kolek768 04.10.2022 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 (edytowane) Witam. Na ścianach zewnętrznych pojawiły się bardzo małe brązowe plamy/zacieki jak na załączonych zdjęciach. Najczęściej występuja blisko siebie, część w postaci kropek, a niektóre wyglądają na bardzo mały zacieki. Jeśli jest to świeża plama to po przetarciu palcem rozmazuje się, po przetarciu wilgotną szmatką jest mniej widoczna, ale całkowicie nie schodzi. Podejrzewam, że jakieś owady moga zostawiać takie ślady, ale nie mam pewności. Czy ktoś spotkał się z takimi plamami i jakie moga być przyczyny ich powstawania? Jak można je usunąć (nie mam jeszcze tynków,, jest tylko cerplast na kleju)? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 4 Października 2022 przez kolek768 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.10.2022 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 A coś nie rdzewieje pod spodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolek768 04.10.2022 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Ciężko powiedzieć czy to może mieć związek z rdzewieniem. W miejscach występowania plam nie ma zbrojenia pod styropianem. Dodatkowo te plamy jak są świeże to można je rozmazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.10.2022 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 To występuje na całej jednej ścianie, na wszystkich, czy w części? Co jest nad tymi zaciekami? Może wrzuć zdjęcie z dalszej perspektywy z zaznaczeniem, gdzie występuje problem.Co to za tynk i na czym położony?Nie ciął ktoś metalu szlifierką kontową w okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.10.2022 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Ciężko powiedzieć czy to może mieć związek z rdzewieniem. W miejscach występowania plam nie ma zbrojenia pod styropianem. Dodatkowo te plamy jak są świeże to można je rozmazać. Może jakiś mózg położył pokrywkę od wiaderka na ziemi i jej grudki przykleiły się do tej pokrywki, a potem przy zakrywaniu wiaderka kilka wpadło do podkładówki? Albo mieszadło lub pacę do zacierania kleju kładli na ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolek768 04.10.2022 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Plamy występują na 3 z 4 ścian, ale tylko punktowo. Poniżej przesyłam zdjęcia. Zaznaczonych jest 90% zacieków. Nie mam tynku, jest klej + siatka + klej + cerplast. Elementy szare to cerplast z dodatkiem pigmentu. Ziemia w wiaderku lub szlifierka odpadają, byłem obecny jak ekipa pracowała i nie zauważyłem nic takiego. Jeśli byłoby to zabrudzenie wychodzące ze środka to nie wiem czy można by było je rozmazać jak jest świeże. Niektóre z tych plam odkryłem jak były świeże i mogłem je lekko rozmazać, ale nie schodziły całkowicie to przetarciu. Na poniższych zdjęciach zaznaczyłem miejsce występowania - nie widać samych zacieków z wględu na rozdzielczości i odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.10.2022 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Parapety metalowe? Ciekawe, że większość blisko parapetu. A jedno skupisko pod występem dachu (blachodachówka?). Na 100% nie docinali ich szlifierką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.10.2022 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Wydłub to po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolek768 04.10.2022 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Parapety metalowe? Ciekawe, że większość blisko parapetu. A jedno skupisko pod występem dachu (blachodachówka?). Na 100% nie docinali ich szlifierką? Dachówka ceramiczna, parapety aluminiowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.12.2022 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 jaki materiał kontrukcyjny ściany ? jaka izolacja i jej grubosc i jaki tynk stosowałeś i czym kładziony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts