moltiver 22.12.2022 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 (edytowane) Cześć, mieszkam w mieszkaniu w budynku, który ma już okolo 10 lat. Mieszkanie jest na 3 pietrze, nade mną jest jeszcze 1.5 piętra. Ostatnio pojawiły się pekniecia ściany (to jest sciana oddzielająca mnie od sąsiada) wzdłuż bloczków. Czy mogę to samodzielnie masą szpachlową załatać? Edytowane 22 Grudnia 2022 przez moltiver dodanie zdjec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.12.2022 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 A co się dzieje u sąsiadów wyżej i niżej? Widać coś na elewacji? Jak dla mnie to grubsza sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moltiver 23.12.2022 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Na elewacji nic, ale wiem ze w innych mieszkaniach też są podobne pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.12.2022 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 A jak wyglądają piwnice? Te pęknięcia są szersze na wyższych piętrach? Dom jest na jakichś szkodach górniczych, a moze w pobliżu mocno obciążanej drogi? Wiesz, ja bym wziął porządnego rzeczoznawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimi Moore 23.12.2022 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Tak, możesz samodzielnie naprawić pęknięcia w ścianie przy użyciu masy szpachlowej. Należy jednak pamiętać, że najpierw trzeba usunąć zużyte tynki z ściany i oczyszczyć powierzchnię. Następnie należy zastosować odpowiednią masę szpachlową, która będzie dopasowana do typu ściany. Możesz również wykorzystać wybrane przez Ciebie tynki, aby uzupełnić ubytki. Po oczyszczeniu i wyrównaniu powierzchni, możesz pomalować ścianę w dowolnym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.12.2022 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Opukaj tynk, czy się dobrze trzyma ściany.Co do naprawy - trzeba skuć szerszy pasek i zaszpachlować zatapiając siatkę zbrojącą, żeby to było w miarę trwałe, jak mur pod spodem pęknięty. Tylko to grubsza sprawa, jak pęka w tak starym budynku. Tego typu pęknięcia pojawiają się zazwyczaj w nowych.To nie jest teren szkód górniczych? Co wiosnę w blokach jest obowiązkowy przegląd ogólnobudowlany z którego jest protokół. Zgłoś wspólnocie/spółdzielni sytuację (dobrze, jak to zrobią też inni) żeby inspektor to oblookał i ocenił.Możesz też sprawdzić, czy coś o takich usterkach jest w poprzednich protokołach i jakie są zalecenia (administracja ma obowiązek udostępnić Ci wszelkie dokumenty). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moltiver 26.12.2022 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 dziękuję bardzo za takie porady, cieszę sie, bo już wiem co mam robić dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 29.12.2022 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Szanowny Panie,na pewno wskazane jest zgłoszenie sprawy do spółdzielni/wspólnoty, żeby sprawdzić i wyeliminować przyczynę powstawania pęknięć. Przy samodzielnej naprawie pęknięć konieczne będzie najpierw skucie części tynków w pobliżu pęknięć, oczyszczenie podłoża, jego dokładne odpylenie i zagruntowanie dobrej jakości gruntem, np. Acryl-Putz GR43 Pro. Następnie można wykonać szpachlowanie z użyciem siatki zbrojącej, co wzmocni podłoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts