Nurek_ 13.10.2022 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Ta... Wiesz lepiej. Ciepłą podłogę odpaliłem w łazienkach 18 września. Chodzi 3x1,5 godziny dziennie (przez pierwsze kilka dni trochę krócej). Codziennie. Z pełną mocą. Klima chodziła chyba ze trzy pochmurne, chłodne dni po 1,5h na dobę. Koza jeszcze nie odpalona w tym sezonie. Podobnie ogrzewanie sypialni. Za ciepło. Ta.. W tym sezonie to jeszcze nie ma potrzeby grzania. Ale rozumiem że chcesz powiedzieć że przez cała zimę nie będziesz używał klimy i kozy i w poprzednich sezonach tez nie używałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.10.2022 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Chodzi o wyliczenia sprzed obwieszczenia, że ceny zostaną póki co zamrożone na 70 groszy za kWh? Czy może po. Żadnych nie podałeś. A to obwieszczenie to dla taryf G masz na myśli, czy dla firm? Bo dla taryf G nic mi nie wiadomo o nowych taryfach. Dasz linka? Mamy stare elektrownie węglowe, które będą wyłączane. Tym bardziej pomyśl o źródle ciepła niezależnym od energii elektrycznej. Wkleiłeś jakieś tabelki, w których jest założenie 2% wzrostu ceny prądu rocznie i 50 tysięcy za PC. Wklej 50% wzrostu ceny i cenę pompy 15 tysięcy i wtedy pokaż. Daj namiary na takich, co zrobią instalację grzewczą (podłogówkę razem z kotłownią) na PC za 15 tysięcy. Wielu Ci będzie wdzięcznych. Inna sprawa, że ja nie wydam 20 000 na PC, tylko 10-12, a może mniej. Nie potrzebuję większej (taka za 12 tysi to i tak overkill). Nie twierdzę, że system grzewczy oparty na PC kosztuje 20K. Jest zdecydowanie droższy. Sama wodna podłogówka kosztuje teraz ponad 100zł/m2. Twierdzę, że system grzewczy oparty na kablach i bojlerze z grzałką jest o jakieś 20K zl tańszy od tego opartego na PC PW. Skąd masz tak dokladne dane z 20 ostatnich lat dotyczące kosztów serwisu PC? Skąd Ci przyszły do głowy koszty historyczne, nieosiągalne dzisiaj a co dopiero w przyszłości? Teraz jest boom i serwisanci dyktują warunki. A ceny podawali koledzy (pewnie już dawno nieaktualne): U mnie przegląd pc panasonic, lg, mitsubishi, raz w roku 300zł netto. Pompy ciepła ____________________590,40 zł koszty obejmują usługę oraz dojazd do 30km. [...]Oczywiście wszystkie materiały eksploatacyjne płatne są dodatkowo wg zużycia. Tutaj jest fajne zestawienie konserwacja systemu CO opartego na pompie ciepła: 500 zł/netto + 8% przegląd gwarancyjny pompy ciepła: 500zł +23% uruchomienia pompy ciepła: 700 zł/netto + 23% [...] Aby utrzymać gwarancję na urządzenia należy według wytycznych producenta zamawiać przegląd w autoryzowanym serwisie. Niektórzy producenci wymagają różnej częstotliwości przeglądów w skali okresu gwarancji: Hitachi – pompy ciepła powietrzne: 1x w roku Buderus – pompy ciepła powietrzne i gruntowe: 1 x w roku Nibe – pompy ciepła powietrzne i gruntowe: 1 x w roku, Mitsubishi – pompy ciepła powietrzne: 2 x w roku, Samsung – pompy ciepła powietrzne: 2 x w roku, Atlantic – pompy ciepła powietrzne: 1 x w roku, NTS – pompy ciepła powietrzne i gruntowe 1 x w roku. Bede dowodził ze twoje stwierdzenia o standardowej 2 letniej gwarancji PC to zwykła nieprawda i byc moze celowe wprowadzanie w bład. Nie twierdze ze nie ma PC z dwuletnia gwarancją, ale na pewno to zupełny margines w rynku PC w Polsce i dotyczy pomp noname. Jeszcze nie sprawdziłeś warunki Thermy V, do której linka podałem? Stoi jak byk: Warunki gwarancji. 1. Gwarancja LG Electronics Polska Sp. z o.o. dotyczy kompletnych urządzeń pomp ciepła Therma V marki LG zakupionych w Polsce i jest waŜna wyłącznie na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. 2. LG Electronics Polska Sp. z o.o. gwarantuje sprawne działanie pompy ciepła Therma V, na który wydana jest niniejsza Karta Gwarancyjna, pod warunkiem korzystania zgodnie z przeznaczeniem i warunkami techniczno-eksploatacyjnymi opisanymi w Instrukcji Obsługi. 3. Karta Gwarancyjna jest waŜna, jeŜeli sporządzona jest na oryginalnym druku i zawiera dane obejmujące nazwę, model, numer fabryczny oraz datę instalacji Klimatyzatora, pieczęć i podpis instalatora oraz podpis uŜytkownika. Dokonywanie jakichkolwiek skreśleń lub poprawek w Karcie Gwarancyjnej pociąga za sobą jej uniewaŜnienie. 4. LG Electronics Polska Sp. z o.o. udziela gwarancji na okres 24 miesięcy, licząc od daty zakupu Ta.. W tym sezonie to jeszcze nie ma potrzeby grzania. Ale rozumiem że chcesz powiedzieć że przez cała zimę nie będziesz używał klimy i kozy i w poprzednich sezonach tez nie używałeś? Używałem. Kabli o łącznej mocy 5,6kW w 6 pomieszczeniach 3-6h na dobę a klimy 0,6-1,2kW po 1,5 godziny na dobę. To wychodzi 25,2kWh zużyte w kablach w stosunku 1,35kWh zużytych przez klimę. Nawet licząc COP=3,5 to klima wyprodukowała ponad 5x mniej ciepła, niż kable. Więc twierdzenie, że grzeję głównie klimą jest bezpodstawne (a kominkiem grzałem jeszcze mniej pomimo wykorzystywania go do pieczenia pizzy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.10.2022 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Nie twierdzę, że system grzewczy oparty na PC kosztuje 20K. Jest zdecydowanie droższy. Sama wodna podłogówka kosztuje teraz ponad 100zł/m2. Twierdzę, że system grzewczy oparty na kablach i bojlerze z grzałką jest o jakieś 20K zl tańszy od tego opartego na PC PW. W sumie masz rację, trzeba policzyć całość kosztów instalacyjnych i eksploatacyjnych zarówno dla CO jak i CWU. Jest jeszcze jedno rozwiązanie: po jednej nagrzewnicy wodnej na pomieszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 14.10.2022 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Używałem. Kabli o łącznej mocy 5,6kW w 6 pomieszczeniach 3-6h na dobę a klimy 0,6-1,2kW po 1,5 godziny na dobę. To wychodzi 25,2kWh zużyte w kablach w stosunku 1,35kWh zużytych przez klimę. Nawet licząc COP=3,5 to klima wyprodukowała ponad 5x mniej ciepła, niż kable. Więc twierdzenie, że grzeję głównie klimą jest bezpodstawne (a kominkiem grzałem jeszcze mniej pomimo wykorzystywania go do pieczenia pizzy). Serio? Salon z aneksem w większości grzeję klimą, czasami kozą, od wielkiego dzwonu odpalam podłogówkę (chyba raz w zeszłym sezonie odpaliłem). Ale trzeba pamiętać, że tu mam też największe zyski bytowe, bo kuchnia i słoneczne, bo sporo przeszkleń na wschód, południe i zachód, więc ciepła z systemu grzewczego tu trzeba znacznie mniej na metr kwadratowy niż w sypialniach czy łazienkach, gdzie 100% to kable. Ja wstawiłem używanego Jotula no 1. Na odlewie jest, że wyprodukowany w 1982r. Codziennie nie palę (chociaż w tym sezonie wyjątkowo często - ze 3x w tygodniu pewnie wyjdzie). Podsumowując: Pół domu grzejesz klimą, (a może i więcej bo przecież ciepło z klimy rozchodzi się po całym domu) i na dodatek 3 x w tygodniu hajcujesz w kozie. Ale twierdzisz że grzejesz kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.10.2022 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Podsumowując: Pół domu grzejesz klimą, (a może i więcej bo przecież ciepło z klimy rozchodzi się po całym domu) i na dodatek 3 x w tygodniu hajcujesz w kozie. Ale twierdzisz że grzejesz kablami. Sam cytujesz, że wyjątkowo dużo kozą w salonie. I że w salonie połączonym z kuchnią mam największe zyski bytowe i słoneczne. Najwięcej ciepła potrzebuję w łazienkach. Sypiam za zamkniętymi drzwiami (tu wyjaśnienie dlaczego) - więc nawet gdyby klima chodziła całą noc, to niewiele by dotarło do sypialni za to bez sensu by grzała z niskim COP pusty nocą salon i kuchnię. Więc nie chodziła. Chodziła w dziennym okienku taniej strefy (żeby było cieplutko, jak wracamy ze szkoły i pracy) i sporadycznie późnym wieczorem przez kilka kwadransów (bardzo sporadycznie, bo jak tylko okazywało się, że zyski słoneczne i bytowe z popołudniowej aktywności są za małe to żona mi suszyła głowę, żebym rozpalił w kominku). I z pół godziny nad ranem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 14.10.2022 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Sam cytujesz, że wyjątkowo dużo kozą w salonie. I że w salonie połączonym z kuchnią mam największe zyski bytowe i słoneczne. Najwięcej ciepła potrzebuję w łazienkach. Sypiam za zamkniętymi drzwiami (tu wyjaśnienie dlaczego) - więc nawet gdyby klima chodziła całą noc, to niewiele by dotarło do sypialni za to bez sensu by grzała z niskim COP pusty nocą salon i kuchnię. Więc nie chodziła. Tu pięknie pokazujesz jak chłód z klimy rozchodzi się po domu. Rozumiem, że z ciepłem z klimy jest inaczej i zostaje w salonie? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?105523-ROLETY-ZEWN%C4%98TRZNE-Czy-warto-montowac&p=7839607&viewfull=1#post7839607 Klima z cop 2 to jest i tak 2 razy taniej niż kable z cop1 Chodziła w dziennym okienku taniej strefy (żeby było cieplutko, jak wracamy ze szkoły i pracy) i sporadycznie późnym wieczorem przez kilka kwadransów (bardzo sporadycznie, bo jak tylko okazywało się, że zyski słoneczne i bytowe z popołudniowej aktywności są za małe to żona mi suszyła głowę, żebym rozpalił w kominku). I z pół godziny nad ranem. Pogrążasz się. Właśnie przyznałeś, że kable, na które tak wszystkich namawiasz nie zapewniają Ci komfortu cieplnego. Musisz się dogrzewać klimą i kozą bo jest za zimno. "Chodziła w dziennym okienku taniej strefy (żeby było cieplutko, jak wracamy ze szkoły i pracy)" - cieplutko to ja mam cały czas. To są właśnie te tanie i bezobsługowe kable wg Ciebie: "okazywało się, że zyski słoneczne i bytowe z popołudniowej aktywności są za małe to żona mi suszyła głowę, żebym rozpalił w kominku" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.10.2022 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 (edytowane) Przegląd pompy ciepła kosztuje tyle, co wydałem kasy za cały ostatni sezon grzewczy na CO, w moim już nie tak nowym domku. Edytowane 14 Października 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 14.10.2022 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Przegląd pompy ciepła kosztuje tyle, co wydałem kasy za cały ostatni sezon grzewczy na CO, w moim już nie tak nowym domku. Ja przegląd miałem raz. Po roku za free. Od 5 lat żadnych przeglądów. A sam robię oględziny wg tego co było przy pierwszym przeglądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.10.2022 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Tu pięknie pokazujesz jak chłód z klimy rozchodzi się po domu. Rozumiem, że z ciepłem z klimy jest inaczej i zostaje w salonie? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?105523-ROLETY-ZEWN%C4%98TRZNE-Czy-warto-montowac&p=7839607&viewfull=1#post7839607 Tak. Drastyczna różnicę robi zamknięcie drzwi. Klima z cop 2 to jest i tak 2 razy taniej niż kable z cop1 Jak prąd kosztuje 2x drożej - to wychodzi na prawie to samo. Nie klikałeś linkow z #53 Pogrążasz się. Właśnie przyznałeś, że kable, na które tak wszystkich namawiasz nie zapewniają Ci komfortu cieplnego. Musisz się dogrzewać klimą i kozą bo jest za zimno. Ta.... Kable nie zapewniają komfortu jak są wyłączone. Masz rację. Tylko gdzie tu pograżanie? Może PC wyłączona zapewnia komfort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.10.2022 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Tak. Drastyczna różnicę robi zamknięcie drzwi. Czemu nie zrobiłeś kanałówki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 14.10.2022 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Tak. Drastyczna różnicę robi zamknięcie drzwi. Ta, zwłaszcza przy WM Jak prąd kosztuje 2x drożej - to wychodzi na prawie to samo. Nie klikałeś linkow z #53 A to nie da się grzać klimą w taniej? Ta.... Kable nie zapewniają komfortu jak są wyłączone. Masz rację. Tylko gdzie tu pograżanie? Może PC wyłączona zapewnia komfort? A dlaczego są wyłączone? Dlaczego musisz uruchamiać klimę "żeby w domu było cieplutko"? Dlaczego żona suszy ci głowę żebyś rozpalił w kominku? Moja PC zapewnia komfort, bo jest cały czas włączona i grzeje tyle ile trzeba żeby ten komfort był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.10.2022 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Czemu nie zrobiłeś kanałówki? #53 Ta, zwłaszcza przy WM Masz inne pomiary? Pochwal się. A to nie da się grzać klimą w taniej? #53 A dlaczego są wyłączone? Dlaczego musisz uruchamiać klimę "żeby w domu było cieplutko"? Nie muszę. Teraz nie włączam ani klimy, ani kominka. Za to grzeję w łazienkach. Dlaczego żona suszy ci głowę żebyś rozpalił w kominku? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334530-Nie-chc%C4%99-kominka-ale-musz%C4%99 Moja PC zapewnia komfort, bo jest cały czas włączona i grzeje tyle ile trzeba żeby ten komfort był. A powiedz mi, jaką teraz masz temperaturę w łazience? A jaką w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 14.10.2022 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 (edytowane) #53 Nie muszę. Teraz nie włączam ani klimy, ani kominka. Za to grzeję w łazienkach. Nie pal głupa. Teraz wiadomo, że nie trzeba jeszcze grzać. Jeśli w zimie masz ciepło i nie dogrzewasz klimą to po co to napisałeś: "Chodziła w dziennym okienku taniej strefy (żeby było cieplutko, jak wracamy ze szkoły i pracy" #53 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334530-Nie-chc%C4%99-kominka-ale-musz%C4%99 Serio palisz "dla klimatu"? Bo parę postów wyżej pisałeś zupełnie co innego: bo jak tylko okazywało się, że zyski słoneczne i bytowe z popołudniowej aktywności są za małe to żona mi suszyła głowę, żebym rozpalił w kominku Już parę razy pisałem, że ogrzewane prądem domy które znam, dzielą się 2 dwie grupy. W jednych jest 18 stopni "bo to zdrowo i oni tak lubią", w drugich palą na okręta w kominku "dla klimatu". A ty widzę należysz do obydwu. Edytowane 14 Października 2022 przez Nurek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.10.2022 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 (edytowane) Już parę razy pisałem, że ogrzewane prądem domy które znam, dzielą się 2 dwie grupy. W jednych jest 18 stopni "bo to zdrowo i oni tak lubią", w drugich palą na okręta w kominku "dla klimatu". A ty widzę należysz do obydwu. Kiedy nie miałem jeszcze pc, to grzałem grzałką podłogówkę. Ale prąd był po 25gr z przesylem, więc się nie przejmowałem zużyciem. Teraz, to trochę inna sprawa. Dlatego mam rurki i wywalone W tym roku doszły jeszcze moduły. Edytowane 14 Października 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 14.10.2022 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 W tym roku doszły jeszcze moduły. Co to za moduły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.10.2022 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Co to za moduły ? PV. W stopce mam. Jakoś przeoczyłem, te pv. Może dorzucę inne, ale na razie muszę się dokształcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.10.2022 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 (edytowane) Nie twierdzę, że system grzewczy oparty na PC kosztuje 20K. Jest zdecydowanie droższy. Sama wodna podłogówka kosztuje teraz ponad 100zł/m2. Twierdzę, że system grzewczy oparty na kablach i bojlerze z grzałką jest o jakieś 20K zl tańszy od tego opartego na PC PW. Robiłeś aktualne wyceny? Z tego co pamiętam miałeś tanie kable jak i usługę montażu, a mnie nigdzie takich cen nie udało się uzyskać. Było wtedy tak : kable Devi 4000 brutto plus sterowanie - 9x Termostat w pełni programowalny z funkcją uczenia się pomieszczeń, dostępny w 3 kolorach: Devireg Touch w cenie 365,00 zł brutto/sztuka = 3282 lub droższe na DEVIreg Smart Wi-Fi w cenie 499,00 zł brutto/sztuka czy 9x Devilink FT w cenie 290,00 zł brutto/sztuka 1x Devilink CC PSU Wi-Fi w cenie 795,00 zł brutto. To dawało ok 7300 bez systemu mocowania czy zestawu do montażu czujnika temperatury w cenie 39,00 zł brutto/sztuka. Do tego autoryzowany instalator, bo jak mnie uczulano w trzech miejscach, od których maiłem wyceny, jest zapis w gwarancji, który takowego wymaga. Najtańszy 3000zł ale niezbyt chętny do montowania na siatce, bo wolał bym wylał 3cm betonu. Pozostałych dwóch po 3500. To daje ok 11k plus koszty bojlera a za PC z kompletną kotłownią ze zbiornikiem MIleo 200L który katalogowo kosztował ok 4K, dałem 22500zł plus komponenty podłogówki - 1400zł rozdzielacz 11 sekcji, 44zł łuki do rur pex, folia do podłogówki 175, taśmy 100zł, taśma dylatacyjna 125zł, Rura KAN-therm PE-RT Blue Floor 16X2mm 600m PEX 1240zł, szyna dylatacyjna 100zł, klipsy 200zł, izolacja rur pex 30zł = 3414zł. Całość ok 26k plus dwa popołudnia z rozkładaniem podłogówki ja +syn. Do różnicy 20k daaaleko, nie wspominając o tym, że według mojego KB, by spełnić warunki EP czy jak mu tam było, musiałbym wybudować komin, kupić kominek i jakąś klimę, którą by wpisał jako główne źródło ogrzewania. Tak sobie zerknąłem na ceny sterowników devi . Devireg Touch kosztuje obecnie po przeceniez....930zł na 530czyli 165zł drożej niż miałem w wycenie. Uzupełnienie do Twoich teorii które doczytałem. Za przegląd PC płaciłem w czerwcu 250zł a z chłodzenia podłogowego jestem zadowolony. W pakiecie mam instalatora który jest zawsze pod ręką, i na każde zapytanie natychmiast odpowiada. Ach, jeszcze o żywotności i gwarancji - skoro kable jak piszesz, są wieczne, to dlaczego mają TYLKO 20 lat gwarancji? Edytowane 14 Października 2022 przez Pytajnick 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2022 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Ż. Jeszcze nie sprawdziłeś warunki Thermy V, do której linka podałem? Stoi jak byk: Warunki gwarancji. 1. Gwarancja LG Electronics Polska Sp. z o.o. dotyczy kompletnych urządzeń pomp ciepła Therma V marki LG zakupionych w Polsce i jest waŜna wyłącznie na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. 2. LG Electronics Polska Sp. z o.o. gwarantuje sprawne działanie pompy ciepła Therma V, na który wydana jest niniejsza Karta Gwarancyjna, pod warunkiem korzystania zgodnie z przeznaczeniem i warunkami techniczno-eksploatacyjnymi opisanymi w Instrukcji Obsługi. 3. Karta Gwarancyjna jest waŜna, jeŜeli sporządzona jest na oryginalnym druku i zawiera dane obejmujące nazwę, model, numer fabryczny oraz datę instalacji Klimatyzatora, pieczęć i podpis instalatora oraz podpis uŜytkownika. Dokonywanie jakichkolwiek skreśleń lub poprawek w Karcie Gwarancyjnej pociąga za sobą jej uniewaŜnienie. 4. LG Electronics Polska Sp. z o.o. udziela gwarancji na okres 24 miesięcy, licząc od daty zakupu .. Nie wiem jaki masz cel w podawaniu nieprawdziwych informacji dotyczących PC LG https://strefaklimatyzacji.pl/aktualnosci/5-lat-gwarancji-dla-wiodacej-serii-pomp-ciepla-lg-therma-v/ jak byk stoi ze pompy LG mają 5 lat gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 14.10.2022 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Nie wiem jaki masz cel w podawaniu nieprawdziwych informacji dotyczących PC LG https://strefaklimatyzacji.pl/aktualnosci/5-lat-gwarancji-dla-wiodacej-serii-pomp-ciepla-lg-therma-v/ jak byk stoi ze pompy LG mają 5 lat gwarancji.Cytuje przecież tylko – do tego : Pompa ciepła 7kw z klimatyzatora za 4500zl! zrób to sam! Opis budowy – i co jeśli ktoś w taki sposób do tego podejdzie – no chyba w sytuacji takiej nie ma o co się pieklić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2022 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Cytuje przecież tylko – do tego : Pompa ciepła 7kw z klimatyzatora za 4500zl! zrób to sam! Opis budowy – i co jeśli ktoś w taki sposób do tego podejdzie – no chyba w sytuacji takiej nie ma o co się pieklić. Co ma piernik do wiatraka? Standardem gwarancji PC nie jest dwa lata. Moze kiedys tak było, ale nie jest. Co do przeróbki to w takim przypadku zadnej gwarancji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts