Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt remontu?

Bemarina

Recommended Posts

Czy ktoś się mniej więcej orientuje, ile w przybliżeniu może kosztować remont niewielkiej kawalerki, ale taki powierzchowny (kafelki, biały montaż, malowanie, panele podłogowe), bez wymiany okien czy instalacji? Taki zrobiony jak najniższym kosztem, ale też żeby się to nie rozsypało po kilku latach. Muszę wiedzieć, ile mogę wydać na zakup mieszkania, tak żeby mi zostało na ten remont, jeśli zdecyduję się na mieszkanie do remontu...

@Edycja:

Przepraszam, że nie doprecyzowałam. Chodzi mi o koszt razem z materiałami, a co do robocizny, to będzie robił mąż z kolegą, więc tylko wynagrodzenie dla kolegi.

Dodatkowo jeszcze pytanie - jak sprawdzić stan instalacji wodno-kanalizacyjnej w takim kupowanym mieszkaniu. Jak się dowiedzieć, czy jest w miarę nowa?

Edytowane przez Bemarina

Czy ktoś się mniej więcej orientuje, ile w przybliżeniu może kosztować remont niewielkiej kawalerki, ale taki powierzchowny (kafelki, biały montaż, malowanie, panele podłogowe), bez wymiany okien czy instalacji?

Robienie czegokolwiek (może poza malowaniem) jak w ścianach kable aluminiowe to czysta rozrzutność. Bierz albo gotowe do zamieszkania po odświeżeniu albo do generalnego remontu. Jak robisz poważną demolkę, wymieniasz płytki, biały montaż, podłogi - to wymiana kabli i rur to już drobna kwota przy tym.

• Like 1

@Kaizen - problem w tym, że taki powierzchowny remont może zrobić mąż z kolegą + farby mąż będzie miał za free, ale na instalacji wodnej, to oni już się nie znają i nie zrobią, a teraz podobno bardzo trudno o dobrych fachowców. Nawet tu gdzie teraz mieszkam, mam złe doświadczenia z hydraulikami - dopiero trzeci z kolei prawidłowo naprawił przeciek w ścianie :(

No i po prostu fajniej jest mieć te rzeczy po swojemu. No ale właśnie widzę, że będzie chyba ciężko kupić w miarę tanio mieszkanie, gdzie okna i instalacja są względnie nowe, a potrzebne jest tylko takie "odświeżenie". Sama już nie wiem...

Jak w ogóle dowiedzieć się o stan instalacji w kupowanym mieszkaniu?

Edytowane przez Bemarina
  • Like 1

@Elfir - chodzi mi o koszt razem z materiałami, a akurat robocizna, to będzie robił mąż z kolegą, więc tylko wynagrodzenie dla kolegi, no ale też chcę się zorientować, ile mniej więcej powinniśmy mu zapłacić

Farby, jak pisałaś, za free... Ile m2 płytek, paneli, ile stelaży, muszli itd. to zależy od konkretnego mieszkania. Zrób sobie tabelkę, gdzie wstawisz te ilości, sprawdź ceny w wybranych sklepach wybranych materiałów - i przelicz dla każdego mieszkania.

@Elfir - chodzi mi o koszt razem z materiałami, a akurat robocizna, to będzie robił mąż z kolegą, więc tylko wynagrodzenie dla kolegi, no ale też chcę się zorientować, ile mniej więcej powinniśmy mu zapłacić

koszt materiałów to kwestia kompletnie dowolna. Jeden kupi pierwsze lepsze płytki z wyprzedaży za 30 zł, inny za 100 zł swoje upatrzone, pasujące do koncepcji.

Czy ktoś się mniej więcej orientuje, ile w przybliżeniu może kosztować remont niewielkiej kawalerki, ale taki powierzchowny (kafelki, biały montaż, malowanie, panele podłogowe), bez wymiany okien czy instalacji? Taki zrobiony jak najniższym kosztem, ale też żeby się to nie rozsypało po kilku latach. Muszę wiedzieć, ile mogę wydać na zakup mieszkania, tak żeby mi zostało na ten remont, jeśli zdecyduję się na mieszkanie do remontu...

@Edycja:

Przepraszam, że nie doprecyzowałam. Chodzi mi o koszt razem z materiałami, a co do robocizny, to będzie robił mąż z kolegą, więc tylko wynagrodzenie dla kolegi.

Dodatkowo jeszcze pytanie - jak sprawdzić stan instalacji wodno-kanalizacyjnej w takim kupowanym mieszkaniu. Jak się dowiedzieć, czy jest w miarę nowa?

30 tys

• Like 1

Jeden kupi pierwsze lepsze płytki z wyprzedaży za 30 zł, inny za 100 zł swoje upatrzone, pasujące do koncepcji.

Nie chodzi o koncepcję, bo na to mam wyrąbane, tylko żeby nie były słabej jakości, tak że zaraz popękają, ale też nie jakieś najdroższe. Górny Śląsk to niestety szkody górnicze i tąpnięcia, więc tu ściany pękają... No i jednak takie większe, żeby się wygodnie myło i nie było dużo fug

Nie chodzi o koncepcję, bo na to mam wyrąbane, tylko żeby nie były słabej jakości, tak że zaraz popękają, ale też nie jakieś najdroższe. Górny Śląsk to niestety szkody górnicze i tąpnięcia, więc tu ściany pękają... No i jednak takie większe, żeby się wygodnie myło i nie było dużo fug

no widzisz, że masz jakieś upatrzone - w sensie wymiarów, wytrzymałości.

No to policz ile masz podłóg i ścian do obłożenia, sprawdź w markecie budowlanym ile kosztuje m2 płytek, do tego ile potrzeba jest kleju na m2. Trudniej wyliczyć ilość fugi, wiec załóż z górką.