Bodzior 30.11.2022 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Ciągle zastanawiam się nad zmiana ogrzewania w domu 180 metrów kw. Rozważam wszystkie możliwości włącznie z energia odnawialną. Jak dobrze policzyć zapotrzebowanie na energię w całym sezonie przyjmując jakaś średnią temperaturę w zimie. Ktoś mi podpowie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2022 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 http://bdec.builddesk.pl/programyhttp://pl.sankom.net/programy/audytor-ozc Nie wierz programom/stronom, którym nie podajesz dokładnych parametrów każdego okna (w tym na którą stronę świata jest), ściany (dokładnej budowy) i innych szczegółowych parametrów. Trzeba się trochę naklikać, ale dostajesz realne wyniki (podaj też realne parametry, a nie normowe np. sprawność i przepływy rekuperatora, zużywaną ilość CWU itd.) Ręczne tego liczenie to wyższa szkoła jazdy - ale jak chcesz to zrobić na jakąś pracę dyplomową czy magisterską to powodzenia. Tu masz dane - programy mają je zaszyte i uwzględniają do obliczeń (tak, musisz też podać lokalizację najbliższej stacji meteo jak podajesz parametry budynku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.11.2022 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Ciągle zastanawiam się nad zmiana ogrzewania w domu 180 metrów kw. Rozważam wszystkie możliwości włącznie z energia odnawialną. Jak dobrze policzyć zapotrzebowanie na energię w całym sezonie przyjmując jakaś średnią temperaturę w zimie. Ktoś mi podpowie? Takie obliczenia można zlecić, nazywa się to OZC. Koszt to kilkaset zł. Nie warto tracić czasu na obliczenia i naukę jednocześnie, bo nie wiesz gdzie się pomylisz, a OZC jest podstawą do decyzji termomodernizacyjnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milew36 30.11.2022 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 (edytowane) Ciągle zastanawiam się nad zmiana ogrzewania w domu 180 metrów kw. Rozważam wszystkie możliwości włącznie z energia odnawialną. Jak dobrze policzyć zapotrzebowanie na energię w całym sezonie przyjmując jakaś średnią temperaturę w zimie. Ktoś mi podpowie? Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Wszystko zależy od parametrów domu, w jakiej technice budowany jak dawno, czy i jak ocieplony. Trochę to skomplikowane. Ale zauważyłem, że firma która monitowała mi rok temu fotowoltaikę - działa bez poprawek i awarii – na stronie ma fajny kalkulator ciepła. Jeśli znasz dane typu: koszt paliwa w sakli roku, który wydajesz na ogrzewanie lub roczne zużycie paliwa – każdego jakie posiadasz szybko obliczysz koszty ogrzewania innymi paliwami – gaz, pellet, węgiel – i energia odnawialna maja pompę ciepła i pompę podłączoną do fotowoltaiki – takie rozróżnienie, które ma sens i widać różnicę. Fajne narzędzie, sam sprawdzałem i oczywiście od miesiąca nie myślę o niczym innym tylko o tej pompie, bo rachunki za ciepło wychodzą mega niskie. Także polecam sprawdzić Edytowane 30 Listopada 2022 przez finlandia spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.11.2022 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Za SPAM nie dziękujemy oczywiście zgłoszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 30.11.2022 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Na szybko ale dużo mniej dokładniej policzysz na stronie https://cieplo.app/To jest taki wynik poglądowy który daje pewien obraz sytuacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2022 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Na szybko ale dużo mniej dokładniej policzysz na stronie https://cieplo.app/ Gorszej rady dać nie mogłeś - kWh przekłamuje masakrycznie, więc do liczenia opłacalności zupełnie się nie nadaje. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132631 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.11.2022 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Gorszej rady dać nie mogłeś - kWh przekłamuje masakrycznie, więc do liczenia opłacalności zupełnie się nie nadaje. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132631 Przed chwilą wprowadziłem swój budynek do cieplo.app i program zawyżył maksymaln a moc grzewczą o 400W, przeciętną o 100W, a obciążenie cieplne (w programie: "wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą") o 4 W/m2. No to chyba jest bardzo dobry wynik. Całkowite roczne zuzycie energii cieplnej na ogrzewanie wyliczył poniżej mojego OZC pisząc przy tym wyraźnie, że aplikacja nie uwzględnia zysków energii i że wynik jest zawyżony w stosunku do rzeczywistości. Widać, że apka jest poprawiona i uaktualniona, spokojnie można z niej korzystać do oszacowania zapotrzebowania na moc cieplną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2022 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 (edytowane) Całkowite roczne zuzycie energii cieplnej na ogrzewanie wyliczył poniżej mojego OZC pisząc przy tym wyraźnie, że aplikacja nie uwzględnia zysków energii i że wynik jest zawyżony w stosunku do rzeczywistości. Wrzucisz linka do swoich obliczeń? Edyta. Mi teraz wyliczył 9 tys. kWh to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie (bez CWU) https://cieplo.app/wynik/1d2ca Kosmos. 9MWh przy PC nie spełniałoby WT 2021 przy takim metrażu. A to jeszcze bez CWU - to nawet 2014 by nie dało się spełnić. Edytowane 30 Listopada 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 30.11.2022 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Dawno tam nie zaglądałem , ale chyba coś się zmieniło w liczeniu bo teraz zawyża mocno. Pamiętam, że zapotrzebowanie miałem ok. 8 kkWh, Teraz mi pokazuje 10kkWh na samo ogrzewanie, co jest wynikiem mniej-więcej o 2 razy za wysokim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.11.2022 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Wrzucisz linka do swoich obliczeń? Edyta. Mi teraz wyliczył 9 tys. kWh to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie (bez CWU) https://cieplo.app/wynik/1d2ca Kosmos. 9MWh przy PC nie spełniałoby WT 2021 przy takim metrażu. A to jeszcze bez CWU - to nawet 2014 by nie dało się spełnić. Dlatego nie podaję konkretnych wyników, tylko różnice w stosunku do OZC. I jeszcze raz: roczne zużycie ciepła liczone jest bez uwzględnienia zysków - przecież wyraźnie jest taka adnotacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2022 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Dlatego nie podaję konkretnych wyników, tylko różnice w stosunku do OZC. I jeszcze raz: roczne zużycie ciepła liczone jest bez uwzględnienia zysków - przecież wyraźnie jest taka adnotacja. Dlaczego nie podajesz wyników? Czego się wstydzisz? No jest liczone bez zysków. Sam do tego doszedłem. Masz to w linku o CW który wrzucałem (możesz przejść do dyskusji, w której udzielał się Juzef i dodał tę uwagę której i tak wiekszość nie rozumie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.11.2022 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Dlaczego nie podajesz wyników? Czego się wstydzisz? No jest liczone bez zysków. Sam do tego doszedłem. Masz to w linku o CW który wrzucałem (możesz przejść do dyskusji, w której udzielał się Juzef i dodał tę uwagę której i tak wiekszość nie rozumie). Oj, liczyłem to w pracy, na innym komputerze. Różnice podawałem w stosunku do OZC liczonego bez uwzględnienia wentylowania piwnicy, a u mnie będzie wentylowana. Również brałem wynik z rekuperacją, ale bez odzysku ciepła z wyrzutu z rekuperatora, co mogę uwzględnić po wykonaniu OZC (bo znam straty na wentylacji), ale nie w cieplo.app. Dlatego uważam, że ta apka podaje całkiem sensowne wyniki, ale do realnych wyliczeń tak niestandardowego domu jak mój nawet program Sankomu nie dał poprawnych wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2022 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Oj, liczyłem to w pracy, na innym komputerze. Różnice podawałem w stosunku do OZC liczonego bez uwzględnienia wentylowania piwnicy, a u mnie będzie wentylowana. Również brałem wynik z rekuperacją, ale bez odzysku ciepła z wyrzutu z rekuperatora, co mogę uwzględnić po wykonaniu OZC (bo znam straty na wentylacji), ale nie w cieplo.app. Dlatego uważam, że ta apka podaje całkiem sensowne wyniki, ale do realnych wyliczeń tak niestandardowego domu jak mój nawet program Sankomu nie dał poprawnych wyników. Uważam, że popełniłeś gdzieś w błąd wprowadzając dane. Nie podajesz żadnych obliczeń dla swojego domu - więc coś ściemniasz. Ja z ochotą od początku upubliczniam (choćby ciągle w sygnaturce mam PC i Kable). Dla mnie to oczywiste, że jak podejmuję decyzję o grubych pieniądzach i komforcie, to chcę, żeby jak najwięcej osób mogło mi znaleźć błąd. Robię to przed podjęciem decyzji (patrz również temat o płycie w sygnaturce). Jak ktoś tego unika, to dla mnie coś ściemnia. O tym, jak istotne są zyski we współczesnym domu jest niejeden wpis w DB. Ich pomijanie prowadzi to nieracjonalnych decyzji i rozrzutności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.12.2022 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 Nie podajesz żadnych obliczeń dla swojego domu - więc coś ściemniasz. To się nazywa projekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.12.2022 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 To się nazywa projekcja. To jest druga i piąta zasada kaizen. Swoich obliczeń podaję masę (nie tylko w sygnaturce) z różnych etapów rozważań i w różnych wersjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.12.2022 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 No cóż. Autor tematu został zbanowany, bo w drugim poście zareklamował markę węglową "Sz." Zdaje się, że także firmę od fotowoltaiki "S." obsługuje ta sama "agencja". Cóż.. to już kolejne nicki zbanowane za spam na rzecz tych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts