kububa2 06.01.2023 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Witam,co robicie z wycietymi krzewami,drewnem i chwastami z ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.01.2023 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Tnę nożycami na mniejsze i do brązowego (bio) kubła. Trawa i liście gdy nie chce mi sie ubijać w kuble, to do brązowego worka , ale nowego nie dadzą bo jest kubeł. Jak mam wenę, to liście (suche!) w kuble ubijam po 10 razy i kubeł 240 L musi dwóch ludzi podnosić do śmieciarki, bo siłownik ma problemy. Kiedys była awantura (akurat zamiatałem liście na ulicy gdy podjechali), że gruzu nawrzucałem i samochód im popsuję. Rzuciłem krótko: wysypcie zawartośc na ulicę, jeśli znajdziecie gruz to ja zbieram i nie wywozicie, dostajecie flaszkę za czekanie, ale jesli gruzu nie bedzie to sami zbieracie z ulicy do ostatniego liścia. Nie zaryzykowali tylko powoli sypali do wozu i cholera gruzu nie było. Więcej już nie fikali. Uncle Google -> rębak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.01.2023 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Witam,co robicie z wycietymi krzewami,drewnem i chwastami z ogrodu? Kompost. Grubsze spalam w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.01.2023 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Mam rębak Makitę i wszystko przerabiam na kompost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tompas 06.01.2023 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) To zalezy: jak drobnica galezi to przez rebak i na pryzmę, jak grubsze galezie to do rebaka na zrębki i pod iglaki.generalnie mam ciagly deficyt takiej materii bo gleba cieniutka, ze nieodplatnie sasiedzi mi jeszcze swoje podrzucaja Generalnie to zakup rebaka spalinowego to byla najlepsza inwestycja w ostatnim czasie pozdrawiam PS. Chwasty o ile nie zakwitly tez przez rebak i na kompost. jak zakwitly to do czarnych worow plastikowych i na jesienie dorzucam zmielonych przez kosiarke lisci, a na wiosne do kompostu na goraco. Edytowane 6 Stycznia 2023 przez Tompas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.01.2023 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Kiedyś wolno było spalać na ognisku. Teraz jest zakaz za to w zamian odbierają odpady zielone.Trzeba jednak pociąć i powiązać albo powkładać do worków.Kupa z tym roboty i żaden z tego pożytek. Kupiłem rozdrabniacz spalinowy gałęzie do ok. 10cm średnicy.Dużo mam gałęzi z drzew i żywopłotu, w zeszłym sezonie po rozdrobnieniu wyszło chyba gdzieś ze 4-5 m3 zrębków.Idealnie nadaje się na kompost. Kompostuję na pryzmach pod plandeką. Wystarczy że kilka dni poleży i samo się rozkłada nagrzewa się do ok 50 st.Potem jak zaczyna stygnąć to dodaję nieco wody, mocznika i przerzucam widłami.Kompost wychodzi dosyć kwaśny PH ok. 5,5. Jak potrzebuję zwiększyć PH to dodaję po przekompostowaniu wapna dolomitowego. Liści z orzecha włoskiego i chwastów nie kompostuję. Oddaję ten badziew na odpady zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts