Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

8% VAT na materiały budowlane dla prywatnych, niby jest... ale nie ma

Epocz

Recommended Posts

W necie są publikacje, w których można przeczytać, że nie tylko na usługi budowlane jest 8% Vat, ale także na mateirały. Tyle, że hurtownia/skład budowalny nam tak nie sprzeda. Ewentualnie sprzedadzą wykonawcy na 23%, a wykonawca nam sprzeda z 8% Vat, ale sam musi kupić po 23%. Tak przynajmniej zrozumiałem.

Jak to jest, jak to działa, jaki to ma w ogóle sens? Bo trochę tego nie ogarniam. Gdzie tu jakaś korzyść?

Edytowane przez Epocz

Daj linka.

https://rentools.pl/blog/jak-kupic-materialy-budowlane-z-8-vat

Czyli w praktyce, to mogę zapomnieć przy budowaniu, że znajdę takie składy budowlane lub dostawcę.

Dom się spokojnie mieści w tych 300m2, będzie znacznie mniejszy.

Edytowane przez Epocz
  • Like 1

https://rentools.pl/blog/jak-kupic-materialy-budowlane-z-8-vat

Czyli w praktyce, to mogę zapomnieć przy budowaniu, że znajdę takie składy budowlane lub dostawcę.

Dom się spokojnie mieści w tych 300m2, będzie znacznie mniejszy.

No i masz "usługi i materiały" - nie "usługi lub materiały". I że muszą być spełnione łącznie dwa warunki, w tym pierwszy: usługi takie jak Masz 8% pod warunkiem, że masz koszt materiałów wliczony w usługę.

Do tej pory (a mam trochę więcej niż SSZ) ceny za wszystkie usługi z materiałem (czyli VAT 8%) i tak wychodziły sporo drożej niż niż gdy sam kupowałem materialy z VAT-em 23%. Także żaden to biznes.

Serio okna kupiłeś z VAT 23% i wyszło taniej?

Ekipa od SSZ wystawiła Ci fakturę? U mnie oferenci albo oferowali "plus VAT" mrugając okiem, albo bez VAT, bo nie byli VATowcami.

I jedni, i drudzy nie odliczyliby VAT (pierwsi, bo bali się kontroli drudzy, bo nie mogli).

Edytowane przez Kaizen

Serio okna kupiłeś z VAT 23% i wyszło taniej?

Ekipa od SSZ wystawiła Ci fakturę? U mnie oferenci albo oferowali "plus VAT" mrugając okiem, albo bez VAT, bo nie byli VATowcami.

I jedni, i drudzy nie odliczyliby VAT (pierwsi, bo bali się kontroli drudzy, bo nie mogli).

Akurat okna i drzwi montaz z materialem na 8%. Watpie, czy mozna bylo wziac same okna i montowac samemu, bo co z gwarancją?

Kazdy wykonawca, ktory mi skladal oferte na usluge wraz z materialem na 8% mial po prostu bardzo duze stawki robocizny, wybieral drogie materialy (np ksztaltki xps na wymiar na burty plyty fundamentowej, gotowe siatki na zbrojenie, silikaty z Xelli itp). Dodatkowo doliczali sobie swoja wlasna toalete i kontenery na odpady). I sumarycznie wychodzilo to zwyczajnie bardzo drogo.

Byly to uslugi kompleksowe i przez to drogie.

Inny przyklad mojego elektryka. Tu akurat on bral faktury w hurtowni na mnie, wiec material na 23%. Niby dawal swoje znizki. Tylko, to tez nie byl zaden biznes. Z jego niby znizkami mialem ceny porownywalne z cenami, jakie bez jego laski moglem miec za towar gdzies w internecie.

Akurat okna i drzwi montaz z materialem na 8%. Watpie, czy mozna bylo wziac same okna i montowac samemu, bo co z gwarancją?

A dlaczego akurat gwarancją na okna najbardziej się przejmujesz, skoro dużo łatwiej je wymienić czy naprawić, niż np. fundamenty? Oczywiście, że kupisz bez montażu. Czemu nie porównałeś - a jednak twierdzisz, że "ceny za wszystkie usługi z materiałem (czyli VAT 8%) i tak wychodziły sporo drożej "?

Byly to uslugi kompleksowe i przez to drogie.

Jakoś sam podajesz przykład okien, gdzie kompleksowa wcale nie oznacza droga. Nie zauważyłem takiej zależności - co najwyżej oferty "na czarno" były tańsze, a i to nie zawsze.

Inny przyklad mojego elektryka. Tu akurat on bral faktury w hurtowni na mnie, wiec material na 23%. Niby dawal swoje znizki. Tylko, to tez nie byl zaden biznes. Z jego niby znizkami mialem ceny porownywalne z cenami, jakie bez jego laski moglem miec za towar gdzies w internecie.

To czemu nie brał faktur na siebie? Robota na czarno? To by wyjaśniało, dlaczego tańsza.

Wykonawcy czesto nie chca brac na siebie materialu i wystawiac faktury na 8%, bo w raxie kontroli ze skarbowki musza udowadniac, ze to nie oszukuja panstwa polskiego i ze faktycznie kupuja material i go od razu wbudowuja i w ten sposob dzialaja zgodnie z prawem i tego prawa nie lamia.

Niestety, w Polsce przedsiebiorcow traktuje sie jak zlodziei i oszustow. Za wszelkie nieprawidliwosci w trakcie kontroli groza wusokie kary. Dodatkowo, jesli kupuja material na 23%, sprzedaja go klientowi z usluga na 8%, to prawie na pewno beda mieli kontrole z US. Mali mikroprzedsiebiorcy zwyczajnie chca tego uniknac. Stad nie oferuja uslugi z materialem na 8%.

Na przepychanki ze skarbowka czesciej decyduja sie troche wieksze firmy. Ake one maja często wyzsze stawki za robocizne. Ot i tyle w temacie materialu na 8%.

Gdybym mial wybor: moj material na 23% lub ten sam material na wykonawce na 8%, to sprawa bylaby prosta.

Ja niestety mialem ofert na uslugi nazwijmy to kompleksowe. A wiec nie tylko robocizna z marerialem, ale tez np toaleta, sprzatanie placu budowy, kontener i tego, ze mnie nic nie mialoby interesowac.

Tu oczywiscie dochodzimy do kwestii takiej, czy samemu organizowac budowe (taniej, ale sie trzeba zaangazowac samemu), czy ekipami od A do Z.

Jedna z ekip murarzy proponowala mi z materialem na 8%. Ale co z tego:

- silikaty xelli, duzo drozsze niz moje sil-pro

- liczyli 3 tys za 3 kontenery smieci, ja nie zamowilem do tej pory ani jednego kontenera. Co sie daje, to wywoze na biezaco do pobliskiego pszok-a. I przyznaje - czesc smieci jeszcze mi ciagle zostalo.

- liczyli tez swoja toalete za jakas absurdalna cene, a ja za ten etap budowy najalem wc przez internet w promocji

Wykonawca plyty fundamentowej stosowal drogie ksztaltki xps na burty plyty fundamentowej oraz gotowe siatki zbrojeniowe.

To jak to mialo byc taniej? Nawet na 8% VAT-u?

Pamietam totslny calkowity koszt murow (robocizna, materialy wszelkie, toaleta itp) zamknal sie kwota bodaj 125 tys brutto.

Oferty uslug kompleksowych zaczynaly sie od 150 tys brutto.

Jest roznica? I co z tego, ze material bylby na 8% ?

Oczywiscie uczciwie musze napisać, ze placac tę wyzsza kwote mialbym posprzątany plac budowy, budowa by trwala krocej, ja kompletnie nic nie musialbym sie angazowac. A ta nizsza kwota, ho musialem zarwac kilka nocy, by budowe zorganizowac, samemu wywozic smieci (czesc ciagle jest).

Cos za cos

Edytowane przez Lukasz11
  • Like 1

Wykonawcy czesto nie chca brac na siebie materialu i wystawiac faktury na 8%, bo w raxie kontroli ze skarbowki musza udowadniac, ze to nie oszukuja panstwa polskiego i ze faktycznie kupuja material i go od razu wbudowuja i w ten sposob dzialaja zgodnie z prawem i tego prawa nie lamia.

Zawsze muszą to robić w razie kontroli. Ale akurat firmy budujące domy jednorodzinne mają łatwo. Szybciej je fiskus kontroluje, jak nie mają zwrotu VATu, bo to jest nietypowe i zachodzi podejrzenie lewizny.

Ja niestety mialem ofert na uslugi nazwijmy to kompleksowe. A wiec nie tylko robocizna z marerialem, ale tez np toaleta, sprzatanie placu budowy, kontener i tego, ze mnie nic nie mialoby interesowac.

Ja tam negocjowałem oferty. I zakres, i cenę. Jakoś jednak nikomu nie przyszło do głowy oferować toaletę, jak pierwszego dnia pierwsza ekipa natychmiast po pierwszej dostawie ze składu wystrugała sławojkę która została do końca budowy.

Sprzątanie to dla mnie oczywistość. Ty sprzątałeś po swoich ekipach? A czy odpady na kupkę, czy do własnego kontenera, czy do busa ekipy codziennie - wg ustaleń. Niezależnie od tego, czy zamawiałem samą robociznę, czy z materiałem.

Odpowiesz na pytanie, czy od tych tanich ekip dostałeś fakturę na robociznę z 8% VAT? Czy byli tańsi, bo to było na czarno i nie ponosili kosztów (np. narzutów na wynagrodzenia pracowników, podatków, księgowość itd.)?

Tak, mam faktury.

Tylko to niewiele zmienia. Bez faktur do tej pory budowa by mnie kosztowala sporo mniej.

Ale gdybym bral ekipy, ktore proponowaly swoj material, to bym zaplacil sporo wiecej.

Co mam Ci powiedziec?

Firmy, ktore proponowaly usluge z materialem zwyczajnie jednoczesnie oferowaly cala organizacje i obsluge logistyczna budowy. Normalne wiec, ze wliczaly sobie to w koszty robocizny. I finalnie byli po prostu drozsi.

Ja wiedzialem, ze budowe musze organizowac sam. Bralem wiec wykonawcow, ktorzy oczekiwali, ze wszystko dostana pod nos (material, prad, woda, toaleta itp) i byli tez wolniejsi. Ale proponowali dzieki temu nizsze ceny. Jednoczesnie zaden z tych wykonawcow nie chcial brac materialu na siebie.

Edytowane przez Lukasz11
  • Like 1

No, ale jak wykonawca kupuje i tak z 23% to jaka dla mnie to różnica w praktyce? Sprzeda mi usługę i materiał na 8%, to ten Vat, który zapłacił za materiały sobie rozłoży na odliczenie z Vat 8% na usługę i 8% na materiał i ewentualnie marżę na materiał? No to ma korzyść. Korzyść dla mnie w postaci ceny finalnej to i tak kwestia wyceny przez wykonawcę. Jak będę sam kupował materiały to też zapłacę 23% tak jak on, tyle, że on sobie tego Vat nie odliczy.

Czyli ogólnie lepiej sobie tym głowy nie zwracać?

Co do okien to tak mi właśnie powiedzieli, że są na 8% jak z montażem zamawiam. Wycenę dostałem z montażem od razu.

Edytowane przez Epocz