Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bardzo duże punktowe zużycie prądu

Recommended Posts

taka dziwna sytuacja - mam e-licznik Taurona więc mogę podejrzeć zużycie prądu co godzinę.

W okolicach 11 dnia każdego miesiąca mam o 1 lub drugiej godziny w nocy bardzo duże zużycie prądu - średnio 6kwh. To bardzo dużo - czasami przez cały dzień tyle zużywamy. O tej godzinie już śpimy, nie działają żadne urządzenia. Zastanawiająca jest ta cykliczność tak dużego zużycia

Co to może być ?

Nie masz PC a masz zwykły bojler elektryczny. z funkcją podgrzewania ciepłej wody do temp. np. 80 oC i programem

"każdego 11 dnia miesiąc o pierwszej w nocy" ... a po zmianie czasu o 2 w nocy ... ;)

Zwykłe bojlery nie mają timerów nawet dobowych o co dopiero miesięcznych.

Mamy zgadywać, co masz?

Dobra, wyciągam szklaną kulę, strzelam.

Masz PC i następuje wygrzewanie grzałką legionelli?

strzał w dziesiątkę :), to już będzie ze 2 lata jak ustawiłem ten harmonogram zabijania legionelli i stąd i to umknęło- co miesiąc na 30min PC grzeje do 65 stopni - czyli odpala grzałka na 3,5 kw

dziękuję także wszystkim pozostałym za próbę wyjaśnienia.

przydatna jest ta aplikacja e-licznik Tauronu do monitoringu i analiz zużycia prądu

I ktoś, kto sobie zaprogramuje wygrzewanie zapyta o to, co mu prąd zżera w czasie, który sam ustawił?

strzał w dziesiątkę :), to już będzie ze 2 lata jak ustawiłem ten harmonogram zabijania legionelli i stąd i to umknęło- co miesiąc na 30min PC grzeje do 65 stopni - czyli odpala grzałka na 3,5 kw

Jednak zapomniał czy bywasz omylny :)