Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Oczywiście, koszty i serwis należą do odczuć subiektywnych.

Ja osobiście takich ponosić zamiaru nie mam. A tansze noname nie odpowiadają mi że względu na jakość.

Skoro w noname nie przekonuje cię tylko jakość to rozumiem, że akceptujesz brak gwarancji lub jej iluzoryczność.

W takim razie rozwiązaniem dla ciebie powinna być markowa pompa z wysoką jakością w której olewasz płatne przeglądy gwarancyjne.

Skoro w noname nie przekonuje cię tylko jakość to rozumiem, że akceptujesz brak gwarancji lub jej iluzoryczność.

W takim razie rozwiązaniem dla ciebie powinna być markowa pompa z wysoką jakością w której olewasz płatne przeglądy gwarancyjne.

Ani tak ani tak , można samemu zrobić porządną pompę ciepła za 1/5 ori którą sam zrozumiesz i serwisujesz (wielkie słowo) a tak się da.

Samoróbka za 1/5 bliżej nieokreślonej ceny odniesienia to jest dobre rozwiązanie dla ciebie.

Nie jest to uniwersalne, najlepsze rozwiązanie dla każdego. Raczej nie dla kolegi @Gik - wystarczy przeczytać jego wpisy.

Ja odpowiadając mu tylko dopełniłem jego rozważania i jego podejście.

masz rację, PC nie będę sam składał. Zwyczajnie sobie poczekam na rozój zdarzeń. One na pewno potanieją z czasem. Ale kiedy i czy wystarczająco aby mnie uszczęśliwić to nikt nie przewidzi..

W domu mam Ciepło i kosztuję to ... nic.

Jest tylko 1 argument dla którego chciał bym PC.

Mając PV i Magazyn energii. PC da mi znacznie większą szansę aby w sezonie zimowym Zmniejszyć swoją niezależność od energetyki.

Będzie to łatwiej zasilić z instalacji PV.

A dla tylko takiej fanaberii ciężko wyrzygać 20-30-40tyś. W Dodatku taka polityka z PC jest fajna, że w kilku "lepszych" firmach chcieli wymienić mi całą kotłownie wraz ze zbiornikiem CWU, bo ichsze PC są tylko z wbudowanymi.

Chyba tylko aby serwis i samo urządzenie nie mogło być zbyt tanie.

edyt.

Przepraszam, aż zerknąłem sobie na ofertę jaką dostałem od Daiki,mitsubischi i Haier salonu.... była ona tak absurdalna, że wyleciałą mi z głowy

73000 PLN netto. Nie obejmuje odwiertów, bo są gotowe, zalane i w miejscu stania PC.

Cena z okresu 11.2021r

Nic tylko brać.

Edytowane przez Gik

A dywersyfikacja źródeł zasilania?

3 źródła stykną.

1 prąd swój

2 prąd ZE

3 ognisko na deskach w salonie, bo kominów brak :)

A tak naprawdę, ogrzewanie to pikuś. Na święta w grudniu dodatkowe 4 osoby zapewniły balans temperaturowy w domu. Bez ogrzewania utrzymywało się 23' przez tydzień.

Gorzej z ciepłą wodą.

masz rację, PC nie będę sam składał. Zwyczajnie sobie poczekam na rozój zdarzeń. One na pewno potanieją z czasem. Ale kiedy i czy wystarczająco aby mnie uszczęśliwić to nikt nie przewidzi..

W domu mam Ciepło i kosztuję to ... nic.

Jest tylko 1 argument dla którego chciał bym PC.

Mając PV i Magazyn energii. PC da mi znacznie większą szansę aby w sezonie zimowym Zmniejszyć swoją niezależność od energetyki.

Będzie to łatwiej zasilić z instalacji PV.

A dla tylko takiej fanaberii ciężko wyrzygać 20-30-40tyś. W Dodatku taka polityka z PC jest fajna, że w kilku "lepszych" firmach chcieli wymienić mi całą kotłownie wraz ze zbiornikiem CWU, bo ichsze PC są tylko z wbudowanymi.

Chyba tylko aby serwis i samo urządzenie nie mogło być zbyt tanie.

edyt.

Przepraszam, aż zerknąłem sobie na ofertę jaką dostałem od Daiki,mitsubischi i Haier salonu.... była ona tak absurdalna, że wyleciałą mi z głowy

73000 PLN netto. Nie obejmuje odwiertów, bo są gotowe, zalane i w miejscu stania PC.

Cena z okresu 11.2021r

Nic tylko brać.

Zima produkcji jest tyle, co kot naplacze.

Jeśli chcesz w tym okresie mieć pełny magazyn, musisz go naładować z sieci.

Tyle

Zima produkcji jest tyle, co kot naplacze.

Jeśli chcesz w tym okresie mieć pełny magazyn, musisz go naładować z sieci.

Tyle

Wiem doskonale ile jest produkcji. Ale w życiu nie da się zaspokoić 100% potrzeb. Na to chyba nikt nie liczy.

Za to CWU i przejściowo wspomoże. A czasem trafi się dzień rodzynek wraz z ekspozycją słoneczną przez okna. Da ciepła na przynajmniej 2 dni.

Dla mnie takie pompy powinny kosztować 15~20tyś max.... a nie tak jak ten Daikin za 73tyś netto :) I to 2 lata temu. Dramat.

6841kWh

Ok. Tak wychodzi, ze na pierwsze 7 miesiecy przypada 68% produkcji rocznej.

Na podstawie tych 7 miesiecy mozna wyliczyc srednia cene , za ktora PSE kupuje nadwyzki w nowym systemie. Mi wyszlo ok. 0,47 zł za 1 kWh.

Majac te dane można porównać stary i nowy system rozliczania fotowoltaiki.

Zakladam roczne zuzycie pradu na poziomie 10000 kWh, roczną produkcję na poziomie 10000kWh (moc paneli 10 kWp).

Pod uwagę biorę taryfę G11.

Stawki w PGE za 1 kWh(rejon Łódź teren) na ten rok 2023 - do 2000kWh- 0,8 zl brutto z przesylem,

ponad to 1,32 zł brutto z przesyłem.

Zatem nie mając fotowoltaiki i zużywając rocznie 10000 kWh

rachunki wyniosłyby 2000*0,8zł+ 8000*1,32zł = 12672 zł.

Opłaty stałe pomijam.

I jak to się ma do zainstalowanych paneli o mocy 10kWp i produkcji 10000 kWh rocznie.

Stary system- przyjmuje autokonsumpcje na poziomie 20% - czyli u nas 2000 kWh, reszte 8000 kWh mnożymy przez 0,8 i zostaje nam 6400 kWh, które oddajemy do sieci. Mamy niedobór 8000kWh-6400kW-czyli 1600 kWh, za które musimy zapłacić. Ile ? 1600 kWh jest poniżej limitu 2000 , czyli stosujemy stawkę 0,8 zł/1kWh co da 1280 zł do zapłaty.

czyli 1280 zł wobec 12672 zł !

11400 zł w kieszni.

Nowy system- autokonsumpcja 2000kWh, czyli za 8000 kWh musimy zapłacić, z czego 2000 kWh po 0,8 zł/1kWh i 6000 po 1,32 zł / 1 kWh.

Łącznie 9520 zł.

Wyprodukowane kWh z paneli , pomniejszone o autokonsumpcje, sprzedajemy do sieci po 0,47 zł / 1kWh - skąd ta stawka- odsyłam do początku tego wpisu- czyli mamy 8000 kWh x 0,47 zł - 3760 zł w depozycie.

O tę wartość pomniejszamy nasz rachunek 9520 zł, czyli finalnie musimy zapłacić 9520 zł - 3760 zł = 5760 zł.

Czyli opłaty będą pomniejszone o 6912 zł.

Gdyby nie było starego systemu to bardzo dużo.

Ale stary system istnieje. I przy nim nowy system wypada blado. W starym do zapłaty byłoby 1280 zł , w nowym jest 5760 zł

Drobne 4480 zł więcej.

Stary system 1280 zł.

Nowy system 5760 zł.

To tyle z porównań.

I na koniec rada:

Nie wszystko stracone!

Można się zbliżyć do opłat w starym systemie - wystarczy tylko nieco;) dołożyć paneli- w naszym przypadku musimy wyprodukować dodatkowo tyle kWh , żeby sprzedając je do sieci po stawce 0,47 zł , otrzymać 4480 zł.

A będzie to 4480 zł/0,47zł/kwh = 9532 kWh. Zatem należałony dołożyć paneli o mocy 9,5kWp. Czyli zdublować ilość paneli.

Jeśli macie miejsce - to zachęcam do dołożenia paneli jak najszybciej by skorzystać z dobrych cen i dużej dostępności. Przykładowo 9,5 kWp w panelach to 18 paneli o mocy 530Wp

po 550 zł sztuka- 9900 zł + falownik 3 fazowy 8kW- 4800 zł.

czyli 15 tys zł materiały z VAT 23% + montaż

Ok. Tak wychodzi, ze na pierwsze 7 miesiecy przypada 68% produkcji rocznej.

Na podstawie tych 7 miesiecy mozna wyliczyc srednia cene , za ktora PSE kupuje nadwyzki w nowym systemie. Mi wyszlo ok. 0,47 zł za 1 kWh.

Majac te dane można porównać stary i nowy system rozliczania fotowoltaiki.

Zakladam roczne zuzycie pradu na poziomie 10000 kWh, roczną produkcję na poziomie 10000kWh (moc paneli 10 kWp).

Pod uwagę biorę taryfę G11.

Stawki w PGE za 1 kWh(rejon Łódź teren) na ten rok 2023 - do 2000kWh- 0,8 zl brutto z przesylem,

ponad to 1,32 zł brutto z przesyłem.

Zatem nie mając fotowoltaiki i zużywając rocznie 10000 kWh

rachunki wyniosłyby 2000*0,8zł+ 8000*1,32zł = 12672 zł.

Opłaty stałe pomijam.

I jak to się ma do zainstalowanych paneli o mocy 10kWp i produkcji 10000 kWh rocznie.

Stary system- przyjmuje autokonsumpcje na poziomie 20% - czyli u nas 2000 kWh, reszte 8000 kWh mnożymy przez 0,8 i zostaje nam 6400 kWh, które oddajemy do sieci. Mamy niedobór 8000kWh-6400kW-czyli 1600 kWh, za które musimy zapłacić. Ile ? 1600 kWh jest poniżej limitu 2000 , czyli stosujemy stawkę 0,8 zł/1kWh co da 1280 zł do zapłaty.

czyli 1280 zł wobec 12672 zł !

11400 zł w kieszni.

Nowy system- autokonsumpcja 2000kWh, czyli za 8000 kWh musimy zapłacić, z czego 2000 kWh po 0,8 zł/1kWh i 6000 po 1,32 zł / 1 kWh.

Łącznie 9520 zł.

Wyprodukowane kWh z paneli , pomniejszone o autokonsumpcje, sprzedajemy do sieci po 0,47 zł / 1kWh - skąd ta stawka- odsyłam do początku tego wpisu- czyli mamy 8000 kWh x 0,47 zł - 3760 zł w depozycie.

O tę wartość pomniejszamy nasz rachunek 9520 zł, czyli finalnie musimy zapłacić 9520 zł - 3760 zł = 5760 zł.

Czyli opłaty będą pomniejszone o 6912 zł.

Gdyby nie było starego systemu to bardzo dużo.

Ale stary system istnieje. I przy nim nowy system wypada blado. W starym do zapłaty byłoby 1280 zł , w nowym jest 5760 zł

Drobne 4480 zł więcej.

Stary system 1280 zł.

Nowy system 5760 zł.

To tyle z porównań.

I na koniec rada:

Nie wszystko stracone!

Można się zbliżyć do opłat w starym systemie - wystarczy tylko nieco;) dołożyć paneli- w naszym przypadku musimy wyprodukować dodatkowo tyle kWh , żeby sprzedając je do sieci po stawce 0,47 zł , otrzymać 4480 zł.

A będzie to 4480 zł/0,47zł/kwh = 9532 kWh. Zatem należałony dołożyć paneli o mocy 9,5kWp. Czyli zdublować ilość paneli.

Jeśli macie miejsce - to zachęcam do dołożenia paneli jak najszybciej by skorzystać z dobrych cen i dużej dostępności. Przykładowo 9,5 kWp w panelach to 18 paneli o mocy 530Wp

po 550 zł sztuka- 9900 zł + falownik 3 fazowy 8kW- 4800 zł.

czyli 15 tys zł materiały z VAT 23% + montaż

Nie należy zapominać od zwrocie 20% wartości energii nie wykorzystanej przez rok od wyprodukowania.

Przy dwa razy większej instalacji PV z pewnością nie cala energia zostanie wykorzystana zanim ZE ją zabierze po roku od wyprodukowania.

Drobne 4480 zł więcej.

Stary system 1280 zł.

Nowy system 5760 zł.

To tyle z porównań.

I na koniec rada:

Nie wszystko stracone!

No właśnie. Koronnym argumentem za netbillingiem miała być walka z przewymiarowaniem mocy PV. :D

No właśnie. Koronnym argumentem za netbillingiem miała być walka z przewymiarowaniem mocy PV. :D

Skoro ktoś to wymyślił to raczej miał jakiś cel w tym... Może sie zdarzyć , że wszystko co wyprodukujesz ponad własne zużycie oddasz za friko albo zapłacą Ci 5 groszy za 1 kWh .

Ja przy swoim zużyciu na poziomie 5000-6000 kWh jeśli już zdecyduje się na panele, to instalacja będzie od 5 do 6 kW lub mniej, ale być może z magazynem .

W zimie dokupię trochę kWh , a w lato nadmiar który będzie ponad autokonsumpcję będzie grzał basen lub klimę

Skoro ktoś to wymyślił to raczej miał jakiś cel w tym... Może sie zdarzyć , że wszystko co wyprodukujesz ponad własne zużycie oddasz za friko albo zapłacą Ci 5 groszy za 1 kWh .

Przecież widać, że ZE zrobi wszystko, aby kasa nie wyciekła. Jeśli zarobisz, to raczej symbolicznie. Ogladam na YT coraz więcej doniesień o utrudnianiu życia amatorom składowania energii w sieci.

Ja przy swoim zużyciu na poziomie 5000-6000 kWh jeśli już zdecyduje się na panele, to instalacja będzie od 5 do 6 kW lub mniej, ale być może z magazynem .

W zimie dokupię trochę kWh , a w lato nadmiar który będzie ponad autokonsumpcję będzie grzał basen lub klimę

Nadmiar energii nie jest problemem. Zimą dodatkowa moc przyda się bez wątpienia. Do tego niestety magazyn u siebie też musi być, bo przyda się również przy zasysaniu energii z sieci podczas tanich godzin. Niestety ZE będą działać na granicy prawa, bo budżet państwa ma z tego korzysć.

W Holandii kolega ma:

- cena zakupu = cena sprzedaży = day-ahead price

- stała cena za dystrybucję zależna od przydziały mocy:

-- ok. 1000zł/mies dla 3x64A

-- ok. 550zł/mies dla 3x35A

-- ok. 130zł/mies dla 3x25A

no i oczywiście żadnego konta u sprzedawcy i żadnych 12m na rozliczenie pieniędzy.

Edytowane przez gb987t

Dostałem pierwszą fakturę po roku od uruchomienia fotowoltaiki:

[ATTACH=CONFIG]466102[/ATTACH]

Nie wiem czy ten obrazek nie zniknie, zatem dla potomności:

Za okres od 24/08/2022 do 31/07/2023

Do zapłaty: 4948,47 zł

+---------------------+---------+--------+|                     | Pobrana | Oddana |+---------------------+---------+--------+| ilość [kWh]         | 6572    | 1988   |+---------------------+---------+--------+| wartość [zł]        | 5899,65 | 951,18 |+---------------------+---------+--------+| średnia cena za kWh | 0,9     | 0,48   |+---------------------+---------+--------+

Produkcja całkowita (z falownika): 3665 kWh

Autokonsumpcja: 3665 - 1988 = 1677 kWh, czyli 46%.

Oszczędność płynąca z autokonsumpcji: 1677 x 0,9 = 1509 zł

Oszczędność w sumie (sprzedaż + autokonsumpcja): 951 + 1509 = 2460 zł

Koszt instalacji po odliczeniu ulgi termomodernizacyjnej oraz dopłat z MP4: 11000 zł

Przy założeniu w kolejnych latach:

1. zerowej wartości sprzedaży (no bo rozliczanie godzinowe i zerowe stawki gdy produkcja największa)
  2. oszczędności z autokonsumpcji na dotychczasowym, jednakowym poziomie

instalacja zwróci się za kolejne 5,65 roku.

• Like 1