Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja ścian w piwnicy

longer43

Recommended Posts

Zasadnicze pytanie to bym zaczął od tego: dlaczego papa i dlaczego samoprzylepna?

Samoprzylepne wymagają idealnie przygotowanego podłoża, równego i mocnego, a i tak siły wiązania kleju takiej papy nie są zbyt mocne. Papy samoprzylepne produkuje się głównie z przeznaczeniem na klejenie do styropianu jako papa podkładowa w systemach izolacji dachów płaskich.

Generalnie papy dużo lepiej sprawdzają się jako izolacje poziome. Klejenie czy zgrzewanie do powierzchni pionowych jest problematyczne. Już lepiej termozgrzewalne, tu z kolei trzeba uważać na efekt płynięcia na bitumie, co może osłabić szczelność - pomocnik i doświadczenie w zasadzie niezbędne.

Lepiej i wygodniej nanieść masę typu KMB, w dwóch warstwach jeśli nie ma wody napierającej.

Jaki sens ma zgrzewanie papy do powierzchni pionowej? Co to ma dać, bo nie rozumiem.

Zapewne to samo co przyklejenie papy samoprzylepnej.

Odnosiłem się tylko do tego, że klej pap samoprzylepnych nie jest raczej zbyt mocny, bo i też w większości nie są produkowane z myślą o przyklejaniu do elementów murowych. Zgrzanie papy termozgrzewalnej daje trochę mocniejsze wiązania. I tyle.

Jak pisałem nie widzę sensu stosowania w ogóle pap do izolacji pionowej.

Czemu? Przecież papa termozgrzewalna, zgrzana na pasie 10cm a nie w całości jakoś "przyklejona", jak najbardziej sprawdza się. Wyjaśnij proszę.

To, że jest to bardziej utrudnione na powierzchniach pionowych i jakość uszczelnienia może przez to ucierpieć. Pasy papy mimo wszystko mają swoją wagę i pod wpływem grawitacji może powodować naprężenia osłabiające tą szczelność. Jak pisałem można się tak bawić papą w przypadku np. niskich attyk na dachach, tam można uzyskać całkiem zadowalające rezultaty, na ścianach fundamentowych jakoś tego nie widzę.

To, że jest to bardziej utrudnione na powierzchniach pionowych i jakość uszczelnienia może przez to ucierpieć. Pasy papy mimo wszystko mają swoją wagę i pod wpływem grawitacji może powodować naprężenia osłabiające tą szczelność. Jak pisałem można się tak bawić papą w przypadku np. niskich attyk na dachach, tam można uzyskać całkiem zadowalające rezultaty, na ścianach fundamentowych jakoś tego nie widzę.

No tak, ale to trzeba dobrać produkt do zastosowania. Ściany fundamentowe potrafią być bardzo nierówne, chociażby z powodu "nadlewek" z betonu wieńca, spoinowania itd. Położenie zbrojonej papy z zakładem na wieńcu/szczycie ściany fundamentowej jest całkowicie poprawne. Naprężenia w cyklu rocznym powstają przecież nie tylko od grawitacji, ale i pracy ziemi podczas przemrażania i rozmrażania. Mogę powiedzieć ze swojego doświadczenia, że dobra papa jest pancerna w stosunku do dowolnej masy, a przecież papę można kłaść podwójnie.

• 2 weeks później...
A i owszem masa KMB ale nie teraz jesienią bo trzeba ponad tydzień na schnięcie jednej warstwy już to przerabiałem. A musiałbym zasypać przed zimą i co na wiosnę odkopywać, czyścić i nakładać KMB? Generalnie poczytałem i popytałem o tych samoprzylepnych i zgrzewamy w dwóch warstwach po 3 mm po całości, potrzeba pomocnika i da się to zrobić.

MB 2K - użyłem końcem października 3 lata temu i wyschło w 1 dzień.

Ciekaw jestem jak gruba warstwa? I czy w wykopie na 160 cm, w mocno zacienionym ogrodzie prawie lesie wyschnie przez dobę. Obecnie mamy wyjątkowo ciepłe dni ale też bardzo dużą wilgotność a to napewno nie sprzyja schnięciu.

Ciekaw jestem jak gruba warstwa? I czy w wykopie na 160 cm, w mocno zacienionym ogrodzie prawie lesie wyschnie przez dobę. Obecnie mamy wyjątkowo ciepłe dni ale też bardzo dużą wilgotność a to napewno nie sprzyja schnięciu.

Nie sprzyja. Pamiętam, że było dość ciepło jak na porę roku.

A wykop miał 2-5-3,0 metry. :) Również od północy.

Obawiałem się, że nie wyschnie tak szybko, ale "test kciuka" rozwiał wątpliwości.

Wersje dwuskładnikowe (2K) są chemoutwardzalne, więc wilgotność nie ma większego wpływu. Oczywiście niższa temperatura wpływa na wydłużenie procesów chemicznych, ale i tak jest to o wiele szybciej niż wysychanie poprzez odparowanie wody w przypadku jednoskładnikowych (1K). Dlatego przy nakładaniu 2K przydaje się pomocnik: jeden miesza składnik A i B (i ewentualnie pilnuje proporcji), drugi nakłada i robota idzie sprawnie.

Oczywiście w obu przypadkach są to produkty bezrozpuszczalnikowe.

W normalnych warunkach grunotwych KMB nakłada się dwie warstwy po 1-2mm.

Wersje dwuskładnikowe (2K) są chemoutwardzalne, więc wilgotność nie ma większego wpływu. Oczywiście niższa temperatura wpływa na wydłużenie procesów chemicznych, ale i tak jest to o wiele szybciej niż wysychanie poprzez odparowanie wody w przypadku jednoskładnikowych (1K). Dlatego przy nakładaniu 2K przydaje się pomocnik: jeden miesza składnik A i B (i ewentualnie pilnuje proporcji), drugi nakłada i robota idzie sprawnie.

Oczywiście w obu przypadkach są to produkty bezrozpuszczalnikowe.

W normalnych warunkach grunotwych KMB nakłada się dwie warstwy po 1-2mm.

A jak nierówności są rzędu 10mm?

W jakiej temperaturze minimalnej można nakładać takie 2-skladnikowe KMB?

A jak nierówności są rzędu 10mm?

To kto to murował? Ewentualnie: kto skręcał te szalunki z OSB ze śmietnika?

Najważniejsze, żeby nie było gwałtownych załamań, ostrych krawędzi, które wprowadzają spore naprężenia masy. Nierówności też utrudniają sam proces nakładania masy. Więc trzeba odpowiednio przygotować podłoże wcześniej (co czasem tanie i szybkie nie jest). To samo dotyczy papy.

Tak to zwykle jest na budowie: im bardziej przyłożysz się na początku tym taniej i mniej roboty na kolejnych etapach.

• 4 weeks później...