szczepulek 18.10.2022 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Witam pewnie któryś tysięczny temat na forum.. ale co przypadek to inna historia dlatego zakładam ten temat. Sprawa przedstawia się następująco pomiędzy parterem a piętrem (budynku z lat '90) wykonano uskok ~3cm dookoła domu. I wszystko było by fajnie bo ocieplił bym dolną część styropianem Swisspor grafitowy White (z białą warstwą styro od frontu) o grubości 15 cm. A górę 12 cm. Pośrednich grubości nie ma u producenta. Ale nastąpił problem po przyłożeniu łaty do ściany. Okazuje się że przykładając łate pion uzyskuje się pomiędzy dolną częścią ściany (pierwszym pustakiem) a wspomnianym uskokiem 3cm. Czyli ściana równomiernie "ucieka" do środka domu. I taka sytuacja jest z 3 stron domu. A 4 strona tył domu akurat dolna cześć ściany jest pionowa i zachowuje te 3 cm w stosunku do uskoku na całej długości ściany. https://zapodaj.net/3ae160c1978e6.jpg.html https://zapodaj.net/085bc5d7c4933.jpg.html Rozwiązania: 1.) Aby zachować swisspor grafit white to zacząć: dół od 12 cm grubości pierwszy i drugi pas styropianu od listwy startowej. Następnie 3 i 4 pas to na piance do klejenia styropianu złączyć wpierw ze sobą płytę 12 cm i 1 cm lub 2cm. I taką płytę styropianu 13-14 cm na ścianę (po utwardzeniu i związaniu pianki) a 5 pas kleić na 15cm. Natomiast od uskoku w górę 12cm. Aha wysokość z zewn parteru to 250cm. Od listwy startowej do uskoku. 2.) Zrezygnować w grafitowego styropianu i zamówić u producenta płyty na pierwszy i drugi pas 12cm. Trzeci pas 13 cm, czwarty pas 14 cm i piąty pas 15cm Następnie od uskoku już w górę jechać grafitowym z białym frontem 12 cm. Oczywiście są "specjaliści" wieku emerytalnego którzy twierdzą że trzeba kleju dać grubiej.. ale 3,5 - 4cm kleju do zalecanego mac 2cm to przesada nawet dla mnie a nie jestem znawcą Będę wdzięczny za wszelkie sugestie ludzi po fachu lub którzy mieli podobne problemy i jakie rozwiązania mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.10.2022 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Poprzyklejać ścięte w klin płyty tuż pod uskokiem, a resztę zgubić na kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.10.2022 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 (edytowane) Poprzyklejać ścięte w klin płyty tuż pod uskokiem, a resztę zgubić na kleju. To daje całe piętro klejenia płyt z pogrubioną 3 cm warstwą kleju. Jeśli zrobi ścięcie to 3 cm na pół metrowej wysokości będzie widoczne. Lepiej aby zakupił sobie dwie paczki styropianu 2 cm co razem s klejem pozwoli mu wyrównać całość. Na dwóch piętrach styropian będzie raczej kołkował więc trzymać się będzie. Edytowane 19 Października 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.10.2022 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 To daje całe piętro klejenia płyt z pogrubioną 3 cm warstwą kleju. Jeśli zrobi ścięcie to 3 cm na pół metrowej wysokości będzie widoczne. Lepiej aby zakupił sobie dwie paczki styropianu 2 cm co razem s klejem pozwoli mu wyrównać całość. Na dwóch piętrach styropian będzie raczej kołkował więc trzymać się będzie. Hmm, nie wiem o jakie ścięcie chodzi. Miałem na myśli uzupełnienie tego uskoku styropianem, a na to drugą, docelową warstwę. Dzięki temu właśnie nie byłoby kleju pogrubionego o 3 cm. Może być też gotowy styro 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.10.2022 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Hmm, nie wiem o jakie ścięcie chodzi. Miałem na myśli uzupełnienie tego uskoku styropianem, a na to drugą, docelową warstwę. Dzięki temu właśnie nie byłoby kleju pogrubionego o 3 cm. Może być też gotowy styro 2 cm. Na myśli może i miałeś natomiast napisałeś: Poprzyklejać ścięte w klin płyty tuż pod uskokiem, a resztę zgubić na kleju. Jak myślisz....... czy to brzmi jak uzupełnienie uskoku. Raczej ścięty w klin styropian aby złagodzić nagły uskok na rzecz łagodnego 2 cm spadu na odległości 0,5 m bo taką szerokość ma styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.10.2022 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Na myśli może i miałeś natomiast napisałeś: Jak myślisz....... czy to brzmi jak uzupełnienie uskoku. Raczej ścięty w klin styropian aby złagodzić nagły uskok na rzecz łagodnego 2 cm spadu na odległości 0,5 m bo taką szerokość ma styro. Bazowałem na odręcznym rysunku sytuacji, stąd pomysł na klin, ale może faktycznie ma sensu ciąć płyt w taką formę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepulek 21.10.2022 03:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Dzwoniłem bezpośrednio do Swisspor producenta. Stwierdził że w takiej sytuacji jak jest 1 piętro równomierna ściana i trzyma pion a problem tkwi tylko przy parterze to przy obecnych temperaturach i nasłonecznieniu zacząć sobie 2 pasy z styropianu grafitowego 12cm WHITE 031 następnie użyć zwykłego jednorodnego grafitowego o grubości 13 cm na 3 pasie, 14cm na 4 pasie i już na 5 pasie do tego uskoku znowu grafitowy white 15cm dostępny w produkcji. A piętro aż do góry na 12 cm.Osoba z działu technicznego mówiła że nie zaleca mieszania typów styropianu grafitowy lambda 031 z np białym 038-040.Czasu mało a temperatury idą coraz bardziej w dół. Klej do styro można nakładać przy temp +5°C za chwilę będą przymrozki. Moje pytanie czy jak przez dzień temp będą na plusie 10-15 i przykleję styropian .. a nad ranem temp będzie oscylować w okolicach 0-5 st to można kleić? Teoretycznie styropian jest izolatorem a ściana wowinna wykazywać temp dodatnią ponad 5 stopni bo cały czas oddaje ciepło z wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.10.2022 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Dzwoniłem bezpośrednio do Swisspor producenta. Stwierdził że w takiej sytuacji jak jest 1 piętro równomierna ściana i trzyma pion a problem tkwi tylko przy parterze to przy obecnych temperaturach i nasłonecznieniu zacząć sobie 2 pasy z styropianu grafitowego 12cm WHITE 031 następnie użyć zwykłego jednorodnego grafitowego o grubości 13 cm na 3 pasie, 14cm na 4 pasie i już na 5 pasie do tego uskoku znowu grafitowy white 15cm dostępny w produkcji. A piętro aż do góry na 12 cm. Osoba z działu technicznego mówiła że nie zaleca mieszania typów styropianu grafitowy lambda 031 z np białym 038-040. Czasu mało a temperatury idą coraz bardziej w dół. Klej do styro można nakładać przy temp +5°C za chwilę będą przymrozki. Moje pytanie czy jak przez dzień temp będą na plusie 10-15 i przykleję styropian .. a nad ranem temp będzie oscylować w okolicach 0-5 st to można kleić? Teoretycznie styropian jest izolatorem a ściana wowinna wykazywać temp dodatnią ponad 5 stopni bo cały czas oddaje ciepło z wewnątrz. Ciekawe czemu nie zalecają mieszania styropianu. To bez sensu, naprawdę. Tak, masz rację, możesz kleić styropian do ściany w takich temperaturach i ciepło z domu wystarczy. Jeśli zechcesz pianować, to weź piankę zimową, bo letnia już lekko ponad 0 C się skruszy i nic nie uszczelni. Zrób ten styropian jak najszybciej i zostaw go do wiosny, nie musisz zaciągać klejem i siatką, jak to się ciągle czyta na tym forum (następny mit). Potem tylko przetarujesz. Co do docinki styropianu pod nierówności: sam musisz zobaczyć i przypasować. Chodzi generalnie o podłożenie pod docelowy styropian jednej warstwy dodatkowo. Jedna ważna uwaga: drugą warstwą kleisz na klej do siatki, nie do styropianu! Oczywiście między warstwami żadnej siatki nie kleisz, chodzi o sam klej. Będzie dobrze, robiłem tak w starym budynku, wszystko ładnie wyrównane (tyle, że w poziomie nie w pionie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.10.2022 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Z mieszaniem producentowi pewnie chodziło o łaciatą elewację a nie o różne typy styropianu na grubości. Zazbrajanie styropianu na zimę nie jest konieczne bo słońce aż tak nie operuje. Wiosną ruszysz spokojnie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepulek 25.10.2022 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Dziękuje Wam za pomoc c(_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts