Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Dzięki za dobre chęci ale nie chce mi się takich filmików oglądać, myślałem że masz prawdziwą fakturę, wnioski należy wyciągać samemu

Przecież tam jest prawdziwa faktura. Nie musisz sobie oglądac całości z wyjaśnienniami i plikiem w excelu a tylko przewinąć do faktury.

To jest dokladnie takie rozliczenie jakiego się spodziewałem z wyjątkiem tego, że kupuję z Vatem a sprzedaję neto.

Na netbillingu nie dość że jest sie do tyłu ze względu na przelicznik który z czasem będzie coraz gorszy, może nawet 30-40% sprzedaż/kupno. To jeszcze trzeba płacić pełne koszty za dystrybucje przy kupnie prądu z sieci. Lipa po całości. A jak się wyprodukuje 5 razy tyle co się zużyło to z łaski po roku oddadzą 20%.

Za 1 kWh płacisz zawsze ok. 26 gr netto oraz stałą sieciową, mocową itd.

Przy G12 masz wszystkie opłaty dystrybucyjne rzędu 7gr w taniej stefie (a w drogiej zużywa bardzo niewiele przy bilansowaniu godzinowym i autokonsumpcji). To znacznie mniej, niż 20% ceny, jaką płaci ZE za energię wprowadzoną do sieci, więc też ZE za to zapłaci tylko nie bezpośrednio z depozytu, a z tych 20% w trzynastym miesiącu.

Powtarzam do znudzenia Ktoś, kto jest na net-billingu wybierając G11 jest, delikatnie ujmując, nierozsądny.

Przy G12 masz wszystkie opłaty dystrybucyjne rzędu 7gr w taniej stefie (a w drogiej zużywa bardzo niewiele przy bilansowaniu godzinowym i autokonsumpcji). To znacznie mniej, niż 20% ceny, jaką płaci ZE za energię wprowadzoną do sieci, więc też ZE za to zapłaci tylko nie bezpośrednio z depozytu, a z tych 20% w trzynastym miesiącu.

Powtarzam do znudzenia Ktoś, kto jest na net-billingu wybierając G11 jest, delikatnie ujmując, nierozsądny.

Dlatego w październiku po montażu pompy ciepła zgłosiłem i od listopada przeszedłem na G12W.

Jednak nie do końca zgodzę się ze stwierdzeniem o bilansowaniu godzinowym oraz autokonsumpcji.

Posiadając pompę ciepła, w okresie listopad-luty korzystasz również z taryfy dziennej, bo produkcja nie zaspokaja autokonsumpcji nawet w 1/4.

Dzisiaj przez cały dzień, dodam pochmurny, 9,6 kWp wyprodukował 1 kWh energii.

PS

Ile wynosi dystrybucja w taryfie dziennej przy G12 lub 12W?

[ATTACH=CONFIG]462143[/ATTACH]

Energa

Za 1 kWh płacisz zawsze ok. 26 gr netto oraz stałą sieciową, mocową itd.

Przy zużyciu np. pompy ciepła 1000 kWh zimą zapłacisz rachunek ok. 300 PLN pomimo posiadania na koncie np. 5000 PLN ze sprzedaży energii.

Tylko skąd taka dysproporcja 74 pobranej a 825 oddanej, obiekt jeszcze niezamieszkały? czy też instalacja na poziomie 10kW sporo za duża.

Tylko skąd taka dysproporcja 74 pobranej a 825 oddanej, obiekt jeszcze niezamieszkały? czy też instalacja na poziomie 10kW sporo za duża.

Instalacja była stawiana w sierpniu (zmiana licznika 31 sierpnia) z zamysłem zabezpieczenia użytkowania pompy ciepła, którą podłączono w październiku.

We wrześniu ze względu na słoneczne dni była również spora autokonsumpcja.

Oddałem/sprzedałem 825kWh, a zużyłem w sumie ok.220 (w tym pobrałem 74kWh, w autokonsumpcji zużyłem ok. 150kWh, czyli w miesiącu wrześniu fotowoltaika postawiona na gruncie wyprodukowała 975kWh)

PTo znacznie mniej, niż 20% ceny, jaką płaci ZE za energię wprowadzoną do sieci, więc też ZE za to zapłaci tylko nie bezpośrednio z depozytu, a z tych 20% w trzynastym miesiącu.

Kaizen jesteś optymistą myślac że cokolwiek zostanie nadwyżki po roku. Przecież wszystko to zużyje się przez zimę kiedy produkcja jest prawie zerowa a pompa ciepła czy inne odbiorniki żrą prąd maksymalnie. Do tego w lato będziesz sprzedawać prąd ze słabym przelicznikiem w godzinach szczytu słonecznego.

• Like 1

Posiadając pompę ciepła, w okresie listopad-luty korzystasz również z taryfy dziennej, bo produkcja nie zaspokaja autokonsumpcji nawet w 1/4.

Posiadając PC niezależnie od tego, czy masz PV, czy nie jak masz podłogówkę albo bufor i tak grzejesz w 100% w taniej strefie (przy grzejnikach bez bufora z 90%).

Ile wynosi dystrybucja w taryfie dziennej przy G12 lub 12W?

Pisałem w tym wątku.

Kaizen jesteś optymistą myślac że cokolwiek zostanie nadwyżki po roku. Przecież wszystko to zużyje się przez zimę kiedy produkcja jest prawie zerowa a pompa ciepła czy inne odbiorniki żrą prąd maksymalnie. Do tego w lato będziesz sprzedawać prąd ze słabym przelicznikiem w godzinach szczytu słonecznego.

Jak dotąd na wiosnę i jesienią RCEm była niższa, niż latem.

https://www.pse.pl/oire/rcem-rynkowa-miesieczna-cena-energii-elektrycznej

Jak sprzedajesz po 700 a kupujesz po 30gr/kWh to jak nie masz instalacji pokrywającej < polowy zapotrzeboania musi zostać.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379386-Net-billinng-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87&p=8161252&viewfull=1#post8161252

Posiadając PC niezależnie od tego, czy masz PV, czy nie jak masz podłogówkę albo bufor i tak grzejesz w 100% w taniej strefie (przy grzejnikach bez bufora z 90%).

Pisałem w tym wątku.

Godziny 13-15 i 22-6 oraz od piątku 22 do poniedziałku 6 rano.

Za nic w świecie nie wyjdzie zużycie 90% w taryfie tańszej przy grzejnikach.

Po godz. 15 dzieci wracają ze szkoły, nawet jeśli dom nagrzeję między 13-15 to i tak od 15 ogrzewanie musi działać.

Taryfa droższa 15-22 = 7 h x 5 dni = 35h

od 6 do 8 = 2h x 5 dni = 10h

Razem 45h w taryfie droższej.

Tańsza 13-15, 22-6 = 10hx 5 dni = 50h + 30h sobota i niedziela

Wynik 45h droższa i 80h tańsza.

To są godziny pracy.

Nocą temperatury są niższe i COP również niższy

Godziny 13-15 i 22-6 oraz od piątku 22 do poniedziałku 6 rano.

Za nic w świecie nie wyjdzie zużycie 90% w taryfie tańszej przy grzejnikach.

Wyjdzie, bo 100% CWU i tak grzejesz w taniej. A CO w dzień dosyć mało potrzebujesz, bo większość zapewniają zyski słoneczne i bytowe przy stosunkowo wysokiej temperaturze na zewnątrz. Jak nie masz akumulacji to w nocy potrzebujesz produkować większość ciepła - tania strefa, ale COP niski.

Tu masz przykład pracy pompy ciepła puszczonej samopas w największe mrozy - a i tak w dzień spore przestoje.

attachment.php?attachmentid=453262

attachment.php?attachmentid=453263

A w warunkach tak jak ostatnio:

attachment.php?attachmentid=462099

A można podnieść krzywa grzewczą w taniej strefie - i będzie jeszcze mniej w drogiej strefie.

Edytowane przez Kaizen

Jak sprzedajesz po 700 a kupujesz po 30gr/kWh to jak nie masz instalacji pokrywającej < polowy zapotrzeboania musi zostać.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379386-Net-billinng-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87&p=8161252&viewfull=1#post8161252

Tak tanio już było. Prognozy cen G12w na 2023 to 55gr w tanich godzinach i 1,2zł w drogich. Nic nie zostanie z tego co wyprodukowałeś w lato.

Nie wiemy jakie taryfy zatwierdzi URE w najbliższym czasie - może te "tanie" nie będą aż tak tanie.

Nie mniej jednak życzę Tobie i Wszystkim pozostałym by były jak najniższe...

Jezeli deklarowane przez pis 68 gr dotyczy samego pądu netto to po dodaniu przesyłu ok tyle samo co prąd bo o podwyżce OSD się nie mówi plus oplata kogeneracyjna i przejściowa i vat 23 wyjdzie na spokojnie 1,79. Nie wiem czym się wszyscy jarają czyli tani prąd na dzień dobry 3591 +abonamenty = 4000

Tak tanio już było. Prognozy cen G12w na 2023 to 55gr w tanich godzinach i 1,2zł w drogich. Nic nie zostanie z tego co wyprodukowałeś w lato.

Takie są prognozy, ale powyżej 2000kWh, a całodobowa powyżej 2000 kWh 0,99 PLN.

G12w_2023_01.jpg G11_2023_01.jpg

Mam pewność co do jednego. Będziemy pilnowali, by dzieci wyłączały światło :cool: