Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

I teraz moje pytanie. Czy rzeczywiście wszystko jest ok? Na wykresie w aplikacji falownika nie zauważyłem nieprawidłowości w związku z pracą magazynu energii. Czy może się rzeczywiście tak zdarzyć, że magazyn oddaje coś do sieci? Albo czy słyszeliście o podobnych przypadkach i kontrolach?

To chyba zależy od falownika w jaki sposób oddaje moc z baterii. Jeżeli symetrycznie na każdej fazie to w momencie jeżeli mocniej obciążysz jedną z faz to podobno może tak być, że coś może oddać do sieci coś tam sobie dobierze. W teorii powinno w bilansowaniu godzinowym wychodzić na 0.

W Sofarze też tak mam, że na apce tego nie widać ale na podliczniku i liczniku ZE już widać, że z magazynu 10 kwh potrafi w nocy oddać 1 kwh i 1 kwh pobrać pomimo, że jest nadwyżka w baterii.

gb987t, to znaczy co dokładnie udostępnia PGE? Mówisz o danych z licznika dwukierunkowego PGE?

Tabelkę w Excelu:

- wiersze: dni, z podziałem na: pobrane, oddane oraz zbilansowane

- kolumny: godziny (od 1 do 24 - bez sensu numeracja)

- na przecięciu: liczba do 3 miejsc po przecinku

Wytłumaczcie mi pany tak zwaną autokonsumpcję , przedwczoraj sam byłem w domu i tylko czajnik potem pogoniłem pompą ciepła która zjadła 4 kw razem max 5kw a dziś na e-licznik patrzę pobrano 5 kwh dodam że falownik szedł pełną mocą czyli 8kw , wydawało mi się że nie powinno być nic pobrane dodam że pompa u mnie pobiera 530watt ,

Z tego, co się orientuję, to licznik nie uwzględnia bilansowania godzinowego i międzyfazowego. A falownik masz 1 czy 3 fazowy?

3 fazowy , mi się wydawało jak falownik zapewnia na każdej fazie moc to licznik nie powinien kasować za zurzycie . w tym czasie falownik szedł z mocą 8kw więc każdej fazie było po 2,6 kw a moja pompa pobiera po 530 watt ,

Mogło być tak, że pompa podłączona jest do jednej fazy, a falownik wysyłał do sieci prąd z PV drugą. Licznik poboru więc więc wykręcił te 5kWh (wartość oznaczana na wszystkich danych z energetyki jako A+) natomiast to co wysłałeś do sieci na tej drugiej fazie to A-. Wszystko się bilansuje w okresie jednej godziny licząc od pierwszej do ostatniej minuty w danej godzinie.

Czyli jeśli na przykład o godzinie 10:00 zaszło słońce a pompa (zakładam dla uproszczenia jedną fazę) pobierała np 1kW ciągle to do 10:30 pobrała 0,5 kWh. W tym samym czasie nie oddałeś nic. Ale za to od 10:30 świeciło słoneczko aż miło i produkowałeś np z mocą 4 kW to od 10:30 do 10:59'59'' wyprodukowałeś sobie 2 kWh. W tej półgodzinie jednocześnie pompa pobrała kolejne 0,5 kWh i mogła to pobrać bezpośrednio z FV, jeśli pracowala na tej samej fazie, którą zasilał falownik i wtedy , mimo, że pompa zużyła 1kWh to licznik nakręcił 0,5 kWh (A+) a ty oddałeś 1,5 kWh (tyle nakręcił licznik jako A-). Te brakujące 0,5 kWh to Autokonsumpcja bezpośrednio z FV. Bilans licznika to A+ - A- czyli 0,5 kWh - 1,5 kWh = -1kWh. Wartość ujemna oznacza, że masz to policzone tak jakbyś nie pobrał nic z sieci, tylko oddał 1 kWh. To ważne, bo nie poniosłeś kosztów dystrybucji za te nakręcone przez licznik 0,5 kWh.

Jeśli jednak Pompa pracowała na innej fazie niż falownik to pomiędzy 10:00 a 10:59'59'' licznik nakręcił ci A+ 1 kWh natomiast A-- 2 kWh. Bilans A+ - A- = -1 kWh czyli w sumie to samo. I mimo, że licznik A+ nakręcił 1 kWh to i tak nie jest to ci policzone ani w mocy czynnej ani w kosztach dystrybucji.

I w jednym i w drugim przypadku Autokonsumpcja wyniosła 1 kWh, tylko, że w pierwszym przypadku jest to 0.5 kWh z bilansowania fazowego, i 0,5 kWh bezpośredniego pobobru z FV, natomiast w drugim przypadku całość autokonsumpcji pochodzi z bilansowania licznikowego

To bilansowanie licznikowe godzinowe to w sumie bardzo korzystny dla nas mechanizm, właśnie z uwagi na unikanie kosztów dystrybucji. Ja czasami nawet steruje bojlerem w pochmurną pogodę puszczając grzałkę tylko na półgodziny w trakcie godziny, żeby zdążyć nazbierać tyle kWh przez godzinę ile pobierze przez pół godziny grzałka. Oczywiście na oko, ale i tak się sprawdza (można sobie przygotować sceny w gniazdku tuya). Można to traktować jako krótkoterminowy ale za to darmowy magazyn energii.

Wybaczcie jak coś popieprzyłem w wyliczeniach. W razie czego mnie skorygujcie.

Edytowane przez robbas

Wytłumaczcie mi pany tak zwaną autokonsumpcję , przedwczoraj sam byłem w domu i tylko czajnik potem pogoniłem pompą ciepła która zjadła 4 kw razem max 5kw a dziś na e-licznik patrzę pobrano 5 kwh dodam że falownik szedł pełną mocą czyli 8kw , wydawało mi się że nie powinno być nic pobrane dodam że pompa u mnie pobiera 530watt ,

Naprawdę nie potrafisz łączyć kropek?

wczoraj 28 razy rozłączało z powodu wysokiego napięcia

Jak się falownik wyłącza, to ciągniesz z sieci. Proste.

Większość pewnie Ci się zbilansuje na fakturze przez bilansowanie godzinowe i międzyfazowe - ale co przepadło, bo falownik się odstawił, to przepadło.

Naprawdę nie potrafisz łączyć kropek?

Jak się falownik wyłącza, to ciągniesz z sieci. Proste.

Większość pewnie Ci się zbilansuje na fakturze przez bilansowanie godzinowe i międzyfazowe - ale co przepadło, bo falownik się odstawił, to przepadło.

Akurat w ten dzień nic nie wyłączało więc to odpada ,produkcja szła na full.

Robić głupie rzeczy i jeszcze być z tego dumnym? Zrobiłeś za swoją kasę to co mogłeś mieć w dużej części sfinansowane z dotacji. Genialne :lol2:

Jak ja się podłączałem 2 lata temu z hakiem, to tylko ulgę miałem. Nie było nic więcej.

Więc trochę więcej zrozumienia.

Edytowane przez klaudiusz_x