Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Po przekroczeniu 2000 taryfy g nie działają. Przyjdzie rachunek wszystko będzie jasne

Do czasu aż przekroczę 2000 to już będzie grudzień.

Poza tym gdybym nie miał PV to tez bym płacił wyższą stawkę nawet o wiele szybciej, jakoś od sierpień, wrzesień.

Jak cena prądu będzie dużo wyższa to w magazynie będę mial na to uzbierane. Będę płacił za sam przesył tak jak jest to obecnie.

Rachunki mam, widzę jak to jest obliczane więc widzę realne oszczędności.

liczyłem dla g11 u mnie w g12w dzienna jest po 94 gr nocna po 49

Podaje ceny brutto bo nie mam zwolnienia z Vat więc to idiotyzm podawanie takiej ceny i nikomu nie służy

Na rachunku mam wyszczególnione ceny netto i dopiero zbiorcze jest brutto, nie chce mi się tego tutaj przeliczać ale informuję uczciwie więc nie rozumiem czemu uważasz to za idiotyzm. Równie dobrze mógłbym napisac, że G11 jest to idiotyzm bo akurat w moim przypadku lepiej wuchodzi G12w.

Stawki prądu mało mnie interesują bo jest to pokrywane z pieniędzy z produkcji, a ważne dla mnie jest przesył a 80% u mnie jest za taryfe nocną.

Do 2000kWh:

G11: 0,7959

G12: 0,4409 / 0,9086;

G12 do G11: -44% / +14%; Dzień do nocy: 2,06 razy

Ponad 2000kWh:

G11: 1,4432

G12: 1,1098 / 1,5102;

G12 do G11: -23% / +4,6%; Dzień do nocy: 1,36 razy

Taryfy oficjalne (bez tarczy):

G11: 1,8866

G12: 1,1838 / 2,1280;

G12 do G11: -37% / +12%; Dzień do nocy: 1,79 razy

PGE, Brutto, VAT 23%, prąd + dystrybucja

PS. Przynajmniej tak to liczyłem na początku roku z cenników PGE.

Edytowane przez gb987t
  • Like 1

ENEA taryfa G11

netto = 0,4142 + 0,1745 + 0,00496 + 0,0096 = 0,60316 zł/kWh

Opłata OZE = 0,00 zł

brutto = 0,7419 zł/kWh

Do tego opłaty stałe dystrybucyjne

4,6600 + 0,3300 + 9,5400 + 1,9200 = 16,45 zł netto / m-c

brutto 20,23 zł/m-c

Rocznie 242,80 zł brutto

Przy rocznym zużyciu 4000 kWh podnosi to cenę o 0,06 zł/kWh

Ceny energii elektrycznej (G11) zatwierdzone przez Urząd Regulacji Energetyki, które będą prawdopodobnie obowiązywać w 2024 roku:

ENEA - 1,66 zł

ENERGA - 1,86 zł

PGE - 1,76 zł

EON - 2,09 zł

TAURON - 1,74 zł

http://cena-pradu.pl/tabela.html

"Tarcza" to fikcja rządu "chroniąca" nasze kieszenie :)

A g12w i g13? :)

Ale to tylko do 2000kWh. Później 1,21 brutto.

Nie mam G12 lub G13 więc nie mam informacji z własnej faktury.

Nie przekroczyłem tez durnego limitu 2000 MWh.

Po przekroczeniu durnego limitu energia elektryczna jest droższa o ponad 60% ale nadal w durnej "Tarczy".

Mam rachunek za kwiecień w G13 -i są widoczne obie ceny - ta do limitu i po limicie wiec coś już widać. Pierwsze pozycje w ilości 3, 5 i 30 kwh to ceny do limitu. To czego tu nie widać to ilość energii za jaką mi owe 50 zł odjęto od rachunku - było to 99kwh -tak więc akurat w moim przypadku Tauron zabrał prawie równo połowę a obawiam się iż RCEm jeszcze spadnie i stopa odzysku prądu od Taurona jeszcze bardziej spadnie.

rachunekg13netbilling.jpg

Edytowane przez Chris Zielonka

Budując lub kupując dom trzeba wszystko policzyć i przeanalizować

Nasz dom kosztuje nas miesięcznie tyle co śmieci , prąd , podatek raz w roku i raz w roku wizyta wizyta firmy asenizacyjnej . Strzelam ( bo mieszkamy krótko ) że będzie to w okolicach 5000 rocznie . Tyle płaciliśmy za 2x mniejsze mieszkanie w pół roku

Oczywiście wolałbym płacić za prąd 100zł zamiast 300. Ale jest coś takiego jak stopa zwrotu ( i tutaj akurat popieram Kaizena ) i nie widzę na razie sensu do małego nowego domku ładowania jakiejś "maszynowni" . Ludzie wydają na pompy, panele po kilkadziesiąt tysięcy twierdząc że teraz bedzie juz wszystko za darmo.... Niestety nie jest .

Jaki to dom posiadasz, że jego utrzymanie kosztuje nie więcej niż 5 tys pln rocznie licząc wszystkie opłaty?

Jaki to dom posiadasz, że jego utrzymanie kosztuje nie więcej niż 5 tys pln rocznie licząc wszystkie opłaty?

Uważasz, że to jakiś ewenement takie opłaty?

Dom jak mój w stopce, fotowoltaika w net-meteringu zapotrzebowanie i wychodzi:

- ok. 300 zł/rok prąd (opłaty stałe)

- 100-150 zł miesięcznie za wodę i kanalizę (ok 1200zł/rok)

- 60 zł/mc śmieci (720 zł/rok)

- 200 zł/rok filtry do rekuperatora

- ok. 1000 zł podatki

co daje 3420zł/rok. W porównaniu do o połowę mniejszego mieszkania wydatki mniejsze prawie o 3/4

Żeby nie było tak różowo, to w domu jest milion różnych, drobnych wydatków o których się nie mówi i których się nie liczy - typu paliwo do kosiarki, nawóz do trawnika, preparat na szerszenie czy mrówki, jakieś narzędzia itp.

Uważasz, że to jakiś ewenement takie opłaty?

Dom jak mój w stopce, fotowoltaika w net-meteringu zapotrzebowanie i wychodzi:

- 100-150 zł miesięcznie za wodę i kanalizę (ok 1200zł/rok)

- 60 zł/mc śmieci (720 zł/rok)

- 200 zł/rok filtry do rekuperatora

- ok. 1000 zł podatki

co daje 3420zł/rok. W porównaniu do o połowę mniejszego mieszkania wydatki mniejsze prawie o 3/4

Żeby nie było tak różowo, to w domu jest milion różnych, drobnych wydatków o których się nie mówi i których się nie liczy - typu paliwo do kosiarki, nawóz do trawnika, preparat na szerszenie czy mrówki, jakieś narzędzia itp.

Też uważam że 5000/rok to jest dużo.

w moim przypadku wygląda to następująco:

Dom ma 135m2, fotowoltaika w net-meteringu

- 0 zł miesięcznie za wodę i kanalizę bo mam własną studnię i oczyszczalnię ścieków.

- 50 zł/mc śmieci (600zł/rok)

- 50 zł/rok filtry do rekuperatora

- ok. 300 zł podatki

co daje 1250zł/rok.

W porównaniu do 69 m2 mieszkania w Warszawie gdzie poprzednio mieszkałem wydatki duuuużo mniejsze bo mieszkanie w Warszawie kosztuje dzisiaj prawie 15 tysiące rocznie. (900 zł za FR i utrzymanie + prąd 200 zł miesięcznie + gaz 50 zł miesięcznie + 85 zł za śmieci + itd)