Krzysztof9 18.10.2022 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Witam,Jestem w trakcie budowy domku jednorodzinnego. Aktualnie ocieplam wewnętrzne ściany garażu te z którymi stykają się pokoje. Ocieplam styropianem grafitowym fasada 5cm, 0,31 (w projekcie oryginalnie xps, ze względu na koszty wybrałem eps).W jaki sposób mogę pozbyć się mostków termicznych w takich miejscach jak szafki od rozdzielaczy, szafa od rozdzielni czy jakieś większe puszki w których poukrywam siłę na późniejsze zastosowanie (np. falownik). Chodzi mi o sam styk tych wyżej wymienionych elementów ze ścianą. Dookoła nich będzie styropian.Zastanawiałem się nad jakaś taśmą termiczną, czy np. taki illbruck me508 sprawdzi się w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.10.2022 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 ???? Możesz napisać, w jaki sposób chcesz użyć uszczelniacz (a tym jest ten illbruck) do likwidowania mostków termicznych? Kompletnie tego nie rozumiem. Generalnie będzie Ci ciężko zlikwidować mostki termiczne, ale możesz dać po prostu dużo więcej styropianu niż te 5 cm. Wtedy ilość ciepła, która ucieka z domu przez tę konkretną ścianę, będzie odpowiednio zmniejszona. Swoją drogą 5 cm EPS to naprawdę niewiele. Może daj wszędzie 10 cm? Możesz też zbudować ze styropianu pudła, zakładane na szafki rozdzielaczy i samą rozdzielnię. Zwłaszcza tym pierwszym przydałaby się dodatkowa termoizolacja, bo przecież chodzi o system grzewczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 19.10.2022 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Illbruck to taśma stosowana do ciepłego montażu okien. Taką wymieniłem, bo na nią wstawiali mi okna. Myślałem że nakleję kilka pasków na ścianę tak aby nakładały się na siebie i wystawały poza obręb puszki. Coś takiego Co do rozmiaru styropianu to nie chciałbym dawać większej warstwy niż 5cm. Raz ze obecnie jest on strasznie drogi, a drugi ze tą 5 to mam już prawie skończone. Na ścianach zewnętrznych położę 20cm. Nie widziałem jeszcze aby ktoś robił jakaś zabudowę pod szafki dla rozdzielaczy, w internecie też nie znalazłem za bardzo, masz może jakiś przykładowe zdjęcie/rysunek jak miało by to wyglądać? U mnie rozdzielacz wrzucony jest na równo z gazobetonem, po obu stronach wystaje 5 cm tego styropianu a sama drzwiczki będą wysunięte te 5cm do przodu na takich wąsach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.10.2022 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Nie mam żadnego zdjęcia pudła ze styropianu, przyszło mi to na szybko do głowy. Co do taśmy, to ciepły montaż okna polega przede wszystkim na jego uszczelnieniu, żeby nie wiało bokami. Sama taśma ma symboliczną wartość jako termoizolator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 19.10.2022 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 A zamiast taśmy jakaś folia termiczna (0,5 - 1cm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.10.2022 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Folia termiczna działa skutecznie, gdy ma dużo do odbicia. Przy letniej ścianie prawie nic nie odbije i musiałbyś ją montować wewnątrz tych skrzynek. Trochę bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 19.10.2022 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Jakbym nakleił taśma dwustronną od wewnątrz ta folią termiczna na tą blachę ocynkowaną? i dodatkowo plasterek styropianu od wewnątrz nakleił na drzwiczki od tej szafki od rozdzielacza? Generalnie temat wałkuję bo garaż jest całkiem spory, dwustanowiskowy. Brama garażowa podwójna i każde jej otwarcie zimną zapewne mocno wychłodzi garaż. A tych szafek od rozdzielaczy w garażu mam dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 19.10.2022 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Ja bym się na twoim miejscu tak nie bawił z tym na razie przynajmniej. Ściany masz z tego co piszesz z gazobetonu także one już są jakimś tam izolatorem nie najgorszym, same szafki też będziesz miał pozamykane także one też będą jakimś tam izolatorem no i ściany garażu masz ocieplone 20 cm styropianu. Poocieplałbym na twoim miejscu wszystko wokół i zobaczył termowizją w zimie jak to wygląda i wtedy ewentualnie działał. Po co wydawać pieniądze na jakiś folie termiczne i inne drogie rzeczy które najpewniej się nie zwrócą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 19.10.2022 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Jak patrzałem na alledrogo to taka folia termiczna nie wyjdzie za dużo, zwłaszcza ze nie potrzebuje jej za dużo. Jeżeli teraz tego nie zrobię, to potem jak wrzucą mi rurki od wody do rozdzielaczy to nic z tym nie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 19.10.2022 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Masz rozdzielacz podłogówki w nieogrzewanym garażu? Przenieś go póki możesz do części ogrzewanej. Nawet jeśli tam zostanie to nie możesz go zatopić w ścianie żeby był zlicowany z murem? Wtedy na niego nakleisz styropian czy coś i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 19.10.2022 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Nie no przenoszenie go nie ma opcji, przewody mam już doprowadzone do niego które są już zatynkowane. Sam garaż nie jest tynkowany. Garaż będzie ogrzewany przez podłogówkę, tylko że tam będzie inna temperatura niż w pomieszczeniach użytkowych. Szafka podtynkowa obsadzona na równo z gazobetonem. Naklejenie styropianu na niego tez nie wchodzi w grę. Cały czas musi być do niego dostęp. obecnie wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.10.2022 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Nie no przenoszenie go nie ma opcji, przewody mam już doprowadzone do niego które są już zatynkowane. Sam garaż nie jest tynkowany. Garaż będzie ogrzewany przez podłogówkę, tylko że tam będzie inna temperatura niż w pomieszczeniach użytkowych. Szafka podtynkowa obsadzona na równo z gazobetonem. Naklejenie styropianu na niego tez nie wchodzi w grę. Cały czas musi być do niego dostęp. obecnie wygląda to tak [ATTACH=CONFIG]461776[/ATTACH] Zrób pokrywę z XPS z czterema magnesami neodymowymi i uchwytem i będzie miał izolację. Albo nawet bez magnesów tylko lekko na wcisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 20.10.2022 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Dzięki za pomoc, postaram się coś takiego wykombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts