elpapiotr 31.01.2023 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Ten cytat to wypowiedż kolegi mar_cik, piszącego swego czasu na ISE i forum SEP. Żaden przepis, prywatne zdanie forumowicza. Reszta to twoje nieudolne tłumaczenie się i próby wybielenia, nic więcej. YAKY 4x16 pod FR : fragment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.01.2023 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Polska B to siedziba ... CityMatic. I przy okazji - do czego ta piąta żyła jest potrzebna na przyłączu do Odbiorcy? Teraz widzę, że do niczego ten piąty ochronny przewód, maszynę zasilaną siłą podłączyłem na 4 przewody, gniazdo też takie zamontowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt0fs 31.01.2023 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Okkk podsumowując tę jakże merytoryczną dyskusję jak dam 4x10mm2 to według wszelkich prawideł będzie OK. Chcę dać miedź. Wiem, że alu tanie tylko dylemat to 4x10 czy 4x16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
murako 31.01.2023 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Zdaje się, że są jeszcze jakieś wymagania co do przekroju związane z ewentualną instalacja fotowoltaiczną. Jeśli więc planujesz instalować kiedyś panele, to doszukaj szczegółów w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.01.2023 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Okkk podsumowując tę jakże merytoryczną dyskusję jak dam 4x10mm2 to według wszelkich prawideł będzie OK. Chcę dać miedź. Wiem, że alu tanie tylko dylemat to 4x10 czy 4x16. Jak masz zamiar ładować elektryka w przyszłości daj 16. Instalacją FV się nie przejmuj chyba że chcesz instalować ponad 10kWP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt0fs 31.01.2023 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Jak masz zamiar ładować elektryka w przyszłości daj 16. Instalacją FV się nie przejmuj chyba że chcesz instalować ponad 10kWP. PV będzie, pewnie z 6-7kWp. Elektryka nie planuję Temat myślę, że można zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 31.01.2023 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Okkk podsumowując tę jakże merytoryczną dyskusję jak dam 4x10mm2 to według wszelkich prawideł będzie OK. Chcę dać miedź. Wiem, że alu tanie tylko dylemat to 4x10 czy 4x16. Dokładnie, tutaj decyduje zasobność portfela. jak nas stać na miedź to dajemy miedź, jak nie to aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2023 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 jak dam 4x10mm2 to według wszelkich prawideł będzie OK. Chcę dać miedź. Wiem, że alu tanie tylko dylemat to 4x10 czy 4x16. 10mm2 to minimum jak masz PEN - przepisy wymagają dla przewodu ochronnego minimum 10mm2. 17kW to uciągniesz na tym na jednej fazie. Kolejny wymóg to spadek napięcia do samego punktu - to do policzenia. Ale 10mm2 przy typowej długości też na pewno nie będzie problemem. Jak chcesz to pogooglaj kalkulatory spadku napięcia i policz dla WLZ i dodatkowo na najdłuższym kablu do najdalszego gniazdka obciążonego na maksa. Zostaje temat PV. I tu grubość może robić różnicę, jeżeli masz (albo będziesz miał) wysokie napięcie przy złączu spowodowane pracą instalacji sąsiadów. Tu "spadek" działa w drugą stronę - można patrzeć na sieć jako odbiornik a falownik jako sieć. Więc na falowniku będzie wyższe napięcie, niż w złączu. A jak przekroczy 253V to falownik ma obowiązek się odłączyć. Więc jeżeli sąsiedzi podbiją napięcie do 251V - to Twój falownik przy cieńszym WLZ i pozostałymi kablami do niego odstawi się wcześniej, niż przy grubszych. Wystarczająco grube kable w porównaniu do sąsiadów mogą spowodować, że to ich falowniki się odstawią i przestaną produkować prąd a Twój będzie działał cały czas dzięki małej różnicy napięcia między złączem, a falownikiem. Ale jak ZE ustawi wystarczający zapas i w szczycie produkcji PV będzie w złączu z 10V zapasu, to tym też nie ma co się przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt0fs 31.01.2023 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 @up dzięki. Spadki policzone nawet tam wkleiłem w jednym z początkowych postów, wychodzi chyba 0,2% a ma być poniżej 0,5% więc git. Sieć mam TN-C więc będzie rozłączenie na PE i N i powstanie jak dobrze rozumuję TN-C-S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.01.2023 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Jak masz zamiar ładować elektryka w przyszłości daj 16. Instalacją FV się nie przejmuj chyba że chcesz instalować ponad 10kWP. Po co mu 16mm2 skoro zabezpieczenie przedlicznikowe będzie zapewne 25A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2023 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 @up dzięki. Spadki policzone nawet tam wkleiłem w jednym z początkowych postów, wychodzi chyba 0,2% a ma być poniżej 0,5% więc git. Masz policzone na WLZ - a ważne do najgorszego punktu elektrycznego. Ale tak czy inaczej przy tych odległościach to nie problem. A co do aluminium, to największy problem to utlenianie się i korozja galwaniczna. Niby jak zrobisz dobrze (złączki/podkładki cupalowe i zabezpieczysz przed dostępem powietrza) to będzie to trwałe. Ale niech ktoś nierozgarnięty coś grzebnie w rozdzielnicy czy w przyłączu i masz problem częsty w instalacjach z aluminium, gdzie słaby styk kabli z osprzętem powodował iskrzenie. Bezpieczniej miedź, jak robisz sobie na dekady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.01.2023 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Po co mu 16mm2 skoro zabezpieczenie przedlicznikowe będzie zapewne 25A. A przeczytałeś ze zrozumieniem co napisałem? Zabezpieczenie przedlicznikowe będzie zależne od mocy przyłączeniowej o jaką zawnioskuje. Już pytający odpowiedział ale gdyby planował elektryka to ładowarka 22kW to nie wypas a gdzie dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omega_WS 31.01.2023 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Tu nie ma co kombinować. 4x10 miedź do rozdzielni i w niej rozdział PENa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.01.2023 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 A przeczytałeś ze zrozumieniem co napisałem? Zabezpieczenie przedlicznikowe będzie zależne od mocy przyłączeniowej o jaką zawnioskuje. Już pytający odpowiedział ale gdyby planował elektryka to ładowarka 22kW to nie wypas a gdzie dom. W pierwszym poście mowa o 17 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.01.2023 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 W pierwszym poście mowa o 17 kW. A się uczepiłeś. Masz rację na 17 wystarczy ale napisałem jeśli planujesz (w przyszłości) elektryka. O zmianę mocy można wystąpić zawsze, płacisz i masz albo nie a ZE często nawet nic nie musi robić. Gorzej z przystosowaniem WLZ-a, podjazdy ułożone ogród obsadzony a tu trzeba kopać. Rozumiesz o co mi chodziło czy nadal wątpliwości? Ps. Wiedzą już się popisałeś przy 5 i 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2023 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Już pytający odpowiedział ale gdyby planował elektryka to ładowarka 22kW to nie wypas a gdzie dom. To naprawdę nie jest wyzwanie dla kabla miedzianego 10mm2 czy aluminiowego 16mm2. https://www.tim.pl/fileuploader/download/download/?d=1&file=PRODUCENCI%2F10013%2FYKY%2Fkable_yky.pdf Przy cosfi=0,9 10mm2 w miedzi na trzech fazach uciągnie ponad 46kW długotrwale. A dom (włącznie z ogrzewaniem kablami i 6kW grzałek) jak dotąd u mnie jeszcze nigdy nie zbliżył się do 20kW (wg wskazań licznika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.01.2023 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 To naprawdę nie jest wyzwanie dla kabla miedzianego 10mm2 czy aluminiowego 16mm2. https://www.tim.pl/fileuploader/download/download/?d=1&file=PRODUCENCI%2F10013%2FYKY%2Fkable_yky.pdf Przy cosfi=0,9 10mm2 w miedzi na trzech fazach uciągnie ponad 46kW długotrwale. A dom (włącznie z ogrzewaniem kablami i 6kW grzałek) jak dotąd u mnie jeszcze nigdy nie zbliżył się do 20kW (wg wskazań licznika). Jeśli chodzi o "uciągnięcie" to oczywiście masz rację ale troszkę sobie sam zaprzeczasz bo nie uwzględniasz tego o czym pisałeś wcześniej. Pisałem o sytuacji z ładowarką elektryka i Twoje 20kW nie starczy tylko na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.01.2023 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 A się uczepiłeś. Masz rację na 17 wystarczy ale napisałem jeśli planujesz (w przyszłości) elektryka. O zmianę mocy można wystąpić zawsze, płacisz i masz albo nie a ZE często nawet nic nie musi robić. Gorzej z przystosowaniem WLZ-a, podjazdy ułożone ogród obsadzony a tu trzeba kopać. Rozumiesz o co mi chodziło czy nadal wątpliwości? Ps. Wiedzą już się popisałeś przy 5 i 4. Dlaczego przy 5 i 4? Od licznika do tablicy w domu biegnie przewód 5-cio żyłowy i co, boli Cię to jakoś, niezgodne z czym? Tak zrobili elektrycy, tak odebrał dozór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.01.2023 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 ........ Można również 4x10mm2+ bednarka ale zazwyczaj i powszechnie stosuje się 5x10mm2 To stwierdzenie + bednarka wygląda jakby bednarkę ZE miał gdzieś u siebie podłączyć. Nawet 5 żyły kabla mu nie podłączą bo budynek musi mieć własny uziom najlepiej fundamentowy o rezystancji < 30Ohm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.01.2023 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Dlaczego przy 5 i 4? Od licznika do tablicy w domu biegnie przewód 5-cio żyłowy i co, boli Cię to jakoś, niezgodne z czym? Tak zrobili elektrycy, tak odebrał dozór. Chodzilo mi raczej o #22 (trójkąt, gwiazda). To że biegnie 5 żył do domu to akurat mnie nie boli, był czas że pisali w warunkach 5 plus bednarka i z głupoty się wycofali. A jaki dozór Ci to odbieral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts