Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki czy wylewka - co pierwsze ?

Recommended Posts

Mam prośbę o opinię doświadczonych osób na temat tego co prawidłowo według obecnej sztuki budowlanej powinno być zrobione pierwsze tynki czy wylewki ?

Znalazłem w internecie masę artykułów, na tym forum również ale głównie stare rady sprzed lat. I co opinia to jest inna. Jedyni piszą że pierwsze tynki a drudzy że wylewka...

Jak to w końcu z tym jest ?

Co robić pierwsze i dlaczego ?

• Like 1

Tak generalnie to nie ma różnicy. Obie metody są poprawne.

Dużo by tu można pisać na co zwracać uwagę ale tak krótko :

Pierwsze tynki , potem instalacja wod-co i wylewki :.

-Tu albo kujemy tynk pod baterie , odpływy itp i musimy obrabiać później albo hydraulik robi swoje i wypuszcza tylko "kawałki" rur żeby się wpiąć. Zależy na kogo trafimy. Ja kułem i obrabiałem sam.

-Wylewkarze na pewno coś tam tynku uszkodzą. Jak chcesz tynk pod malowanie , zwłaszcza Cw to może być widać zaprawki. Przy gipsowym nie ma śladu po miejscowych naprawach.

-Oszczędzamy wylewkę - Przy tynkowaniu leci na ziemie i później trzeba skrobać. Chyba że Ci ekipa dobrze zabezpieczy.

-Prosty temat z dylatacją . Obwodowo po tynku i po temacie.

Pierwsze wylewki + wod-co potem tynki

-jak wyżej , trzeba dobrze zabezpieczyć wylewki żeby ich nie "zajechać" Skrobałem sam i miejscowo zrobiłem dziury.

-wylewka może "podnieść" później położony tynk i będzie pękać. Trzeba zrobić dylatację układaną na wylewce np ze styropianu aby tynk nie miał z nią bezpośredniego styku. Generalnie więcej roboty .

Wg mnie lepiej najpierw tynk . Chyba że nie możesz inaczej zgrać ekip i przypilnujesz zabezpieczenia oraz dylatacji to będzie wszystko ok .

Najpierw tynki, bo:

- nie muszą tynkarze idealnie wyprowadzić tynku na dole, a to wymaga czasu i dokładności, więc kosztuje.

- robiąc najpierw wylewkę trzeba ją zdylatować od ściany o nieznaną grubość tynku + z pół centymetra. Finalnie może się okazać, że wylewka "weszła" pod tynku lub dylatacja jest zbyt duża.

- utrzymanie wylewki w czystości w czasie tynkowania to wyzwanie (znowu czas i koszt).

-wylewka może "podnieść" później położony tynk i będzie pękać. Trzeba zrobić dylatację układaną na wylewce np ze styropianu aby tynk nie miał z nią bezpośredniego styku. Generalnie więcej roboty .

a czemu zwiazana po tych przepisowych 28 dniach wylewka mialaby sie podniesc? czy ta uwaga dotyczy sytuacji gdzie tynki sa robione zaraz po wylewce?

Rok temu również mocno się zastanawiałem nad tym tematem. Jakbym miał pustą podłogę, to pewnie jako pierwsze byłyby tynki. Jednak po rozłożeniu elektryki, hydrauliki i rekuperacji nawet się nie zastanawiałem, co będzie pierwsze. Od razu zrobiłem wylewki. Nie wyobrażam sobie, aby tynkarze chodzili po tych wszystkich instalacjach. Jedno to uważać, aby nic nie uszkodzić, a dwa jak później posprzątać cały, pozostały tynk, który wyląduje pomiędzy instalacjami. Tynkarze skupiają się na ścianach i suficie, a nie kontrolują, na czym stają, tak, by niczego nie uszkodzić.

Nie zabezpieczaliśmy wylewki. Bo niby i jak? Folia? Nie da się, gdyż byłaby za śliska i niebezpieczna dla tynkarzy. Codziennie po pracy tynkarze przejechali szpachlą na drążku wylewkę, dzięki czemu tynk bardzo łatwo odczepiał się od wylewki. A było tego nawet kilka wiader dziennie i trwało to kilka minut. Żadnych uszkodzeń wylewka nie doznała. Ok, są przebarwienia od tynku. Ale jakie to ma znaczenie? I tak cała wylewka będzie zakryta. Nie wyobrażam sobie wydłubywać tego z pomiędzy instalacji. Kto by miał to robić tynkarze, czy ja? Czyli niepotrzebna strata czasu, pieniędzy i energii.

Dla moich tynkarzy nie było problemem zrobienie równej płaszczyzny również przy wylewce. A to, że centymetr od wylewki nie jest idealnie to, jakie to ma znaczenie. Panele, czy płytki są grubsze, nie mówiąc już, że jeszcze listwy przypodłogowe przychodzą.

Dla mnie osobiście najważniejsza była ochrona instalacji. Tynkarze nie policzyli sobie nic więcej, wręcz przeciwnie byli bardzo zadowoleni, bo szybko się im sprzątało tynk, który odpadł po wylewce.

a czemu zwiazana po tych przepisowych 28 dniach wylewka mialaby sie podniesc? czy ta uwaga dotyczy sytuacji gdzie tynki sa robione zaraz po wylewce?

Bo wylewka (zwłaszcza grzewcza - ale nie tylko) unosi się i opada. Najbardziej w czasie wygrzewania - ale grzewcza później też.

https://receptynadom.pl/ogrzewaniu-podlogowym-krusza-sie-spoiny-styku-cokolow-posadzki-plytek/

Bo wylewka (zwłaszcza grzewcza - ale nie tylko) unosi się i opada. Najbardziej w czasie wygrzewania - ale grzewcza później też.

https://receptynadom.pl/ogrzewaniu-podlogowym-krusza-sie-spoiny-styku-cokolow-posadzki-plytek/

miałem zrobioną najpierw wylewkę z różnych powodów, także opisanych powyżej. Kupiłem jakieś tanie płyty pilśniowe na zabezpieczenie wylewki - wszyscy byli zadowoleni... instalacje całe, tynki całe,wylewka czysta - same plusy :)))

• Like 1

ok dzieki. Parafrazujac innych uczestnikow dyskusji - siemka, ciekawy artykul;-)

jezeli wylewka sie podnosi dlatego ze jest grzana od spodu, to jezeli mi ulozyli kable grzejne w srodku wylewki (bylem i widzialem, ze tak robili), to chyba tego efektu nie powinno byc?

• Like 1

jezeli mi ulozyli kable grzejne w srodku wylewki (bylem i widzialem, ze tak robili)

Jak to zrobili? Wysypali połowę wylewki i zwinęli się i na to 2-3 dni wszedł elektryk, żeby ułożyć kable i dopiero wrzucili resztę wylewki?

Wylewka się unosi ze względu na różnice wilgotności i temperatury - powierzchnia schnie, spód zostaje wilgotny dłużej. Temperatura też nie jest równa - od spodu wylewka jest zazwyczaj dobrze zaizolowana a z wierzchu jest chłodzona. Więc na spodzie będzie cieplejsza nawet, jak kable dasz w warstwie kleju.

Będzie pracowała tak czy inaczej.

Edytowane przez Kaizen

Zobacz sobie jakie zdjęcia od innych jakie pobojowisko i ile syfu jest na chudziaku po zrobieniu tynków i już bedziesz wiedział że to pomysł robienia tynków po wylewce jest bez sensu.

Byłem i widziałem u mnie na budowie, jakie pobojowisko i ile syfu było po zrobieniu tynków. Nie wyobrażam sobie mieć tego pomiędzy instalacjami + potencjalnie uszkodzoną którąś z instalacji.

Jedna uwaga – jeżeli na chudziaku nie ma żadnych instalacji (tak jak kiedyś się budowało lub jest to parterówka z instalacjami od góry) to oczywiście, że pierwsze tynki. W przypadku rozłożonej elektryki w peszlach, rekuperacji oraz hydrauliki (na styropianie, aby odizolować ciepłą wodę i cyrkulację od chudziaka) – pierwsze wylewki.

Jak zawsze nie ma jednoznacznie dobrej odpowiedzi. Wszystko zależy od konkretnej budowy i warunków tam panujących.

Jak to zrobili? Wysypali połowę wylewki i zwinęli się i na to 2-3 dni wszedł elektryk, żeby ułożyć kable i dopiero wrzucili resztę wylewki?

Wylewka się unosi ze względu na różnice wilgotności i temperatury - powierzchnia schnie, spód zostaje wilgotny dłużej. Temperatura też nie jest równa - od spodu wylewka jest zazwyczaj dobrze zaizolowana a z wierzchu jest chłodzona. Więc na spodzie będzie cieplejsza nawet, jak kable dasz w warstwie kleju.

Będzie pracowała tak czy inaczej.

wysypali pare cm i wyciagneli siatki z kablami na wierzch i dopiero na to znowu sypali. Fajnie by bylo jakby sie odezwal ktos kto faktycznie ten problem z podnoszaca sie wylewka i kruszacym tynkiem mial. Czy to w ogole ma jakies znaczenie, ze mi za listwa cokolowa cos tam popeka. Zanim robilem wylewki pytalem kierownika czy sie bawic w ten 2cm styropian obwodowy. Kierownik stwierdzil ze to jakies dyrdymaly z forum muratora:-) Finalnie go dalem tylko na parterze przy scianach zewnetrznych, ze wzgledu na izolacje termiczna, jakbym ten artykul wczesniej zobaczyl to bym dal po calosci.

• Like 1

nie mam filmiku z dzialan wylewkarzy i nie wiem jak to robili, ale nie zrownywalbym tego wyczynu do podciagania sie za wlosy, bo sam nawet nie tylko podnosilem siatke, ale i przesuwalem ja "stojac na niej". Wystarczylo pare kawalkow styropianu wlozyc w oczka siatki i na nich stanac. Magia Panie:-)