artekideapop 16.11.2022 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Witam. Mam prośbę do osób znających się na rzeczy. Mam dylemat jakie ogrzewanie zastosować w nowym domu jednorodzinnym. Planuję ogrzewanie gazowe, chociaż teraz niestety są takie niepewne czasy że nie wiadomo co będzie z cenami gazu. I jeżeli bym chciał przykładowo kiedyś przejść na inne źródło np. drewno bo jest swój las to z podłogowym ogrzewaniem będzie problem dlatego chciałbym mieć rezerwowe rozwiązanie. Dlatego nie wiem co zrobić i w którym kierunku pójść. Ja jestem za prostymi i tradycyjnymi rozwiązaniami przy wszystkim. Niestety jakaś teraz moda weszła na te ogrzewania podłogowe że większość robi ale ja właśnie mam wątpliwości. Po pierwsze czy ogrzeje odpowiednio dom przy większych mrozach, po drugie czy jest to zdrowe i po trzecie o ewentualne awarie. Podłogowe na pewno zamontować chce w łazienkach bo ciepło przy kąpieli ale nie wiem co z resztą domu robić.... Majster proponuje i chwali ogrzewanie podłogowe w całym domu. Ja natomiast jestem za tradycyjnymi grzejnikami. Nie mam niestety w tym doświadczenia.Zastanawia mnie skąd ta moda na podłogowe ogrzewanie. Wiem że estetyka na pewno ale przecież to nie jest chyba najważniejsze... Proszę również o informację, które rozwiązanie obecnie jest droższe pod względem wykonania podłogowe czy grzejnikowe? Proszę o wasze opinie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2022 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132755-Pod%C5%82og%C3%B3wka-klima-czy-grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 16.11.2022 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Przy obu źródłach ciepła ogrzewanie podłogowe jest jak najbardziej możliwe chociaż przy kotle na drewno pewnie będziesz potrzebował więcej miejsca chociażby na sam kocioł i bufor do niego.Jeśli ktoś Cię nie "skroi" to oba systemy wyjdą cenowo bardzo podobnie (nie daj sobie wcisnąć sterowników do każdego pomieszczenia i siłowników na rozdzielaczach). Grzejniki na chwile obecną są bardzo drogie ze względu na ceny stali.Piszesz, że chcesz podłogówkę w łazienkach. To przemawia za tym aby zrobić ją w całym domu i komplikować instalacje dokładaniem grzejników.Najważniejsza rzecz. Ogrzewanie podłogowe będzie napewno ekonomiczniejsze ze względu na niski parametr.Dobrze zrobiona podłogówka nie ma absolutnie żadnego wpływu na zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.11.2022 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 I jeżeli bym chciał przykładowo kiedyś przejść na inne źródło np. drewno bo jest swój las to z podłogowym ogrzewaniem będzie problem dlatego chciałbym mieć rezerwowe Jaki będzie problem z ogrzewaniem podłogowym przy opalaniu drewnem ? I tak, ogrzewanie podłogowe ogrzeje dom w największe mrozy i jest obojętne dla zdrowia. 100% ogrzewania podłogowego to nie "moda" tylko naturalny wybór lepszego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 16.11.2022 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 (edytowane) Majster proponuje i chwali ogrzewanie podłogowe w całym domu. Ja natomiast jestem za tradycyjnymi grzejnikami.. Posłuchaj "Majstra" i moich przedmówców - mają rację. Ogrzewanie podłogowe będzie Ci pasować do wszystkiego nawet do kotła na drewno. I jeżeli bym chciał przykładowo kiedyś przejść na inne źródło np. drewno bo jest swój las to z podłogowym ogrzewaniem będzie problem dlatego chciałbym mieć rezerwowe rozwiązanie. Możesz mieć dwa źródła w którym kocioł gazowy będzie strażnikiem min. temp. w domu na wypadek braku ciepła, np. z kotła na drewno współpracującego z buforem. Edytowane 16 Listopada 2022 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 16.11.2022 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Posłuchaj "Majstra" i moich przedmówców - mają rację. Ogrzewanie podłogowe będzie Ci pasować do wszystkiego nawet do kotła na drewno.Skoro już tak - fakt - że mądrze radzisz, to radź do końca - po co w takim razie grzejniki i instalacja do tego - ile kosztuje punkt za podłączenie grzejnika a ile ułożenie podłogówki z zalaniem tego betonem do podłogówki. Skoro gaz to po co kocioł z buforem do spalania drewna i instalacja do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 16.11.2022 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Skoro już tak - fakt - że mądrze radzisz, to radź do końca - po co w takim razie grzejniki i instalacja do tego - ile kosztuje punkt za podłączenie grzejnika a ile ułożenie podłogówki z zalaniem tego betonem do podłogówki. Skoro gaz to po co kocioł z buforem do spalania drewna i instalacja do tego. @samsu czy ty czytasz co piszesz. Nie masz dnia to daj sobie spokój bo można pomyśleć że @samsu to dzisiaj nie ten sam @samsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 16.11.2022 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 @samsu czy ty czytasz co piszesz. Nie masz dnia to daj sobie spokój bo można pomyśleć że @samsu to dzisiaj nie ten sam @samsu.Czytałeś #1 czy tak tu sobie piszesz raczej by zaszkodzić niż pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 16.11.2022 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Czytałeś #1 czy tak tu sobie piszesz raczej by zaszkodzić niż pomóc? Widzę że ciągniesz dalej. Gdzie szkodzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 17.11.2022 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Nie wiem jak z grzejnikami w nowych domach bo nie byłem (jedynie w mieszkaniu kilkuletnim) ale w starszych dla mnie tragiczne jest to że przy grzejniku jest gorąco że trzeba się rozbierać, a po drugiej stronie pokoju chłodniej o kilka stopni. Przy podłogówce tego problemu nie mam i w każdym miejscu w pokoju mam taką samą temperaturę i ten sam komfort. Robić projekt, zero sterowników i wszystko będzie dobrze. Czasy, tradycje się zmieniają i technologia się zmienia. Kiedyś ludzie mieli w środku domu piec kaflowy, potem grzejniki a teraz jest czas na podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 17.11.2022 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Nie wiem jak z grzejnikami w nowych domach bo nie byłem (jedynie w mieszkaniu kilkuletnim) ale w starszych dla mnie tragiczne jest to że przy grzejniku jest gorąco że trzeba się rozbierać, a po drugiej stronie pokoju chłodniej o kilka stopni. Przy podłogówce tego problemu nie mam i w każdym miejscu w pokoju mam taką samą temperaturę i ten sam komfort. Robić projekt, zero sterowników i wszystko będzie dobrze. Czasy, tradycje się zmieniają i technologia się zmienia. Kiedyś ludzie mieli w środku domu piec kaflowy, potem grzejniki a teraz jest czas na podłogówki. No popatrz, to ja coś zwalone mieć muszę, bo u mnie grzejnik tylko ubytki ciepła uzupełnia i jak zakładam u wszystkich jest tak samo co ogrzewanie grzejnikowe mają z czym i jak nic autor tematu się zgodzi, bo ogrzewanie grzejnikowe to stara rzecz a nie nowość jakieś jak z picem kaflowym. Tak z ciekawości spytam jeszcze – z ciepłych krajów tu przybyłeś, że ogrzewania grzejnikowego nie znasz oraz dlaczego bywasz tylko w starych wyziębniętych domach i to jak raz w czasie rozpalania? Do tego pokażesz jakiś schemat lub opiszesz to jakoś, bo ja pierwsze się spotykam by ogrzewanie w tak prosty sposób mogło by być zrobione – zupełnie tak jak by na obiegu grawitacyjnym mogło chodzić – do pompki C.O. też żadnego sterowania (sterownika) nie potrzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 17.11.2022 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Widzę że ciągniesz dalej. Gdzie szkodzę? Posłuchaj "Majstra" i moich przedmówców - mają rację. Możesz mieć dwa źródła w którym kocioł gazowy będzie strażnikiem min. temp. w domu na wypadek braku ciepła, np. z kotła na drewno współpracującego z buforem. Znaczy się jak to ma być – kocioł gazowy z kotłem na drewno do jednego komina podłączone w jednej kotłowni z buforem – tak czy nie ? Teraz co z dopłatami z programów na te cele – będą się należeć czy nie ? Teraz jeśli chodzi o tego tzw. strażnika, to co będzie stać na straży gdy prądu nie będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2022 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 (edytowane) Ale tematem wątku nie jest to, czy ktoś podłączy te urządzenia do wspólnego komina, czy nie, kompletnie nikt tu nie rozmawia o dopłatach, czy o braku prądu.Autor ma gaz, jako podstawowe źródło ciepła, może też palić drewnem z własnego lasu w razie W.Nie pyta o komin, dopłaty (przecież jeszcze domu nie wybudował !), tylko o to co w temacie wątku.Więc przeczytaj go na spokojnie i rozwalaj kolejnego tematu Edytowane 17 Listopada 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.11.2022 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 (edytowane) Nie wiem jak z grzejnikami w nowych domach bo nie byłem (jedynie w mieszkaniu kilkuletnim) ale w starszych dla mnie tragiczne jest to że przy grzejniku jest gorąco że trzeba się rozbierać, a po drugiej stronie pokoju chłodniej o kilka stopni. Przy podłogówce tego problemu nie mam i w każdym miejscu w pokoju mam taką samą temperaturę i ten sam komfort. Robić projekt, zero sterowników i wszystko będzie dobrze. Czasy, tradycje się zmieniają i technologia się zmienia. Kiedyś ludzie mieli w środku domu piec kaflowy, potem grzejniki a teraz jest czas na podłogówki. W ciepłym domu, dobrze akumulującym ciepło, nie ma takiego problemu, jak kilkustopniowa różnica temperatur w tym samym pomieszczeniu, zarówno przy grzejnikach jak i przy podłogówce. Edytowane 17 Listopada 2022 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.11.2022 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Nie ma bardziej komfortowego połączenia grzejników i podłogówki w wymiarze całorocznego użytkowania instalacji c.o., od hybrydowej dystrybucji ciepła (vide wątki w tym temacie) - w tym samym pomieszczeniu część grzania odbywa się poprzez podłogę, część grzania odbywa się poprzez grzejniki. Ogromna zaleta: obydwa obiegi pracują w tej samej, niskiej temperaturze zasilania.W okresach przejściowych (bardzo zmienne zapotrzebowanie na ciepło, niespodziewane znaczne uzyski ciepła od słońca - jesień, wiosna) i np. podczas chłodnego lata grzeją wyłącznie grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 18.11.2022 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 W ciepłym domu, dobrze akumulującym ciepło, nie ma takiego problemu, jak kilkustopniowa różnica temperatur w tym samym pomieszczeniu, zarówno przy grzejnikach jak i przy podłogówce. Skoro nie kilkunastostopniowa to jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.11.2022 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 U mnie, dT pomiędzy posadzką a sufitem, przy grzejnikach, wynosi zaledwie 0,1-0,2 oCW dobrze akumulujacym ciepło domu, temperaturę wnętrza stabilizują WSZYSTKIE przegrody - zarówno podłoga i sufit jak i ściany (nie należy również zapominać o istniejącej choć znikomej stabilizującej roli elementów wyposażenia).W ciepłym, dobrze akumulującym ciepło domu, grzejniki pracują jedynie znikomą część doby a w cieplejszych okresach sezonu grzewczego nie pracują w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts