MiroMirek 19.11.2022 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 taka dziwna sytuacja - mam e-licznik Taurona więc mogę podejrzeć zużycie prądu co godzinę.W okolicach 11 dnia każdego miesiąca mam o 1 lub drugiej godziny w nocy bardzo duże zużycie prądu - średnio 6kwh. To bardzo dużo - czasami przez cały dzień tyle zużywamy. O tej godzinie już śpimy, nie działają żadne urządzenia. Zastanawiająca jest ta cykliczność tak dużego zużyciaCo to może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.11.2022 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Mamy zgadywać, co masz?Dobra, wyciągam szklaną kulę, strzelam.Masz PC i następuje wygrzewanie grzałką legionelli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.11.2022 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Nie masz PC a masz zwykły bojler elektryczny. z funkcją podgrzewania ciepłej wody do temp. np. 80 oC i programem "każdego 11 dnia miesiąc o pierwszej w nocy" ... a po zmianie czasu o 2 w nocy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.11.2022 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Nie masz PC a masz zwykły bojler elektryczny. z funkcją podgrzewania ciepłej wody do temp. np. 80 oC i programem "każdego 11 dnia miesiąc o pierwszej w nocy" ... a po zmianie czasu o 2 w nocy ... Zwykłe bojlery nie mają timerów nawet dobowych o co dopiero miesięcznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.11.2022 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Zwykle nie ale są też niezwykłe Wystarczy 11-tego o 24 wyłaczyć wyłącznik główny na 2 godziny by się przekonać czy to licznik czy coś w domu. Jeśli w domu a pewnie tak jest to kolejne dwa może trzy zabezpieczenia by zlokalizować winowajcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.11.2022 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 To mieszkanie czy budynek wolnostojacy? Kolejnego 11. wyłączasz po jednej fazie lub obwodach i uruchamiasz dedukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.11.2022 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Zwykle nie ale są też niezwykłe Który to ten niezwykły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.11.2022 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Który to ten niezwykły? Np. mój, grzałka 3f plus sterownik programowalny diy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.11.2022 01:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Np. mój, grzałka 3f plus sterownik programowalny diy. I ktoś, kto sobie zaprogramuje wygrzewanie zapyta o to, co mu prąd zżera w czasie, który sam ustawił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 20.11.2022 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Mamy zgadywać, co masz? Dobra, wyciągam szklaną kulę, strzelam. Masz PC i następuje wygrzewanie grzałką legionelli? strzał w dziesiątkę , to już będzie ze 2 lata jak ustawiłem ten harmonogram zabijania legionelli i stąd i to umknęło- co miesiąc na 30min PC grzeje do 65 stopni - czyli odpala grzałka na 3,5 kw dziękuję także wszystkim pozostałym za próbę wyjaśnienia. przydatna jest ta aplikacja e-licznik Tauronu do monitoringu i analiz zużycia prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.11.2022 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 I ktoś, kto sobie zaprogramuje wygrzewanie zapyta o to, co mu prąd zżera w czasie, który sam ustawił? strzał w dziesiątkę , to już będzie ze 2 lata jak ustawiłem ten harmonogram zabijania legionelli i stąd i to umknęło- co miesiąc na 30min PC grzeje do 65 stopni - czyli odpala grzałka na 3,5 kw Jednak zapomniał czy bywasz omylny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts