MartyyMcFly 07.06.2023 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Okrąglutkie zero. Nie kupuję w Biedronce, bo nie mam nigdzie po drodze (a duże zakupy robię w Makro albo Sellgrosie). I to ma być ta merytoryka? Pierwsze co zrobiłem po zakupie działki, to odwiert. Ale wody na działce do 30m nie mam Ale tak, chleb piekę sam, robię jogurt, wędliny (niestety z kupowanego mięsa), piwo, wino. I patrzę w przyszłość z nadzieją, że można będzie przelać nadwyżkę prądu do wysokoprocentowego trunku. Większość rzeczy nie z oszczędności, a dla jakości i/lub wygody. Ale akurat w przypadku PV jedyne, co za nią przemawia to ekonomika. Poza tym PV ma same wady względem innych rozwiązań zaspokajających te same potrzeby. Autorską masz definicję prądu bytowego. Jakbym wierzył, że będzie drożał, to bym montował ze 30% większą PV niż potrzebuję. A tak ciągle mam dylemat, bo patrząc na RCEm i zatwierdzone taryfy uważam, że obecne ceny są czystym zdzierstwem i powinny spaść. Biedronka, Selgros itd - jaka to różnica? Wszyscy płacą podatki poza Polską! Kto szukał tej wody? Wiesiek z różdzką czy gość co jeszcze wczoraj montował PV? Chleb i wędliny robię sam od zawsze. Ale młynu nie mam a świnie kupuję- choć i z tym ostatnio jest problem. To jest merytoryka. Nie każdy może i musi mieć swój prad, tak jak młyn czy hodowlę świń, kur czy kaczek. Zależy kto i co nazywa "bytem". Dla mnie wszystko co opisałem (zużycie) to prad bytowy A jesli za PV jak piszesz- "przejawia ekonomika" to ja dziękuję za rozmowę. Moze "ekonomika" przemawia ale EKONOMIA to już nie! Kulka dni temu jak nie było pradu ponad 24h, to mój sąsiad był podpięty do mojego agregatu. Razem opiliśmy wtedy jego bimbrem cud na jego dachu zwany ekonomiką PV! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 07.06.2023 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Byłby wolny rynek to prąd na bank byłby do przyjęcia ale mamy komunę teraz tą przedtem POprzednią to będzie jak będzie , ludzie nie mogą pojąć że wolny rynek to załatwia i lubią być mamieni , trzeba mądrze wybierać polityków a nie ciągle tych samych jak jakieś niewolnicy. Nie ma nic darmo. Tylko ludzie głupi tak myślą. Są dotacje (w tym do PV, PC itd) to są wyższe haracze i podatki. Żywność, paliwo, energia itd. Skutek- INFLACJA czyli podatek od oszczędności. Co prawda wygrywa nieco zalewarowany kredytem, ale ten co oszczędza już tylko traci. Każda dotacja to lewar i finalne okradanie podatnika. Niestety, jakość społeczeństwa która daje wiarę, że dostanie coś darmo jest niewiarygodnie niska. Pogadamy po wyborach. Najpierw opodatkują firmy a potem każdego kto ma PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 07.06.2023 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Mozna odniesc wrazenie jakiejs zawisci do tych co maja PV w netbillingu i to jeszcze bez magazynu.Pewnie najbardziej ich ucieszy jak straca na PV. Stad te starszenie ujemnymi cenami, wylaczania PV, podatku czy tez jakiemus obcinaniu produkcji bo maja wiecej niz powinni miec.A tak w ogole to skad zaklad energetyczny wie ile potrzebuje energii skoro autokonsumpcja nie przechodzi przez licznik (ta bez bilansowania)? Jesli zaklad energetyczny wydal zgode na instalacje takiej mocy to powinien liczyc sie z konsekwencjami a nie po czasie zmianiac przepisy na niekorzyc. Rownie dobrze mozna przyjac ustawe o zakazie magazynow energi w domach jednorodzinnych albo montazu paneli na dachu budynkow mieszkalnych albo o podatku od glupoty. Rozmawiajcie o oplacalnosci a nie o straszeniu i gdybamiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.06.2023 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Byłby wolny rynek to prąd na bank byłby do przyjęcia Jak to sobie wyobrażasz? Że można zmienić sprzedawcę? Możesz. Czy że masz fafdziesiąt sieci energetycznych (kosztujących wtedy fafdziesiąt x2 albo i x3 w zbudowaniu) w całej Polsce? Kto szukał tej wody? Wiesiek z różdzką czy gość co jeszcze wczoraj montował PV? Urgot Nie każdy może i musi mieć swój prad, tak jak młyn czy hodowlę świń, kur czy kaczek. Każdy może. A jesli za PV jak piszesz- "przejawia ekonomika" to ja dziękuję za rozmowę. Moze "ekonomika" przemawia ale EKONOMIA to już nie! Sprawdź definicje. Bo znowu jakiejś autorskie chyba masz. Jeżeli ekonomika nie przemawia za PV, to nic nie przemawia. Kulka dni temu jak nie było pradu ponad 24h, to mój sąsiad był podpięty do mojego agregatu. Razem opiliśmy wtedy jego bimbrem cud na jego dachu zwany ekonomiką PV! No i policz, ile wydaliście na ten prąd z agregatu. A mógł być za darmo ze słońca, skoro już instalacja jest. Tylko trzeba umieć używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 07.06.2023 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Kaizen, Kaizen... Brakuje tu już @jaśka, @Bartha3z i innych starych userów aby ci ucierać nocha jak za dawnych czasów Brylujesz tysiącami postów w śród naiwnych małolatów co chcą być "eko" i "trendy"- pewnie biorąc kasę od Mu...ra i jego sponsorów, bo nikt normalny nie siedziałby od świtu do nocy na forum od 10 lat i nie wypisywał takich bzdur darmo. Oczywiście pod pozorem "pomocy innym" ! Policz, ile zmarnowałeś energii pisząc te swoje 22 593 posty lub siedząc tu przez ostatnie chyba już 10 lat! Wystarczyłoby ci spokojnie na upieczenie tysiaca chlebów. Spokojnie! Edytowane 7 Czerwca 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 07.06.2023 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Najpierw opodatkują firmy a potem każdego kto ma PV "Wacek szklana kula" nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.06.2023 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Najpierw opodatkują firmy a potem każdego kto ma PV Kaszpirowski jeden z drugim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 07.06.2023 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Po co ten sarkazm "elit" FM. Spokojnie. Porozmawiamy po wyborach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.06.2023 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Po prostu lubię, patrzeć, jak ktoś potyka się o własne nogi Abstrahując od faktu, że Kaszpirowski nie przepowiadał przyszłości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 07.06.2023 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Po prostu lubię, patrzeć, jak ktoś potyka się o własne nogi Abstrahując od faktu, że Kaszpirowski nie przepowiadał przyszłości... Potkniesz się i ty. I to niebawem. https://wiesci24.pl/2023/06/07/podatek-od-fotowoltaiki-coraz-blizej-a-pis-to-ciagle-ukrywa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.06.2023 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Potkniesz się i ty. I to niebawem. https://wiesci24.pl/2023/06/07/podatek-od-fotowoltaiki-coraz-blizej-a-pis-to-ciagle-ukrywa/ A może jakiś branżowy, bardziej bezstronny portal ? Bo ten to... hmmmm... Taki TVPis dla opozycji Moja instalacjia rozpoczyna 5 rok i produkując 4.2 MWH energii (z czego wykorzystuję około 3.6MWh) zamortyzuje się rok, dwa. Krótki dystans na to, by się potknąć Edytowane 7 Czerwca 2023 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.06.2023 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Biedronka, Selgros itd - jaka to różnica? Wszyscy płacą podatki poza Polską! Kto szukał tej wody? Wiesiek z różdzką czy gość co jeszcze wczoraj montował PV? Chleb i wędliny robię sam od zawsze. Ale młynu nie mam a świnie kupuję- choć i z tym ostatnio jest problem. To jest merytoryka. Nie każdy może i musi mieć swój prad, tak jak młyn czy hodowlę świń, kur czy kaczek. Zależy kto i co nazywa "bytem". Dla mnie wszystko co opisałem (zużycie) to prad bytowy A jesli za PV jak piszesz- "przejawia ekonomika" to ja dziękuję za rozmowę. Moze "ekonomika" przemawia ale EKONOMIA to już nie! Kulka dni temu jak nie było pradu ponad 24h, to mój sąsiad był podpięty do mojego agregatu. Razem opiliśmy wtedy jego bimbrem cud na jego dachu zwany ekonomiką PV! bzdura bo składki ZUS, ubezpieczenie zdrowotne oraz podatek dochodowy od osób fizycznych pozostaje w Polsce , z tego podatku część trafia do budżetów terenowych miast i gmin. Ponadto płacą również VAT , oraz CIT o jaki niepłaceniu podatków mówisz w przypadku wymienionych firm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.06.2023 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 bzdura bo składki ZUS, ubezpieczenie zdrowotne oraz podatek dochodowy od osób fizycznych pozostaje w Polsce , z tego podatku część trafia do budżetów terenowych miast i gmin. Ponadto płacą również VAT , oraz CIT o jaki niepłaceniu podatków mówisz w przypadku wymienionych firm?? ...a także podatek od nieruchomości. Zawsze jak słyszę, że "firma nie płaci podatków" to od razu widzę, że ktoś nie ma pojęcia o temacie albo gra pod publikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 08.06.2023 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Wstepnie policzylem sobie sprzedaz za maj. Wstepnie bo nie mam jeszcze wszystkich danych z ZE. Policzylem stawkami godzinowymi. Najnizsza cena 29,96zl/MWh, najwyzsza 803,73 zl/MWh.Przy 768kWh oddanych, na konto wpadnie 306zl. Na razie srednia stawka wychodzi 0,398zl/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.06.2023 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Wstepnie policzylem sobie sprzedaz za maj. Wstepnie bo nie mam jeszcze wszystkich danych z ZE. Policzylem stawkami godzinowymi. Najnizsza cena 29,96zl/MWh, najwyzsza 803,73 zl/MWh. Przy 768kWh oddanych, na konto wpadnie 306zl. Na razie srednia stawka wychodzi 0,398zl/kWh. W mojej symulacji przyjąłem 0,3 więc kto merytorycznie podważy moje obliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 08.06.2023 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Srednia cena bedzie sprawa indywidualna zalezna od ilosci wyprodukowanej energi w danych godzinach i autokonsumpcji. Wiec dla kazdego bedzie inna. 0,3zl/kWh jest jak najbardziej dobrym zalozeniem, realnym.Niealeznie od ceny energii duzym zyskiem bedzie spadek poboru energii z ZE przez bilansowanie godzinowe. Jesli wczesniej kupowalem 3,8MWh to wstepnie wynika ze teraz roczne bedzie ok 2,2MWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.06.2023 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 (edytowane) Potkniesz się i ty. I to niebawem. https://wiesci24.pl/2023/06/07/podatek-od-fotowoltaiki-coraz-blizej-a-pis-to-ciagle-ukrywa/ Parafrazując ostatnie zdanie z tego artykułu. Głupota czytających i wierzących w te wieści nie zna granic. Edytowane 8 Czerwca 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 08.06.2023 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 (edytowane) Edit:skasowalem filozofowanie A co do netbillingu i cen godzinowych. Mimo straszenia o cenach ujemnych i pokazywaniu jak to jest gdzies tam w innym kraju a moze i Afryce to chcialbym zauwazyc ze w Maju ani jedna godzina nie zawieraz ceny ujemnej ani zerowej. To sa dane realne a nie wydumane jak w podlinkowanym bzdurnym artykule. Edytowane 8 Czerwca 2023 przez Patatay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 08.06.2023 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Glownym celem mediiow jest zdobycie jak najwiekszej popularnosci wiec zamieszczane artykuly maja glownie za zadanie zaciekawienie czytelnika. A najlepiej to zrobic poprzez straszenie ludzi lub obietnicami. Przeciez autor tego artykulu nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci za to co tam sobie wymysli, Gdzies cos uslyszal lub wymyslil historie i juz artykul przyciaga uwage. Czytelnik czyta ale tylko w miare inteligentny zrozumie ze to sa bzdury. Prawdopodobnosc tego artykulu jest taka jak wprowadzenie podatku od glupoty A co do netbillingu i cen godzinowych. Mimo straszenia o cenach ujemnych i pokazywaniu jak to jest gdzies tam w innym kraju a moze i Afryce to chcialbym zauwazyc ze w Maju ani jedna godzina nie zawieraz ceny ujemnej ani zerowej. To sa dane realne a nie wydumane jak w podlinkowanym bzdurnym artykule. Umówmy się raz na zawsze że mediów oraz dziennikarzy wolnych już dawno nie ma a są tylko płatne pachołki no niestety taka prawda , ktoś więcej wiedzący stwierdził że media na całym świecie są własnością 9-ciu osób więc co każą do gadają i tu miejsca nie ma na indywidualizm , nie zależni z krwi i kości dziennikarze działają na jutubie jak ich nie banują oczywiści. teraz budujemy instalacje po 40kwp być może starczy do połowy grudnia grzania pompą jak nam latem nie powyłączają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.06.2023 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Umówmy się raz na zawsze że mediów oraz dziennikarzy wolnych już dawno nie ma a są tylko płatne pachołki no niestety taka prawda , ktoś więcej wiedzący stwierdził że media na całym świecie są własnością 9-ciu osób więc co każą do gadają i tu miejsca nie ma na indywidualizm , nie zależni z krwi i kości dziennikarze działają na jutubie jak ich nie banują oczywiści. teraz budujemy instalacje po 40kwp być może starczy do połowy grudnia grzania pompą jak nam latem nie powyłączają. Myślę, że z takimi teoriami śmiało możesz zostać redaktorem w cytowanym portalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts