beavisek 12.11.2022 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 (edytowane) Witam Mam mało czasu na wybór a instalator chce mi wsadzić pompę Saunier Duval GeniaAir 10kW + zbiornik 300l cwu do domu 195m2 z garażem. Ściany 45cm : silikat 25 + 20cm ocieplenia. Góra dachówka ceramiczna ocieplona wełna 30cm. Budynek ma w sumie 3 kondygnacje z ogrzewaniem podlogowym . Jest częściowo podpiwniczony garaż 35m2 + 2 pomieszczenia (kotlownia + pralnia). Nie Od spodu 15cm styropianu. Wysokosc pomieszczen 2.7m. Okna 3 szybowe . Bedzie jeszcze rekuperacja z odzyskiem. Boje się po prostu że pompa może być przewymiarowana. Wg projektu ma być 9. Ale duzo rzeczy w tym projekcie boje sie, ze jest wyssane z palca Wg kalkulatora ciepło.app wychodzi ok .7.5 . Wg tego kalkulatora taka pompa 10kW to bardziej na domy ok.250m2. Czy nie lepsza byłaby Saunier 7 kW ? Nie ma nic posredniego . A moze niepotrzebnie panikuje. Liczac zapotrzebowanie 50w/m2 to wychodzi w sumie 10kW przy 200m i chyba tez jest ok.? Nie wiem naprawde co robic. Pomozcie! Edytowane 12 Listopada 2022 przez beavisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 12.11.2022 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Nie panikuj. Moc 10 kW pompy podawana jest przeważnie dla temp. dworowej +7*C. Poniżej 0*C ta moc jest już niższa. Niestety pierwszy raz widzę nazwę firmy jaką podajesz więc nie wiem ile tej mocy straci. Trzeba by poszukać wykresu mocy tej konkretnej PC lub tabelki z mocami. Kraków to III strefa klimatyczna do -20*C, więc istotne będzie ile mocy wyciągnie z kompresora przy -10*C, przy -15*C i -20*C. Po porównaniu z wykresem zapotrzebowania na ciepło budynku dopiero będzie można ustalić do jakiej temp. ten model PC będzie w stanie grzać samym kompresorem, a od jakiej będzie uzupełniać braki mocy grzałką. Przykładowe wykresy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beavisek 13.11.2022 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Saunier Duval to przeciez znana marka. To grupa Vailant. Czy te tabele cos wiecej mowia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.11.2022 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Saunier Duval to przeciez znana marka. To grupa Vailant. Czy te tabele cos wiecej mowia ? [ATTACH=CONFIG]462103[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]462104[/ATTACH] Jak widać przy -15 z tej "siódemki" wyciśniesz w najlepszym wypadku 5,7kW więc w mrozy będzie za mało. Tym bardziej, ze jeszcze na CWU potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 13.11.2022 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 (edytowane) Nie jestem z branży - po prostu nie znam tej marki. Z broszury reklamowej - https://www.saunierduval.pl/foldery/folder-geniaair-split-202206-2415857.pdf - wynika, że jest to starsza generacja pomp na czynniku R410a. Globalni producenci od 3-4 lat przechodzą już na czynnik R32. W tej samej broszurce jest info., że 7 kW nie trzeba jeszcze rejestrować w CRO, natomiast ta 10 kW ma tego R410a już taki ekwiwalent CO2, że trzeba już ją rejestrować w CRO. Z podanych tabelek rysuje się taki wykres: - faktycznie ta 7 kW może być bardziej odpowiednia, gdyż z wykresu nasuwa się wniosek, że kompresor jest mocniejszy w obu jednostkach niż wynikałoby to z oznaczenia jednostki. Tylko musisz się przygotować, że ta 7 kW od -13,5*C może już wspomagać się grzałką i będziesz musiał grzać stale 24 h/doba. Natomiast ta 10 kW do okolicy -18*C powinna sobie bez grzałki radzić. Tylko jeśli nie będzie potrafiła zmodulować mocy minimalnej poniżej 3 kW - to w temperaturach powyżej +1*C rośnie jej potencjał do taktowania. Jeśli masz grubsze wylewki nad ogrzewaniem podłogowym - to można ją wykorzystać do grzania głównie w taniej taryfie G12 , G12W lub G13. Takie grzanie zredukuje ryzyko taktowania. Koperta mocy z instrukcji informuje, że pompy te powinny sobie radzić do -20*C z ogrzewaniem podłogowym (z kolei z grzejnikami tylko niskotemperaturowymi). Przy -20*C może wodę zagrzać max do +43*C (to też przenosi się na CWU - w mrozy pójdzie w ruch grzałka CWU). Jednostki 1-fazowe mają grzałki 5,4 kW, z kolei jednostki 3-fazowe mają grzałki 8,8kW. Hmm.. bezpieczniej byłoby mieć 3-fazową z grzałką 8.8 kW, gdyby zgodnie z kopertą mocy kompresor miał przestać grzać poniżej -20*C. Tyle, że w realu to nie powinno być takie - odciął siekierą i koniec = nie grzeje. Raczej moc kompresora będzie gwałtownie spadać, a w zamian rosnąć udział grzałki. Chodziło raczej o taką tabelkę mocy: - niestety sklep klimatyzacje wstawił tylko tą jedną tabelkę dla jednostki 16 kW (jednostka Alfea S 16 excellia tri), nawet nie wiem czy jest to ta sama seria pomp. Edytowane 13 Listopada 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.11.2022 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Chodziło raczej o taką tabelkę mocy: [ATTACH=CONFIG]462109[/ATTACH] - niestety sklep klimatyzacje wstawił tylko tą jedną tabelkę dla jednostki 16 kW (jednostka Alfea S 16 excellia tri), nawet nie wiem czy jest to ta sama seria pomp. Ale alfea to raczej Atlanic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 14.11.2022 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Nie wiem, u mnie kubatura po sufitach podwieszanych to 850m3 na płycie fundamentowej 20 cm ocieplenia xps, ściany 27- 30 cm styro 0,031-0,032, okna energooszczędne 0,7 - 0,8 z montażem w warstwie ocieplenia, pod rolety fasadowe 10 cm piru 0,022, silikat na wszystkie sciany, na dachu 20 cm piru 0,022 + EPS 0,038 spadkowy, zniwelowanych dużo mostków termicznych i mi pompa gruntowa wychodziła po dokładnych obliczeniach 8-9kw.Więc u Ciebie na zdrowa logikę powinna być 10tka. 7demka będzie raczej za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.11.2022 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) Kuźwa u mnie sam salon ma 300m3 (no bo 7m wysoki). Brałbym tę mniejszą 7kW co prawda mam 8,4kW ale ma jakieś dziwne jazy przy 1*C nie może się zmodulować ino chodzi on/off.A kolejne 130m2 chałupy bym nie grzał w ogóle. Wy serio w stodołach mieszkacie? Okna 2 szybowe, brak izolacji? Wybaczcie mam rekuperację... oddaje honor, sie liczy inazej.Jak patrzę jak mi wentylacja nawiewa 17*C to też bym był wkurzony bo ktoś na a ja nie mam Edytowane 15 Listopada 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts