Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie przełącznika faz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem tego. Instalacje robił elektryk z papierami który musiał się podpisać i dać pieczęć i numer uprawnień w dzienniku budowy który był u kierownika budowy

Po pierwsze to jak widać każde pomieszczenie jest oddzielne więc myślę że już odpowiedziałem na zadane pytanie.

Po drugie to elektryk który to opracowywał i podłączył kwitował swoimi uprawnieniami jedynie protokół z wykonanych pomiarów, natomiast wpisu w dzienniku dokonywał kierownik budowy

Po trzecie to jeśli już zadajesz pytania to zdradź tajemnicę czy sprawdzasz wiedzę tego pseudoelektryka czy chcesz cokolwiek przerabiać dostosowując do obecnych przepisów.

Edytowane przez Mareks77

Po trzecie to jeśli już zadajesz pytania to zdradź tajemnicę czy sprawdzasz wiedzę tego pseudoelektryka czy chcesz cokolwiek przerabiać dostosowując do obecnych przepisów.

Właśnie sprawdzam sprawdzić czy tak może byc, po reszta u brata robił elektrykę inny elektryk i tam właśnie na obwodach gniazdek posiada wyłączniki B16.

Oraz chciałem się dowiedzieć czy mogę to pozostawić i nic się nie stanie z instalacją. Chodzi również o koszta

Oraz chciałem się dowiedzieć czy mogę to pozostawić i nic się nie stanie z instalacją. Chodzi również o koszta
O tym decyduje pomiar IPZ i warunek skutecznego odłaczenia zasilania w przypadku zagrozenia porażeniem prądem. Innymi słowy, chodzi i wartości prądów zadziałania (i niezadziałania) w dostatecznie krótkim czasie, bo skutki patofizjologiczne itd itd. Pomiarowiec będzie wiedział, o co chodzi.

Pytania czy nic się nie stanie z instalacją lub jej odbiornikami poprzez forum to wróżenie z fusów i gwarancji nikt Ci nie da.

Do tego wykonuje się pomiary np. impedancji pętli zwarcia.

jedną kopię wykonanych pomiarów dostał KB ale drugą powinieneś mieć w swoim posiadaniu.

Screenshot 2023-01-04 at 14-18-40 Wyłącznik nadprądowy - Co to jest Dobór zabezpieczeń char.jpg

Zwarcia w instalacji zdarzają się rzadko ale się zdarzają.

Obciążalność przewodu 3 x 2,5mm2 pod tynkiem jest na poziomie 19,5 - 20A

10-krotna wartość prądu zabezpieczenia nawet przez krótką chwilę zrobi spustoszenie w słabszych punktach instalacji.

I co z tego że przy zwarciu jeden zadziała napewno przy 80A a drugi przy 100A w określonym czasie gdy sprawna instalacja przy odległościach w domu będzie miała spodziewany prąd zwarciowy powyżej 500A. Prąd zwarciowy i tak popłynie taki na jaki pozwoli IPZ i nie ma znaczenia czy będzie B czy C. Jak będzie 100mb 2,5mm2 to i b nie wystarczy do ochrony, ale są jeszcze Z;-)

Po co dodawać tu obciążalność długotrwałą przewodu jak prąd zwarciowy popłynie najwyżej 0,2s. i tak jak pisałem będzie zależny od IPZ a nie od zabezpieczenia.

Panowie elektrycy odsyłam do prawa ohma i podstawowego wzoru gdzie tam miejsce na zabezpieczenie i jego rodzaj.

• Like 1