Remiks 01.02.2023 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Aleś się uczepił słówek. Przerabiałem dozory i nadzory, mogłem się przejęzyczyć? Jak PINB odbiera dom doskonale wiem, nie musisz mi pisać jak niemocie, wyobraź sobie, że brałem czynny udział w budowaniu swojego domu. No dobra uczepiłem się postaram się mniej czepiać. Wyobrażam sobie ale Ty sobie wyobraź że ja brałem czynny udział (często jednoosobowy) w budowie i odbiorze nie jednej instalacji elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2023 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 No dobra uczepiłem się postaram się mniej czepiać. Wyobrażam sobie ale Ty sobie wyobraź że ja brałem czynny udział (często jednoosobowy) w budowie i odbiorze nie jednej instalacji elektrycznej. Super, że masz papiery SEP-owskie, jesteśmy z Tobą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.02.2023 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) A co kogo interesuje norma dotycząca sieci jak robi instalację domową? Rozwinięcie masz w "niezbędniku" dra Musiała o uziomach. Może przestudiuj jeszcze raz tego dr, Musiała i normę lub zapis który przytoczył PLC_00 bo wygląda na to że dzwonią w jakimś kościele ale nie wiesz w którym. Instalację domową i obiekt w nią wyposażony przyłączasz do sieci. Wyobraź sobie że w 2010r wytyczne dotyczące max rezystancji 30 Ohm, instalacji TNC-S i punktu rozdziału PE i N dostałem w warunkach przyłączenia od Enea Edytowane 1 Lutego 2023 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.02.2023 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Proszę zamieścić te WTP zasłaniając dane wrażliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.02.2023 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Proszę zamieścić te WTP zasłaniając dane wrażliwe. Poszperam Dla niedowiarków narazie pierwsze lepsze z netu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.02.2023 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) I co? O czym mówi punkt IX?W instalacji odbiorcy. I że należy wykonać własne uziemienie.Gdzie te słynne 30 ohm?No i, za Boczkowskim, punkt rozdziału PEN uziemiają, durnie. Edytowane 2 Lutego 2023 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 15.02.2023 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 (edytowane) I co? O czym mówi punkt IX? W instalacji odbiorcy. I że należy wykonać własne uziemienie. Gdzie te słynne 30 ohm? No i, za Boczkowskim, punkt rozdziału PEN uziemiają, durnie. Skoro dla ciebie durniem jest osoba która stosuje się do - wymagań technicznych operatora sieci - normy N-SEP-E-001 - opracowań zawierających wytyczne co do wartości wymaganej uziemienia punktu rozdziału pen Dla przykładu : 30 ohm znajdziesz w opracowaniu mgr. inż. Eligiusz Skrzynecki Przewodnik po normach - ogólnej wiedzy z zakresu ochrony przeciw porażeniowej to życzące ci szczęścia gdy biegły z zakresu energetyki będzie opiniował poprawność wykonania przez ciebie instalacji elektrycznej w budynku gdzie doszło do wypadku związanego z prądem Edytowane 15 Lutego 2023 przez PLC_00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.02.2023 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Biegły będzie wiedział że wymagania techniczne operatora sieci dotyczą jego obiektów. Norma dotyczy sieci a nie instalacji odbiorczej. Opracowania z wytycznymi firmy pracującej na sieciach energetycznych, patrz gwiazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.02.2023 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 (edytowane) wymagań technicznych operatora sieci Jakich wymagań? Nie masz na myśli przypadkiem INFORMACJI o tym, jaki uziom ma operator żeby go projektant MÓGŁ uwzględnić w obliczeniach? Zacytujesz te WYMAGANIA techniczne operatora sieci co do uziomu INSTALACJI domowej? - normy N-SEP-E-001 Przeczytałeś nazwę tej normy i zakres stosowania? To tak, jakbyś twierdził, że bolidy F1 łamią przepisy KD bo na PRYWATNYM terenie przekraczają prędkość którą KD ogranicza na drodze PUBLICZNEJ. Edytowane 15 Lutego 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 16.02.2023 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Jakich wymagań? Nie masz na myśli przypadkiem INFORMACJI o tym, jaki uziom ma operator żeby go projektant MÓGŁ uwzględnić w obliczeniach? Zacytujesz te WYMAGANIA techniczne operatora sieci co do uziomu INSTALACJI domowej? Przeczytałeś nazwę tej normy i zakres stosowania? To tak, jakbyś twierdził, że bolidy F1 łamią przepisy KD bo na PRYWATNYM terenie przekraczają prędkość którą KD ogranicza na drodze PUBLICZNEJ. Nie mam zamiaru ani żadnej ochoty nikogo tu doszkalać . Każdy odpowiada za to co robi . Pytanie tylko mam takie skąd Kaizen czerpiesz swoją "wiedzę" Ja tą normę i zakres jej stosowania znam na pamięć. Wykładnia dla stosowania normy N-SEP-E-001 jest taka że ma zastosowanie również do instalacji w budynku . Spotykam się z tym na każdym okresowym szkoleniu. W opracowaniach dr. W. Jabłońskiego można spotkać się z argumentacją iż dla pełnej ochrony w przypadku stanu awarii nie wolno traktować instalacji odbiorczej oraz sieci energetycznej jako dwóch odrębnych tworów ale jako całość. Nie będę wklejał tu cytatów. Dodatkowo Kaizen gdybyś zaczął czytać coś więcej poza samymi nagłówkami norm to znalazłbyś w normie N-SEP-E-001 taki ładny punkt 5 o którym już pisałem kilka postów wcześniej o tytule "Uziemienia ochronno-funkcjonalne sieci pracujących w układzie TN "w którym przeczytasz że : Punkt 5.3 " Główny zacisk (szyna) uziemiający (MET) iinstalacji elektrycznej budynku powinien być połączony z przewodem ochronnym (PE lub PEN) linii zasilającej instalacje i uziemiony możliwie blisko MET. Rezystancja tego uziemienia nie powinna przekraczać 30 ohm " Czy ty rozumiesz co oznacza zapis : "instalacji elektrycznej budynku" ??? Tabela którą wyżej wstawiłem mówiąca o 30 Ω tez ci umknęła czy tylko udajesz że jej nie widzisz ? Kolejny cytat z normy : "Przewody PEN (PE) linii elektroenergetycznych powinny być połączone z przewodami ochronnymi PE instalacji elektrycznych odbiorców energii, uziemionymi poprzez główną szynę uziemiającą obiektu budowlanego i jego uziom. Rezystancja takiego uziemienia nie powinna przekroczyć 30Ω. I to wg ciebie za mało dobitnie wskazuje na wartość 30 Ω w instalacji odbiorcy energii ? Kończę swoje wywody w tym temacie bo szkoda mi tracić energię niepotrzebnie . Każdy niech robi jak chce i odpowiada za to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2023 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 (edytowane) Nie mam zamiaru ani żadnej ochoty nikogo tu doszkalać Slusznie, bo kompetencji brak. Ja tą normę i zakres jej stosowania znam na pamięć. Gratuluję pamięci. Ja robię ctr-c ctrl-v, bo z pamięci nie jestem w stanie. 1. Zakres zastosowania 1.1. Przedmiotem normy są wymagania dotyczące ochrony przeciwporażeniowej przy uszkodzeniu (przy dotyku pośrednim) w liniach elektroenergetycznych prądu przemiennego 50 Hz, o napięciu znamionowym wyższym od 50V, lecz nie przekraczającym 1000V, napowietrznych z przewodami gołymi i izolowanymi oraz w liniach kablowych, zwanych dalej liniami niskiego napięcia. 1.2. Wymagania normy stosuje się przy projektowaniu i budowie obwodów rozdzielczych linii jak i do obwodów odbiorczych urządzeń elektrycznych zainstalowanych na konstrukcjach wsporczych linii niskiego napięcia zasilanych z tych linii (dotyczą m.in. napowietrznych i kablowych sieci oświetlenia drogowego wraz z latarniami i urządzeniami do sterowania i programowania pracy tych sieci). Wymagania normy stosuje się do linii pracujących w układzie sieciowym TN lub TT. Dodatkowo Kaizen gdybyś zaczął czytać coś więcej poza samymi nagłówkami norm Wiesz, kto jest autorem: "Przez nieporozumienie takie wymaganie znalazło się w normie N SEP-E-001 [23], dotyczy tylko zasilania z sieci rozdzielczych o układzie TN i ma treść następującą: „5.3. Przewody PEN (PE) linii elektroenergetycznych powinny być połączone z przewodami ochronnymi PE instalacji elektrycznych odbiorców energii, uziemionymi przez główną szynę uziemiającą obiektu budowlanego i jego uziom. Rezystancja takiego uziemienia nie powinna przekraczać 30 Ω. Jeżeli rezystywność gruntu jest większa lub równa 500 Ωm (wydrukowano mylnie 500 Ω − uwaga E.M.), to wartość 30 Ω można zastąpić wartością ρmin/16”. Budzi to dwojakiego rodzaju zastrzeżenia. Po pierwsze, to postanowienie, dotyczące instalacji odbiorczej (uziemienia GSW), wykracza poza zakres właściwości normy określony w jej tytule: sieci elektroenergetyczne niskiego napięcia. Wkracza w dziedzinę wystarczająco opisaną i zawikłaną przez wieloarkuszową normę 60364. Po drugie, to postanowienie zmierza do niepohamowanego polepszania warunków uziemieniowych przewodu PEN sieci rozdzielczej TN na koszt odbiorców. Nie ma uzasadnienia merytorycznego żądanie dodatkowych wielokrotnych uziemień przewodu PEN o rezystancji uziemienia poniżej 30 Ω przy licznych budynkach oddalonych od siebie o kilkanaście czy kilkadziesiąt metrów zwłaszcza, jeśli są one zasilane z sieci kablowej albo napowietrznej o przewodach izolowanych. Każdy poprawnie wykonany uziom fundamentowy instalacji odbiorczej − niezależnie od rezystancji uziemienia − ograniczając napięcia dotykowe w razie zwarć doziemnych L-PE w ogromnym stopniu poprawia stan ochrony przeciwporażeniowej w obrębie instalacji odbiorczej. Zarazem każdy taki uziom − niezależnie od rezystancji uziemienia − jest cennym prezentem, jaki odbiorca funduje operatorowi sieci rozdzielczej o układzie TN, który wobec tego wybrzydzać nie powinien. " Edytowane 17 Lutego 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 17.02.2023 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Po co te dyskusje o rezystancje uziomu? Robicie jak jest w projekcie . A w projektach w 99% przypadkach jest nawet <10Ohm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 17.02.2023 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Kaizen Chętnie przeczytam jakimi ty możesz się kompetencjami w zakresie energetyki pochwalić . Bo googleować to każdy jeden umie . I bardzo dobrze podsumowałeś cały swój byt na tym forum. Google , potem ctr-c ctrl-v i mamy eksperta tyle że od siedmiu boleści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2023 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Kaizen Chętnie przeczytam jakimi ty możesz się kompetencjami w zakresie energetyki Dlaczego podważasz moje kompetencje, a nie konkretne wypiwiedzi, ktore cytuję? Bo pewnie każdego autora da się zdyskredytowac - nawet, jak w konkretnej wypiwiedzi ma rację. Podejmij polemikę merytoryczną z drem Musialem i zapisami normy ktora znasz na pamięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.02.2023 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 No i zrobił się przewód doktorski nt ...przewodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 20.02.2023 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 (edytowane) Jakich wymagań? Nie masz na myśli przypadkiem INFORMACJI o tym, jaki uziom ma operator żeby go projektant MÓGŁ uwzględnić w obliczeniach? Zacytujesz te WYMAGANIA techniczne operatora sieci co do uziomu INSTALACJI domowej? Wytyczne Tauron (otwórz w nowym oknie): Dlaczego podważasz moje kompetencje, a nie konkretne wypiwiedzi, ktore cytuję? Bo pewnie każdego autora da się zdyskredytowac - nawet, jak w konkretnej wypiwiedzi ma rację. Podejmij polemikę merytoryczną z drem Musialem i zapisami normy ktora znasz na pamięć. Powołujesz się wybiórczo na jednego gościa o którym w środowisku są podzielone opinie i ja mam traktować jego eseje jako obowiązujące mnie przepisy bo pasują do twojej teorii ??? Ale za to również wg ciebie już nie muszę brać pod uwagę : - wytycznych operatora sieci ( wklejone wyżej ) które mówią o 30 ohm - normy N-SEP-E-001 która mówi o 30 ohm - wytycznych z tabeli która wkleiłem ci kilka postów wyże .Jest to materiał ze szkolenia firmy Sonel który mówi o 30 ohm - sytuacji która znam z autopsji gdzie ubezpieczyciel ( na 3 litery , pierwsza P) odmówił wypłaty odszkodowania z uwagi na nie prawidłowo wykonaną instalację elektryczną budynku a dokładniej zbyt wysoką rezystancję uziemienia instalacji odbiorcy co skutkowało nieprawidłowym zadziałaniem ochronników przepięć . Nie wiem czy wiesz ale stosowanie ograniczników przepięć jest prawnie wymagane zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dziennik Ustaw z 2002 r. nr 75 poz. 690). A same ograniczniki do poprawnego działania wymagają odpowiedniej wartości uziemienia. Ja stosując się i zalecając każdemu nie przekraczanie 30 ohm rezystancji uziemienia a przy instalacji odgromowej 10 ohm rezystancji uziemienia zawsze przed ubezpieczycielem czy panem prokuratorem się wybronię . Ty natomiast pójdziesz w pasiak. I skończę cytatem ze strony twojego guru : "Z ludzką głupotą, małością i złością nie można wygrać, ale nie można z tych zmagań zrezygnować." To był mój ostatni wpis w tej dyskusji . Ja muszę niestety zrezygnować bo ta dyskusja kompletnie dalej nie rokuje . Edytowane 20 Lutego 2023 przez PLC_00 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 20.02.2023 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Forumowiczu PLC_00 - a kim Ty jesteś w środowisku, kto dał Ci prawo tak pejoratywnie pisać o dr Edwardzie Musiale, który jest w ścisłej czołówce naukowców - elektryków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 20.02.2023 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Forumowiczu PLC_00 - a kim Ty jesteś w środowisku, kto dał Ci prawo tak pejoratywnie pisać o dr Edwardzie Musiale, który jest w ścisłej czołówce naukowców - elektryków.Doktor kiedyś napisał:"Wielu elektryków czyta normy na kolanach nic z nich nie rozumiejąc"Ty doskonale pasujesz do tego grona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 21.02.2023 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Skoro Kajzen może udzielać rad dot. elektryki forumowiczom to inny forumowicz może zarzucać niekompetencje dr Musiałowi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 21.02.2023 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 marcin225 - nie pisałem nic o Kaizenie i nikt tutaj nie ma prawa zarzucać niekompetencji dr Musiałowi. Twój wpis jest po prostu głupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts