demios 21.11.2022 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Witam, przymierzam się do ocieplenia stropu betonowego w piwnicy (stary dom typu kostka). Piwnica jest nieocieplona, nie posiada wylewki tylko ubitą ziemię. Mam następujący plan:1. Zrobić sufit podwieszany za pomocą m-systemu atlasu.2. Od strony piwnicy w suficie dać 10cm wełny mineralnej3. Na to folię paroizolacyjną (w piwnicy suszę drewno)4. Docelowo przykręcę na wszystko płyty gipsowe Moje pytania:1. Czy takie rozwiązanie jest w miarę dobre, zakładając że wszystko robię sam i nie mam w tym doświadczenia2. Strop jest krzywy, około 7 cm różnicy więc z jednej strony zostanie przestrzeń w podwieszanym suficie. Czy przestrzeń powinna być pomiędzy stropem a wełną, czy pomiędzy wełną a płytą gipsową? Wolałbym dać wełnę w poziomie a nie według sufitu bo łatwiej będzie przymocować folię i sznurek podtrzymujący wełnę (wszystko przycisną talerze m-systemu) Dziękuję za wszystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2022 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Gips w wilgotnym pomieszczeniu to słaby pomysł. Podobnie zresztą z wełną. Zwłaszcza, że wilgoć będzie atakowała z obydwu stron, a nie możesz dać folii paroizolacyjnej z obydwu.Użyj EPS albo piany zamkniętokomórkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.11.2022 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Przyklej EPS 10-15 cm od spodu stropu i nie przejmuj się że jest krzywo. Szczeliny zapianuj. Jak chcesz, żeby było ładnie, możesz przykleić dodatkowo siatkę na ten EPS. Ja bym nic więcej nie robił, a już na pewno nie sufit podwieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demios 22.11.2022 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Właśnie docelowo chce zrobić z tego pomieszczenia pokój, dlatego zależy mi aby był równy sufit, kolejny etap to będą wylewki. Na razie chce aby ciepło z pokoju wyżej nie uciekało przez strop. Niestety wszystko instalacje CO idą pod sufitem i ciężko tam będzie przykleić coś w miarę estetycznie. Piwnica jest sucha, jedynie co to jest tam drewno ale ono będzie przeniesione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.11.2022 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 To będzie grzana piwnica? Skoro ma być pokój, to chyba nie ma sensu izolować stropu, bo taniej będzie pozostawić jak jest niż oszczędzać ciepło z pokoju wyżej. Podwójna robota z tym ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demios 22.11.2022 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Na ten moment nie wiem jeszcze czy będzie ogrzewana. Pisząc pokój mam na myśli coś w rodzaju pomieszczenia gospodarczego/warsztatu. Aktualnie problemem jest zimna podłoga w pomieszczeniu nad piwnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.11.2022 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2022 To przymocuj wieszaki i przyklej wełnę albo eps między nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts