Kaizen 13.06.2024 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca (edytowane) Szczególnie jak wprowadza po cenie co najmniej czterokrotnie niższej niż pobiera. Prosument w dzień zdecydowaną większość zapotrzebowania pokrywa z własnej instalacji bezpośrednio i bilansowaniem godzinowym. A w nocy sama cena energii czynnej (a tylko to może pokryć z depozytu) w G12 to ok. 55-60gr/kWh netto (a będzie limit 50gr/kWh), czyli nie 4 a 2x wyższa od średnioważonej wolumenem sprzedaży RCEm z ostatnich 12 miesięcy. A trzeba jeszcze uwzględnić, że przez autokonsumpcję przekroczenie limitu po obniżonych cenach będzie znacznie mniejsze (albo i zerowe), więc średnia będzie znacznie niższa. Nawet, jak wybrał kompletnie nieopłacalną G11 to płaci ustawowy limit te 0,693 a będzie 0,5zł/kWh, to "trochę" mniej, niż 4x RCEm. Edytowane 13 Czerwca przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.06.2024 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca No niestety im więcej zyska prosument, tym więcej straci zwykły konsument energii elektrycznej (lub koszty zostaną przerzucone co jeszcze gorsze na firmy). Moim zdaniem niech zakład energetyczny tyle płaci za energie prosumentom ile ona jest realnie warta na dany moment. Dla ZE mikroinstalacje to wrzód na d*pie. Więcej mają z tym problemów niż tylko wynika ze straty kasy z potencjalnych przychodów. Moim zdaniem zbliżamy się do momentu, gdy 99% wniosków o podłączenie mikroinstalacji będzie odrzucanych ze względu na bezpieczeństwo sieci. Cały sektor energetyczny funkcjonuje na podstawie spec ustaw, a nie wolnego rynku, cokolwiek to znaczy. Nasze życzenia i jęki są miodem na uszy prezesów Energii, Taurona, Enei et consortes, bo wiedzą oni, że plan u*ebania prosumentów idzie w dobrą stronę. Tak więc urzędnik, a nie niewidzialna ręka rynku, będzie mieszał w tej zupie taryf, dopłat, zapomóg, voucherów, ulg energetycznych czy cokolwiek tam sobie wymyślą pijarowe marketoidy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 13.06.2024 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca (edytowane) Ale pobierając energię z sieci płacisz jeszcze koszty dystrybucji. Czy pobierając energię w taryfie dynamicznej będziesz płacił za energię czystą stawkę hurtową, czy z jakąś marżą? Nie mówimy o magazynowaniu, tylko o zakupie i odsprzedaży. tak jak mówisz - pełna zgoda, że liczy się autokonsumpcja. To jest zysk największy i najważniejszy. Im więcej wykorzystana jest EE tym korzystniej wychodzi PV. Dlatego należy optymalizować import energii. Im mniej jej z sieci pociągniemy tym lepiej. Ale w pogoni za ta optymalizacją zwiększa się też export. Zwiększając produkcję. A panele najlepiej dobrać tak, aby w słabszy pogodowo dzień produkcji wystarczyło. Edytowane 13 Czerwca przez Gik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 13.06.2024 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca (edytowane) Dopiero dzisiaj, po prawie dwóch latach, zorientowałem się, że raporty godzinowe Taurona podają wartości przed bilansowaniem godzinowym.Wrzuciłem do swojego arkusza wartości miesięczne z elicznika, po bilansowaniu godzinowym i przewidywany czas zwrotu instalacji zmniejszył się z 51 miesięcy do 40 miesięcy. Ogromna różnica. EDYCJA: jednak nie jest tak dobrze, miałem błąd, który zmienił mocno wynik, mianowicie czas zwrotu generalnie się pogorszył, a wynik po bilansowaniu przestał być drastycznie lepszy, 61 miesięcy po bilansowaniu kontra 65 miesięcy przed. Edytowane 14 Czerwca przez pdothash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 13.06.2024 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca A dałoby się ów kalkulator zamieścić ? Wiem że gdzies już chyba widziałem ale nie umiem odszukać . U mnie czas zwrotu za te 9,8 kwp BEZ pieniędzy z Tauronu to 7 lat będzie a z pieniędzmi nie umiem policzyć bo co roku inne zasady i inne ceny ale zda mi się że nie dłużej niż jeszcze max 4 lata bo drugi sezon wyjdzie może nawet lepiej niż poprzedni ze względu na większą autokonsumpcję i wzrost cen. W pierwszym sezonie zostało w kieszeni 6k w tym w pieniądzach wyjdzie połowa poprzedniej kwoty ale za to wiem jak zmniejszyć pobór poza godzinami pracy instalacji - myślę że zobaczę to na koniec roku w zbilansowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.06.2024 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca Panowie bo was szczypie pupa?Te "okna" na dachu to są od miesiąca znane? Ja je montowałem w 2015r. te inne na nowych zasadach liczyli. A teraz jest wojna zamontowałem po terminie na nowych zasadach dadzą tyle ile wcześniej handlówka ustali.... i coo?Ktoś Was oszukał? podpisaliście papier!!! czy może nie podpisaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 14.06.2024 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca A panele najlepiej dobrać tak, aby w słabszy pogodowo dzień produkcji wystarczyło. O właśnie , do tego samego przemyślenia doszedłem po roku użytkowania PV. Myślę o delikatnej rozbudowie instalacji właśnie z uwagi na to oraz na wydłużenie czasu produkcji (myślę o wystawie zachodniej) Na razie w gorszy dzień wykorzystywałem to, że bilansowanie międzyfazowe jest rozliczane w interwałach godzinowych. Ale wczoraj trafiłem na coś takiego: https://wyprodukowanewpolsce.org.pl/bilansowanie-energii/ oraz https://www.gramwzielone.pl/trendy/20203198/energa-wprowadza-15-minutowy-profil-w-licznikach-zdalnego-odczytu Trochę mnie to zaniepokoiło. Nie jest to napisane wprost, ale czy to nie przełoży się automatycznie na nasze rozliczanie międzyfazowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 14.06.2024 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca Może bilansowanie godzinowe zamienią w bilansowanie 15minutowe. Ceny PSE od dzisiaj też są 15 minutowe (choć na razie wszystkie 4 ceny w godzinie są takie same) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 14.06.2024 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca To by była zła wiadomość. Nie jest to korzystne dla prosumenta. Poniżej takie porównanie dla obu bilansowań:bilansowanie 15 minutowe:[table=width: 500, class: grid][tr][td]godzina[/td][td]energia pobrana A+ kWh[/td][td]energia wprowadzona A- kWh[/td][td]bilans [/td][td]A+zbilansowana[/td][td] A-zbilansowana [/td][td]Do zapłaty [PLN][/td][td] do depozytu [PLN][/td][/tr] [tr] [td]9.00 – 9.15[/td][td] 1 [/td][td]0 [/td][td]1 [/td][td]1 [/td][td]0 [/td][td]1,2 [/td][td]0[/td] [/tr][tr] [td]9.15-9.30[/td][td] 1[/td][td] 0[/td][td] 1[/td][td] 1 [/td][td]0[/td][td] 1,2 [/td][td] 0 [/td][/tr] [tr] [td]9.30-9.45[/td][td] 2[/td][td] 3[/td][td] -1[/td][td] [/td]0[td] 1[/td][td] 0 [/td][td] 0,3075[/td]<[/tr] [tr] [td]9.45 – 10.00[/td][td] 1 [/td][td]3[/td][td]-2[/td][td] [/td][td] 2[/td][td] 0[/td][td] 0,615[/td] [/tr] [/table] Bilansowanie godzinowe: [table=width: 500, class: grid][tr][td]godzina[/td][td]energia pobrana A+ kWh[/td][td]energia wprowadzona A- kWh[/td][td]bilans [/td][td]A+zbilansowana[/td][td] A-zbilansowana [/td][td]Do zapłaty [PLN][/td][td] do depozytu [PLN][/td][/tr] [tr] [td]9.00 – 10.00[/td][td] 5[/td][td] 6[/td][td] -1[/td][td] 0[/td][td] 1[/td][td] 0[/td][td]0,3075 [/td][/tr][/table] Przykład ten opisuje sytuacje, gdy pomiędzy 9:00 a 9:30 było zachmurzone niebo, a od 9:30 do 10:00 wyszło wreszcie słonko. To słonko nawet zmobilizowało prosumenta do włączenia na chwilę jakiegoś sprzętu. W rozliczeniu 15 minutowym zapłacilibyśmy za 2kWh i oddali do sieci 3kWh. Za oddaną zapłacimy (liczę po 1,2 za kWh) 2,4 zł, za oddaną zyskamy do depozytu 0,93 zł (liczę po 0,25 * 1,23). Czyli de fakto za tę godzinę dopłacimy 1,48 zł. W rozliczeniu godzinowym nie pobierzemy z sieci nic, oddamy za to jedną kWh - czyli zyskamy w depozycie 0,31 zł. Czyli ogólnie niefajnie. Mam nadzieje, że jednak bilansowanie odbędzie się nadal w inerwałach godzinowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 14.06.2024 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca Ceny PSE od dzisiaj też są 15 minutowe (choć na razie wszystkie 4 ceny w godzinie są takie same) A gdzie ty je znalazłeś, bo na stronie PSE widzę brak danych dla dzisiejszej doby? Rzucisz linkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 14.06.2024 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca (edytowane) A dałoby się ów kalkulator zamieścić ? Zrobiłem zewnętrzną, uproszczoną wersję, bez wpisów godzinowych, których ja używam do określenia która taryfa dla mnie najlepsza i podczas tej pracy zorientowałem się, że poprzednio miałem błąd, który zmienił mocno wynik, mianowicie czas zwrotu generalnie się pogorszył, a wynik po bilansowaniu przestał być drastycznie lepszy, 61 miesięcy po bilansowaniu kontra 65 miesięcy przed. Ceny za kWh których użyłem to moje średnie ceny roczne, na podstawie faktur. Edycja: Jak ktoś ma chęć wprowadzić swoje wartości, to arkusz można sobie pobrać klikając Plik -> Pobierz Edytowane 14 Czerwca przez pdothash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 14.06.2024 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca W końcu znalazłem te RCE:https://raporty.pse.pl/?report=RCE-PLN&state=Funkcjonowanie%20RB,Raporty%20dobowe%20z%20funkcjonowania%20RB,Podstawowe%20wska%C5%BAniki%20cenowe%20i%20kosztowe&date=2024-06-15&type=tableFaktycznie są podawane co 15 minut, ale są to takie same wartości dla wszystkich kwadransów w godzinie. Do podstawiania pod zużycie godzinowe trzeba prostą tabelę przestawną zrobić. Na szczęście dane w "moim liczniku" są ciągle podawane godzinowo, a więc też tak bilansowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 14.06.2024 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca Nie mam pojęcia jak miały by działać ceny 15-minutowe z bilansowaniem godzinowy. Chyba, że będą liczyć średnia z 4 cen aby dostać cenę godzinową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 15.06.2024 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca Od lipca producenci mają być rozliczani wg godzinowych RCE, taryfy dynamiczne zakupu energii mają być oparte o ceny 15 minutowe. Jak to ma działać odnośnie bilansowania międzyfazowego, cholera wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.06.2024 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca Panowie, bez paniki. Zaraz będą tanie magazyny i świat będzie lepszy.... https://zielona.interia.pl/eko-technologie/energetyka/news-innowacyjny-beton-dzieki-niemu-domy-beda-jak-magazyny-energii,nId,7572347 No chyba że... ktoś coś znowu pop.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 15.06.2024 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca Trzeba będzie tylko ściany i posadzki w domu wymienić i będzie tańszy prund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.06.2024 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca (edytowane) Jesteśmy coraz bliżej przełomu, który może całkowicie odmienić energetykę. coraz bliżej... może... PS Naukowcy planują jednak zbudowanie większej bryły o objętości 45 metrów sześciennych, która, ich zdaniem, ma być zdolna zaspokoić całodniowe potrzeby energetyczne typowego domu, wykorzystując jedynie energię zmagazynowaną w betonie. Magazyn dla typowego domu to może 10 kWh kosztujący ok. 15 - 25 tysięcy złotych. 45 m3 specjalnego betonu to może 500 zł/m3 = 22.500 zł. A może 1.000 zł/m3 i wtedy koszt nowego magazynu to 45 tysięcy złotych. Edytowane 15 Czerwca przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.06.2024 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca I zapewne jakiś podateczek za postawienie takiej kostki na podwórku, bo by utrudniała odprowadzenie deszczówki No ale...jak się dom z takiego betonu zbuduje drukarką 3D, to kto wie, a i Martyna może będzie mieć zyski z tantiemów, bo w ramach reklamy znowu zaczną puszczać "W domach z betonu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 17.06.2024 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca Bardzo ciekawie kształtują się dzisiejsze ceny RCE. Nawet nie chodzi o to, że w południe najniższa cena to 28 groszy za kWh, ale o to, że pomiędzy 19.00 a 22.00 - 1,2 zł. Daje do myślenia w aspekcie nadchodzących taryf dynamicznych zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 17.06.2024 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca A gdzie pobrać można te dane bo strona RCE ma tylko do 13 tego a potem nie mogę zlokalizować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts