marcinbbb 05.12.2022 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 A co Ty robisz jak po 22 ; Zależy najczęściej jestem o tej porze w kołchozie ale teraz dłuższe wolne bo towaru nie ma.a pelletu z chrustu się nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowa123 05.12.2022 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Sam instalator potwierdził że odradzał to umiejscowienie z powodu możliwości powstania rezonansu.Ale sąsiad nie chciał pompy pray tarasie .Jak narazie pudrujemu trupa ,obniżenie mocy na 50% zmiana podkładek gumowych itp.W planach gabion.Jak narazie prawie nie słychać oby tak pozostało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.12.2022 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 (edytowane) Liczysz że w środku zimy przy -10 nawet -20*C pompa pójdzie na 50% i dogrzeje dom?Będziesz sztywnych wyjmował z domu sąsiada i pudrował "trupy".Widzę jak moja pracuje w okolicach -3*C a od granicy mam ją 0,5m tylko tam nikt nie mieszka - A jeśli będzie chciał mieszkać na bagnach będzie miał większy problem niż moja pompa która generuje hałas. Raz mi tam dron wylądował, bo baterii brakło... pod kolana w błocie. Edytowane 5 Grudnia 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowa123 06.12.2022 05:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Dom jest niezamieszkały stan deweloperski, może i być +15 w środku a i mniej ,instalacją nic się nie stanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowa123 06.12.2022 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Dom jest niezamieszkały stan deweloperski, może i być +15 w środku a i mniej ,instalacją nic się nie stanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.12.2022 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Dom niezamieszkany czyli inwestor nie ma pojęcia jaki hałas ma w swojej chałupie od drżacej ściany. Nawet jeśli jest na budowie to puszcza radyjko, hałasuje narzedziami i nie ogarnia tematu ciszy w nocy - do spania. Ty masz hałas od wibrującej ściany plus efekt rezonansu między budynkami. Nie zazdroszczę. Gabiony + wysoki ekran obsadzony zimozielonym bluszczem może trochę pomoże. Z naciskiem na moze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 06.12.2022 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Samo obrócenie pompy bardzo dużo by zmieniło ale wtedy trzeba zrobić fundament/stelaż na ziemi, przerabiać instalację (znowu próżnia itp.) więc i sąsiad się nie pali do tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 07.12.2022 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Nie pali sie do tego tak samo jak ekipa która mialaby to poprawiać. Wszyscy pompiarze mają terminy na pol roku do przodu zaklepane. I zarabiają na montażach a nie na poprawkach.... Zanim sąsiad zrobi fundament, znajdzie wolną ekipę i kasę na tą poprawkę to będzie maj i koniec sezonu grzewczego..... takie są niestety fakty.Nie piszcie mi o tym że bluszcze, drzewka czy inne tuje zatrzymają dzwięk bo na pewno nie zatrzymają, chyba że będą gęste i szczelne i na wysokosc 5 metrów - czyli s-f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.12.2022 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Jak sobie cenisz te odgłosy to ja sobie u Ciebie 8 pomp postawię Wiem jak moja sprężarką nawala jak chce się odmrozić Edytowane 8 Grudnia 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 08.12.2022 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 (edytowane) Za 10lat taka pompa będzie pracować w co drugim domu. Węgiel będzie zakazany, gaz bardzo ograniczony. Będzie bardzo trudno trafić na dom który nie ma sąsiada z pompą. Pewnie też złagodzą normy hałasowe bo w gęstej miejskiej zabudowie gdzie pojawia sie coraz więcej pomp bardzo trudno je zachować. Ostatnio byłem na spacerze w takiej starszej dzielnicy mojego miasta - domki z lat 50 i 60tych i tam już kilka PC widziałem na długości może 800m. Byłem trochę zdziwiony bo to stare domy, słabo ocieplone, wiadomo że bez izolacji od dołu i bez podłogówek. Ale wiadomo jak jest, jeden sąsiad zaloży, przyjdzie mu mniejszy rachunek to zaraz rozpowie po okolicy. A za węgiel trzeba teraz wyłożyć nierzadko 15k czy 20k za sezon jak ktoś ma dom 200m2W takich dzielnicach nie ma żadnych odległości miedzy budynkami zachowanych. Nie ma 4m od granicy a często 1.5m albo wcale. Edytowane 8 Grudnia 2022 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.12.2022 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 (edytowane) dobre rady , ale sąsiad udany bo mu będzie na tarasie przeszkadzać Edytowane 8 Grudnia 2022 przez poltowski2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.12.2022 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Tak na szybko poszukałem (nie znam się na pompach ciepła, nie wiem czy pomogę): https://www.kulczyccygroup.eu/baza-wiedzy/pompy-ciepla/najczestsze-bledy-montazowe-dotyczace-pomp-ciepla-czesc-ii Innym, ale dość częstym błędem jest w przypadku instalacji pomp ciepła typu split zbyt mała ilość nabitego gazu. To także przekłada się na sprawność i efektywność sprężarki. Charakterystycznym objawem może być tzw. dudnienie invertera podczas pracy na dużych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowa123 08.12.2022 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Wstyd co niektórzy tutaj wypisują. Trafić na takich po sąsiedzku to chyba jeszcze gorzej niż te odgłosy pompy. Zapraszam do mnie posłuchać tak całą noc.To zmieniłbym zdanie. Sąsiad będzie mierzyć decybele teraz bo jego jego pompa ma bardzo dobre parametry a mierzenie komórka nie jest wiarygodne .Musi to być super extra pompa która 2.35m od granicy będzie prawie niesłyszalna dla tych 40db. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 08.12.2022 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Ja nie mówię, że jest dobrze ale pisaniem na forum nic nie załatwisz. A już na pewno nie słuchając rad żeby iść i rozwalić mu pompę. Życzę każdemu kto daje takie rady żeby kiedyś był po drugiej stronie problemu i na niego będą wzywac policję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 08.12.2022 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Ja aż po przeczytaniu tego poszedłem do mojej pompy i aż mi się wierzyć nie chce ze to może być słyszalneStojąc 3 metry od niej ledwo ja słyszęCoś musi być nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 12.12.2022 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 skoro 3 metry od pompy ledwo ja słyszysz to raczej poszedłbym na badania słuchu (bez obrazy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endru. 13.12.2022 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Takie spostrzeżenie, że w różnych testach, materiałach w sieci itp. ludzie mierzą głośność pompy w jakimś "randomowym" momencie i na tej podstawie określają, jaka jest głośna. Głośność jest największa, kiedy lamele są "zawalone" lodem = głośność powinna być testowana przed defrostem. Oczywiście kolejny czynnik to z jaką częstotliwością obrotów pracuje wentylator, no ale tu trzeba by pewnie poczekać na tęgie mrozy a kto ma na to czas (?). Minimum przyzwoitego testu to te zamrożone lamele (pomijam przypadki uszkodzeń gdzie pewnie sprężarka może chodzić jak "traktor" podczas orki). Pompa może być bardzo cicha, szczególnie wtedy kiedy nie pracuje P.S. taka uwaga do osoby z "śrubokrętem płaskim": Art. 255. § 1. Kto publicznie nawołuje do popełnienia występku (...), podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez endru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 13.12.2022 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 przeciez nie byloby hecy i nikt by nie latal z miernikiem jakby to nie przeszkadzalo. Powodem jest montaż jednostki, cos rezonuje. Przypuszczam, że jakiby pompa byla na osobnym fundamencie z dobrze zrobionymi wibroizolatorami to byloby sporo ciszej. Tu jeszcze problemem jest to, ze pomiedzy niczego nie ma. Pompa w lecie chodzi cicho, a w zimie glosniej. Za to w zimie nikt nie siedzi na tarasie albo nie spi przy otwartych oknach. Skoto to przeszkadza to umowic sie z instalatorem na przesuniecie jednostki a do tego czasu wlaczyc tryb nocny to bedzie ciszej. Mozna tez na szybko postawic jakas przeszkode rozpraszajaca dzwiek. A co do dzwieku to czasami nie przeszkadza glosnosc a czestotliwosci na jakich ten upierdliwy dzwiek operuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.12.2022 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Ja mam LG 2 generacji 9KW. Pompa stoi na stelażu , stelaż przymocowany do płyt betonowych. Jednak i tak wpada w wibracje i wibroizolatory mało co dały ... Tyle że u mnie działą obecnie już od pewnego czasu w trybie "silent" , choć do "silent" to baaaaaardzo daleko , po prostu nie wkręca się powyżej pewnych obrotów. Czy jest cicha ? NIE ... TYle że ja mieszkam w bardzo cichej okolicy i wieczorami można usłyszeć własny oddech Plus takie że najbliższy sąsiad jest około 100m ode mnie , wiec sądzę że hałas nie przeszkadza. Ale jest głośnia i naprawdę wiele metrów dalej ją słyszę .. Więc w gęstej zabudowie i przy takim montażu to nie dziwię się że pytającą szlak trafia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.12.2022 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 P.S. taka uwaga do osoby z "śrubokrętem płaskim": Art. 255. § 1. Kto publicznie nawołuje do popełnienia występku (...), podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Mam takie pytanie jak skończyła się ta sprawa kiedy pół Polski krzyczało po ulicach J**** P**!!! Bo to dokładnie taka sama sytuacja. Jak Premier kłamie że będzie 100000 mieszkań, 100 obwodnic, 1 mln. aut elektrycznych to jego paragrafy nie dotyczą? Wracając do pompy jak pisałem podejrzewam że w pompie jest za mało gazu i dlatego sprężarka głośniej pracuje. Jeśli w pokoju słychać 46dB to na zewnątrz musi być ze 70dB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts