Emsiak89 23.10.2022 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2022 Dzień dobry. Jestem laikiem w zakresie budownictwa i mam pytanie do ekspertow. Mam domek na działce z drewna. Chciałbym ocieplić go od wewnątrz. Mam trochę styropiau. I chciałbym się dowiedziec czy muszę dawać pod styropian folie paroprzepuszczalna I membrane tak jak to się robi w przypadku wełny czy nie koniecznie. Na koniec chce to zabić płyta OSB. Dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.10.2022 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2022 Jaki jest przekrój ścian obecnie? To jest lite drewno czy konstrukcja szkieletowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emsiak89 24.10.2022 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Konstrukcja szkieletów. Przekrój ściany 5 cm. Mam rozumieć że chodzi o głębokość ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.10.2022 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Jeśli jest to konstrukcja szkieletowa drewniana, to jeszcze podaj po kolei warstwy (jaki materiał i jaka grubość). To jest ważne, bo styropian może obniżyć temperaturę pary wodnej, migrującej przez przegrodę do zewnątrz, do punktu rosy. Tu możesz sam sprawdzić poprawność przegrody: https://www.ubakus.com/en/r-value-calculator/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emsiak89 25.10.2022 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Jak dobrze rozumiem to mam napisać z czego jest zbudowana ściana w domku? Ściana składa się z kantowki 5 cm I od zewnątrz jest obita boazerią. A w środek chciałem dać styropian 5 I od wewnątrz obić płyta OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2022 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Ściana konstrukcyjna ma 5 cm grubości? Co to za domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emsiak89 27.10.2022 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 To jest zwykły domek drewniany na działce. Nie żaden dom mieszkalny. Wysłał bym, zdjęcie ale nie wiem jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.10.2022 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Poprzez dodawanie załacznika w zaawansowanej edycji. Możesz też wkleić link do zewnętrznego magazynu obrazków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 28.10.2022 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Generelanie to konstrukcje drewniane zaleca się ocieplać wełną a nie styro ale skoro to domek niemieszkalny i masz styro za darmo to chyba wielkim grzechem to nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emsiak89 29.10.2022 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Wiem ze powinno się wełna ale mam sporo styropianu za darmo I chciałem go wykorzystać. I, właśnie chciałem się dowiedzieć czy to będzie dobre rozwiązanie. Nie chce potem żałować tej decyzji. A folia paroprzepuszczalna I membrana powinna być? Czy już nie. Czy po prostu wystarczy wsadzić styropian w ścianę I zabić płyta, OSB. ? I czy będzie taki sam efekt jak w przypadku wełny? Tzn zima cieplej a latem chłodniej. Bo jak to nie ma sensu I nie robi się tak, to kupie wełnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.10.2022 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Nie ryzykuj takiego rozwiązania bez obliczeń cieplno-wilgotnościowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.10.2022 01:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Nie ryzykuj takiego rozwiązania bez obliczeń cieplno-wilgotnościowych. No nie żartuj. Przecież napisał: To jest zwykły domek drewniany na działce. Nie żaden dom mieszkalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 30.10.2022 03:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Chłopie, ocieplaj tym styropianem i się nie przejmuj, ani to grzech ani nic się nie stanie, ciepłej na pewno będzie zimą, ale czy chłodniej latem to śmiem akurat wątpić. A co ze stropem? Bo przez niego też ciepło będzie uciekać jeśli nieocieplony i samo ocieplenie ścian za wiele nie wniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emsiak89 02.11.2022 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Strop też będę ocieplal ale prawdopodobnie wełna... A do tego styropianu potrzebna jest folią jak w przypadku wełny? Czy bez niczego do ściany i zabić płyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.11.2022 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Powinieneś to przeliczyć i zdecydować. Podałem Ci wyżej link do programu. Tak na oko, skoro to dom niemieszkalny, to możesz nie dawać folii, nawet pod wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts