dwiecegly 04.04.2023 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Nie wiem, czy liczyć 1800*1,2=2,16, więc w teorii 2,18 kWp by wystarczył. Jednak montaż 3,27 kWp nie jest tak strasznie droższy, aby tego nie rozważać (tylko nie chcę oddawać za darmo energii ZE). Może podaj koszt tych obu instalacji to bedzie można obliczyć kiedy się to zwroci, o ile w ogole kiedys bo masz na to 15lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.04.2023 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Nie rozumiem. 20% z 1800 to = 360 kWh (przyjmijmy 350) Nie rozumiem. Co to za 20%? Zostaje 1450 kWh oddane do sieci i w późniejszych godzinach odebrana. Zakładasz 0% autokonsumpcji? Potem płacę PGE po 80 gr, więc muszę zapłacić 145 zł. Dochodzą jeszcze opłaty stałe. W jakiej taryfie masz taką cenę? Czy liczysz po zeszłorocznej cenie? Temu pytam się: lepiej 2,11 kWp (4000 zł z dofinansowaniem) czy 3,27 kWp (5800 zł z dofinansowaniem). Różnica w montażu to 1800 zł (a jeszcze będzie ulga podatkowa), a opłat stałych to wyjdzie pewnie z 300-350 zł. Jakim dofinansowaniem? Aktualnie nie ma żadnego. Nie znając zasad, jakie będzie trudno liczyć opłacalność. A ktoś widział tę gotówkę? Zobaczy w trzynastym miesiącu od wprowadzenia. Więc jeszcze nie mógł zobaczyć. Dostajesz na konto wirtualne 20 % nierozliczonej wartości produkcji (a nie produkcji). Nieprawda. Już w tym wątku cytowałem przepis: 2) prosument energii odnawialnej, prosument zbiorowy energii odnawialnej lub prosument wirtualny energii odnawialnej w ramach rozliczenia, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, nie wykorzysta zgromadzonych dla danego miesiąca kalendarzowego środków odpowiadających wartości energii elektrycznej wprowadzonej do sieci dystrybucyjnej elektroenergetycznej w tym miesiącu w okresie 12 kolejnych miesięcy kalendarzowych, to niewykorzystane środki stanowią nadpłatę, która jest zwracana prosumentowi energii odnawialnej, prosumentowi zbiorowemu energii odnawialnej lub prosumentowi wirtualnemu energii odnawialnej przez sprzedawcę, o którym mowa w art. 40 ust. 1a, w terminie nie dłuższym niż do końca 13. miesiąca następującego po danym miesiącu. Wysokość zwracanej nadpłaty nie może przekroczyć dwudziestu procent wartości energii elektrycznej wprowadzonej do sieci w miesiącu kalendarzowym, którego dotyczy zwrot nadpłaty. Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 04.04.2023 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Niestety produkcja jest zmienna, Tylko założenie równego odbioru w stosunku do produkcji dałoby ten efekt. Trzeba by również założyć stałą relację ceny zakupu i sprzedaży, z czym może być różnie. To takie szacunkowe wyliczenia. A faktycznie, może i nie doczytałem całości sensu Twojej wypowiedzi, przepraszam. Nic nie szkodzi. Ale dziękuję bo na tym forum niewielu ma odwagę kogoś przeprosić. Mój wpis miał na celu oszacowanie jakiej wielkości powinna być instalacja aby przy net-bilingu i zużyciu na poziomie 1800kWh dostać tyle zwrotu gotówki by pokryła koszt dystrybucji, opłat stałych i VAT. Oczywiście to jest z grubym błędem i pieniądze będą przychodziły z co najmniej 12 miesięcznym opóźnieniem. Obawiam się jednak że autor wpisu, na który odpowiadałem, nie wie jak działa net-biling i niczego z mojego wpisu nie zrozumiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 04.04.2023 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Trzeba by również założyć stałą relację ceny zakupu i sprzedaży Proponuje 200%. Cena zakupu prądu jest dwa razy większa niż sprzedaży (nie licząc cen transportu). Ps. Ale na zachodzie są taryfy, że cena zakupu jest co godzinę inna (i jest równa cenie sprzedaży). Różnica między zakupem i sprzedażą jest tylko w cenie transportu/przesyłu (przy zakupie), która jest stała, ale określana dla dni tygodnia i godzin w tych dniach. Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 04.04.2023 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Może podaj koszt tych obu instalacji to bedzie można obliczyć kiedy się to zwroci, o ile w ogole kiedys bo masz na to 15lat. 2,11 kWp (4000 zł z dofinansowaniem) czy 3,27 kWp (5800 zł z dofinansowaniem). Różnica w montażu to 1800 zł (a jeszcze będzie ulga podatkowa), więc różnica nie jest tak duża (tylko czy jest sens wydawać). Niestety nie czytasz wszystkiego i nie rozumiesz tego co czytasz. Ja nie pisałem kiedy te pieniądze otrzymasz bo nie o to chodziło. Jest oczywiste że te 20% będzie wypłacane po roku od wprowadzenia. Chodziło o to jak duża musi być instalacja żeby mieć cały koszt EE za ZERO jeśli rocznie zużywa się 1800kWh. I chodziło o 5000kWh Dokładnie o to chodziło. Wiem, że te 20 % z danego miesiąca wypłacą po roku, jak ich nie wykorzystam. Czyli lepiej montować większą instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.04.2023 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Mój wpis miał na celu oszacowanie jakiej wielkości powinna być instalacja aby przy net-bilingu i zużyciu na poziomie 1800kWh dostać tyle zwrotu gotówki by pokryła koszt dystrybucji, opłat stałych i VAT. Oczywiście to jest z grubym błędem i pieniądze będą przychodziły z co najmniej 12 miesięcznym opóźnieniem. A na ile kWh oszacowałbyś wielkość instalacji przy zużyciu 4000 kWh i 6000 kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.04.2023 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 A na ile kWh oszacowałbyś wielkość instalacji przy zużyciu 4000 kWh i 6000 kWh? Przecież to bardzo prosta matematyka. Jeśli dla 1800kWH to ok 7kWp, to dla 6000lWh to 24kWp. Można tak zrobić i powinno się od OSD dostać nagrodę za bezinteresowne finansowanie jego działalności biznesowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 05.04.2023 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Zastanawia mnie jak on policzył te 7 kWp.Wartości wziąłem z sunny design i start PV od 1 maja: Miesiąc Uzysk energii [kWh] Zużycie [kWh] Zużycie energii na potrzeby własne [kWh] Pobór mocy z sieci [kWh] Oddawanie energii do sieci [kWh]5 285 152 76 76 2096 292 140 71 68 2217 298 64 36 28 2628 254 141 62 80 1929 211 151 56 95 15510 136 167 51 117 8611 67 166 36 130 3112 46 174 28 146 181 58 172 37 136 212 95 152 41 111 543 184 162 61 101 1244 259 159 69 89 190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 05.04.2023 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 A tutaj nadal szczerzą kły na ten zwrot gotówki za 20% energii wprowadzonej. Ciekawe jakie to będą kosmiczne kwoty wraz z taryfami dynamicznymi? Czy policzą za najtańszą kWh z danego miesiąca, czy tylko z dnia? Czy może uniwersalna cena. a Wy już amortyzacje chcecie liczyć... dobre te Wasze kule.Naprawdę wierzycie, że z tego bedą pieniądze? Gdyby jednak się okazało to prawdą to sytuacja potrwa tak długo... bo okaże się, że natychmiast powstanie tyle instalacji w dodatku takich wielkich, bo ludzie będą marzyć o tym, że ZE będzie ich utrzymywać wypłacając "emerytury" za nadmiarową energię. Tak to by się skończyło w Polsce. Pozwolą na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 05.04.2023 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Nie chcę na tym zarabiać! Chcę tylko, aby opłaty stałe były bilansowały się z tych 20%. Nie chcę i nie będę przewymiarowywać PV. Jak będzie pompa ciepła, to się rozbuduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.04.2023 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) qwerty1986, jaki jest całkowity (zużycie, dystrybucja, abonament itp.) roczny koszt do zapłaty przy takiej produkcji i takim zużyciu jakie podałeś w tabeli? Ciekawe jaki mniej więcej byłby całkowity koszt przy tym zużyciu, nie mając PV. Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 05.04.2023 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Nie chcę na tym zarabiać! Chcę tylko, aby opłaty stałe były bilansowały się z tych 20%. Nie chcę i nie będę przewymiarowywać PV. Jak będzie pompa ciepła, to się rozbuduje. też by mnie taka opcja satysfakcjonowała. Ale nie wydaje mi się ona realna. Bo tak jak Ty.. wiele osób będzie chciało wykorzystać swoje instalacje. To z czego ma utrzymywać się ZE? Mamy tendencje rośnięcia opłat stałych... a tu nagle mają pozwolić na ich wyzerowanie? Nie wydaje mi się... a jeśli już się to wydarzy to nie potrwa długo i na pewno nie na tyle alby zwróciły się zwiększone nakłady na instalację PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 05.04.2023 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) qwerty1986, jaki jest całkowity (zużycie, dystrybucja, abonament itp.) roczny koszt do zapłaty przy takiej produkcji i takim zużyciu jakie podałeś w tabeli? Ciekawe jaki mniej więcej byłby całkowity koszt przy tym zużyciu, nie mając PV. Z tego co patrzyłęm to za rok wychodzi 300-350 zł (opłat stałych + przesyłowe) też by mnie taka opcja satysfakcjonowała. Ale nie wydaje mi się ona realna. Bo tak jak Ty.. wiele osób będzie chciało wykorzystać swoje instalacje. To z czego ma utrzymywać się ZE? Mamy tendencje rośnięcia opłat stałych... a tu nagle mają pozwolić na ich wyzerowanie? Nie wydaje mi się... a jeśli już się to wydarzy to nie potrwa długo i na pewno nie na tyle alby zwróciły się zwiększone nakłady na instalację PV Akurat stacja trafo jest blisko (w linii prostej < 450 m), a napięcie na każdej z faz to 230 V (+- 2V). Tylko 2 osoby na ulicy mają PV. Sprawa jasna (MP4.0): Mikroinstalacja fotowoltaiczna powinna być tak dobrana, aby całkowita ilość energii elektrycznej wyprodukowanej i odprowadzonej do sieci energetycznej przez mikroinstalację objętą dofinansowaniem w rocznym okresie rozliczeniowym nie przekroczyła 120% całkowitej ilości energii elektrycznej pobranej z sieci energetycznej przez Grantobiorcę (Wnioskodawcę) w tym samym okresie rozliczeniowym Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez qwerty1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 05.04.2023 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Przy takim zuzyciu to kosztow stalych (dytrybucja) masz ok 1020zl. A caly rachunek to niecale 1900zl. G12w Czyli zaoszczedzisz niecale 900zl rocznie.... Taki rachunek bedzie miec przy podanym zuzyciu jesli w taryfie G12W, W G11 pewnie beda drobne roznice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.04.2023 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 też by mnie taka opcja satysfakcjonowała. Ale nie wydaje mi się ona realna. Bo tak jak Ty.. wiele osób będzie chciało wykorzystać swoje instalacje. To z czego ma utrzymywać się ZE? Mamy tendencje rośnięcia opłat stałych... a tu nagle mają pozwolić na ich wyzerowanie? Nie wydaje mi się... a jeśli już się to wydarzy to nie potrwa długo i na pewno nie na tyle alby zwróciły się zwiększone nakłady na instalację PV Ty się o ZE nie martw. Jak wszyscy "NET-bilingowcy zapragną pokryć całe koszty ich EE z tych 20%, to ZE będzie maił tyle darmowej energii, z tych pozostałych 80% niewykorzystanej EE, że prezesi tych ZE będą co roku jeździć na wakacje na Bahamy za nagrody za wspaniałe wyniki finansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 05.04.2023 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Ty się o ZE nie martw. Jak wszyscy "NET-bilingowcy zapragną pokryć całe koszty ich EE z tych 20%, to ZE będzie maił tyle darmowej energii, z tych pozostałych 80% niewykorzystanej EE, że prezesi tych ZE będą co roku jeździć na wakacje na Bahamy za nagrody za wspaniałe wyniki finansowe. zwłaszcza jak będą taryfy godzinowe i będą oddawać za najtańszą kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.04.2023 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 zwłaszcza jak będą taryfy godzinowe i będą oddawać za najtańszą kWh. To może pójdą po rozum do głowy i zainstalują odpowiedniej wielkości magazyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.04.2023 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Należy policzyć sobie opłacalność montażu takiego magazynu energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 05.04.2023 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 W omawianym przypadku G12W, 1800kWh:ok 500zl oplaty dystrybucyjne stale (te mozemy zmniejszyc dopiero jak nam cos zostanie po roku, czyli z tych mitycznych 20%)ok. 500zl oplaty dystrybucyjne zmienne (te mozemy zaoszczedzic dzieki magazynowi energi)ok. 900zl oplaty za energie (te mozemy zaoszczedzic dzieki PV) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 05.04.2023 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 To może pójdą po rozum do głowy i zainstalują odpowiedniej wielkości magazyn. Kto ? energetyka czy ten na końcu ? jeśli ten na końcu to bezsens . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts