Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja w nowym domu - prośba o poradę

Recommended Posts

Witam,

W przyszłym roku startuje z budową, ale nie wiem jak rozgryźć temat klimatyzacji w domu... jeśli mógłby ktoś mi pomóc doradzić to będę wdzięczny.

Dom parterowy, 135m2 całość, bez garażu, strop monolityczny, bez schodów, poddasze nieużytkowe. Wentylacja mechaniczna.

Dom będzie ustawiony tak, że salon i kuchnia będą wystawione na słońce od rana do wieczora. Inne pokoje dzienne albo do południa, albo popołudniu.

No i pytanie - jaki system klimatyzacyjny wybrać?

1. Myślałem nad rekuperatorem WANAS PRESTIGE, który nawilża, a także może schładzać lub ogrzewać. Podejrzewam, że nie będzie on tak wydajny jak zewnętrza jednostka, ale może uda mu się schłodzić o 2-3 stopnie salon? Tylko rozumiem, że WANAS rozprowadzi mi chłodnie powietrze do każdego pokoju jednocześnie i równomiernie? Nie będzie możliwości wyłączenia chłodzenia np. w jednym pokoju?

2. Robić osobną jednostkę klimatyzacji, dodatkowe kanały, nawiewy i wywiewy w pokojach itp. Można wtedy zrobić regulację przepływu chłodnego powietrza, lub po prostu zakręcić anemostat.

Wiadomo, opcja nr 2 lepsza, ale też sporo droższa. Co wybralibyście na moim miejscu? Jeśli opcja nr 2, to nie wiem, czy nie zrobić tylko klimy w salonie i kuchni, bo tam na pewno będzie gorąco w lecie.

• Like 1

Rekuperacja nie służy do schładzania i nie osiągniesz zamierzonego efektu.Za mały przepływ i brak regulacji nawiewanej temperatury.Ten co Tobie takich głupot nagadał to zapewne sprzedawca tego wanasa a ludzie łykają tego typu kity jak małpy banany.Niektóre mity a jest wiele w branży budowlanej pokutują latami i jest je ciężko wykorzenić.Najlepiej to widać ,że ktoś nie ma lub nie umie używać klimatyzacji jak ustawia w trybie chłodzenia w pomieszczeniu na 19stopni :D:D:D i później zdziwiony ale jak to przecież ja w takiej temperaturze chodzę na krótki rękaw i czuję się dobrze.W takiej to ty zamarzniesz bo klima w tym trybie wyrzuca sporą ilość wilgoci i przez to nie odczujesz komfortu a lodowate zimno.
  • Like 1

Ten rekuperator ma nędzną sprawność.

Nawilżacz wymaga dostarczenia sporej ilości energii (sprawdź ciepło parowania).

A to oznacza czystą rozrzutność.

Łączenie wentylacji z klimatyzacją jest trudne. Przede wszystkim z powodu drastycznie różnej potrzeby przepływów. Żeby to zrobić sensownie trzeba zrobić recyrkulację - tylko część powietrza pobierać z zewnątrz (tyle, ile potrzeba świeżego) a większość pobierać z wnętrza (tyle, ile trzeba do skutecznego chłodzenia).

Słusznie zauważasz problem ze sterowaniem - nie tam, gdzie potrzebujesz najwięcej chłodu (czy ciepła) potrzebujesz również najwięcej świeżego powietrza.

To, co kombinujesz jest rozwiązaniem dla entuzjastów (np. pracowników sprzedawcy tego rekuperatora) - drogie i trudne w sensownym montażu, trudne w regulacji, drogie i mało komfortowe w eksploatacji.

Montuj dobry reku z ERV i EC + zwykłą klimę tam, gdzie masz największe zyski bytowe i słoneczne, czyli w salonie/korytarzu (wybierając lokalizację patrz głównie pod kątem dmuchania tam, gdzie sporadycznie pojawia się człowiek).

Tak jak w postach powyżej.

Jedyne co można dodać, to tylko w przypadku gdybyś miał pompę gruntową z opcją chłodzenia pasywnego to do zastanowienia się, czy nie iść w glikol jako czynnik chłodniczy całej instalacji i wykorzystać ten chłód + klimakonwektory

rozważałem montaż klimatyzacji kanałowej - mam PC z możliwością chłodzenia ale szybko zrezygnowałem z jednego powodu - brak sensownej możliwości sterowania temperaturą w osobnych pomieszczeniach, są już takie możliwości w kanałówkach ale to baardzo drogie rzeczy.

Ostatecznie zamontowałem multisplit - 5kw w salonie i 2,5 kw w sypialni

Klimakonwektory plus Dz to średni pomysł, bo temperatury zasilania da dość wysokie - nawet w pionowym.

Nie wiem jak teraz, ale jak budowałem dom, to producenci oferowali sterowanie strefowe. M.in. LG. Jak dla mnie kanalowka to jedna lepszych opcji, a na pewno najbardziej estetyczna. Dodatkowo można optymalnie rozmieścić nawiewy i wywiewy.

Klimakonwektory plus Dz to średni pomysł, bo temperatury zasilania da dość wysokie - nawet w pionowym.

Nie wiem jak teraz, ale jak budowałem dom, to producenci oferowali sterowanie strefowe. M.in. LG. Jak dla mnie kanalowka to jedna lepszych opcji, a na pewno najbardziej estetyczna. Dodatkowo można optymalnie rozmieścić nawiewy i wywiewy.

Pisałem tylko o pionowym źródle i klimakonwektorach kanałowych i to pomysł bardzo dobry przy dobrze zaizolowanym i szczelnym domu. Dodatkowo pracując regenerują dolne źródło.

Jeżeli dadzą za mało (w 80% czasu chodzą pasywnie), można zawsze przejść na tryb aktywny i korzystać niczym z klimy.

Mam u siebie pionowe DZ 3x80m. Używam do chłodzenia pasywnego, ale płaszczyznowego. Po dociśnięciu przez całe lato, w sierpniu miałem już temperatury na wejściu około 15 stopni. Przy płaszczyznowym chłodzeniu to nie jest problem - daje radę dzięki minimalizacji zysków słonecznych. Przez całe lato system wyciągnął z domu 4000kWh z COP średnim 26.

Zerknij na tabele klimakonwektorów i wydajność przy danym zasilaniu - moc chłodzenia przy takiej temperaturze zasilania jest znikoma.

Przejście na chłodzenie aktywne wymaga zbiornika na wodę lodową, dodatkwych zaworów przełączających - dodatkowo mało która gruntówka to potrafi. Jeśli miałbyś przechodzić na tryb aktywny, to chłodzenie pompą ciepła przestaje mieć sens i lepsza dodatkowa jednostka niż komplikowanie instalacji ogrzewania.

2 splity, jeden większy drugi mniejszy w zależności gdzie jest większe pomieszczenie, nie montuj multisplita ponieważ jest trudniejszy w naprawie oraz zawsze masz możliwość chłodzenia jak jeden padnie

też rozważałem ten wariant ale nie chciałem obwieszać elewacji jednostkami klimatyzacji,..

Tak jak w postach powyżej.

Jedyne co można dodać, to tylko w przypadku gdybyś miał pompę gruntową z opcją chłodzenia pasywnego to do zastanowienia się, czy nie iść w glikol jako czynnik chłodniczy całej instalacji i wykorzystać ten chłód + klimakonwektory

Rozważałem trzy opcje:

1. Klimatyzator kanałowy do systemu WM - cena od 11 tys. + montaż, średni-niski efekt

2. GWC - wysoki koszt, efekt średni (ale przyda się cały rok - także do grzania)

3. klasyczne klimatyzatory - średni koszt, wysoki efekt

Wybrałem trzeci. Jeśli miałbym dodatkowe 50-90k, to wziąłbym również opcję nr 2.

Edytowane przez Sativum

Na etapie budowy domu, jeśli ktoś zleca wykonawstwo instalacji poszedł bym w indywidualne klimakonwektory ścienne na poddaszu i w salonie, reszta podłogówka.

Są na rynku ładne klimakonwektory. https://www.google.com/search?q=galletti+art-u&tbm=isch&ved=2ahUKEwist8iSn8T7AhWiDRAIHTzuDBIQ2-cCegQIABAA&oq=galletti+art-u&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQHjIECAAQHjIGCAAQBRAeMgYIABAFEB46BggAEAgQHjoFCAAQgAQ6BwgAEIAEEBhQoQZYkRNgshVoAHAAeACAAXyIAboHkgEDMC44mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=4gl-Y6y-FaKbwPAPvNyzkAE&bih=754&biw=1536&rlz=1C1GCEA_enPL834PL834

System jako grzewczo-chłodzący zasilić wszystko z rewersyjnej pompy ciepła.

Dzisiaj preferowany jest "szybki montaż klimatyzacji przez ścianę"

Nikomu nie będzie się chciało robić takiego systemu i celowo będą odstraszać ceną.

Zrobią wszystko by ci udowodnić, że montaż splita jest dla ciebie lepszy - bo to jest jednodniowa robota i szybka kasa.

Kombinowanie z jednym klimakonwektorem i podziałem strefowym to już zabawa dla pasjonatów, który we własnym zakresie taki system skomponują.

Głównie ze względu na to, że na rynku nie ma gotowców plug&play.

Na etapie budowy domu, jeśli ktoś zleca wykonawstwo instalacji poszedł bym w indywidualne klimakonwektory ścienne na poddaszu i w salonie, reszta podłogówka.

Są na rynku ładne klimakonwektory. https://www.google.com/search?q=galletti+art-u&tbm=isch&ved=2ahUKEwist8iSn8T7AhWiDRAIHTzuDBIQ2-cCegQIABAA&oq=galletti+art-u&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQHjIECAAQHjIGCAAQBRAeMgYIABAFEB46BggAEAgQHjoFCAAQgAQ6BwgAEIAEEBhQoQZYkRNgshVoAHAAeACAAXyIAboHkgEDMC44mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=4gl-Y6y-FaKbwPAPvNyzkAE&bih=754&biw=1536&rlz=1C1GCEA_enPL834PL834

System jako grzewczo-chłodzący zasilić wszystko z rewersyjnej pompy ciepła.

Dzisiaj preferowany jest "szybki montaż klimatyzacji przez ścianę"

Nikomu nie będzie się chciało robić takiego systemu i celowo będą odstraszać ceną.

Zrobią wszystko by ci udowodnić, że montaż splita jest dla ciebie lepszy - bo to jest jednodniowa robota i szybka kasa.

Kombinowanie z jednym klimakonwektorem i podziałem strefowym to już zabawa dla pasjonatów, który we własnym zakresie taki system skomponują.

Głównie ze względu na to, że na rynku nie ma gotowców plug&play.

dobrze mieć czasami dwa oddzielne urządzenia, jak zepsuje się PC to zawsze można się poratować klimatyzacją do grzania :), no chyba, że w umowie z dostawcą jest krótki termin na usunięcie awarii

dobrze mieć czasami dwa oddzielne urządzenia, jak zepsuje się PC to zawsze można się poratować klimatyzacją do grzania :), no chyba, że w umowie z dostawcą jest krótki termin na usunięcie awarii

Każda dobra PC ma 2 źródła grzania (rezerwowa grzałka)

Grzałkę odpalisz nawet na najprostszym agregacie prądotwórczym.

Więc jeśli mówimy o rezerwowym źródle ciepła, to dodatkowa klimatyzacja będzie 3 systemem grzewczym.

Wg mnie, lepiej mieć rezerwową grzałkę w zasobniku.

W nowym domu jak wyłączysz ogrzewanie to dopiero po 3 dniach będziesz musiał ubrać sweter.

A weź wytłumacz dziecku, że się dzisiaj w zimnej wodzie kąpie ;)

Ale rozumiem, argumentów na dodatkowy "szybki montaż" słyszałem już bez liku.

Każda dobra PC ma 2 źródła grzania (rezerwowa grzałka)

Grzałkę odpalisz nawet na najprostszym agregacie prądotwórczym.

Więc jeśli mówimy o rezerwowym źródle ciepła, to dodatkowa klimatyzacja będzie 3 systemem grzewczym.

Wg mnie, lepiej mieć rezerwową grzałkę w zasobniku.

W nowym domu jak wyłączysz ogrzewanie to dopiero po 3 dniach będziesz musiał ubrać sweter.

A weź wytłumacz dziecku, że się dzisiaj w zimnej wodzie kąpie ;)

Ale rozumiem, argumentów na dodatkowy "szybki montaż" słyszałem już bez liku.

nie jestem instalatorem, za to potwierdzam to co mówisz o "szybkim montażu" - miałem takiego właśnie instalatora, który usilnie mnie namawiał na montaż obu jednostek "przez ścianę" ale wyszło w rozmowie, że ma właśnie dzień czy dwa "luzu" - natychmiast podziękowałem. Z drugiej strony miałem rozmowę z człowiekiem od mitsubishi heavy - w mojej opinii bardzo rzetelnie podszedł do oferty ogrzewania kanałowego ze strefowym zarządzaniem temperaturą - dla mnie bajka rozwiązanie ale niestety koszt dwa razy większy od multisplita, który ostatecznie zamontowałem