Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka przed tynkami

Recommended Posts

Witam,

Wiem ze bylo już pare pytań w tym temacie ale tego nie znalazłem .

Chce zrobić (a w zasadzie już zacząłem) najpierw wylewkę a potem płyty gipsowo-kartonowe . Położyłem styropian i architekt teraz mi powiedział ze powinienem do wysokości wylewki zrobić normalny tynk na ścianie ponieważ ściana jest z porotonu i ze wogole pomysł płyt jest kiepski bo będzie nieszczelny dom. I tu moje pytanie :

-Czy muszę teraz wyciąć pare centymetrów przy ścianie i pociągnąć tynk

- jak położę płyty szczelnie tzn w koło klej zeby nie było szpar ani wolnych przestrzeni dobrze zaizoluje otwory na gniazdka czy może tak być ? Nie chce już zmieniać planów bo płyty już kupione .

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Pewnie dom będzie bardzo nieszczelny. Mokre tynki były szansa na jego uszczelnienie od wewnątrz. Płytami GK ciężko Ci będzie uzyskać podobną szczelność. Nie wiem tylko co do tego wysokość wylewki. Architekt chyba zobaczył grzyb w strefie przypodłogowej w swojej wyobraźni i stąd jego zalecenie.

Dom będzie przewiewany silniejszymi wiatrami, co wpływa na zużycie energii cieplnej oraz wilgotność powietrza wewnątrz. Jak kładłem płyty GK, to pod spodem i na górze tych płyt były spore szczeliny. Sam styropian może być podobnie uszczelniony - kwestia dołów, obszarów podparapetowych i wokół okiennych/drzwiowych oraz podokapowych. Wiatr potrafi wywiać każdą ilość ciepła, wiec warto walczyć o szczelność budynku.

Naprawdę tak wieje przez ściany ? Na zewnątrz styropian fazowany , klej, siatka , klej i tynk na to .

Niby test szczelności montażu stolarki - ale widać, jak wieje z różnych bruzd (przed czym tynk chroni - a, jak widać, styropian + siatka z klejem nie).

Edytowane przez Kaizen

Ok.

Tylko dopytam . Generalnie problem z płytami polega na nieszczelności na połączeniach ( krawędziach ) ? Czy ogólnie płyta przepuszczę powietrze ?

U Ciebie problem jeszcze większy, niż na filmie, bo masz poroton - czyli pionowe autostrady i zapewne mnóstwo pęknięć którymi wiatr może hulać.

Naprawdę tak wieje przez ściany ? Na zewnątrz styropian fazowany , klej, siatka , klej i tynk na to .

Może nie masz takich doświadczeń, ale zimą w budynkach otynkowanych obustronnie wieje z puszek od gniazdek elektrycznych. Dlaczego tak jest? Wiatr wywiera spore ciśnienie na ściany i dlatego wciska się z każdą szczelinkę, a Ty masz ściany z dziurawego jak ser szwajcarski materiału. Jak chcesz kleić te płyty GK, to przynamniej weź szpachelkę i pozaklejaj wszystkie szczeliny i ubytki np klejem, którym kleiłeś/murowałeś ściany. Byleby nie pianką, bo to niewiele daje. Dopiero po tym poprzyklejaj płyty GK od środka (tu już może być nawet pianoklej).