Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Masa błędów, burzyć fundamenty?

Recommended Posts

Cześć szukam opinii bo załamka mnie złapała , podjąłem szereg złych decyzji przy budowie domu i nie wiem sam już co zrobić. Czy ciągnąć to jak jest czy burzyć

1. Zbyt niskie posadowienie budynku, okazało się na działce mam glinę, nie robiłem badań geologicznych bo mi odradzono w biurze projektowym , w projekcie był jeden metr od gruntu dół ławy , teoretycznie tak mam ale boje się że przy glinie i wysokim poziomie wód ta decyzja mocno się zemści na części domu jest ok 80 cm do dołu ławy no ale tam będę dosypywał jeszcze na siłę

2. Złe zazbrojenie narożników, belki nie krzyżowały się do końca i wsadziłem 4 pręty 10 po prętach było 40,50 zakładu ale zamiast przedłużyć końce to wsadziłem po dwa w zewnętrzny i wewnętrzny róg... Pręty ław to 12.

3. Źle wymierzona ława pod komin , komin wychodził na skraju ławy, dolalem drugą z boku i na obie zrobiłem mini płytę fundamentowa na wysokość pierwszej warstwy bloczka

4. nierówny poziom ław , rownałem na zaprawie dolna warstwa ma 6cm potem 3 i poziom, teraz nie wiem czy to nie będzie się mściło

5. Źle wymierzone wytyki , musiałem wklejać w poprawne miejsca na kotwe chemiczną i łączyć z tymi co już są , pręty są ugięte

6.chyba są wysoko podniosłem zero , w projekcie miałem 45 cm , będę miał ok 65 cm ...

7.zamiast kupić xps/eps kupiłem styropian fundamentowy co teraz przy tym że stoi mi woda na działce wydaje się fatalna decyzją.

8.jestem zły na siebie z powodu wyboru kierownika i biura projektowego, pierwszy nie przyjechał odebrać ław a w biurze odradzali badania geo i przyjazd geodety do wcześniejszego ustalenia zera ..

9.wytyki na słupach są za krótkie mają 40-50 cm

Sam nie wiem co zrobić , czy być w plecy te 30tys i się cofnąć , zrobić jak trzeba badania geo i zacząć od nowa ... Teraz ze wszystkim wychodzą problemy z powodu błędów , najgorzej że książkowych , czarno to widzę wszystko , muszę ułożyć kanalizację a ta naj na złość też wyjdzie ok 60cm pod gruntem ... Estetyka to wiadomo , schodek więcej do domu pal sześć, ale jak mają mi ściany potem pękać bo za nisko postawiono to dramat , rzeźbienie w słupach ... Żeby to wyprowadzić na zero . Branie się za budowę samemu to w moim przypadku był błąd . Jak to wszystko teraz ugryźć z robić na nowo czy zostawić jak jest

• Like 1

1. Zbyt niskie posadowienie budynku, okazało się na działce mam glinę, nie robiłem badań geologicznych bo mi odradzono w biurze projektowym , w projekcie był jeden metr od gruntu dół ławy , teoretycznie tak mam ale boje się że przy glinie i wysokim poziomie wód ta decyzja mocno się zemści na części domu jest ok 80 cm do dołu ławy no ale tam będę dosypywał jeszcze na siłę

2. Złe zazbrojenie narożników, belki nie krzyżowały się do końca i wsadziłem 4 pręty 10 po prętach było 40,50 zakładu ale zamiast przedłużyć końce to wsadziłem po dwa w zewnętrzny i wewnętrzny róg... Pręty ław to 12.

3. Źle wymierzona ława pod komin , komin wychodził na skraju ławy, dolalem drugą z boku i na obie zrobiłem mini płytę fundamentowa na wysokość pierwszej warstwy bloczka

4. nierówny poziom ław , rownałem na zaprawie dolna warstwa ma 6cm potem 3 i poziom, teraz nie wiem czy to nie będzie się mściło

5. Źle wymierzone wytyki , musiałem wklejać w poprawne miejsca na kotwe chemiczną i łączyć z tymi co już są , pręty są ugięte

6.chyba są wysoko podniosłem zero , w projekcie miałem 45 cm , będę miał ok 65 cm ...

7.zamiast kupić xps/eps kupiłem styropian fundamentowy co teraz przy tym że stoi mi woda na działce wydaje się fatalna decyzją.

8.jestem zły na siebie z powodu wyboru kierownika i biura projektowego, pierwszy nie przyjechał odebrać ław a w biurze odradzali badania geo i przyjazd geodety do wcześniejszego ustalenia zera ..

9.wytyki na słupach są za krótkie mają 40-50 cm

Ad 1 - nie rozumiem

Ad 2 - trochę fuszerka, ale ujdzie. Zrób wieniec na ścianie fundamentowej i zniwelujesz większość problemów

Ad 3 - taki problem to nie problem

Ad 4 - wyrównaj na zaprawie pierwszą warstwę bloczków, ewentualnie drugą. Jak Ci się nie uda to wyrównasz na wieńcu. Będzie brzydko, ale za rok zapomnisz...

Ad 5 - jak wkleiłeś na chemię to jest ok, jak wkleiłeś na beton to słabo. Można dorzucić nowe na dobrą chemię np hilti 170

Ad 6 - nie mów tego głośno bo pozwolenie zamienne i te sprawy. Lepiej wyżej niż za nisko. Jeden schodek więcej a cała reszta to estetyka.

Ad 7 - drenaż zrób. Nawet przy xps-ie jak woda stoi to jest źle. JAk drenaż nie dokońca rozwiąże sprawe to oderwij eps i przyklej xps

Ad 8 - na to już nic się nie da zrobić. A geodeta przyjeżdża do tyczenia a nie do wskazania poziomu przed projektowaniem. Projektant wskazuje zero "jak chce inwestor". Chciałeś wyżej, masz wyżej. Uwierz, na etapie budowy będziesz żałował wielu decyzji a później się przyzwyczaisz

Ad 9 - to akurat pierdoła. Dołóż pręty z zakłądem i będzie ok.

Podsumowując - szukasz dziury w całym.

Jak masz luźne 100 000 to wywalaj ławy, rób drugi raz a i tak na koniec będziesz chciał coś zmienić.

Więc lepiej tą stówkę wywalić na dwumiesięczną podróż dookoła świata.

Pozdr

Wezwij kierbuda albo - jeśli mu do końca nie ufasz (w końcu odebrał coś z błędami = źle wykonał swoją robotę), weź innego i oceńcie czy warto stawiać na nowo. Zwróć uwagę, czy w dzienniku masz odebrane fundamenty bez uwag. Zastrzeżenia zawarte w dzienniku + zeznania kierbud ułatwią dochodzenie roszczeń od wykonawcy.

Zacząłem od dupy strony, żeby to jakoś wszystko wyprostować dziś był u mnie geolog , czekam na opracowanie i idę do projektanta niech się drapie po głowie czy może tka zostać czy nie, chociaż wstępnie jak na złość wszędzie glina i w jednym narożniku cholera wie co wyszło , jakby soczewka bardziej piaskowa , w rejonie tamtego narożnika miałem na bloczkach rysę ........ Od ok 1,6 m na 3 odwiertach wychodzi glina twardoplastyczna , na 4m pół zwarta , powyżej to na granicy twardoplastyczności prawie miękko plastyczna, czyli tam gdzie jest fundament . Jako że nie ma chudziaka , kanalizy , koszty tego co jest nie są spektakularne mam nadzieję że da się to wszystko ogarnąć w miarę realnych pieniądzach jak na tę czasy. Człowiek by nie wiedział tego wszystkiego i też by stało