Rupicapra 28.06.2024 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca (edytowane) Ja chyba będę robił nietypowo. Nie wiem ile można wyciągnąć przy takim kącie padania promieni od wschodu na dach skierowany na południe pod kątem 10 stopni. Zadaszyłem tak balkon - też jakieś 9-11° nachylenia na południe, generalnie z rana jest cienko, koło 15-20% w środku lata. Za to południem można liczyć na 70% mocy z paneli, gdy je schłodzę to nawet 86% deklarowanej mocy. Wizualnie wygląda to następująco - realna produkcja startuje koło 9 Edytowane 28 Czerwca przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.06.2024 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca Rupicapra, dzięki za konkretne info. Czyli trzeba być świadomym, że 10 stopni nachylenia to strata nawet do 30% latem. Widzę, że do zachodu słońca panele skierowane na południe pod małym kątem nadal coś tam produkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 28.06.2024 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca Rupicapra, dzięki za konkretne info. Czyli trzeba być świadomym, że 10 stopni nachylenia to strata nawet do 30% latem. Widzę, że do zachodu słońca panele skierowane na południe pod małym kątem nadal coś tam produkują. Skąd Ci się wzięło te 30%??? Popatrzmy, czerwiec, panele 1kWp, 180º południe, dane z uwzględnieniem statystycznych warunków atmosferycznych:nachylenie 11º - produkcja miesięczna czerwiec: 138 kWh, produkcja roczna: 918 kWh nachylenie 22º - produkcja miesięczna czerwiec 136 kWh, produkcja roczna: 942 kWh nachylenie 33º - produkcja miesięczna czerwiec 131 kWh, produkcja roczna: 934 kWh nachylenie 44º - produkcja miesięczna czerwiec 122 kWh, produkcja roczna: 898 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.06.2024 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca Skąd Ci się wzięło te 30%??? Z tego wpisu: Za to południem można liczyć na 70% mocy z paneli, gdy je schłodzę to nawet 86% deklarowanej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 28.06.2024 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca Z tego wpisu: Za to południem można liczyć na 70% mocy z paneli, gdy je schłodzę to nawet 86% deklarowanej mocy. Moc maksymalna podawana dla paneli, do której się odnosicie, jest definiowana wg warunków laboratoryjnych STC. Problem w tym, że takie warunki na instalacji zdarzają się niezwykle rzadko, stanowiąc ułamek, i to niewielki, całkowitego czasu pracy paneli. Dlatego dla paneli podawana jest również moc wg standardu NOCT, który opracowano jako odpowiadający typowym warunkom pracy modułu. W realu jest zaś tak, że warunki, w których pracują moduły, bywają różne, czasami znacznie w stosunku zarówno do STC, jak i NOCT. Więc do szacunków maksymalnej mocy przy maksymalnym oświetleniu paneli (przesilenie letnie) i optymalnym kącie postawienia paneli warto przyjmować współczynnik 0,8...0,9% mocy podawanej dla SCT. U @Robinson74 można powiedzieć, że wygląda to dość typowo - przy optymalnym dla czerwca pochylenia paneli 11º ma albo właśnie około 0.7% STC (panele w wysokiej temperaturze przekraczającej zapewne NOCT, prawdopodobnie wynikającej ze słabej wentylacji paneli) do 0.86%STC, kiedy chłodzi panele zniżając ich temperaturę w okolice warunków NOCT. Akurat @Robinson74 ma optymalny kąt podniesienia paneli dla produkcji w czerwcu, Sumując - moce maksymalne generowane przez panele w zasadzie najbardziej zależą od temperatury pracy paneli, a dopiero potem od kąta podniesienia paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 01.07.2024 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca Widzę, że do zachodu słońca panele skierowane na południe pod małym kątem nadal coś tam produkują. Instalacja na wschód pracuje dokładnie tak samo długo jak ta na południe - za to startuje kwadrans wcześniej Z ciekawostek - dla PV południowej peak produkcji przypada w maju i lipcu - w czerwcu wcale się tak dobrze nie sprawuje w pełnym słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.07.2024 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca Instalacja na wschód pracuje dokładnie tak samo długo jak ta na południe - za to startuje kwadrans wcześniej Ale masz na myśli instalację skierowaną na południe? Bo ja zastanawiam się jak sprawuje się instalacja skierowana na południe pod kątem 10 stopni, ale o godz. 6:00-8:00 i 16:00-18:00. Mały kąt i kierunek na południe raczej nie sprzyjają produkcji od wschodu i od zachodu. Więc nie za bardzo rozumiem Twoje stwierdzenie, że taka instalacja pracuje tak samo od wschodu, zachodu i południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 01.07.2024 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca (edytowane) nowe ceny. I czy to wciąż się opłaca trzeba policzyć samemu. Edytowane 1 Lipca przez Gik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 01.07.2024 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca Ale masz na myśli instalację skierowaną na południe? Bo ja zastanawiam się jak sprawuje się instalacja skierowana na południe pod kątem 10 stopni, ale o godz. 6:00-8:00 i 16:00-18:00. Mały kąt i kierunek na południe raczej nie sprzyjają produkcji od wschodu i od zachodu. Więc nie za bardzo rozumiem Twoje stwierdzenie, że taka instalacja pracuje tak samo od wschodu, zachodu i południa. Nie, no, sam start miałem na myśli - wydajnościowo jest znacząca różnica, aż do godziny 9. Jeśli chodzi o godziny popołudniowe, wchodzi mi wtedy na panele cień świerka, więc ciężko mi ocenić jak się sprawują w tychże godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 01.07.2024 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca To w końcu od dzisiaj jesteśmy rozliczani po RCE czy RCEM? https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/20206038/ministerstwo-zaspalo-zafunduje-prosumentom-chaos i czy doliczają te 23% do depozytu czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 01.07.2024 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca To w końcu w czymś jesteśmy jednak najlepsi na świecie mimo że węgiel po jajach nas drapie prąd mamy najdroższy na całym świecie, drożej nie ma nikt hura hura ,o nic się nie stało czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.07.2024 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca To w końcu w czymś jesteśmy jednak najlepsi na świecie mimo że węgiel po jajach nas drapie prąd mamy najdroższy na całym świecie, drożej nie ma nikt hura hura ,o nic się nie stało czy jakoś tak. Sprawdziłeś czy słuchasz doradców z YT lub z rosji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 01.07.2024 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca A tak serio, to w końcu jak nas, ku,wa, od dzisiaj rozliczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 01.07.2024 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca Sprawdziłeś czy słuchasz doradców z YT lub z rosji? Myślisz że ta wiedza jest tajemna ??? to wiedzą chyba wszyscy poza tobą , tak zaślepiony tym Tuskiem jesteś ? z głodu umrzesz ale popierać będziesz co ? sekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 01.07.2024 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca Wam tez zmieniaja co chwilę te faktury prognozowane ? mnie już 3 raz zmieniali , w kwietniu miałem do zapłata na następny rok 2900 zł z hakiem jakiś czas temu zmienili mi to na 2500 zł a dziś znów inne i tym razem 1875 zł , już nawet nie pamiętam jakie były poszczególne ale teraz mam30-09-2024 268 zł02-12-2024 528 zł 31-01-2025 525 zł31-03-2025 556 zł ja osobiście ich olewam i założyłem stałe zlecenie co miesięczne po 350 zł niby sporo za dużo ale znając ich triki za chwilę każą dopłacić z 3 tys lub coś ,a i na wew pocztę chcą aby im podać nr rachunku bankowego do ewentualnego zwrotu nadwyżki tylko kutfa nie potrafią powiedzieć czy mam ta zasraną nadwyżkę czy nie , znów pismo wysyłać bo sami nie mogą-chcą-nie potrafią uj ich wie.mam 8,4 kwp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 01.07.2024 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca (edytowane) Moje zdanie jest takie. Proceduja zmianę ustawy i jak ja w końcu przeprowadza, to:- od 1 lipca (czyli wstecznie) ceny dynamiczne będą na życzenie lub dla nowych prosumentów- starzy aby mieć cenę dynamiczna sprzedaży muszą złozyć podanie- podanie wchodzi od następnego cyklu rozliczeniowego (miesiąca)- więc na razie mamy ceny sprzedaży stałe mRCE- Czekamy na zmianę ustawy- składamy (kto chce) podanie- Czekamy na kolejny okres rozliczeniowy- mamy ceny dynamiczne z mnożnikiem 1.23, co jest nieodwracalne - albo jesteśmy nowymi, lipcowymi prosumentami to mamy ceny dynamiczne z mnożnikiem 1,23 od razu z klucza Edytowane 1 Lipca przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 09.07.2024 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca Moje zdanie jest takie. Proceduja zmianę ustawy i jak ja w końcu przeprowadza, to: - od 1 lipca (czyli wstecznie) ceny dynamiczne będą na życzenie lub dla nowych prosumentów - starzy aby mieć cenę dynamiczna sprzedaży muszą złozyć podanie - podanie wchodzi od następnego cyklu rozliczeniowego (miesiąca) - więc na razie mamy ceny sprzedaży stałe mRCE - Czekamy na zmianę ustawy - składamy (kto chce) podanie - Czekamy na kolejny okres rozliczeniowy - mamy ceny dynamiczne z mnożnikiem 1.23, co jest nieodwracalne - albo jesteśmy nowymi, lipcowymi prosumentami to mamy ceny dynamiczne z mnożnikiem 1,23 od razu z klucza A jednak nie. https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/20206964/dotychczasowi-prosumenci-w-net-billingu-wroca-do-ceny-miesiecznej Na razie mamy więc godzinówki RCE, bez mniżnika 1,23. Jak dobrze pójdzie to wprowadzą mnożnik 1.23 i możliwość przejścia na RCEm do końca kwartału. Czyli w tym sezonie nadal jesteśmy okradani na VAT. A w październiku to już praktycznie mam 100 procent auto konsumpcji Gratuluję ministerstwu. Poległo wszystko, od komunikacji do legislacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 10.07.2024 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca (edytowane) Miałbym ochotę napluć w twarz co najmniej kilku panom. Czy ktoś wie jak pobrać dane RCE ze strony RCE ? https://raporty.pse.pl/?report=RCE-PLN&state=Funkcjonowanie%20RB,Raporty%20dobowe%20z%20funkcjonowania%20RB,Podstawowe%20wska%C5%BAniki%20cenowe%20i%20kosztowe&date=2024-07-10&type=table Edytowane 10 Lipca przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 10.07.2024 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca A gdzie w takim razie jest wykaz cena jakie ja będę płacił będąc na rozliczeniu godzinowym np? 024-07-10&type=table[/url] A tego to nikt nie wie. Nie sądzę aby była to czysta giełdowa cena RCE, bez marży. Ogólnie mam wrażenie, że ten rok możemy uznać za stracony, szczególnie jeśli chodzi o ten mnożnik 1,23. Zakłady energetyczne zacierają ręce - jak to wejdzie pod koniec trzeciego kwartału to i tak za wiele już naszych kont nie zasili. Jeśli chodzi o samo RCE vs RCEM, to faktycznie wielkiej różnicy nie ma. Sprawdzałem co miesiąc z moim profilem zużycia. Parę złotych w te czy we w te. Jutro będzie ogłoszona RCEm za czerwiec - żeby w moim przypadku wyszło tak samo jak po RCE to musiałaby wynieść 34gr za kWh. Jeśli RCEM będzie niższy to znaczy, że lepiej wyjdę na RCE i vice versa. Bardziej mnie wk.wia opóźnienie tego przelicznika 1,23. Pomyślcie ile to daje zysku dla sprzedawcy jeśli jego wprowadzenie przeciągnie się o kilka miesięcy albo i nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 10.07.2024 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca nikt ci tyle nie naobieca co KO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts