Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

A nie przyszło ci do głowy że większość tych ludzi ma wyjebane na te wariactwa ? jak gościu ma 80 lat i ma ganiać zadłużać się po to by docieplić dom bo jakiś komuch unijny mu każe ,ci ludzie w większości nad grobem stoją a dalej ktoś się nad nimi znęca tak ja to odbieram ,chcesz mu pomóc daj mu mieszkanie niech nie kopci ,wymyślasz idiotyczne programy to płać za nie dlaczego mnie czy tam innego chcesz nimi obciążać ,to do technokratów z 200 000 tysięcznymi pensjami .

Nie przyszło mi do głowy dlatego ze nie mam zapytan od 80-latków a raczej od 50 latków, zaden z nich nie przewiduje szybkiego przejscia do innego wymiaru. Skoro takiego zamiaru nie mają to zalezy im na zmniejszeniu rachunków za ogrzewanie i na polepszeniu komfortu zycia. Nie ja wymysliłem te programy i płacic za nie nie zamierzam, kazdy by chciał czyimi rekami. Masz specyficzne podejscie do problemu znęcania, zawsze myslałem ze znecanie to szkodzenie, poprawa zycia poprzez zmniejszenie kosztów ogrzewania i cwu minimalnym kosztem własnym (VAT 8%) to tez znecanie?. Cos sie komus w głowie poprzestawiało i to bardzo, ale zeby sie tym jeszcze chwalic piszac takie bzdury?

Dziwne, wracajac do zadłużania to przy najwyzszej dotacji jest to 11000 zł (136200) dopłaty, reszte wypłaca fundusz poprzez prefinansowanie, nie jest to kwota która powoduje rezygnacje z dotacji, a przynajmniej nie miałem takiego przypadku. Jak sie nie wie to moze lepiej sie nie wypowaidac w tematach o ktorych nie ma sie zielonego pojecia

Edytowane przez asolt

Dzięki programowi CP moje miasto spadło wreszcie z czołówki niechlubnego rankingu miast o najgorszej jakości powietrza, wielu seniorów nie musi już się martwić o to, kto zrzuci im opał, kto dołoży "do pieca".

Ale wg gogusia to znęcanie się nad nimi :lol:

Nie przyszło mi do głowy dlatego ze nie mam zapytan od 80-latków a raczej od 50 latków, zaden z nich nie przewiduje szybkiego przejscia do innego wymiaru. Skoro takiego zamiaru nie mają to zalezy im na zmniejszeniu rachunków za ogrzewanie i na polepszeniu komfortu zycia. Nie ja wymysliłem te programy i płacic za nie nie zamierzam, kazdy by chciał czyimi rekami. Masz specyficzne podejscie do problemu znęcania, zawsze myslałem ze znecanie to szkodzenie, poprawa zycia poprzez zmniejszenie kosztów ogrzewania i cwu minimalnym kosztem własnym (VAT 8%) to tez znecanie?. Cos sie komus w głowie poprzestawiało i to bardzo, ale zeby sie tym jeszcze chwalic piszac takie bzdury?

Dziwne, wracajac do zadłużania to przy najwyzszej dotacji jest to 11000 zł (136200) dopłaty, reszte wypłaca fundusz poprzez prefinansowanie, nie jest to kwota która powoduje rezygnacje z dotacji, a przynajmniej nie miałem takiego przypadku. Jak sie nie wie to moze lepiej sie nie wypowaidac w tematach o ktorych nie ma sie zielonego pojecia

Przeczysz sam sobie , jaka poprawa życia ?? mając 1600 zł i na karku 70 lat (nie ja) ktos chce poprawić swój byt docieplając dom wymieniając na pompę ciepła za bagatela 200 patoli ,ogarnij się , unia tego chce to niech buli a tak po prawdzie EWOLUCJA NIE REWOLUCJA.

Dzięki programowi CP moje miasto spadło wreszcie z czołówki niechlubnego rankingu miast o najgorszej jakości powietrza, wielu seniorów nie musi już się martwić o to, kto zrzuci im opał, kto dołoży "do pieca".

Ale wg gogusia to znęcanie się nad nimi :lol:

Będziesz kiedyś stary emerytura twoja strzelam to jakies 2 tysiaki ,powodzenia, docieplaj wymieniaj na pompę ciepła co to jest 200 patoli dla emeryta przecież co nie ?

Przeczysz sam sobie , jaka poprawa życia ?? mając 1600 zł i na karku 70 lat (nie ja) ktos chce poprawić swój byt docieplając dom wymieniając na pompę ciepła za bagatela 200 patoli ,ogarnij się , unia tego chce to niech buli a tak po prawdzie EWOLUCJA NIE REWOLUCJA.

Nie naginaj, czemu przecze? ze pisze o 50 latkach? ze piszę o 200 tys?, to tylko twoja radosna twórczosc, skąd takie ceny, po raz kolejny udowadniasz ze nie wiesz oczym piszesz. Dom 100 m2 po termomodernizacji ogarnie pompa 6 kW, podaj jeden przyklad takiej pompy za 200 tys. Owszem są takie pompy, jedna zasila czesc szpitala w moim miescie. Nie bierz dalej tego co bierzesz bo odlot masz niesamowity. Napisalem wczesniej ze wkład wnioskodawcy przy najwyzszym dofinansowaniu to ok 11000 zł, pod warunkiem ze 147 tys wystarczy na termomodernizacje. Czy widzisz róznice miedzy 11 tys a 200 tys? Rozumiem ze niektórzy rzucali kamieniami w szkołe za młodu, ale zeby tak matematyki na podstawowym poziomie nie opanować to powód do chwały zaden.

Edytowane przez asolt

A to co robiła ta osoba przez ostatnich 30 lat że nie ma domu ocieplonego ?

Styropian zaczęli produkować rok temu ?

Jak były ostatnio mrozy w naszym kraju zerkłem na monitor PM w Europie

Cała Europa na zielono, nawet tak małe państwa jak Słowacja . A Nasz grajdołek na żółto i sporo na czerwono....

Na sprawy dotacji trzeba spojrzeć szerzej aniżeli na nakazy i dopłaty. Jeśli ktoś tylko patrzy na to, że UE nam każe coś zrobić i wszyscy mamy się na to złożyć aby np. Kowalski ocieplił dom to faktycznie jest to wydawać by sie mogło pozbawione sensu. Wszak inni włożyli w swoje domy grube pieniądze na izolację czy źródło energii. Czemu oni mają być poszkodowani finansowo a dodakowo wspomagać tych co sami o tym wcześniej nie pomyśleli tylko na tym przyoszczędzili. Niestety prawo na to zezwalało a teraz wszyscy za to płacimy, jeśli nie pieniędzmi to zdrowiem. Czy mając dom dobrze zaizolowany, oszczędny nie chciałbyś mieć świeżego powietrza wokół domu i nie wdychać oraz nie truć się tym co wylatuje z komina sąsiada?

Można to rozwiązać na kilka sposobów, np.

1. każdy robi to co chce bo to przecież jego dom i ma gdzieś, że truje sąsiada

2. nakazać zmodernizować dom w przeciągu jakiegoś okresu a jak nie to nałożyć kary, wyeksmitować na bruk i zburzyć dom

3. nakazać modernizować dom w przeciągu jakiegoś okresu i wspomóc finansowo bo nie każdego na to stać, a potem ewentualnie kary, eksmisja, wyburzenie domu

ad. 1

zwiększone wydatki na służbę zdrowia ze względu na smog, a ty mimo tego, że miałeś super zaizolowany i ecofriendly dom i tak dostaniesz raka od smogu. Ale przynajmniej nikt do niczego nie zmusza. Albo podniosą podaki na walkę ze skutkami smogu albo wymyślą nowe.

ad. 2

część ludzi sobie poradzi , a część wyląduje na bruku. Wydatki na służbę zdrowia ze względu na smog mogą zostać zmniejszone. Wszyscy zyskamy na zdrowiu i na tym, że pieniądze zamiast na smog trafią na inne potrzebne cele. Częśc ludzi niestety wyląduje na bruk. Gospodarka zyska też na vat za nowo zakupione materiały oraz na podatkach bo ktoś tą pracę musi wykonać i to nie za darmo,

ad. 3

Tak jak w pkt. 2 tyle, że mniej ludiz wyląduje na bruk i więcej pieniędzy wpłynie jako vat i inne podatki,

Oczywiście ktoś na tym zyska, bo pobierze dotacje mimo, że go stać. Ale systemy idealne nie istnieją. To tak jak z 500+ dać wszystkim czy wprowadzić progi dochodowe. Najważniejsze aby te pieniądze spełniły swoją rolę, jeśli chodzi o modernizację domów i oszczędniejsze źródła energii to wydaje mi się, że ma to jakiś sens, jeśli chodzi o 500+ to uważam, ze można to rozwiązać inaczej bo pieniądze są przeznaczane na inne cele.

W dopłatach do PV też można doszukać się łatwo powodów ich wprowadzeni, kto tak naprawdę zyska.

@Goguś patrzy tylko na samo opakowanie z racji albo swojego młodego wieku, zmanipulowany filmikami na yt albo z racji braku doświadczenia oraz edukacji.

Będziesz kiedyś stary emerytura twoja strzelam to jakies 2 tysiaki ,powodzenia, docieplaj wymieniaj na pompę ciepła co to jest 200 patoli dla emeryta przecież co nie ?

To musze w jakieś dziwnej okolicy mieszkać, bo TO SIĘ DZIEJE.

Śmieciuchy znikają, a jak u kogoś widać stertę węgla na podwórzu, to mały się pytają co to jest i do czego służy.

I nie "200 patoli", bo nei wiem, dlaczego tego nie ogarniasz, w CP płacisz tylko drobny procent z tego.

Żaden jutuberek ci o tym nie powiedział ?

To może asolta poczytaj, on to ma na codzień

@Goguś patrzy tylko na samo opakowanie z racji albo swojego młodego wieku, zmanipulowany filmikami na yt albo z racji braku doświadczenia oraz edukacji.

On taki młody chyba nie jest, bo pisał w jakimś poście że "walczył" z systemem w latach 80 :D

Tak walczył, że teraz musi znowu walczyć :D

To musze w jakieś dziwnej okolicy mieszkać, bo TO SIĘ DZIEJE.

Śmieciuchy znikają, a jak u kogoś widać stertę węgla na podwórzu, to mały się pytają co to jest i do czego służy.

I nie "200 patoli", bo nei wiem, dlaczego tego nie ogarniasz, w CP płacisz tylko drobny procent z tego.

Żaden jutuberek ci o tym nie powiedział ?

To może asolta poczytaj, on to ma na codzień

Kumpel montuje pompy ciepła , to mówi że czasami za głowę się łapie jak widzi do jakiej rudery jest montowana.... zero ocieplenia

No ale "inwestor" dostał dotacje i pompa kosztuje go 5000 PLN , reszta to dopłata....

W dopłatach do PV też można doszukać się łatwo powodów ich wprowadzeni, kto tak naprawdę zyska.

Przecież @goguś to @bercik alias @kryzys, górniczy emeryt jest.

Z tego powyższego to może faktycznie o coś z edukacją chodzić może.

No trzeba powoli myśleć nad przeprowadzką bo ze strony EU nie spotkamy już spokoju oni durnoty wymyślają za które nas obciążają , lepiej spierdolić i luzik jak najdalej od komuchów.

To pędź już na tą swoją wymarzoną Białoruś. Widać, że horyzonty myślowe masz bardzo ograniczone. Jak już tam dotrzesz to szybko zatęsknisz za "komuną" czyli wg twoich wypowiedzi UE.

Może jeszcze napisz jak to "prawie i sprawiedliwie" postąpił ostatnio twój idol Braun :rotfl:

A to co robiła ta osoba przez ostatnich 30 lat że nie ma domu ocieplonego ?

Styropian zaczęli produkować rok temu ?

Jak były ostatnio mrozy w naszym kraju zerkłem na monitor PM w Europie

Cała Europa na zielono, nawet tak małe państwa jak Słowacja . A Nasz grajdołek na żółto i sporo na czerwono....

Wiesz...nie ma mody na chwalenie się ocieplonym domem czy czystym źródłem ogrzewania a lepszą bryką można, wakacjami można itd itp. Znam sporo takich osób zarabiających dobre pieniądze ale im zwyczajnie szkoda kasy na takie pierdoły jak ocieplenie i nie przeszkadza im specyficzny zapaszek pleśni z ich ubrań.

Wiesz...nie ma mody na chwalenie się ocieplonym domem czy czystym źródłem ogrzewania a lepszą bryką można, wakacjami można itd itp. Znam sporo takich osób zarabiających dobre pieniądze ale im zwyczajnie szkoda kasy na takie pierdoły jak ocieplenie i nie przeszkadza im specyficzny zapaszek pleśni z ich ubrań.

Mnie ogólnie dziwi fakt, że ktoś ma 50, 60, 70 lat i nie ma nic. Pomijam osoby niepełnosprawne , chore itp

Moi rodzice nie żyją a byli z rocznika 1950 i zostawili po sobie trochę . Gdyby żyli to ich emerytura spokojnie by wystarczyła na wygodne życie. Z tym że oni całe życie pracowali obydwoje. Byli zwykłymi Kowalskimi. W tych czasach mieszkać w jakiejś ruderze i kopcić z komina to chyba tylko na własne życzenie....

Teściowe żyją na emeryturze, własnościowe ładne mieszkanie, nowe auto , garaż , całe życie zwykli fizyczni pracownicy. A przecież jak zaczynali pracę w latach 60 to było gorzej....

Nie drzeć się koty. Pytanie mam.

Na inny aktywny temat, w którym mógłbym o o to zapytać nie natrafiłem. Uprzedzam od razu, że sam tego nie zrobie, chyba, ze któryś z Panów potrafi to dam zarobić.

Chciałbym na garaż zamontować sobie najprostszy a co za tym idzie tani zestaw off grid do gniazda przy moim moim oczku, do którego 7-8 miesięcy w roku będzie podłączona pompa o mocy 14W. Może źle to nazwałem. Chciałbym aby w ciągu dnia falowanik (lub coć innego) ładował jakiś mały akumulator a w razie gdyby aku się rozładował automatycznie przełączało się na prąd z sieci. Czy to w ogóle może być tanie?. Takie akumulator 500-1000W w zupełności wystarczy.

A może jest inna tańsza opcja?

Czy to w ogóle może być tanie?. Takie akumulator 500-1000W w zupełności wystarczy.

Tanio będzie kupić regenerowanego UPS'a z nowym akumulatorem o porządanej pojemności - i wpiąć się raczej jako on-grid ze sterownikiem, który włączy ładowanie akumulatora gdy pojawi się wystarczająca moc z paneli. Jest szansa się w 3-4k cebulionów zamknąć, gdy sam to poskręcasz ;)

• Like 1

Nie drzeć się koty. Pytanie mam.

Na inny aktywny temat, w którym mógłbym o o to zapytać nie natrafiłem. Uprzedzam od razu, że sam tego nie zrobie, chyba, ze któryś z Panów potrafi to dam zarobić.

Chciałbym na garaż zamontować sobie najprostszy a co za tym idzie tani zestaw off grid do gniazda przy moim moim oczku, do którego 7-8 miesięcy w roku będzie podłączona pompa o mocy 14W. Może źle to nazwałem. Chciałbym aby w ciągu dnia falowanik (lub coć innego) ładował jakiś mały akumulator a w razie gdyby aku się rozładował automatycznie przełączało się na prąd z sieci. Czy to w ogóle może być tanie?. Takie akumulator 500-1000W w zupełności wystarczy.

Jeśli to ma zasilać tylko pompkę o mocy 14W to najprostszym rozwiązaniem jest:

1. Zastosować pompkę na 12V

2. 1-2 panele PV

3. Ładowarka MPPT albo tańsza PWM.

4. Akumulator 12V najlepiej LFP albo tańszy znacznie krócej żyjący AGM.

5. Można do tego układu podłączyć sieciową ładowarkę aby w razie braku słońca równolegle doładowywała akumulator. Wydaje mi się jednak że 100Ah akumulator poradzi sobie z 14W obciążeniem przez kilka dni bez słońca.

Na zimę chować akumulator do ciepłego pomieszczenia i AGM trzymać naładowanym do 100% a LFP do 80%.

Edytowane przez stos

Jeśli to ma zasilać tylko pompkę o mocy 14W to najprostszym rozwiązaniem jest:

1. Zastosować pompkę na 12V

2. 1-2 panele PV

3. Ładowarka MPPT albo tańsza PWM.

4. Akumulator 12V najlepiej LFP albo tańszy znacznie krócej żyjący AGM.

5. Można do tego układu podłączyć sieciową ładowarkę aby w razie braku słońca równolegle doładowywała akumulator. Wydaje mi się jednak że 100Ah akumulator poradzi sobie z 14W obciążeniem przez kilka dni bez słońca.

Na zimę chować akumulator do ciepłego pomieszczenia i AGM trzymać naładowanym do 100% a LFP do 80%.

Dziękuje ale pompę już kupiłem na 230V więc wychodzi an to że tanio nie będzie:)