Krzysztof_x 03.04.2024 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia Enea udostępnia też takie dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawpel 03.04.2024 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia I teraz moje pytanie. Czy rzeczywiście wszystko jest ok? Na wykresie w aplikacji falownika nie zauważyłem nieprawidłowości w związku z pracą magazynu energii. Czy może się rzeczywiście tak zdarzyć, że magazyn oddaje coś do sieci? Albo czy słyszeliście o podobnych przypadkach i kontrolach? To chyba zależy od falownika w jaki sposób oddaje moc z baterii. Jeżeli symetrycznie na każdej fazie to w momencie jeżeli mocniej obciążysz jedną z faz to podobno może tak być, że coś może oddać do sieci coś tam sobie dobierze. W teorii powinno w bilansowaniu godzinowym wychodzić na 0. W Sofarze też tak mam, że na apce tego nie widać ale na podliczniku i liczniku ZE już widać, że z magazynu 10 kwh potrafi w nocy oddać 1 kwh i 1 kwh pobrać pomimo, że jest nadwyżka w baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 04.04.2024 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia gb987t, to znaczy co dokładnie udostępnia PGE? Mówisz o danych z licznika dwukierunkowego PGE? Tabelkę w Excelu: - wiersze: dni, z podziałem na: pobrane, oddane oraz zbilansowane - kolumny: godziny (od 1 do 24 - bez sensu numeracja) - na przecięciu: liczba do 3 miejsc po przecinku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 05.04.2024 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia Wytłumaczcie mi pany tak zwaną autokonsumpcję , przedwczoraj sam byłem w domu i tylko czajnik potem pogoniłem pompą ciepła która zjadła 4 kw razem max 5kw a dziś na e-licznik patrzę pobrano 5 kwh dodam że falownik szedł pełną mocą czyli 8kw , wydawało mi się że nie powinno być nic pobrane dodam że pompa u mnie pobiera 530watt , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 05.04.2024 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia Z tego, co się orientuję, to licznik nie uwzględnia bilansowania godzinowego i międzyfazowego. A falownik masz 1 czy 3 fazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 05.04.2024 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia Z tego, co się orientuję, to licznik nie uwzględnia bilansowania godzinowego i międzyfazowego. A falownik masz 1 czy 3 fazowy? 3 fazowy , mi się wydawało jak falownik zapewnia na każdej fazie moc to licznik nie powinien kasować za zurzycie . w tym czasie falownik szedł z mocą 8kw więc każdej fazie było po 2,6 kw a moja pompa pobiera po 530 watt , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 05.04.2024 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia No to jeżeli 3 fazowy to nie powinno byc poboru zza licznika, przy pełnej, bądź bardzo dużej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 05.04.2024 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia (edytowane) Mogło być tak, że pompa podłączona jest do jednej fazy, a falownik wysyłał do sieci prąd z PV drugą. Licznik poboru więc więc wykręcił te 5kWh (wartość oznaczana na wszystkich danych z energetyki jako A+) natomiast to co wysłałeś do sieci na tej drugiej fazie to A-. Wszystko się bilansuje w okresie jednej godziny licząc od pierwszej do ostatniej minuty w danej godzinie.Czyli jeśli na przykład o godzinie 10:00 zaszło słońce a pompa (zakładam dla uproszczenia jedną fazę) pobierała np 1kW ciągle to do 10:30 pobrała 0,5 kWh. W tym samym czasie nie oddałeś nic. Ale za to od 10:30 świeciło słoneczko aż miło i produkowałeś np z mocą 4 kW to od 10:30 do 10:59'59'' wyprodukowałeś sobie 2 kWh. W tej półgodzinie jednocześnie pompa pobrała kolejne 0,5 kWh i mogła to pobrać bezpośrednio z FV, jeśli pracowala na tej samej fazie, którą zasilał falownik i wtedy , mimo, że pompa zużyła 1kWh to licznik nakręcił 0,5 kWh (A+) a ty oddałeś 1,5 kWh (tyle nakręcił licznik jako A-). Te brakujące 0,5 kWh to Autokonsumpcja bezpośrednio z FV. Bilans licznika to A+ - A- czyli 0,5 kWh - 1,5 kWh = -1kWh. Wartość ujemna oznacza, że masz to policzone tak jakbyś nie pobrał nic z sieci, tylko oddał 1 kWh. To ważne, bo nie poniosłeś kosztów dystrybucji za te nakręcone przez licznik 0,5 kWh.Jeśli jednak Pompa pracowała na innej fazie niż falownik to pomiędzy 10:00 a 10:59'59'' licznik nakręcił ci A+ 1 kWh natomiast A-- 2 kWh. Bilans A+ - A- = -1 kWh czyli w sumie to samo. I mimo, że licznik A+ nakręcił 1 kWh to i tak nie jest to ci policzone ani w mocy czynnej ani w kosztach dystrybucji.I w jednym i w drugim przypadku Autokonsumpcja wyniosła 1 kWh, tylko, że w pierwszym przypadku jest to 0.5 kWh z bilansowania fazowego, i 0,5 kWh bezpośredniego pobobru z FV, natomiast w drugim przypadku całość autokonsumpcji pochodzi z bilansowania licznikowego To bilansowanie licznikowe godzinowe to w sumie bardzo korzystny dla nas mechanizm, właśnie z uwagi na unikanie kosztów dystrybucji. Ja czasami nawet steruje bojlerem w pochmurną pogodę puszczając grzałkę tylko na półgodziny w trakcie godziny, żeby zdążyć nazbierać tyle kWh przez godzinę ile pobierze przez pół godziny grzałka. Oczywiście na oko, ale i tak się sprawdza (można sobie przygotować sceny w gniazdku tuya). Można to traktować jako krótkoterminowy ale za to darmowy magazyn energii. Wybaczcie jak coś popieprzyłem w wyliczeniach. W razie czego mnie skorygujcie. Edytowane 5 Kwietnia przez robbas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.04.2024 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia Wytłumaczcie mi pany tak zwaną autokonsumpcję , przedwczoraj sam byłem w domu i tylko czajnik potem pogoniłem pompą ciepła która zjadła 4 kw razem max 5kw a dziś na e-licznik patrzę pobrano 5 kwh dodam że falownik szedł pełną mocą czyli 8kw , wydawało mi się że nie powinno być nic pobrane dodam że pompa u mnie pobiera 530watt , Naprawdę nie potrafisz łączyć kropek? wczoraj 28 razy rozłączało z powodu wysokiego napięcia Jak się falownik wyłącza, to ciągniesz z sieci. Proste. Większość pewnie Ci się zbilansuje na fakturze przez bilansowanie godzinowe i międzyfazowe - ale co przepadło, bo falownik się odstawił, to przepadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 05.04.2024 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia Czyli przepięcie na inną fazę pompy nic w sumie nie daje ? myślałem o magazynie swojskiej roboty na który podłączona byłaby tylko pompa ciepła i tylko z niego zasilana ale to też chyba przerost treści nad formą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 05.04.2024 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia Jak masz inwerter 3 fazowy to wystarczy przekroczenie napięcia na 1 fazie i wszystko idzie w 4 litery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 05.04.2024 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia Naprawdę nie potrafisz łączyć kropek? Jak się falownik wyłącza, to ciągniesz z sieci. Proste. Większość pewnie Ci się zbilansuje na fakturze przez bilansowanie godzinowe i międzyfazowe - ale co przepadło, bo falownik się odstawił, to przepadło. Akurat w ten dzień nic nie wyłączało więc to odpada ,produkcja szła na full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 06.04.2024 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia Dziś jakiś gostek pokazywał projekt rządowy z którego jasno wynika że będziemy zdemontowywać fotovoltaikę , ja mam lepiej bo od komuchów nie brałem dofinansowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 06.04.2024 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia gdybanie, teoretyzowanie i straszenie, zero konkretówtrzeba być debilem aby takie coś udostępniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.04.2024 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia ja mam lepiej bo od komuchów nie brałem dofinansowania Robić głupie rzeczy i jeszcze być z tego dumnym? Zrobiłeś za swoją kasę to co mogłeś mieć w dużej części sfinansowane z dotacji. Genialne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.04.2024 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia Robić głupie rzeczy i jeszcze być z tego dumnym? Zrobiłeś za swoją kasę to co mogłeś mieć w dużej części sfinansowane z dotacji. Genialne A jak te idiotyzmy faktycznie wprowadzą to co ? ja mogę odłaczyć i zrobić z tego ofgrid ty nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2024 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia Odstaw YT na tydzień. Dla swojego zdrowia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.04.2024 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia ja mogę odłaczyć i zrobić z tego ofgrid ty nie. Niby dlaczego nie? Przestań palić to co palisz bo coraz większe bzdury piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.04.2024 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia Odstaw YT na tydzień. Dla swojego zdrowia... Jutub czy nie jutub ale jakies projekty rządowe tam były wraz z linkami wiec nieważne czy tv czy co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.04.2024 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia (edytowane) Robić głupie rzeczy i jeszcze być z tego dumnym? Zrobiłeś za swoją kasę to co mogłeś mieć w dużej części sfinansowane z dotacji. Genialne Jak ja się podłączałem 2 lata temu z hakiem, to tylko ulgę miałem. Nie było nic więcej. Więc trochę więcej zrozumienia. Edytowane 7 Kwietnia przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts