Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie przełącznika faz

Recommended Posts

To konkretne masz w edytowanym wyżej poście.

Masz na myśli "tutaj masz przykład Rotenso Roni 3,3kW."? Serio to wybijało B16?

https://rotenso.com/pl/produkt/roni/#specyfikacja

Nawet jednostka 6,8kW ma "PRĄD PRACY (A)Nom. (Min. - Maks.)9,0 (2,3- 13,7)" Nie ma szans, żeby przy takim prądzie zadziałało zabezpieczenie B16A (a co dopiero przy ponad połowę mniejszej). Jeżeli zadziałało, to jest jakiś problem z urządzeniem albo z instalacją.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz na myśli "tutaj masz przykład Rotenso Roni 3,3kW."? Serio to wybijało B16?

https://rotenso.com/pl/produkt/roni/#specyfikacja

Nawet jednostka 6,8kW ma "PRĄD PRACY (A)Nom. (Min. - Maks.)9,0 (2,3- 13,7)" Nie ma szans, żeby przy takim prądzie zadziałało zabezpieczenie B16A (a co dopiero przy ponad połowę mniejszej). Jeżeli zadziałało, to jest jakiś problem z urządzeniem albo z instalacją.

Oj zna https://rotenso.com/pl/produkt/roni/#specyfikacja przewiń w dół i ściągnij kartę katalogową Roni X 3,3 kW. Masz niewielkie pojęcie skoro dla Ciebie prąd pracy to wszystko.

Oj zna https://rotenso.com/pl/produkt/roni/#specyfikacja przewiń w dół i ściągnij kartę katalogową Roni X 3,3 kW. Masz niewielkie pojęcie skoro dla Ciebie prąd pracy to wszystko.

Przewinąłem.

Rotenso.jpg

I upierasz się, że to wywala B16A?

Powiesz, co to ten kurs SEP?

Przewinąłem.

[ATTACH=CONFIG]462964[/ATTACH]

I upierasz się, że to wywala B16A?

Powiesz, co to ten kurs SEP?

Ja się nie upieram podlinkowałem Ci to co producent zamieścił w specyfikacji, jak chcesz możesz to sobie podłączyć na b6 jeśli klientowi wystawisz fakturę i dasz gwarancję.

Sam piszesz o "uprawnieniach SEP" i wiesz że takich nie ma więc nie czepiaj się, brak merytoryki to napiszmy cokolwiek. Zaczynasz uciekać od tematu, wróć do przestudiowania charakterystyk zabezpieczeń.

Ps. Nie wysiliłeś się przewiń jeszcze do Roni X 3,3 kW

Edytowane przez Remiks

Ja się nie upieram podlinkowałem Ci to co producent zamieścił w specyfikacji, jak chcesz możesz to sobie podłączyć na b6 jeśli klientowi wystawisz fakturę i dasz gwarancję.

Pytałem o urządzenia, które wybijają B16A a działają na C16A.

Czyli nie spotkałeś się z takim urządzeniem i to tylko takie teoretyczne pitu pitu?

Sam piszesz o "uprawnieniach SEP" i wiesz że takich nie ma

A widzisz różnicę między:

Z "mądrym" fajnie podyskutować.

a

Z mądrym fajnie podyskutować.

?

Edytowane przez Kaizen

Pytałem o urządzenia, które wybijają B16A a działają na C16A.

Czyli nie spotkałeś się z takim urządzeniem i to tylko takie teoretyczne pitu pitu?

A widzisz różnicę między:

Z "mądrym" fajnie podyskutować.

a

Z mądrym fajnie podyskutować.

?

No super o 3 w nocy to napisać. Poczytaj moją stopkę, bez odbioru.

Mam do was jedno pytanko oturz w mojej rozdzielni ogranicznik przepiec jest podłączony równolegle lecz gdy wyłączę prąd całkowicie to na ograniczniki cały czas jest prąd czy tak ma być bo mam wodploaci . Raczej chyba powino być jak wyłączam prąd w rozdzielni to produ już nie powino byc Edytowane przez Karol2505
  • Like 1

Czy ja o to pytałem? Kierunek zasilania idzie do rozdzielnicy od dołu, czy od góry?

Czyli - kabel zasiljący jest wprowadzony z dołu, czy z góry tej skrzynki?

No i gdzie odpowiedzi na pozostałe pytania?

Od dołu

Żadnej dokumentacji nie posiadam

Edytowane przez Karol2505
  • Like 1

Mam do was jedno pytanko oturz w mojej rozdzielni ogranicznik przepiec jest podłączony równolegle lecz gdy wyłączę prąd całkowicie to na ograniczniki cały czas jest prąd czy tak ma być bo mam wodploaci . Raczej chyba powino być jak wyłączam prąd w rozdzielni to produ już nie powino byc

Ochronnik powinien być za rozłącznikiem. To będzie pierwszy problem rozdzielnicy

Chociażby dlatego aby podczas wymiany uszkodzonego modułu mieć możliwość rozłączenia go od napięcia.

Drugi problem według mnie to rozdział przewodu neutralnego na oczku wyłącznika różnicowo-prądowego

Trzeci to nie wiem jakiego typu 1 czy 2 jest ów ochronnik ale przekrój przewodu PE widoczny na fotce nie wygląda mi na 6mm2 a już na pewno nie jest to 16mm2

Odnośnie makaronu to elektryk na początku jeszcze się troszkę starał i widać nawet spięte wiązki przewodów natomiast potem już chyba mu się spieszyło.

• 2 weeks później...
Proszę mi powiedzieć czy u siebie jak mam wyłączniki nadprądpwe c16 na obwodzie gniazdek muszę wymieniać na b16 czy mogę pozostać te c16?

W domu oprócz małych i większych AGD nie ma sprzętu który ma charakter indukcyjny lub pojemnościowy i powodował by częste zadziałanie zabezpieczeń typu B16

Jaką ilość gniazdek zawiera Twój obwód gniazd ?

Wychodząc z założenia iż zabezpieczenie jest po to aby coś zabezpieczać, jeżeli jeden bezpiecznik odpowiada za jedno pomieszczenie to wymień na B16 natomiast jeśli istnieje tylko jedno zabezpieczenie i wszystkie obwody gniazd w domu są podpięte do niego to pozostaw C16

Edytowane przez Mareks77

Nie wiem tego. Instalacje robił elektryk z papierami który musiał się podpisać i dać pieczęć i numer uprawnień w dzienniku budowy który był u kierownika budowy
Elektryk bez UB nie jest uczestnikiem procesu budowlanego i nie ma prawa dokonywać wpisów do dziennika budowy, proszę pana.

PS. Czyli on też nie wie, a przecież są stosowane w odbiornikach/instalacjach przemysłowych (silniki, wentylatory, transformatory itd.) Taki to elepstryk z "papierami" :lol2: