Kaizen 01.10.2022 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Tak jak pisałem płyta będzie wystawać ok10 cm, ale ma ona bok obudowany styrodurem 15 Jakoś z 30cm wychodzi mi 15cm, a nie 10. Co przy 15cm XPS (to nazywasz styrodurem?) daje 0cm izolacji od świata zewnętrznego. W termowizji będzie świecilo a w portfelu będzie ssało. I godząc się z takimi stratami ciepła czemu wybrałeś drogą płytę fundamentową? Takie rozwiązania wybierają ludzie walczący o każdą kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 02.10.2022 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 w załączeniu odręczne przekroje płyta, ściana i ocieplenie. Rys. 1 - tak jak w projekcie. Rys. 2 to przykładowa jedna ze ścian, gdzie następuje przesunięcie w głąb budynku prętów starterów o ok. 15 cm. Wiadomo, po zalaniu słupów 25x25 ta odległość zmaleje do ok 10 cm. W dolnej partii będzie szczelina pomiędzy XPS z izolacji pionowej ( który wychodzi na ok 15 cm powyżej płyty) a bloczkiem. Potem pojawia się ocieplenie zewnętrzne z klejem które powinno zrównać się z XPS. Szczelinę pewnie uzupełni się ociepleniem. Pytanie czy takie przesunięcie bloczka, który będzie częściowo na wieńcu jest do przyjęcia. Wiadomo to ściana nośna, jest nacisk. Jeśli chodzi o przesunięcie starterów to jest to po 15 cm z każdej strony/ściany. Na płytę decydowałem się z uwagi na poziom wód gruntowych oraz badania geotechniczne. Pod płyta mam wydaje mi sie solidna wymianę gruntu: tłuczeń/kliniec (60 cm), pospółka 30 cm, chudziak 10 cm, styrodur xps 15 cm. Płyta 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 02.10.2022 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 przepraszam na tych odręcznych rysunkach nie zaznaczyłem tych warstw izolacji poziomej (15 cm styroduru) oraz wymiany gruntu, ale nie to jest tematem. pozdrawiam, i dziękuję za porady i pomoc. Miłej niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.10.2022 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 To płyta jest za duża o 30cm czy o 20cm?Jak zrobisz 10cm pustki a do tego 15 cm XPS to 5cm XPS będzie wystawało spod 20cm EPS na ścianie.A jak dasz 15cm pustki + 15 cm XPS to XPS będzie wystawał 10cm przy 20cm EPS. I jak tak zrobisz, to po obrysie dom będzie większy (a płytę masz wysoko, więc nie schowasz tego pod ziemią) - i to zmierzy geodeta w inwentaryzacji powykonawczej, naniesie na mapę i masz kłopot. Chyba, że zadziałasz i zaktualizujesz PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 02.10.2022 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 To płyta jest za duża o 30cm czy o 20cm? Jak zrobisz 10cm pustki a do tego 15 cm XPS to 5cm XPS będzie wystawało spod 20cm EPS na ścianie. A jak dasz 15cm pustki + 15 cm XPS to XPS będzie wystawał 10cm przy 20cm EPS. I jak tak zrobisz, to po obrysie dom będzie większy (a płytę masz wysoko, więc nie schowasz tego pod ziemią) - i to zmierzy geodeta w inwentaryzacji powykonawczej, naniesie na mapę i masz kłopot. Chyba, że zadziałasz i zaktualizujesz PnB. Tak, płyta jest o 30 cm większa na szerokości i 30 cm długości. Faktycznie, będzie to ok 10 cm wystającego xps, czyli powstanie cokół wysunięty i nic to nie zmienia bo nadal wymiar zewnętrzny będzie niewłaściwy ( liczony wg xps). Zgodnie z przepisami odchylenie może być max. 2 % od projektowanego wymiaru. Na szerokości przekroczę to tym xps o 4 cm (z każdej stron obciąć po 2 cm?), na długości to już 12,4 cm (z każdej strony obciąć po 6,2 cm). Zrobić tak czy aktualizować pnb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 02.10.2022 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Przepraszam, źle zrobiłem obliczenia, na szerokości mieściłbym się w granicy 2 % bo przekroczenie wyniosłoby 1,7%, tylko długość to jak powyżej.I pytanie, inwentaryzacja powykonawcza dotyczy wymiaru budynku z ociepleniem? Pytam jako laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.10.2022 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Na inwentaryzacji powykonawczej oprócz mapek przyłączy i wrażliwych 4 mb od sąsiada geodety nic nie interesowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts