arks20192 07.11.2022 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Witam przygotowuję się do murowania pierwszej warstwy ścian nośnych z gazobetonu. Niestety różnica poziomu na ścianach fundamentowych to 2 cm. Teraz pytanie czy można ułożyć pierwszą warstwę na zaprawę grubości od 1 cm do 3 cm żeby wyrównać poziom? Wszędzie pisze że spoina pozioma powinna mieć około 15mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.11.2022 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Oczywiście, nawet należy tak zrobić. Pod zaprawę należy dać grubą folię izolacyjną fundamentową lub paski papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arks20192 07.11.2022 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Jest jeszcze opcja zrobienia regulaminowej spoiny i szlifowanie gazobetonu ale to chyba samobójstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.11.2022 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Poszukaj informacji, jak się wyprowadza pierwszą warstwę, bo "coś" Ci umyka. Jest to wręcz krytyczna sprawa, a Ty piszesz o szlifowaniu gazobetonu (rozumiem, że to był żart). Wyprowadza się narożniki ścian, a to wymaga dużej precyzji i nie chodzi o te 2 cm, które trzeba zgubić, tylko kilka innych ważniejszych spraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.11.2022 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Jest jeszcze opcja zrobienia regulaminowej spoiny i szlifowanie gazobetonu ale to chyba samobójstwo Nie wiem skąd wziąłeś tą regulaminową grubość spoiny murarskiej bo chyba mylisz tą pomiędzy bloczkami w ścianach fundamentowych. Normalnie właśnie tam grubość wynosi 15mm. Grubość pierwszej warstwy zaprawy murarskiej dla startowej warstwy ścian jest tu grubsza i wynosi normalnie pomiędzy 1 - 4 cm w zależności od poziomu ścian fundamentowych. Tak jak zaznaczył @ Ratpaw wyprowadza się najpierw narożniki, najlepiej według naprężonego sznurka ( w kolorze czerwonym ) a następnie łączy je tak aby ewentualne niepełne bloczki znajdowały się pomiędzy nimi. Po pierwszej dokładnie wypoziomowanej warstwie następna już jest cienkowarstwowa nakładana specjalną łopatką zębatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 13.11.2022 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Najpierw murujesz pierwszą warstwę, zaczynasz od najwyższego punktu fundamentu, potem wyprowadzasz narożniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.11.2022 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Najpierw murujesz pierwszą warstwę, zaczynasz od najwyższego punktu fundamentu, potem wyprowadzasz narożniki. Ciekawe wg czego trzymać linię, skoro nie ma sznurka, a ten mocuje się na narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 14.11.2022 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Ja sznurek mocowałem do ław drutowych, potem tylko trzeba pilnować pionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 14.11.2022 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Ciekawe wg czego trzymać linię, skoro nie ma sznurka, a ten mocuje się na narożnikach. A do czego mocujesz sznurek żeby wyprowadzić narożniki? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 15.11.2022 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 A do czego mocujesz sznurek żeby wyprowadzić narożniki? )) Widziałeś jak się to robi? Bo ja widziałem, jak mi ekipa postawiła cztery narożniki kondygnacji 4m nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 15.11.2022 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Widziałeś jak się to robi? Bo ja widziałem, jak mi ekipa postawiła cztery narożniki kondygnacji 4m nad ziemią. Takich rzeczy nie widziałem, ale znam kogoś kto widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts