycy go nie chcieli, tylko UE. Co jest nieuczciwego w net-meteringu? 1. Czy to że OSD odsprzedaje pobraną ode mnie energię lokalnym odbiorcom po cenach zawierających koszty strat energii na dystrybucję na długie dystanse a tych kosztów nie ponosi? 2. Czy to że pobiera ode mnie 20-30% jeszcze górką? 3. Czy to że po roku od wprowadzenia energii do sieci, energia niewykorzystana jest przywłaszczana przez OSD? Ja uważam że te 20-30% jest wystarczającym i uczciwym kosztem tego systemu dla prosumenta. UE nie jest żadną wyrocznią zachowań zgodnych z prawem, więc powoływanie się na nią jest śmieszne. 2. Net billing jest bardzo uczciwy i szczerze pisząc, nie mogę się doczekać rozliczeń godzinowych. Co jest uczciwego w net-bilingu? 1. Czy to że pieniądze zapłacone przez OSD za energię wprowadzoną nie są w pełni wartościowymi pieniędzmi bo mogę nimi tylko zapłacić za energię czynną i to dopiero po dodaniu do jej ceny VAT-u? 2. Czy to że 80% niewykorzystanych pieniędzy w ciągu roku, jest kradzione przez OSD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2023 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 2. Net billing jest bardzo uczciwy i szczerze pisząc, nie mogę się doczekać rozliczeń godzinowych. Obecne ceny RCEm to są średnie ważone cen godzinowych. Wagą jest ilość EE oddanej przez prosumentów w poszczególnych przedziałach czasu. Więc statystyczny prosument nie będzie miał żadnej różnicy w rozliczaniu godzinowym, a RCEm. A w praktyce jedni wyjdą odrobinę na plus (ci, co mniej od średniej oddają w godzinach tańszych, a więcej w droższych), inni odrobinę na minus (ci, co więcej, niż średnia oddają w godzinach tańszych, a mniej w drogiej). Co w praktyce oznacza, że odrobinę więcej pieniędzy dostaną ci, co mają instalacje zamontowane nieoptymalnie (na wschód, zachód, czy w pionie), a ci, co mają optymalny kont na południe dostaną mniej kasy, niż przy rozliczeniu miesięcznym, po średniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 14.12.2023 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Poczytaj o bilansowaniu godzinowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 14.12.2023 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Co jest nieuczciwego w net-meteringu? To że masz gwarancję pobrania od Ciebie tej energii, nawet gdy OSD jej nie potrzebuje, czyli że na magazynowanie energii net-meterowców składają się wszyscy użytkownicy systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts