MartyyMcFly 07.06.2023 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Kiedy Ty będziesz zimą płacił grubą kasę z własnej kieszeni za prąd to net-billingowcy będą gros pokrywać z depozytu. I zobaczymy, kto więcej da zarobić budując za większe pieniądze 2-3x mniejszego offgrida, niż net-billignowiec z uwzględnieniem dopłat. Dlaczego mam "płacić grubą kasę za prąd"? Depozyt dziś jest a jutro jego warunkiem będzie posiadanie magazynu energii bo nici z depozytu. Jedna ustawa. Jeśli mam oddawać energię w dużym procencie za ZERO złotych, to wolę nie oddawać wcale. Mój dach, moje koszty przeglądów, mycia a za przesył płacę i tak. Kaizen, ja cię pamiętam z przed 6 lat z tego forum. Pomijam fakt, że mądrujesz jak wtedy kiedy obok Barth3z budowałem swój dom, ale wciąż jesteś tak samo lub bardziej krótkowzroczny. Czas robi swoje. Optyk i okulary (ściągnij wreszcie przeciwsłoneczne) na ciebie czeka. I to od dawna! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 07.06.2023 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Wcale sie nie dziwię ze ktoś chce z tym skończyć Komuno wróć ? A dlaczego z TYM trzeba kończyć ? Bo nie umie się zagospodarować nadwyżek ? To inwestować trzeba w szczytowo pompowe choćby lokalne elektrownie namontować po gminach i ulicach oświetlenia ładowanego z moich paneli w dzień - klimatyzatorów naupychać coby jak upał i prąd darmowy dało sie oddychać - możliwości są tylko że kasa z moich podatków i jest kiełbasą a nie impulsem do rozwoju. Możliwości zrobienia świata bardziej przyjaznego przy okazji nadmiaru ŁOSI jest w cholerę. Wystarczy chcieć. Czego sobie i państwu polskiemu życzę. Ale tu chyba się toczy dyskusja o indywidualnych, czy się mylę? Za kilka lat jak ruszą pierwsze SMR okaże się, że fotowoltaika to była zwykła bańka- która częściowo już pękła. Zostaniemy z kupą śmieci na której recyklingu kilku cwaniaków wraz z rządem zarobi krocie! A szaraki? Normalnie, wydoją ich do reszty a potem zapłacą za recykling śmieci na swych dachach. Normalnie, jak to w Polsce A panel PV na dachu- nie jest żadną inwestycją. Wolałbym mieć własne ujęcie wody czy nie płacić za ścieki. Woda, a nie energia będzie kosztem i problemem w niedalekiej przyszłości ! Edytowane 7 Czerwca 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.06.2023 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Dlaczego mam "płacić grubą kasę za prąd"? Bo zimą PV produkuje tyle, co nic, a potrzeby rosną (bo i ciemności dłuższe, i więcej w domu siedzimy, i system grzewczy w każdym domu pobiera prąd). Off-grid to ma sens w domku wakacyjnym, w którym zimą skapnie akurat tyle, żeby zasilić alarm i monitoring. Nawet na klimę w trybie antyzamrożeniowym będzie mało - może do kabli na rurach da radę jak je dobrze zaizolujesz. A nie w domu, w którym się mieszka. Depozyt dziś jest a jutro jego warunkiem będzie posiadanie magazynu energii bo nici z depozytu. Jedna ustawa. I masz dopłatę do magazynu - a przy off-gridzie też musisz zamontować i zapłacić za niego z własnej kieszeni. Jeśli mam oddawać energię w dużym procencie za ZERO złotych, to wolę nie oddawać wcale. Mój dach, moje koszty przeglądów, mycia a za przesył płacę i tak. I niby przy on-grid nie możesz zakopać grzałki, żeby im zrobić na złość (a dopłaty wziąć)? Kto Cię zmusza do oddawania energii przy on-grid? Nawet szczęśliwi będą, jak nie będziesz im napięcia podnosił. Edyta. Mamy sporo mocy na węgiel z których gros ledwo się qpy trzyma bo powstały za Gierka więc trzeba je czymś zastąpić nie tylko ze względów klimatycznych ale też na ich stan i technologię. Do tego trochę elektrowni gazowych, z których też powinniśmy zrezygnować. Źródło Strategia energetyczna Polski przewiduje budowę sześciu dużych reaktorów o mocy 1-1,6 GW każdy. Do realizacji ciągle daleka droga. Mamy nóż na gardle nie tylko klimatyczny i UE - ale nasze moce produkcyjne się sypią i potrzebujemy ratunku na już - a nie za 10 czy 20 lat. SMRy świata zachodniego nigdzie jeszcze nie działają (są rosyjskie i chińskie - ale ich nie chcemy przecież). Więc szanse na to, że do 2030r choć jeden uzyska u nas zdolność produkcyjną są znikome. A nawet jeżeli, to jeden będzie miał 300MW. Kropelka w morzu rosnących potrzeb (coraz więcej grzejemy prądem, coraz więcej aut elektrycznych, gospodarka ciągle rośnie). Więc długa droga przed nami żeby węglówki zastąpić a co dopiero pokryć wzrastające zapotrzebowanie. Edytowane 7 Czerwca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 07.06.2023 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Za kilka lat jak ruszą pierwsze SMR okaże się, że fotowoltaika to była zwykła bańka- która częściowo już pękła. ) Jak czesciowo pekla, mozesz to wyjasnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.06.2023 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Instalacja PV o mocy 10kWp produkuje dzisiaj ok 70kWh dziennie w dzień słoneczny. Dlaczego sugerujesz że "ktoś chce z tym skończyć"? Nie chodzi mi o skończenie z PV , tylko z produkowaniem dziennie 3x więcej niż potrzeba. Twój przypadek jako jeden z nielicznych ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.06.2023 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Wcale sie nie dziwię ze ktoś chce z tym skończyć Komuno wróć ? A dlaczego z TYM trzeba kończyć ? Bo nie umie się zagospodarować nadwyżek ? To inwestować trzeba w szczytowo pompowe choćby lokalne elektrownie namontować po gminach i ulicach oświetlenia ładowanego z moich paneli w dzień - klimatyzatorów naupychać coby jak upał i prąd darmowy dało sie oddychać - możliwości są tylko że kasa z moich podatków i jest kiełbasą a nie impulsem do rozwoju. Możliwości zrobienia świata bardziej przyjaznego przy okazji nadmiaru ŁOSI jest w cholerę. Wystarczy chcieć. Czego sobie i państwu polskiemu życzę. W polsce jest ponad 6 mln budynków , wyobraź sobie ze na każdym z nich jest trzykrotnie przewymiarowana do potrzeb instalacja . To coś dobrego ? Do tego dolicz jeszcze że każda firma, sklep, Biedronka ma na dachu instalacje. To jest eko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.06.2023 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Nie chodzi mi o skończenie z PV , tylko z produkowaniem dziennie 3x więcej niż potrzeba. Twój przypadek jako jeden z nielicznych ma sens Przy dobre pogodzie - słońce i chłodno dzienna produkcja wynosi 3-4 razy więcej niż dzienne zużycie. Prosument ma wyłączyć na kilka godzin swoją instalację PV ? Roczna produkcja jest zbliżona do rocznego zużycia energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.06.2023 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Przy dobre pogodzie - słońce i chłodno dzienna produkcja wynosi 3-4 razy więcej niż dzienne zużycie. Prosument ma wyłączyć na kilka godzin swoją instalację PV ? Roczna produkcja jest zbliżona do rocznego zużycia energii elektrycznej. Nie to mam na myśli Chodzi mi o produkcje 10 tys kWh rocznie przy zapotrzebowaniu dwu lub trzykrotnie mniejszym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 07.06.2023 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Bo zimą PV produkuje tyle, co nic, a potrzeby rosną (bo i ciemności dłuższe, i więcej w domu siedzimy, i system grzewczy w każdym domu pobiera prąd). Zgoda. Ale dlaczego mam płacić za to grubą kasę? Dlaczego zakładasz, że 5k rocznie za cały prąd bytowy dla domu 240m2 to jrst "gruba kasa"? Do reszty się nie odniosę , bo szkoda mojego czasu dla fanatyków PV, UE czy innych pomysłów na lepszy świat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.06.2023 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Firmy od PV się zredukowały o 80-90% to teraz hydraulicy czy budowlańcy którzy je prowadzili mają dużo czasu i piszą po forach Jeżeli miałeś na myśli mnie to nawet nie wiesz jak daleko się mylisz. Nigdy nie miałem nic wspólnego z montażem/sprzedażą fotowoltaiki czy hydrauliki. Te wyliczenia to na podstawie jakiś faktur czy domysły ? Na podstawie danych łatwych do wyszukania w sieci czyli jaka jest roczna produkcja PV, jaka jest autokonsumpcja, jak jest obecnie cena "odkupu" energii. Nieznana jest tylko przyszła cena prądu (prawdopodobnie będzie wyższa niż 1,2) i cena "odkupu" (która raczej nie wyniesie 2 gr jak to niektórzy sugerują). No może i tak ale za przeszył płacisz zawsze Od autokonsumpcji nie płacisz. A przychód ze sprzedaży prądu podaję jako uzyskaną kwotę i nie ma ona nic wspólnego z przesyłem. I najważniejsze: w tym systemie nie będzie prądu "za darmo". Ale oszczędności pozwolą na amortyzację instalacji w rozsądnym czasie. Oczywiście nie jest to rozwiązanie dla osób, które zużywają 2000kWh rocznie. Trzeba mieć zużycie znacznie większe by wykorzystać "depozyt" na zakup prądu. Zdaje się, że jest też opcja zwrotu nadwyżki w gotówce ale są tam jakieś limity. Każdy musi sobie policzyć sam i podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 07.06.2023 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) No to policzmy - potrzebujemy 3000 kwh - produkujemy 10 000 - z tego udaje nam się zjeść na bieżąco około 1000 zostaje 9000 za które Tauron nam zapłaci jakies 3000 zł Tauronowi będziemy winni za 2000 jakieś 1600 zł w durnym limicie, zostaje 1400 dla złodziei z czego 20 procent można przeznaczyć na opłaty stałe - więc około 300 zł . Tysiac przepadnie Dozo czy nie trudno powiedzieć bo za rok dokupimy więcej zabawek i zamiast kuchni gazowej uzyjemy elektrycznej - a znając nadwyżkę zaplanujemy to tak aby poprawić sobie komfort latem lub więcej zjeść zimą . 10 kwp dla domu o AKTUALNYM zapotrzebowaniu 3Mwh nie wydaje się zbytnio przewymiarowane.Mając możliwości łatwo jest wydać nadwyżki -ale jak braknie to boli bardziej. Dla tych którzy zjedza limit sytuacja staje się juz mniej komfortowa bo pewnikiem kasa się raczej nie zgra. Edytowane 7 Czerwca 2023 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.06.2023 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Do reszty się nie odniosę , bo szkoda mojego czasu dla fanatyków PV, UE czy innych pomysłów na lepszy świat! Ja fanatykiem PV... [ATTACH=CONFIG]464889[/ATTACH] Fanatykiem pewnie można nazwać w kilku dziedzinach (np. optymalizacji korzyści) - ale na pewno nie PV. Ale unik jak to unik - jakkolwiek bzdurne nie byłoby uzasadnienie ucieczki od merytorycznych argumentów gdy zaczyna się dostrzegać swój błąd jest lepsze, niż przyznanie się do błędu. I tak, jak ktoś posiadający PV płaci 5K za sam prąd bytowy to nieźle nabija kabzę sektorowi energetycznemu. Edytowane 7 Czerwca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.06.2023 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 No to policzmy - potrzebujemy 3000 kwh - produkujemy 10 000 - z tego udaje nam się zjeść na bieżąco około 1000 zostaje 9000 za które Tauron nam zapłaci jakies 3000 zł Tauronowi będziemy winni za 2000 jakieś 1600 zł w durnym limicie, zostaje 1400 dla złodziei z czego 20 procent można przeznaczyć na opłaty stałe - więc około 300 zł . Tysiac przepadnie Dozo czy nie trudno powiedzieć bo za rok dokupimy więcej zabawek i zamiast kuchni gazowej uzyjemy elektrycznej - a znając nadwyżkę zaplanujemy to tak aby poprawić sobie komfort latem lub więcej zjeść zimą . 10 kwp dla domu o AKTUALNYM zapotrzebowaniu 3Mwh nie wydaje się zbytnio przewymiarowane.Mając możliwości łatwo jest wydać nadwyżki -ale jak braknie to boli bardziej. Dla tych którzy zjedza limit sytuacja staje się juz mniej komfortowa bo pewnikiem kasa się raczej nie zgra. Jak ktoś potrzebuje rocznie 3000kWh to sens instalacji PV trzeba policzyć dla jego przypadku. A jeżeli będzie sens to wtedy jej wielkość (na pewno nie 10kW). Ja obliczenie robiłem dla swojego przypadku. Mam roczne zużycie 11.000kWh i wg mnie instalacją PV dość szybko się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 07.06.2023 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 No to policzmy - potrzebujemy 3000 kwh - produkujemy 10 000 - z tego udaje nam się zjeść na bieżąco około 1000 zostaje 9000 za które Tauron nam zapłaci jakies 3000 zł Tauronowi będziemy winni za 2000 jakieś 1600 zł w durnym limicie, zostaje 1400 dla złodziei z czego 20 procent można przeznaczyć na opłaty stałe - więc około 300 zł . Tysiac przepadnie Dozo czy nie trudno powiedzieć bo za rok dokupimy więcej zabawek i zamiast kuchni gazowej uzyjemy elektrycznej - a znając nadwyżkę zaplanujemy to tak aby poprawić sobie komfort latem lub więcej zjeść zimą . 10 kwp dla domu o AKTUALNYM zapotrzebowaniu 3Mwh nie wydaje się zbytnio przewymiarowane.Mając możliwości łatwo jest wydać nadwyżki -ale jak braknie to boli bardziej. Dla tych którzy zjedza limit sytuacja staje się juz mniej komfortowa bo pewnikiem kasa się raczej nie zgra. Na litość boską Co mają robić zakłady energetyczne z tą nadwyżką w lato ? ? Mają wygaszać bloki przez wasze widzimisię ? Zmniejszać moc ? To powinno działać plus minus tak : Mój dom potrzebuje powiedzmy 5000 kWh rocznie , robie instalację która w lato nie oddaje praktycznie nic do sieci , w zamian za to mam preferencyjną cenę do grzania prądem w zimie. Tylko do tego trzeba inwestycji o których pisze Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.06.2023 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Ja pisałem o off gridzie! Tylko na własne potrzeby Można kupić panel "poza systemem" i także tak go zamontować Jak robisz to na legalu, plus dotacje i to co napisałeś powyżej, to system wie, co i gdzie masz. Jak dokupujesz, a starych nie recyklingujesz (nie masz kwitu) to można to sprawdzić w prosty sposób. Jeden człowiek- urzędnik i wizja lokalna! Czy Wy panowie od "zwrotu inwestycji" myślicie, że system, rząd - jak zwał tak zwał- pozwoli Wam się od niego uniezależniać i powodować spadek zysków Taurona czy innych spółek z udziałem skarbu państwa? Pospadaliście z konia wszyscy , czy jak? Nawet pierwsi prosumenci nie są zabezpieczeni. Jedna nocka w sejmie i będzie po sprawie. Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 07.06.2023 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) I tak, jak ktoś posiadający PV płaci 5K za sam prąd bytowy to nieźle nabija kabzę sektorowi energetycznemu. I to jest ta merytoryka? A liczyłeś ile zostawiasz w Biedronce na koryto czy na 8nne używki? Ludzie, co jest z wami nie tak? Macie także swoje hodowle kur, świń czy krów? Masz własną wodę ? Od produkcji energii jest elektrownia i to jest merytoryczny przekaz. Zarabiasz i wydajesz. Coś tu jest niejasnego? Kwota 5k/rok za utrzymanie wraz z ogrzewaniem/chłodzeniem i CWU tej wielkości domu, wszystko na prąd plus 10ar ogrodu gdzie pracują dwie pompy wody- jako jedyne opłaty (wodę mam swoją a ścieki załatwia oczyszczalnia) to jest dużo? I jakbym słyszał handlarzy od PV: -Panie, energia będzie tylko droższa! Kaszpirowski jeden z drugim! Edytowane 7 Czerwca 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.06.2023 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Kwota 5k/rok za utrzymanie wraz z ogrzewaniem/chłodzeniem i CWU tej wielkości domu, wszystko na prąd plus 10ar ogrodu gdzie pracują dwie pompy wody- jako jedyne opłaty Tylko, że jak za zeszły rok zapłaciłeś 5kzł za prąd to w tym zapłacisz mniej-więcej 2x tyle. Stąd opłacalność PV rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 07.06.2023 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Kwota 5k/rok za utrzymanie wraz z ogrzewaniem/chłodzeniem i CWU tej wielkości domu, wszystko na prąd plus 10ar ogrodu gdzie pracują dwie pompy wody- jako jedyne opłaty (wodę mam swoją a ścieki załatwia oczyszczalnia) to jest dużo? I jakbym słyszał handlarzy od PV: -Panie, energia będzie tylko droższa! Kaszpirowski jeden z drugim! A nie rozchodzi się bardziej o przedpłątę tych 5k na ileś lat do przodu? Ja wolę zapłącić zawczasu, bo wiem, że gdyby nie PV, to wolałbym przymarzać zimą, niż płacić za prąd większę faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.06.2023 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 A liczyłeś ile zostawiasz w Biedronce na koryto czy na 8nne używki? Okrąglutkie zero. Nie kupuję w Biedronce, bo nie mam nigdzie po drodze (a duże zakupy robię w Makro albo Sellgrosie). I to ma być ta merytoryka? Masz własną wodę ? Pierwsze co zrobiłem po zakupie działki, to odwiert. Ale wody na działce do 30m nie mam Ale tak, chleb piekę sam, robię jogurt, wędliny (niestety z kupowanego mięsa), piwo, wino. I patrzę w przyszłość z nadzieją, że można będzie przelać nadwyżkę prądu do wysokoprocentowego trunku. Większość rzeczy nie z oszczędności, a dla jakości i/lub wygody. Ale akurat w przypadku PV jedyne, co za nią przemawia to ekonomika. Poza tym PV ma same wady względem innych rozwiązań zaspokajających te same potrzeby. Od produkcji energii jest elektrownia i to jest merytoryczny przekaz. Zarabiasz i wydajesz. Coś tu jest niejasnego? Kwota 5k/rok za utrzymanie wraz z ogrzewaniem/chłodzeniem i CWU Autorską masz definicję prądu bytowego. I jakbym słyszał handlarzy od PV: -Panie, energia będzie tylko droższa! Kaszpirowski jeden z drugim! Jakbym wierzył, że będzie drożał, to bym montował ze 30% większą PV niż potrzebuję. A tak ciągle mam dylemat, bo patrząc na RCEm i zatwierdzone taryfy uważam, że obecne ceny są czystym zdzierstwem i powinny spaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.06.2023 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 I tak, jak ktoś posiadający PV płaci 5K za sam prąd bytowy to nieźle nabija kabzę sektorowi energetycznemu. I to jest ta merytoryka? A liczyłeś ile zostawiasz w Biedronce na koryto czy na 8nne używki? Ludzie, co jest z wami nie tak? Macie także swoje hodowle kur, świń czy krów? Masz własną wodę ? Od produkcji energii jest elektrownia i to jest merytoryczny przekaz. Zarabiasz i wydajesz. Coś tu jest niejasnego? Kwota 5k/rok za utrzymanie wraz z ogrzewaniem/chłodzeniem i CWU tej wielkości domu, wszystko na prąd plus 10ar ogrodu gdzie pracują dwie pompy wody- jako jedyne opłaty (wodę mam swoją a ścieki załatwia oczyszczalnia) to jest dużo? I jakbym słyszał handlarzy od PV: -Panie, energia będzie tylko droższa! Kaszpirowski jeden z drugim! Byłby wolny rynek to prąd na bank byłby do przyjęcia ale mamy komunę teraz tą przedtem POprzednią to będzie jak będzie , ludzie nie mogą pojąć że wolny rynek to załatwia i lubią być mamieni , trzeba mądrze wybierać polityków a nie ciągle tych samych jak jakieś niewolnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts