Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy jeśli działke mam pod górkę to przyłącze wodociągowe też będzie mogło iść lekko pod górkę czy trzeba złapać 1 poziom?

Bo tam na początku gdzie się wpinam jest równa działka a potem idzie pod górę. Na początku kopałbym 170 cm jak w warunkach a potem teren jest z 2 metry wyżej to musiałbym już kopać na górce do jednego poziomu czyli 370 cm? Czy może iść po trochu rura pod górę?

https://forum.murator.pl/topic/272335-przy%C5%82%C4%85cze-wodoci%C4%85gowe-a-dzia%C5%82ka-pod-g%C3%B3rk%C4%99/

Witam,

Czy jeśli działke mam pod górkę to przyłącze wodociągowe też będzie mogło iść lekko pod górkę czy trzeba złapać 1 poziom?

Bo tam na początku gdzie się wpinam jest równa działka a potem idzie pod górę. Na początku kopałbym 170 cm jak w warunkach a potem teren jest z 2 metry wyżej to musiałbym już kopać na górce do jednego poziomu czyli 370 cm? Czy może iść po trochu rura pod górę?

To jakiś żart....... spam ?

napiszę tak............. ma być zgodnie z projektem lub wydanymi warunkami. Jeśli 170 to cały czas zachowuj tą głębokość nawet jeśli teren idzie pod górkę. To są warunki związane z bezpieczeństwem przyłącza, oddziaływaniem mrozu i ruchów gruntu.

Jeśli fundament jest wyżej ( płycej niż 1m to pod ławą z dwoma kolankami 45* idącą do powierzchni już w budynku ) przygotuj rurę kanalizacyjną aby wsunąć rurę od wody lub zainstaluj ją za w czasu pozostawiając zwój zwinięty w ziemi.

Edytowane przez Mareks77
Czy może iść po trochu rura pod górę?

Woda idzie pod ciśnieniem. Nie ma problemu z załamaniami i trasą pod górę. Problem byłby z kanalizacją grawitacyjną, która musi mieć odpowiednie spadki.

To jakiś żart....... spam ?

napiszę tak............. ma być zgodnie z projektem lub wydanymi warunkami. Jeśli 170 to cały czas zachowuj tą głębokość nawet jeśli teren idzie pod górkę. To są warunki związane z bezpieczeństwem przyłącza, oddziaływaniem mrozu i ruchów gruntu.

Jeśli fundament jest wyżej ( płycej niż 1m to pod ławą z dwoma kolankami 45* idącą do powierzchni już w budynku ) przygotuj rurę kanalizacyjną aby wsunąć rurę od wody lub zainstaluj ją za w czasu pozostawiając zwój zwinięty w ziemi.

A jeśli włącza się na swojej działce? Ja miałem wodociag przechodzący przez moja działkę i żadnego projektu ZWiK nie kazał robić.

A jeśli włącza się na swojej działce? Ja miałem wodociag przechodzący przez moja działkę i żadnego projektu ZWiK nie kazał robić.

Są sytuacje wyjątkowe ale i takie niezgodne z ogólnymi zasadami.. ZWiK ma w swojej gestii przyłącze także wewnętrzne do licznika więc sytuacja w której nie posiada wiedzy o posadowieniu zasuwy oraz mapki posadowienia przyłącza jest raczej nienormalna.

W przypadku awarii zarządca powinien mieć możliwość odcięcia wody, natomiast pozbawia się on takiej możliwości jeśli zawór znajduje się za ogrodzeniem.

W takiej sytuacji podczas nieobecności domowników odcięciu podlega cała ulica lub dany sektor.

Podczas budowy projekty poszczególnych przyłączy są jednak wymagane a ich uzgodnienie z zarządcami poszczególnych mediów jest raczej obowiązkowe.