Chris Zielonka 26.04.2023 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Webinar już nie aktywny :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.04.2023 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 26.04.2023 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Trochę nie kapuję tego sapania niektórych.... Naprawdę chcecie żyć i egzystować za darmo ? Polecam wyprowadzkę do Egiptu , może będzie sie wam podobało życie z beduinami A jak nie to cofnąć się o kilkadziesiąt lat , mój ojciec na Podkarpaciu wychował i uczył sie przy lampie naftowej.... Za darmo? o czym ty bredzisz? nie po to ludzie inwestują po kilkadziesiąt tysięcy pln, żeby na końcu zostać wydymanymi.. albo otrzymać zwrot z inwestycji po 20 latach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 26.04.2023 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Za darmo? o czym ty bredzisz? nie po to ludzie inwestują po kilkadziesiąt tysięcy pln, żeby na końcu zostać wydymanymi.. albo otrzymać zwrot z inwestycji po 20 latach... Nie wiem ile masz lat, ale mnie moi nieżyjący już rodzice nauczyli że państwo jest właśnie od dymania podatnika.... Więc inwestując w cokolwiek nad czym państwo trzyma łapę powinieneś być świadom ryzyka. Ci co zdążyli z PV będą do przodu , a reszta ryzykuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 26.04.2023 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Nie wiem ile masz lat, ale mnie moi nieżyjący już rodzice nauczyli że państwo jest właśnie od dymania podatnika.... Więc inwestując w cokolwiek nad czym państwo trzyma łapę powinieneś być świadom ryzyka. Ci co zdążyli z PV będą do przodu , a reszta ryzykuje... No i nauka Twoich rodziców nie "poszła w las". Nie przeszkadza Ci że władza po Tobie depcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 26.04.2023 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Tak nie do końca. Państwo, czyli rząd, żyje z nas, podatników/wyborców. Prosumentów jest pokaźna grupa, o ile pamiętam, to 1 milion 200 tys. Do tego ich rodziny/domownicy. To w sumie kilka milionów wyborców. Z taka grupą muszą się liczyć, ale ta grupa musi głośno krzyczeć, a nie posłusznie schylać głowy, jak rząd dyma ich w d...ę.Ja jestem na starych zasadach, więc póki co mam spokój, ale zdaję sobie sprawę, że wystarczy jedna noc w sejmie i.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 26.04.2023 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Czy klimatyzacja podchodzi pod pompę ciepła powietrze/powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.04.2023 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Czy klimatyzacja podchodzi pod pompę ciepła powietrze/powietrze? Tak. a PC cwu jako magazyn energii też mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 26.04.2023 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 (edytowane) Tak na marginesie i w skrócie to max pv w programie MP 5.0 to 10 kW warunkiem skorzystania z dofinansowania do innych urządzeń jest zgłoszenie PV według meteringu z programu MP 4 lub MP 5 można zgłosić klimatyzator max 50 % <4400 można zgłosić samą pc cwu jako magazyn energii 50 %<5000 Ogladam ten webinar i czy dobrze zrozumialem? W programie MP5.0 moge dostac dofinansowanie zakladajac w tym momencie PV (6k dotacji) + dodatkowo dotacje na klimatyzatory (4.4k) zamontowane po dacie 1 luty 2020? Nawet jak moim glownym zrodlem ogrzewania wg deklaracji jest gaz a klimatyzator zamontowalem w czerwcu 2022 roku? Nie majac jeszcze PV? Czyli czy nalezy sie dotacja na klimatyzacje, w przypadku gdy najpierw zamontowano klimatyzator a po roku dopiero PV. (Wszystko miesci sie w okresie kwalifikowania, o ktorym tak wspominala Pani na YT czyli po 1.02.2022) Edytowane 26 Kwietnia 2023 przez Maniek82r Literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.04.2023 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Ogladam ten webinar i czy dobrze zrozumialem? W programie MP5.0 moge dostac dofinansowanie zakladajac w tym momencie PV (6k dotacji) + dodatkowo dotacje na klimatyzatory (4.4k) zamontowane po dacie 1 luty 2020? Nawet jak moim glownym zrodlem ogrzewania wg deklaracji jest gaz a klimatyzator zamontowalem w czerwcu 2022 roku? Nie majac jeszcze PV? Czyli czy nalezy sie dotacja na klimatyzacje, w przypadku gdy najpierw zamontowano klimatyzator a po roku dopiero PV. (Wszystko miesci sie w okresie kwalifikowania, o ktorym tak wspominala Pani na YT czyli po 1.02.2022) Tak, warunkiem są pv montowane w netmeteringu czyli w sumie nawet mogłeś je już zgłosić i otrzymać dofinansowanie w programie MP 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 26.04.2023 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Czyli dodatkowe dofinansowanie dla osób już posiadających fotowoltaikę dotyczy tylko tych, którzy przeszli z net-meteringu na net-billing, natomiast nie dotyczy tych, którzy od początku byli w net-billingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 26.04.2023 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Sam sobie odpowiem: tak.A bardziej szczegółowo: jak ktoś od razu był w net-billingu i skorzystał z dopłat w ramach MP4, to nie kwalifikuje się na dofinansowanie elementów dodatkowych w ramach MP5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 26.04.2023 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Nie rozumiemy sie. Ja juz mam klimatyzatory bo montowane w 2022 roku (czyli sa w okresie kwalifikowania). Ale dopiero zakladam PV na dniach. Wiec bede w net billingu. Nigdy nie korzystalem z zadnych dofinansowan z zadnych programow. Pytanie kluczowe, czy nalezy sie dotacja na klime (06.2022), ktora byla montowana rok wczesniej od instalacji pv (04.2023)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 26.04.2023 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 No i nauka Twoich rodziców nie "poszła w las". Nie przeszkadza Ci że władza po Tobie depcze. Jaka by nie była przy korycie to za energię będę płacił... Zostaje tylko kwestia ile . Na szczęście na to najwiekszy wpływ miałem ja sam budując mały domek. Ci którzy pobudowali wille jak u Caringtonów mają problem. Władza zawsze bedzie po nas deptać i tego nie zmienimy. Dla mnie najważniejszy jest spokój a nie to czy zapłacę 200 czy 300zł za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 26.04.2023 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 Ja jestem na starych zasadach, więc póki co mam spokój, ale zdaję sobie sprawę, że wystarczy jedna noc w sejmie i.... Wtedy zrobisz to co oni zechcą. Dokupisz paneli albo wsadzisz kolejne dziesiątki tysięcy w magazyn energii i znowu wrócisz do punktu zero. Czyli kiedy mi się to zwróci... A jak już Ci się zwróci to jest szansa że to opodatkują. I tak wkoło Macieju.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesus 03.05.2023 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 To jaki jest ostateczny wniosek z tym net billingiem? Bo ciężko się przebija przez te polityczno-kaizenowe przepychanki. Ruszył kolejny MP, i dopłaty do magazynów wyglądają zachęcająco. A myśle o magazynie, by zwiększyć zużycie własne. W ostatnim czasie przybyło dużo instalacji w okol i jak kiedyś restarty falownika były okazjonalne, tak teraz w ciągu dnia jest to sytuacja nagminna… Natomiast skorzystanie z dotacji wymagałoby przejścia na NB. Mam instalacje 10kW skierowana na południe. Zużycie dzienne 10-20kWh w dni ciepłe i do 50kWh w zimowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 03.05.2023 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 To jaki jest ostateczny wniosek z tym net billingiem? Nie ma i nie może być wniosku, bo nikt nie wie za ile będziemy sprzedawać energię za rok, dwa, pięć. To jest loteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.05.2023 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Nikt też nie wie za ile będziemy kupować prąd.W Polsce ceny prądu, gazu i ropy są z sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 03.05.2023 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 (edytowane) Sam się ostatnio zastanawiałem czy przejść z opustów na n-b i skorzystać z MP5 (9,5kWp, PC, 240m2), i narazie odpuszczam. Policz ile Ci da magazyn. Ja (upraszczając) w okresie grzewczym prawie całą produkcję PV zamierzam używać od razu (PC), a poza okresem grzewczym jakieś 2/3 (to chyba relatywnie dużo) domowego zużycia zużyję bezpośrednio z produkcji PV, więc magazynem mógłbym jakieś 1000-2000 kWh rocznie więcej. Nie widzę sensu. Edytowane 3 Maja 2023 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.05.2023 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 To jaki jest ostateczny wniosek z tym net billingiem? Bo ciężko się przebija przez te polityczno-kaizenowe przepychanki. Ruszył kolejny MP, i dopłaty do magazynów wyglądają zachęcająco. A myśle o magazynie, by zwiększyć zużycie własne. W ostatnim czasie przybyło dużo instalacji w okol i jak kiedyś restarty falownika były okazjonalne, tak teraz w ciągu dnia jest to sytuacja nagminna… Natomiast skorzystanie z dotacji wymagałoby przejścia na NB. Mam instalacje 10kW skierowana na południe. Zużycie dzienne 10-20kWh w dni ciepłe i do 50kWh w zimowe. Jak stać cię na utrzymanie domu z takim zużyciem to co różnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts