Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego nie założyłbym PC - watek dla malkontentów

anatema

Recommended Posts

Chyba nie czytałeś pierwszego postu.

Dom o którym pisze anatema raczej nie jest nowy (1999 r.) z grzejnikami i chyba nie jest docieplony. :)

Moc 30 kW odnosiła się do czadu grzania c.w.u. a nie do mocy do c.o.

Co nie zmienia faktu ze kocioł 24/30 kW jest Anatemie konieczny jak mowiac kolokwialnie zającowi dzwonek podczas polowania.

Nawet jego nieocieplony dom nie potrzebuje 24 kW bo mu wystarcza T-CAP czyli ponad dwukrotniej mniejszej mocy. Kotły gazowe o mocy 11-14 kW (mniejszych nie ma), a takie byłyby odpowiednie do tego domu nie mają ok 30 kW do grzania cwu to po co o takiej mocy wspominac?

• Odpowiedzi 228
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu kolega stwierdza, że jego pc w dzień "pyrka" na 25% a nocą "jedzie" na 100%.

Nie wiem czy te 28% tańszej energii nocnej zrekompensuje w takiej sytuacji zwiększony o 75% pobór mocy.

Do tego dochodzi fakt, że po przekroczeniu magicznych 2000kWh z gwarantowaną tańszą ceną nie masz już tańszej taryfy nocnej :)

.

Jak to ładnie można czyjąś wypowiedź bezczelnie zmanipulować :D jak już coś przytaczasz to wypadałoby całość bo zdaje się , że było tam słowo CZĘSTO jak i również podana temperatura... U mnie akurat nocy z niskimi temperaturami to może się uzbiera ze 2-3 tygodnie w roku... Do tego nie mam przewymiarowanej pompy jak większość (gdzie przy zapotrzebowaniu 5kW dają TCAPA 9KW. ) .

Posiadam panele także tych "magicznych" 2000kwh nie przekraczam.

Przyjdzie czas, że ceny gazu zostaną uwolnione (po wyborach na pewno) i wtedy co??

Domowe zapotrzebowanie na ciepło jest bardzo wysokie. W najzimniejsze dni pompy ciepła są najmniej wydajne. Ciepło rezerwowe jest zasadniczo ciepłem rezystancyjnym. Tak więc wydajność grzałki BUH i systemu dystrybucji musi pokrywać szczytowe wartości ciepła przez bardzo niewielką część roku. Kapitał nieefektywny.

Na chwilę obecną, szczególnie w sytuacji takiej jaką ma autor tematu, grzanie gazem jest tańsze od grzania prądem. Co będzie w przyszłości? Może dokładnie tak samo. Dlatego rozumiem wątpliwości kolegi anatema, które wynikają nie z teorii lecz z praktyki bo pc już ma. I to nie firmy krzak. Ja akurat myślę podobnie jak on i przytaczam swoje spostrzeżenia oraz zdarza mi się cytować wypowiedzi innych kolegów co nie jest żadną bezczelnością (jak sugeruje ktoś tam wcześniej) tylko normalną dyskusją z wypowiadaniem swojego zdania oraz cytowaniem wypowiedzi innych użytkowników.

Anatema zdecydował się na montaż pc i napisał, że nie jest z niej zadowolony. Ma porównanie do innego typu ogrzewania, które mu bardziej odpowiadało (wysokotemperaturowe). Mam szacunek dla ludzi, którzy potrafią napisać, że założyli drogie ogrzewanie a nie pracuje tak, jak to sobie wyobrażali. Zapewne nie miał możliwość przetestować wcześniej, jak sprawdzi się adaptacja pc do jego instalacji. Na to forum wchodzą z pewnością ludzie, którzy zastanawiają się nad montażem pc i wielu z nich ma podobną sytuację jak autor - czyli dom ogrzewają paliwem stałym (lub płynnym), mają grzejniki i zastanawiają się nad montażem pc. Dobrze, jeśli usłyszą różne opinie na jej temat, też takie mniej entuzjastyczne. I ja mam prawo napisać swoje zdanie tym bardziej, że zawsze staram się je logicznie argumentować a mam zarówno pc jak i piec gazowy i z nich naprzemiennie korzystam. Podkreślam raz jeszcze, w naszym klimacie, na chwilę obecną pc nie będzie tańsze w użytkowaniu niż ogrzewanie gazowe. Natomiast argumenty, że gaz się skończy, nie mamy własnego itp itd. Słyszę podobne odkąd jeżdżę samochodem na LPG czyli od 20 ponad lat. Co rok miało być drożej, akcyza, nieopłacalnie. A diesel miał być zawsze tani.

Nikt nie wie co będzie. Anglia na przykład w tej chwili decyduje się na budowę nowej kopalni węgla:

https://www.money.pl/gospodarka/wielka-brytania-otwiera-kopalnie-wegla-pierwsza-taka-decyzja-od-35-lat-6842393096026656a.html

Edytowane przez Dolce1313

Nie porówniałeś tylko uzasadniałeś różnicę w cenie. A wyjaśnisz, dlaczego prąd z wiatru miałby być droższy od gazu? I czemu prąd z atomu jest tańszy, niż z gazu, skoro uran jest droższy?

Pełna zgoda. Paliwem dla elektrowni atomowej nie jest zwykły uran. Tylko wzbogacony. Proces wzbogacania uranu jest kosmicznie drogi, a że tańszy od gazu... no cóż, widocznie są mniejsze koszty wytwarzania. Świat będzie palić węglem. Albo jeszcze czymś innym. To tylko w Europie chwilowo pieprzą coś o "katastrofie klimatycznej" Chińczyk, czy Hindus - ma to w cztery litery.

Energia ze słońca oraz wiatru owocuje wysoką efektywnością... wzajemnie się uzupełniają. Kiedy słońce zajdzie, wiatr się wzmaga. Są takie dni, że z instalacji fotowoltaicznej i wiatrowej można uzyskać zadowalającą produkcję energii elektrycznej.

W środku nocy przy blasku księzyca, raczej nie

Edytowane przez Alessandro

Pełna zgoda. Paliwem dla elektrowni atomowej nie jest zwykły uran. Tylko wzbogacony. Proces wzbogacania uranu jest kosmicznie drogi, a że tańszy od gazu... no cóż, widocznie są mniejsze koszty wytwarzania. Świat będzie palić węglem. Albo jeszcze czymś innym. To tylko w Europie chwilowo pieprzą coś o "katastrofie klimatycznej" Chińczyk, czy Hindus - ma to w cztery litery.

Ach, te złe Indie....

Indie na COP-26 w Glasgow zapowiedziały, że co prawda net-zero będzie w 2070 r., ale już w 2030 r. będą miały już 50-proc. udział energii z OZE (Polska wg obecnych trendów w 2030 r. dojdzie zaledwie do 20,8 proc. udziału energii z OZE, co postawiłoby nas na poziome krajów trzeciego świata i wykluczyło z gospodarki światowej).

I straszne Chiny - Nawet Chiny uważane za największego truciciela świata, mają niższy (~65%) od Polskiego (~73%) udział węgla w produkcji energii.

I jak wypada ta wspaniała Polska na ich tle?

f77f18362a9623f8127915dafff531b691723eef0b849df48b  9dbf7216f47c8b.png

I nie, nie robią tego z dobrego serca. Czysta ekonomia. Spalanie węglowodorów to czysta rozrzutność. Są tańsze źródła energii - za to szeroko pojęty przemysł chemiczny bez nich się nie obędzie. Spalanie ich to jak palenie w piecu pieniędzmi.

Jakoś koszt budowy elektrowni atomowych i wzbogacania uranu nie potwierdza tezy prąd jest przetwarzany przez elektrownie, to musi być droższe od gazu

Do tego w drodze są elektrownie pracujące na odpady ze starych elektrowni atomowych.

Nie trzeba szukać daleko na stronie www.pse.pl masz proste info z czego dostarczany jest prunt.

Przechwytywanie.jpg

Taki udział to promil możliwości wiatru.

Reasumując Polska jest w ciemnym tyłku i nawet nie zbliża się do bądź co bądź Ukrainy która ma kilka chyba 7 elektrowni atomowych. A u nas orlen ma klepać jakieś małe reaktory - po co jeśli to guzik da będzie kosztowało majątek a prądu za dużo z tego nie będzie.