Kaizen 21.12.2022 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 To konkretne masz w edytowanym wyżej poście. Masz na myśli "tutaj masz przykład Rotenso Roni 3,3kW."? Serio to wybijało B16? https://rotenso.com/pl/produkt/roni/#specyfikacja Nawet jednostka 6,8kW ma "PRĄD PRACY (A)Nom. (Min. - Maks.)9,0 (2,3- 13,7)" Nie ma szans, żeby przy takim prądzie zadziałało zabezpieczenie B16A (a co dopiero przy ponad połowę mniejszej). Jeżeli zadziałało, to jest jakiś problem z urządzeniem albo z instalacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 21.12.2022 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Proponuje aby treść rozdziało 6.4.2 usystematyzował zagadnienie kiedy należy stosować charakterystykę B a kiedy Chttps://bezel.com.pl/2018/08/01/dobor-i-ukladanie-przewodow/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.12.2022 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Masz na myśli "tutaj masz przykład Rotenso Roni 3,3kW."? Serio to wybijało B16? https://rotenso.com/pl/produkt/roni/#specyfikacja Nawet jednostka 6,8kW ma "PRĄD PRACY (A)Nom. (Min. - Maks.)9,0 (2,3- 13,7)" Nie ma szans, żeby przy takim prądzie zadziałało zabezpieczenie B16A (a co dopiero przy ponad połowę mniejszej). Jeżeli zadziałało, to jest jakiś problem z urządzeniem albo z instalacją. Oj zna https://rotenso.com/pl/produkt/roni/#specyfikacja przewiń w dół i ściągnij kartę katalogową Roni X 3,3 kW. Masz niewielkie pojęcie skoro dla Ciebie prąd pracy to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.12.2022 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Oj zna https://rotenso.com/pl/produkt/roni/#specyfikacja przewiń w dół i ściągnij kartę katalogową Roni X 3,3 kW. Masz niewielkie pojęcie skoro dla Ciebie prąd pracy to wszystko. Przewinąłem. I upierasz się, że to wywala B16A? Powiesz, co to ten kurs SEP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.12.2022 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Przewinąłem. [ATTACH=CONFIG]462964[/ATTACH] I upierasz się, że to wywala B16A? Powiesz, co to ten kurs SEP? Ja się nie upieram podlinkowałem Ci to co producent zamieścił w specyfikacji, jak chcesz możesz to sobie podłączyć na b6 jeśli klientowi wystawisz fakturę i dasz gwarancję. Sam piszesz o "uprawnieniach SEP" i wiesz że takich nie ma więc nie czepiaj się, brak merytoryki to napiszmy cokolwiek. Zaczynasz uciekać od tematu, wróć do przestudiowania charakterystyk zabezpieczeń. Ps. Nie wysiliłeś się przewiń jeszcze do Roni X 3,3 kW Edytowane 21 Grudnia 2022 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2022 02:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 (edytowane) Ja się nie upieram podlinkowałem Ci to co producent zamieścił w specyfikacji, jak chcesz możesz to sobie podłączyć na b6 jeśli klientowi wystawisz fakturę i dasz gwarancję. Pytałem o urządzenia, które wybijają B16A a działają na C16A. Czyli nie spotkałeś się z takim urządzeniem i to tylko takie teoretyczne pitu pitu? Sam piszesz o "uprawnieniach SEP" i wiesz że takich nie ma A widzisz różnicę między: Z "mądrym" fajnie podyskutować. a Z mądrym fajnie podyskutować. ? Edytowane 22 Grudnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.12.2022 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Pytałem o urządzenia, które wybijają B16A a działają na C16A. Czyli nie spotkałeś się z takim urządzeniem i to tylko takie teoretyczne pitu pitu? A widzisz różnicę między: Z "mądrym" fajnie podyskutować. a Z mądrym fajnie podyskutować. ? No super o 3 w nocy to napisać. Poczytaj moją stopkę, bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol2505 23.12.2022 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Mam do was jedno pytanko oturz w mojej rozdzielni ogranicznik przepiec jest podłączony równolegle lecz gdy wyłączę prąd całkowicie to na ograniczniki cały czas jest prąd czy tak ma być bo mam wodploaci . Raczej chyba powino być jak wyłączam prąd w rozdzielni to produ już nie powino byc Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Karol2505 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.12.2022 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Od której strony jest zasilanie?Czy jest GSW?Jak wygląda dokumentacja projektowa (no, chociaż wykoanwcza?Bo ja tu widzę zupę po włosku, nie rozdzielnicę. PS. Otóż, otóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol2505 23.12.2022 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Zasilanie jest od góry [ATTACH=CONFIG]463008[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]463008[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.12.2022 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Czy ja o to pytałem? Kierunek zasilania idzie do rozdzielnicy od dołu, czy od góry?Czyli - kabel zasiljący jest wprowadzony z dołu, czy z góry tej skrzynki?No i gdzie odpowiedzi na pozostałe pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol2505 23.12.2022 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Czy ja o to pytałem? Kierunek zasilania idzie do rozdzielnicy od dołu, czy od góry? Czyli - kabel zasiljący jest wprowadzony z dołu, czy z góry tej skrzynki? No i gdzie odpowiedzi na pozostałe pytania? Od dołu Żadnej dokumentacji nie posiadam Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Karol2505 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.12.2022 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Mam do was jedno pytanko oturz w mojej rozdzielni ogranicznik przepiec jest podłączony równolegle lecz gdy wyłączę prąd całkowicie to na ograniczniki cały czas jest prąd czy tak ma być bo mam wodploaci . Raczej chyba powino być jak wyłączam prąd w rozdzielni to produ już nie powino byc Ochronnik powinien być za rozłącznikiem. To będzie pierwszy problem rozdzielnicy Chociażby dlatego aby podczas wymiany uszkodzonego modułu mieć możliwość rozłączenia go od napięcia. Drugi problem według mnie to rozdział przewodu neutralnego na oczku wyłącznika różnicowo-prądowego Trzeci to nie wiem jakiego typu 1 czy 2 jest ów ochronnik ale przekrój przewodu PE widoczny na fotce nie wygląda mi na 6mm2 a już na pewno nie jest to 16mm2 Odnośnie makaronu to elektryk na początku jeszcze się troszkę starał i widać nawet spięte wiązki przewodów natomiast potem już chyba mu się spieszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.12.2022 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Mark Twain "Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem... " To niby wypominasz mi, że nie stosuję się do Twojego motto? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol2505 03.01.2023 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Proszę mi powiedzieć czy u siebie jak mam wyłączniki nadprądpwe c16 na obwodzie gniazdek muszę wymieniać na b16 czy mogę pozostać te c16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.01.2023 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 (edytowane) Proszę mi powiedzieć czy u siebie jak mam wyłączniki nadprądpwe c16 na obwodzie gniazdek muszę wymieniać na b16 czy mogę pozostać te c16? W domu oprócz małych i większych AGD nie ma sprzętu który ma charakter indukcyjny lub pojemnościowy i powodował by częste zadziałanie zabezpieczeń typu B16 Jaką ilość gniazdek zawiera Twój obwód gniazd ? Wychodząc z założenia iż zabezpieczenie jest po to aby coś zabezpieczać, jeżeli jeden bezpiecznik odpowiada za jedno pomieszczenie to wymień na B16 natomiast jeśli istnieje tylko jedno zabezpieczenie i wszystkie obwody gniazd w domu są podpięte do niego to pozostaw C16 Edytowane 4 Stycznia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol2505 04.01.2023 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Ok no to tak Salon mam gniazdek5 podwójnych wejść c16aKuchnia 3 podwójne c16aŁazienka z kotłownia 4 podwójne c16aNo i poddasze 5 podwójne c16aA d drugim obwodzie 6 podwójne wyłącznik c16a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.01.2023 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Witam.Jakie jest uzasadnienie stosowania wyłączników samoczynnych o charakterystyce C w instalacjach domowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol2505 04.01.2023 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Nie wiem tego. Instalacje robił elektryk z papierami który musiał się podpisać i dać pieczęć i numer uprawnień w dzienniku budowy który był u kierownika budowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.01.2023 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Nie wiem tego. Instalacje robił elektryk z papierami który musiał się podpisać i dać pieczęć i numer uprawnień w dzienniku budowy który był u kierownika budowyElektryk bez UB nie jest uczestnikiem procesu budowlanego i nie ma prawa dokonywać wpisów do dziennika budowy, proszę pana. PS. Czyli on też nie wie, a przecież są stosowane w odbiornikach/instalacjach przemysłowych (silniki, wentylatory, transformatory itd.) Taki to elepstryk z "papierami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts