Lawrent 21.11.2022 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Dzień dobry, to mój pierwszy post, także przepraszam, jeżeli w złym miejscu. Mój problem dotyczy pojawiającej się pleśni/grzybu w jednym z pokoi (strona połnocno-zachodnia). Pojawia się co roku na jesień, niedawno po tym mocno wilgotnym okresie jakby bardziej się nasiliło. Po wyczyszczeniu specjalnym środkiem po paru dniach pojawia się z powrotem. Nadmienię, że pokój, jak i reszta domu są codziennie wietrzone, a temperaturę w okresie grzewczym trzymamy do 20 stopni. Dom kupiłem od dewelopera 3 lata temu. Chciałem zapytać, co może być przyczyną zaistniałej sytuacji. Czy może to być problem w niewysuszonych ścianach czy coś z dachem ( brak poddasz użytkowego ), czy może coś jeszcze innego? W załączeniu zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.11.2022 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Prawdopodobnie w miejscach wykwitów grzyba jest obniżona temperatura, spowodowana niedostateczną izolacją termiczną. Przy oknie z kolei mogą pojawiać się przedmuchy. Ja bym sprawdził te miejsca kamerą termowizyjną. Koszt takiego badania nie jest wielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 21.11.2022 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Nie widać nawiewników - wentylacja jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawrent 21.11.2022 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Czy jeżeli w tych miejscach okaże się niższa temperatura, to da radę coś z tym zrobić?Nie ma w żadnym oknie nawiewników. Czy warto kupić takowe i zamontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.11.2022 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Czy jeżeli w tych miejscach okaże się niższa temperatura, to da radę coś z tym zrobić? Nie ma w żadnym oknie nawiewników. Czy warto kupić takowe i zamontować? Zacznij od wentylacji. Jezeli nie ma nawiewników, to jak deweloper zapewnia właściwą wymianę powietrza w pomieszczeniach? Zapytaj. Z mojego doświadczenia wiem, że nawiewniki mogą jednak nie wystarczyć i trzeba będzie dołożyć wentylatory w łazience i kuchni. Jeśli temperatura jest tam niższa, to może to być grubszy temat, bo będzie dotyczył termoizolacji. Może wystarczy poprawić, a może trzeba będzie mocniej zapłacić (poprawki od strony elewacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 22.11.2022 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Czy jeżeli w tych miejscach okaże się niższa temperatura, to da radę coś z tym zrobić? Nie ma w żadnym oknie nawiewników. Czy warto kupić takowe i zamontować? Warto, bo nawiewniki to niezbędny element wentylacji grawitacyjnej (bo przecież te okna mają 3 lata a nie 40). Wietrzenie czasowe to tylko substytut wentylacji. Proszę sprawdzić czy przy zamkniętych oknach jest prawidłowy ciąg w kanałach kominowych. Były też chyba jakieś przeglądy kominiarskie, coś było mierzone? Nawiewniki powinny być w każdym pomieszczeniu za wyjątkiem łazienek. W zależności od typu nawiewnika można dobrać przepływ, więc dodatkowe wentylatorki nie są niezbędne, ale się przydają. U mnie np. nawiewniki przewiercane przez ramę okazało się, że zastały nieprawidłowo zamontowane tzn. otwory w ramie wykonano dużo mniejsze niż zaleca producent dla tego modelu - muszę je zdjąć i rozwiercić otwory aby zwiększyć przepływ... ale nawet w obecnym stanie dużo poprawiły i praktyznie nie mam już zaparowanych okien. W razie ekstremalnych warunków pogodowych (wichury, mróz) te kilka dni w roku można nawiewniki przydławić jednym ruchem. Ze zdjęć wygląda na mostki termiczne czyli niedokładne ocieplenie/obróbka okna. Może styropian elewacyjny nie zachodzi na ramę okna. Zdjęcia wnęki okiennej od zewnątrz coś by wyjaśniły być może. Pirometr (termometr laserowy) do zmierzenia temparatury powierzchni w punkcie pojawienia się grzyba i higrometr do zmierzenia pary wodnej w powietrzu pozwolą na obliczenie czy faktycznie występuje tam punkt rosy w jakimś okresie. Być może usprawnienie wentylacji wystarczy a może trzeba będzie dodatkowo podnieść ogrzewanie do 21stC. Są kalkulatory on-line do obliczania punktu rosy to można łatwo sprawdzić parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts