Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu od strony piwnicy

demios

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do ocieplenia stropu betonowego w piwnicy (stary dom typu kostka). Piwnica jest nieocieplona, nie posiada wylewki tylko ubitą ziemię. Mam następujący plan:

1. Zrobić sufit podwieszany za pomocą m-systemu atlasu.

2. Od strony piwnicy w suficie dać 10cm wełny mineralnej

3. Na to folię paroizolacyjną (w piwnicy suszę drewno)

4. Docelowo przykręcę na wszystko płyty gipsowe

Moje pytania:

1. Czy takie rozwiązanie jest w miarę dobre, zakładając że wszystko robię sam i nie mam w tym doświadczenia

2. Strop jest krzywy, około 7 cm różnicy więc z jednej strony zostanie przestrzeń w podwieszanym suficie. Czy przestrzeń powinna być pomiędzy stropem a wełną, czy pomiędzy wełną a płytą gipsową? Wolałbym dać wełnę w poziomie a nie według sufitu bo łatwiej będzie przymocować folię i sznurek podtrzymujący wełnę (wszystko przycisną talerze m-systemu)

Dziękuję za wszystkie sugestie.

Właśnie docelowo chce zrobić z tego pomieszczenia pokój, dlatego zależy mi aby był równy sufit, kolejny etap to będą wylewki. Na razie chce aby ciepło z pokoju wyżej nie uciekało przez strop. Niestety wszystko instalacje CO idą pod sufitem i ciężko tam będzie przykleić coś w miarę estetycznie. Piwnica jest sucha, jedynie co to jest tam drewno ale ono będzie przeniesione.