fotohobby 08.04.2023 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 @Kaizen, instalację już zamówiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 08.04.2023 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 @Kaizen, instalację już zamówiłeś ? chyba wciąż udowadnia sobie, że to może się opłacić. Czeka na nowy program dofinansowań. Licząc, że to będzie ten najlepszy specjalnie dla niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.04.2023 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Ciekawe, chce założyć PV która nigdy (wg niego) się nie spłaci i jest nieopłacalna.Do tego ma najlepsze ogrzewanie COP=1 i taryfę G12 w której ma ok. 75% poboru w taniej taryfie..Ciekawe po co myśli o zakładaniu instalacji PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 11.04.2023 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Ponieważ przeszukałem trochę tabel tauronu i znalazłem kolejne ceny dystrybucji tym razem brutto chcę sprostować ceny ponieważ prawdopodobnie do kalkulatora wprowadziłem ceny dystrybucji brutto czyli z vatem a potem on mi ten vat drugi raz doliczył w tej sytuacji ceny g13 to 1,10 zł 1,30zł i 0,9 zł . W moim wypadku generują one cenę średnio 1,10 czyli jednak grubo powyżej RCEm .Nie zmienia to wiele w mojej ocenie opłacalności net billingu - złodziejstwo i tyle. Na dokładkę sam diabeł wie jak bilansuje się zużycie w liczniku ponieważ nie da się bądź nie umiem takich danych z niego wydobyć. Z tego co zaobserwowałem odnosze wrażenie że o ile Tauron obcina na jakiejś bliżej mi nieznanej podstawie ilość energi za którą ma mi zapłacić to już energii pobranej nie umniejsza - jednak za krótko mam tę instalację i ledwo jeden rachunek z cenami jeszcze w limicie żeby z całkowita pewnością to twierdzić. Jak zwał tak zwał cena RCEm 0,596 w porównaniu do 1,10 to póki co trochę ponad 50 proc. Strach się bać cen godzinowych. Dla mnie wniosek z tego jest prosty - instalacja musi być dwa razy większa niz potrzeby jesli ma zarobić na ogrzewanie domu zimą . Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2023 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Ponieważ przeszukałem trochę tabel tauronu Faktury ciągle nie znalazłeś? I czemu swoje ceny chcesz uśredniać (i to tendencyjnie, bez uwzględnienia cen, które płacisz do limitu a dla prosumenta 2MWh to wcale nie mało - wielu pewnie nie przekroczy), a RCEm nie? Bierzesz RCEm nie tylko rekordowo niskie to jeszcze z miesiąca, w którym prosument z bilansowaniem godzinowym oddaje do sieci całe nic (styczeń) więc w średniej pomijalny udział. Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 11.04.2023 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Faktury ciągle nie znalazłeś? dla prosumenta 2MWh to wcale nie mało - wielu pewnie nie przekroczy Hę? Mieszkając samemu, bez kosztów ogrzewania wychodzi mi roczne zużycie 3600kWh. A nawet lampek na choince nie zapalam zimą ze skąpstwa (pomijam fakt braku choinki ;P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2023 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Hę? Mieszkając samemu, bez kosztów ogrzewania wychodzi mi roczne zużycie 3600kWh. A nawet lampek na choince nie zapalam zimą ze skąpstwa (pomijam fakt braku choinki ;P) Jesteś prosumentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 11.04.2023 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Jesteś prosumentem? Jak dopakuję więcej paneli, to może kiedyś zacznę być... teraz prądu ledwo starcza na pokrycie autokonsumpcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 11.04.2023 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Pisałem juz winnym temacie - limit mi się skończył wmarcu więc rachunek z limitem i bez limitu dopiero będzie- Ceny nie są żadne tendencyjne - mam po prostu 74 proc zużycia w najmniej drogiej 14 w najdroższej i 11 w średniej cenie. Łącznie z opłatami stałymi 850 kwh dało cene 1,12 po wprowadzeniu mam nadzieję teraz już prawidłowych cen do kalkulatora.Czyli 0,698 i 0,2042 0,698 i 0,3613 0,698 i 0,0378 co z vat 23 proc daje 1,10 1,30 i 0,9 złotego. Możliwe że średnia cena ciut spadnie bo od kwietnia jest mniej tych najdroższych godzin ale nie spodziewam się raczej aby poniżej złotego dało się zejść. Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2023 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Łącznie z opłatami stałymi 850 kwh dało cene 1,12 Ale faktury nie pokażesz? Czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2023 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Jak dopakuję więcej paneli, to może kiedyś zacznę być... teraz prądu ledwo starcza na pokrycie autokonsumpcji. Definicję prosumenta znasz? Ilość paneli nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 11.04.2023 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Definicję prosumenta znasz? Ilość paneli nie ma znaczenia. Tak szczerze to... nie ;P Zawsze uważałem za prosumenta klienta oddającego do sieci więcej energii, aniżeli pobiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 11.04.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Ale faktury nie pokażesz? Czemu? Przeczytaj UWAŻNIE mój post nad Twoim wpisem . tu dystrybucja https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiC5J_CzaH-AhWEpYsKHRCyDcIQFnoECAwQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.tauron.pl%2F-%2Fmedia%2Foffer-documents%2Fprodukty%2Ftarcza%2F2022_02_01_TS-GZE_InfCenyBruttoWycTarTD_G_BAZA.ashx&usg=AOvVaw1MEG4A8c4hfp5J72hHgbgt tu cena za prąd https://fotowoltaikaonline.pl/ceny-pradu/tauron#g13 I żadne gwiazdki przypisy niczego nie poprawią a jedynie dojdzie kilka składowych iżeby byłą jasność mój limit wyczerpał się w marcu więc jeszcze nie mam rachunku ale ceny mniejsze nie będa niż te oficjalnie już ogłoszone Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2023 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 I żadne gwiazdki przypisy niczego nie poprawią Suma sald dodatnich i ujemnych wpłynie drastycznie na to, kiedy przekroczysz 2MWh i na roczną średnią cenę kWh. Zwłaszcza, że te salda znacznie korzystniej będą wyglądały dla drogich stref (w dzień, gdy PV produkuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 11.04.2023 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Suma sald dodatnich i ujemnych wpłynie drastycznie na to, kiedy przekroczysz 2MWh i na roczną średnią cenę kWh. Zwłaszcza, że te salda znacznie korzystniej będą wyglądały dla drogich stref (w dzień, gdy PV produkuje). Czy ja o czymś nie wiem? Przeciez w netbillingu nie ma znaczenia suma sald oddanych i pobranych z sieci. Jak tylko przekroczysz 2MWh na liczniku pobranej energii od 1 stycznia to wchodzisz w drozsze stawki. Więc tak naprawdę mając panele zyskujesz tylko to co masz z autokonsumpcji czyli max 20% tego co potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2023 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Czy ja o czymś nie wiem? Przeciez w netbillingu nie ma znaczenia suma sald oddanych i pobranych z sieci. Jak tylko przekroczysz 2MWh na liczniku pobranej energii od 1 stycznia to wchodzisz w drozsze stawki. To byłoby bez sensu, gdyby ktoś miał zerową sumę sald dodatnich i przekroczył limit. Tym bardziej chciałbym to zobaczyć na fakturze - będziemy mieli pewność, ile faktycznie Chris płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 11.04.2023 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Nie wiem czy bez sensu ale tak będzie. Czytalem już o tym w kilku artykułach i raz słyszałem w radiu jak zaprosili do audycji jakiegoś mądrale z ministerstwa. Także jak nic się nie zmieniło od tego czasu to netbilling wypada bardzo słabo w porownaniu do starych zasad, także z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.04.2023 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Suma sald dodatnich i ujemnych wpłynie drastycznie na to, kiedy przekroczysz 2MWh i na roczną średnią cenę kWh. Zwłaszcza, że te salda znacznie korzystniej będą wyglądały dla drogich stref (w dzień, gdy PV produkuje). Jak wyjaśnia Ministerstwo Klimatu, próg zużycia energii w celu ustalenia limitu, do którego będzie stosowane zamrożenie cen, w przypadku prosumentów korzystających z net-billingu będzie odnosił się do całkowitej ilości energii pobranej z sieci. Powyżej progu prosumenci rozliczający się w tym systemie będą mogli pobierać energię, płacąc za nią gwarantowaną stawkę 693 zł za MWh. 02-11-2022 https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/109268/tak-beda-rozliczani-prosumenci-w-2023-roku Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.04.2023 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 ... Pokaż fakturę. Strasznie drogo płacisz za energię czynną. Przez dwa miesiące (do 22.02.2023 zużyłeś 1054+329=1383 kWh. Ile będziesz płacił w I i w II taryfie po przekroczeniu limitu 2 MWh/2,6MWh/3,0MWh ? Nie będzie strasznie drogo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.04.2023 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 To byłoby bez sensu, gdyby ktoś miał zerową sumę sald dodatnich i przekroczył limit. . Warto najpierw sprawdzić: https://enerad.pl/aktualnosci/limit-2000-kwh-dla-kogo-limit-na-prad-a-fotowoltaika-i-pompy-ciepla/ bo może się okazać że kilka stron dyskusji nadaremno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts