Robinson74 13.11.2022 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Mam takie pytanie. Otóż zainstalowany u mnie w domu wodomierz ma taką nakładkę do zdalnego odczytu zużycia. Niestety ta nakładka całkowicie zasłania mi te malutkie tarcze służące do odczytu litrów. Uniemożliwia mi to sprawdzenie, czy przypadkiem nie ma gdzieś minimalnego sączenia. To chyba norma, że te nakładki zasłaniają część tarczy, prawda? Zastanawiam się w takim razie, czy ja nie miałbym możliwości zdalnego odczytu takiego wodomierza. Zależałoby mi, żeby odczytać sobie wszystko po przecinku, np. 6,234 m3. Na jakiej zasadzie działa ten odczyta zdalny? Co to za fale? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.11.2022 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.11.2022 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 O ile właściciel nie szyfruje, a większość tego nie robi, to wmbusmeters może dać radę. Zapomnij. A ty wiesz, że są już telewizory z kolorowym obrazem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.11.2022 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 OK. Może po prostu za pierwszym wodomierzem zainstaluję drugi, własny. I po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.01.2024 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2024 (edytowane) Powrócę do tematu. Czyli są dwie opcje? 1. Podsłuchać transmisję za pomocą wmbusmeters. Rozumiem, że do tego potrzebny jest jakiś dongle wpięty np. do Maliny, tak? Może ktoś coś polecić? Ale problemem jest tu chyba to, że podobno dane są wysyłane do serwera raz na dobę, mimo że są zbierane co godzinę. Więc nie da mi to chyba stałego podglądu zużycia na bieżąco? 2. Zakup osobnego wodomierza 3/4" (20 mm) z odpowiednim nadajnikiem. Chciałbym to zintegrować z Home Assistant. Może ktoś polecić coś co spełni moje oczekiwania? Coś takiego jak to? https://bmeters.pl/pl/gsd8_r/604/ Edytowane 26 Stycznia 2024 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 27.01.2024 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2024 Po co własciciel mialby szyfrować tą transmisję.... tam jest tylko zabezpieczenie (jakiś nagłówek) żeby nie podszywać się pod licznik i nie wysylać swoich danych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.01.2024 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2024 Dane są wysyłane po aktywacji. Aktywuje pracownik wodociągów z pojazdzu stojącego na ulicy. Na ulicy 250m staje 2 razy czyli circa co 80m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.01.2024 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 Bertha, dane są wysyłane raz dziennie. Widzę godzinowe zużycie na stronie mojego MPGK po zalogowaniu. Zatem jakiś tam podgląd zużycia mam, ale jest to opóźnione, a ja chciałbym mieć na bieżąco. Np. to jest to co widzę teraz, czyli mam już półtorej doby opóźnienia. [ATTACH=CONFIG]467932[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.01.2024 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 W naszym lesie takie wynalazki jeszcze zagościly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2024 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 Czyli są dwie opcje? Co najmniej trzy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinMops 04.02.2024 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2024 Proszę sprawdzić możliwości urządzenia Gohe sense guard, ma pomiar oraz możliwość zamykania/otwierania wody plus powiadomienia na aplikacje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.02.2024 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2024 Grohe Sense Guard wydaje się być fajnym rozwiązaniem, ale cena przytłacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 05.02.2024 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2024 Na jakiej zasadzie działa ten odczyta zdalny? Co to za fale? Akurat moja szklana kula się zbiła , co to za nakładka ? jakaś nazwa, model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.02.2024 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2024 OK, wodomierz to Diehl, a nakładka to APULSE-W. Chyba taka: https://aiut.com/rozwiazania/iot/systemy-smart-city-iot/systemy-zdalnego-odczytu-wodomierzy-i-cieplomierzy/system-zdalnego-nadzoru-sieci-preizolowanej/apulse-w/Tutaj nie ma pozytywnych informacji: https://forum.arturhome.pl/t/licznik-wody-itron-aquadis-nakladka-aiut-apulse-w/8426Chyba że ktoś wie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 06.02.2024 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2024 To jest 868 Mhz więc można pokusić się o sprawdzenie co on tam wysyła (zakładam że będzie szyfrowane bo jest komunikacja dwustronna) Do odczytu można użyć rtl_433 i DVBT, jak nie do tego to do innych czujników się może przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.02.2024 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2024 rtl_433 i DVBT? Chyba muszę coś o tym poczytać.Chodzi o tego typu urządzenie? [ATTACH=CONFIG]468058[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 07.02.2024 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2024 rtl_433 i DVBT? Chyba muszę coś o tym poczytać. Chodzi o tego typu urządzenie? [ATTACH=CONFIG]468058[/ATTACH] tak dokładnie , w tym wątku pisałem jak można odczytać poziom wody w zbiorniku : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?385367-HOW-TO-Podziemny-zbiornik-na-deszcz%C3%B3wk%C4%99-pomiar-poziomu-wody Akurat ten dongle co znalazłeś to jakoś strasznie drogo , to kosztuje jakieś ~50 zł używam właśnie rtl_433, ale akurat ten licznik co pokazałeś to na 99% będzie szyfrowane ( ale warto spróbować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.02.2024 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2024 Rozumiem, że ważne jest, żeby dongle miał układ RTL2832U? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 08.02.2024 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 Rozumiem, że ważne jest, żeby dongle miał układ RTL2832U? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.02.2024 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2024 Pogadałem telefonicznie z przedstawicielem producenta nakładki i rzeczywiście w celu oszczędzania baterii nakładka wysyła dane tylko raz na dobę (podobno ten czasokres jest konfigurowalny) mimo że dane gromadzi na bieżąco, zatem sam SDR pewnie nic nie da. Jak jednak podpowiedział ten przedstawiciel, rzekomo można ten problem rozwiązać, dokupując jakiś "koncentrator", który będzie podłączony do prądu obok nakładki. Rzekomo temat do rozmowy z miejskim przedsiębiorstwem gospodarki komunalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts