wg39070 31.01.2023 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Chodzilo mi raczej o #22 (trójkąt, gwiazda). To że biegnie 5 żył do domu to akurat mnie nie boli, był czas że pisali w warunkach 5 plus bednarka i z głupoty się wycofali. A jaki dozór Ci to odbieral Nie pisałem o żadnej bednarce, a dozór odbierał tak, jak ...każdemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.01.2023 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Nie pisałem o żadnej bednarce, a dozór odbierał tak, jak ...każdemu. Kolejny raz piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia do tego kolejny raz czytasz bez zrozumienia. O jakim ty dozorze piszesz może coś nowego się dowiem, jakaś nowa instytucja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.01.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Kolejny raz piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia do tego kolejny raz czytasz bez zrozumienia. O jakim ty dozorze piszesz może coś nowego się dowiem, jakaś nowa instytucja? Kuźwa "nadzór" omnibusie zafajdany, nigdy się nie przejęzyczyłeś? Co Ty z Sosnowca jesteś czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.01.2023 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Kuźwa "nadzór" omnibusie zafajdany, nigdy się nie przejęzyczyłeś? Co Ty z Sosnowca jesteś czy jak? Niepotrzebnie się denerwujesz, staram się wyciągnać z ciebie wiedzę ktorej nie posiadam bo o nadzorze odbierającym też nie słyszałem. Nie wiem tylko dlaczego boli cie Sosnowiec z którego nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.01.2023 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Niepotrzebnie się denerwujesz, staram się wyciągnać z ciebie wiedzę ktorej nie posiadam bo o nadzorze odbierającym też nie słyszałem. Nie wiem tylko dlaczego boli cie Sosnowiec z którego nie jestem. Jak mieszkałem na Śląsku, tak się mówiło. Nadzór Budowlany odbiera budynek i wszystkie jego składowe, dziwne to dla Ciebie? Jak inaczej chcesz rozpocząć użytkowanie budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.01.2023 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Jak mieszkałem na Śląsku, tak się mówiło. Nadzór Budowlany odbiera budynek i wszystkie jego składowe, dziwne to dla Ciebie? Jak inaczej chcesz rozpocząć użytkowanie budynku? Nie dziw się Remiks-owi, Prawdopodobnie w 80% kraju zgoda na użytkowanie jest milcząca a kontrole PiNB tylko wyrywkowe. przy niejasnościach, wpisanych do dziennika zmianach w projekcie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2023 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Pisałem o sytuacji z ładowarką elektryka i Twoje 20kW nie starczy tylko na to. 20kW ("moje") + 22kW ("Twojego" elektryka) to ciągle dużo mniej, niż 46kW@cosfi=0,9 które uciągnie długotrwale 10mm2. A dodajmy, że jakbym ładował elektryka, to odpalałbym go z godzinę po odpaleniu ogrzewania i grzania CWU - czyli w praktyce nie nakładałyby się te pobory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2023 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Jak mieszkałem na Śląsku, tak się mówiło. Nadzór Budowlany odbiera budynek i wszystkie jego składowe, dziwne to dla Ciebie? Jak inaczej chcesz rozpocząć użytkowanie budynku? Mojego nie odbierał. Twój odbierał? Zgłaszałem zakończenie budowy - i wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.02.2023 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Niestety kiedyś byłem u Was gdzie montuje się wyłącznik różnicowoprądowy na wejściu, teraz słyszę, że FR ? u Nas wykonuje się wg tego schematu . Trochę nie bardzo ten schemat z RCD 3faz na obwody 1faz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt0fs 01.02.2023 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 W WT jest info, że zabezpieczenie główne będzie 32A. To co piszecie + moja rozkmina = 4x10mm2. Zamówiłem już kabel. Dzięki wszystkim! P.S. I w końcu było merytorycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.02.2023 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Nawet 5 żyły kabla mu nie podłączą bo budynek musi mieć własny uziom najlepiej fundamentowy o rezystancji < 30OhmA to ci nowina. Skąd wytrzasnąłeś te 30Ohm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.02.2023 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Pojawiło się w N-SEP-E-001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 01.02.2023 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 N-SEP-E-001 5.Uziemienia ochronno-funkcjonalne sieci pracujących w układzie TN 5.3.Glówny zacisk (szyna) uziemiający (MET) instalacji elektrycznej budynku powinien być połączony z przewodem ochronnym (PE lub PEN) linii zasilającej instalacje i uziemiony możliwie blisko MET. Rezystancja tego uziemienia nie powinna przekraczać 30 ohm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2023 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 W WT jest info, że zabezpieczenie główne będzie 32A. To co piszecie + moja rozkmina = 4x10mm2. Zamówiłem już kabel. Dzięki wszystkim! P.S. I w końcu było merytorycznie No i "będzie Pan zadowolony". Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.02.2023 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 N-SEP-E-001 5.Uziemienia ochronno-funkcjonalne sieci pracujących w układzie TN A co kogo interesuje norma dotycząca sieci jak robi instalację domową? Rozwinięcie masz w "niezbędniku" dra Musiała o uziomach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.02.2023 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) Przecież wystarczy zajrzeć do arkusza 5-54 by się przekonać, że ani słowa o "wymaganej rezystancji uziemienia" (dla budynku mieszkalnego).Minimalne wymiary i efektywność oczywiście podano.Natomiast dobierając rodzaj i głębokość umieszczenia uziomu, należy wziąć pod uwagę warunki lokalne i wymagania tak,aby wysychanie i zamarzanie gruntu nie powodowały zwiększenia rezystancji uziemienia do takiej wartości,która mogłaby niekorzystnie wpłynąć na pracę środków ochrony przed porażeniem prądem elektrycznym (patrz HD 60364-4-41)A tutaj dochodzimy już do p. 411.4 dotyczącego układu TN. Zresztą swego czasu ENION zakazywał łączenia uziemienia roboczego w złączu kablowym z uziemieniem ochronnym instalacji odbiorcy.I, z tego co wiem, nic się nie zmieniło w tym względzie. Edytowane 1 Lutego 2023 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.02.2023 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Jak mieszkałem na Śląsku, tak się mówiło. Nadzór Budowlany odbiera budynek i wszystkie jego składowe, dziwne to dla Ciebie? Jak inaczej chcesz rozpocząć użytkowanie budynku? PiNB odbiera budynek na podstawie zgromadzonych dokumentów i kontroli w razie wątpliwości. W zakresie elektryki takim dokumentem jest protokół odbioru instalacji elektrycznej i nie jest wykonywany przez PiNB. Dziwne dla mnie jest to że piszesz chaotycznie i niedokładnie (dozór, nadzór i w końcu nadzór budowlany), skąd ja mam wiedzieć co masz na myśli. Co mnie obchodzi co Ty słyszałeś na śląsku od pana kazia pod budką. Nowe instalacje elektryczne wykonuje się nie tylko w nowobudowanych budynkach i powinny one być odebrane ale nie robi tego PiNB tak dla wyjaśnienia. Jak tam temat niewygodny 4, 5 żył w instalacji odbiorczej (gniazdo trójfazowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.02.2023 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Zresztą swego czasu ENION zakazywał łączenia uziemienia roboczego w złączu kablowym z uziemieniem ochronnym instalacji odbiorcy. I, z tego co wiem, nic się nie zmieniło w tym względzie. Swego czasu to Tauron pisał w warunkach 5 plus bednarka;-) w złączu nawet były ZUG-i pod PE i N. Przynajmniej w moim rejonie, już się wycofali z głupot ale z podłączeniem 5 żył nie ma problemu, są tacy co nadal tak robią (przynajmniej jest uzasadnienie dla 4p przepięciówki;-)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.02.2023 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Nawet teraz "producenci" takie kwiatki tworzą : (fotka z Energetab 2022) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2023 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 PiNB odbiera budynek na podstawie zgromadzonych dokumentów i kontroli w razie wątpliwości. W zakresie elektryki takim dokumentem jest protokół odbioru instalacji elektrycznej i nie jest wykonywany przez PiNB. Dziwne dla mnie jest to że piszesz chaotycznie i niedokładnie (dozór, nadzór i w końcu nadzór budowlany), skąd ja mam wiedzieć co masz na myśli. Co mnie obchodzi co Ty słyszałeś na śląsku od pana kazia pod budką. Nowe instalacje elektryczne wykonuje się nie tylko w nowobudowanych budynkach i powinny one być odebrane ale nie robi tego PiNB tak dla wyjaśnienia. Jak tam temat niewygodny 4, 5 żył w instalacji odbiorczej (gniazdo trójfazowe) Aleś się uczepił słówek. Przerabiałem dozory i nadzory, mogłem się przejęzyczyć? Jak PINB odbiera dom doskonale wiem, nie musisz mi pisać jak niemocie, wyobraź sobie, że brałem czynny udział w budowaniu swojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts