Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GOTOWY projekt Co zmienic?

Kaire

Recommended Posts

Projekt jest OK. Podcienia akurat bym tu nie ruszał. Powiększenie salonu o ten kawałek akurat nie wpłynie pozytywnie a tak to przynajmniej nie pada na głowę i ewentualne meble przechowują się przez zimę bez uszczerbku i zwijania poduszek itp.

Zmiany wewnątrz według własnego upodobania.

• Like 1

Poludnie od konca salonu , dom bedzie praktycznie caly dzien. W sloncu obok 2 dom . Jest problem by zrobic wiekszy poniewaz kanalizacja jest bardzo blisko domu. Mysllaem by to powiekscyz ale nie ma jak . Salon bedzie wiekszy niz obecny pokoj ktory ma niecale 16 m w kuchni nie bedzie tej wyspy bo zagraca pokoj , tak samo raczej nie bedzie spizarki , chcialem wydluzyc salon o metr ale prEszladza pokoj . Rodzina 2+2 ale dodatkowy pokoj gdyby bylo kiedys 3+2. Obok mamy 2 dom z lat 60 . + Budynki gospodarcze wiec mamy gdzie trzymac "graty".

Salon ma 28m2 a nie 18 , w obecnym domu salon ma okolo 18 . Chcialbym , zeby salon byl dluzszy o metr ale nie wiem jak przestawic pokoje by uciac ten naroznik kolo okna przesuwnego. Moglbym teraz powiekszyc go o metr od kuchni ale metr wiekszy dom to bedzie kilkadziesiat tysiecy zlotych wiecej , ponowne pozwolenie , konstruktor itd. Edytowane przez Kaire

Południe jest na górze?

1. Pomieszczenie techniczne po środku bryły jest niepraktyczne. Będziesz tam wnosił trochę rzeczy brudnych - więc powinno być przy wejściu.

2. Tym wyłazem nic dłuższego nie wniesiesz na strych. Powinno być w korytarzu z dużą przestrzenią przed drabiną.

3. Okno narożne to tylko koszt i kłopot.

4. Nie rób okien od północy - przenieś na wschód i zachód. Podobnie od południa bym unikał i przeniósł.

5. Wentylacja grawitacyjna ma same wady - ani to opłacalne, ani komfortowe. I trzeba albo oszukać charakterystykę energetyczną (a na końcu w zgłoszeniu zakończenia budowy inwestor się pod tym podpisuje), albo palić biomasą.

6. Wyprostuj bryłę. Wszelkie wcięcia to oddawanie m2 PU bez oszczędności w budowie i eksploatacji. A nawet dodatkowy koszt, bo jak strop wystaje na tę przestrzeń, to trzeba go ocieplić dodatkowo od dołu. Słup też jest droższy, od zwykłego muru i też go trzeba ocieplić i zrobić tynk, a to zaskakująco dużo m3 EPS i m2 elewacji wyjdzie.

7. TV na przeciwko okna od zachodu to słaby pomysł.

8. Sypialnia za ścianą pomieszczenia technicznego to nie najlepszy pomysł ze względu na hałas.

Wrzuć rzut w lepszej jakości, bo wielu szczegółów nie widać.

Południe jest na górze?

1. Pomieszczenie techniczne po środku bryły jest niepraktyczne. Będziesz tam wnosił trochę rzeczy brudnych - więc powinno być przy wejściu.

2. Tym wyłazem nic dłuższego nie wniesiesz na strych. Powinno być w korytarzu z dużą przestrzenią przed drabiną.

3. Okno narożne to tylko koszt i kłopot.

4. Nie rób okien od północy - przenieś na wschód i zachód. Podobnie od południa bym unikał i przeniósł.

5. Wentylacja grawitacyjna ma same wady - ani to opłacalne, ani komfortowe. I trzeba albo oszukać charakterystykę energetyczną (a na końcu w zgłoszeniu zakończenia budowy inwestor się pod tym podpisuje), albo palić biomasą.

6. Wyprostuj bryłę. Wszelkie wcięcia to oddawanie m2 PU bez oszczędności w budowie i eksploatacji. A nawet dodatkowy koszt, bo jak strop wystaje na tę przestrzeń, to trzeba go ocieplić dodatkowo od dołu. Słup też jest droższy, od zwykłego muru i też go trzeba ocieplić i zrobić tynk, a to zaskakująco dużo m3 EPS i m2 elewacji wyjdzie.

7. TV na przeciwko okna od zachodu to słaby pomysł.

8. Sypialnia za ścianą pomieszczenia technicznego to nie najlepszy pomysł ze względu na hałas.

Wrzuć rzut w lepszej jakości, bo wielu szczegółów nie widać.

1. Co bede wnosil brudnego ? Pisalem , ze mam 2 dom obok i inne budynki gospodarcze wiec co najwyzej bedzie tam pranie .

2.wylaz bedzie przeniesiony.

3 mi sie podoba i zostaje wiele osob ma i zyje.

4.bez komentarza.

5. Rekuperacja to prad , filtry i koszty , mam gaz.

6. Sciana tez jest droga , tez trzeba ocieplic ,- zero logiki w tym co napisales .

7.tv jest na wschodniej scianie.

8. Wiem ale tak czy tak bedzie przy jakims pokoju to parterowka.

• Like 1

1. Co bede wnosil brudnego ?

Ja np. wjeżdżam wózeczkiem z ciężkimi rzeczami. Np. sól do zmiękczacza. Oczywiście możesz wnieść do wiatrołapu, założyć kapcie i tachać dalej. Ale to mało wygodne.

Jak mam zakręconą wodę na zewnątrz na zimę to się podłączam w pomieszczeniu technicznym jak potrzebuję coś umyć myjką (np. mycie okien zaczynam od spłukania myjką) - tu będzie z tym kłopot. Często też wchodzę po na narzędzia czy materiały, które tam trzymam (np. prostownik, miernik, klucze itd.) - zdejmowanie butów za każdym razem byłoby uciążliwe.

3 mi sie podoba i zostaje wiele osob ma i zyje.

Wiele osób też tu pisało z problemem, że wieje i/lub skrapla się woda w rogu. Komplikuje to też strop.

5. Rekuperacja to prad , filtry i koszty , mam gaz.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132520-Czy-WM-si%C4%99-op%C5%82aca

Skoro masz gaz, to jakim cudem zmieściłeś się w limicie EP z WG?

6. Sciana tez jest droga , tez trzeba ocieplic ,- zero logiki w tym co napisales .

Tyle, że wnęka z tarasem nie zmniejsza m2 ściany. Jak wyprostujesz, to ściany tylko przesuwasz - ich powierzchnia się nie zmienia. To, co wyjdzie trochę drożej to podłoga - chociaż zależy jak zrobisz taras.

Za to likwidacja wnęki przy wejściu zmniejszy ilość m2 ściany (EPS, siatka, klej, tynk).

7.tv jest na wschodniej scianie.

No tak. I świeci w niego słońce popołudniami przez okno od zachodu.

8. Wiem ale tak czy tak bedzie przy jakims pokoju to parterowka.

Może być przy łazience, kuchni, salonie. Nie musi się stykać z sypialnią gdzie najbardziej nam zależy na ciszy.

Edytowane przez Kaizen

rób jak uważasz to jedynie sugestie, jeśli masz obecnie dom odmierz 404 cm od ściany i zobacz czy nie będzie za wąsko w salonie, jeśli nie to ok rób i buduj. Nie sugeruj sie w 100% radami z forum, to tylko ludzie ktorzy maja rozny poglad na pewne sprawy.

Jeden lubi bezobslugowosc i pompy ciepla a drugi lubi rąbać drewno bo nie nawidzi siedzieć bezczynnie przed tv czy komputerem. To Twoje zycie i ustaw pod nie swoj wymarzony dom.

rób jak uważasz to jedynie sugestie, jeśli masz obecnie dom odmierz 404 cm od ściany i zobacz czy nie będzie za wąsko w salonie, jeśli nie to ok rób i buduj. Nie sugeruj sie w 100% radami z forum, to tylko ludzie ktorzy maja rozny poglad na pewne sprawy.

Jeden lubi bezobslugowosc i pompy ciepla a drugi lubi rąbać drewno bo nie nawidzi siedzieć bezczynnie przed tv czy komputerem. To Twoje zycie i ustaw pod nie swoj wymarzony dom.

Przeciez pokoj ma 427 czyli +- 425 mial miec 440 ale byl problem z woda i kanalizacja obok domu , gaz jest bezobslugowy wlaczasz i tyle serwis co 2 lata. Nie potrzeba mi zadnego zmiekczacza mam wode ze studni i wodociagu .

Edytowane przez Kaire

ta super i z kanapy do telewizora 3 metry. Super salon, jak w bloku. Postawisz rogówke i waskie przejscie z kanapy do kuchni.

Stoł ktory mozna ustawic szczytem do sciany majac piec krzesel, to ma szesc i zajmuje pol salonu. Brak widoku z kuchni na front domu, jak dla mnie nie do zaakcpetowania.

Edytowane przez zeusik6

ta super i z kanapy do telewizora 3 metry. Super salon, jak w bloku. Postawisz rogówke i waskie przejscie z kanapy do kuchni.

Stoł ktory mozna ustawic szczytem do sciany majac piec krzesel, to ma szesc i zajmuje pol salonu. Brak widoku z kuchni na front domu, jak dla mnie nie do zaakcpetowania.

427 jest napisane , a telewizor bedzie na okolo 4.5 bo jest jeszcze odsuniety.chyba na pale oceniasz albo po rysunku jaka jest odleglosc...Uwielbiam ludzi , ktorzy "Ja mam tak to wszystko inne lub mniej jest zle" no czlowieku , obecnie postawie takiego domu na gotowo to ponad 600 tys...kazdy metr to kilkadziesiat tysiecy pomysl o tym...Kiedys taki domek za 250 tys mozna bylo postawic.

Projekt ktory zrobil jest bardzo ok .

Edytowane przez Kaire

Brak widoku z kuchni na front domu, jak dla mnie nie do zaakcpetowania.

Mało czasu spędzam w kuchni, wiec nie bardzo wiem do czego miałby służyć podgląd na front znad zlewu? Moja kuchnia jest od ogrodu.

Stół może być nawet okrągły, jakbyś miał taki kaprys. Użyłam po prostu wzorów mebli z oryginału aby pokazać, ze się wszystkie pomieszczą.

ściankę TV można cofnąć w głąb kosztem prysznica - prysznic jest większy niż był oryginalnie.

Rzadko kto kupuje tak wielkie rogówki jak na tym rysunku.

Oczywiście to nie jest projekt robiony pod twoje oczekiwania i potrzeby. Pokazałam, jak dalece można go zmienić, nie zmieniając ścian nośnych a jedynie działówki.

Były wcześniej uwagi o braku pomieszczenia technicznego blisko drzwi wejściowych, wiec takie pomieszczenie wygospodarowałam.

Zmniejszyłam okna od północy.

Salon jest też bardziej otwarty na ogród.

Edytowane przez Elfir

zeusik - to jest kuchnia z półwyspą. Zdecydowanie rzadko się taką spotyka w bloku.

I może być zagospodarowana jako kuchnia U.

Lodówka jest zaraz na początku a piekarnik w zabudowie na końcu.

Dodatkowo szafa na ścianie z łazienką pełniąca rolę spiżarki.

Ja w ogóle nie mam w swojej kuchni górnych szafek. A jedyna półka jest taka bardziej dekoracyjna.

Ale można też tak:

kuchnia-z-półwyspem.jpg

HomeKONCEPT_29_KUCHNIA.jpg