asaledr 19.02.2023 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Witam, Czy jeśli działke mam pod górkę to przyłącze wodociągowe też będzie mogło iść lekko pod górkę czy trzeba złapać 1 poziom? Bo tam na początku gdzie się wpinam jest równa działka a potem idzie pod górę. Na początku kopałbym 170 cm jak w warunkach a potem teren jest z 2 metry wyżej to musiałbym już kopać na górce do jednego poziomu czyli 370 cm? Czy może iść po trochu rura pod górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 19.02.2023 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Tam gdzie zaczynam kopać mam rzędną terenu 235.6 a miejsce docelowe 239 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2023 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 (edytowane) Witam, Czy jeśli działke mam pod górkę to przyłącze wodociągowe też będzie mogło iść lekko pod górkę czy trzeba złapać 1 poziom? Bo tam na początku gdzie się wpinam jest równa działka a potem idzie pod górę. Na początku kopałbym 170 cm jak w warunkach a potem teren jest z 2 metry wyżej to musiałbym już kopać na górce do jednego poziomu czyli 370 cm? Czy może iść po trochu rura pod górę? To jakiś żart....... spam ? napiszę tak............. ma być zgodnie z projektem lub wydanymi warunkami. Jeśli 170 to cały czas zachowuj tą głębokość nawet jeśli teren idzie pod górkę. To są warunki związane z bezpieczeństwem przyłącza, oddziaływaniem mrozu i ruchów gruntu. Jeśli fundament jest wyżej ( płycej niż 1m to pod ławą z dwoma kolankami 45* idącą do powierzchni już w budynku ) przygotuj rurę kanalizacyjną aby wsunąć rurę od wody lub zainstaluj ją za w czasu pozostawiając zwój zwinięty w ziemi. Edytowane 19 Lutego 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 19.02.2023 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Czy może iść po trochu rura pod górę? Woda idzie pod ciśnieniem. Nie ma problemu z załamaniami i trasą pod górę. Problem byłby z kanalizacją grawitacyjną, która musi mieć odpowiednie spadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 22.02.2023 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 To jakiś żart....... spam ? napiszę tak............. ma być zgodnie z projektem lub wydanymi warunkami. Jeśli 170 to cały czas zachowuj tą głębokość nawet jeśli teren idzie pod górkę. To są warunki związane z bezpieczeństwem przyłącza, oddziaływaniem mrozu i ruchów gruntu. Jeśli fundament jest wyżej ( płycej niż 1m to pod ławą z dwoma kolankami 45* idącą do powierzchni już w budynku ) przygotuj rurę kanalizacyjną aby wsunąć rurę od wody lub zainstaluj ją za w czasu pozostawiając zwój zwinięty w ziemi. A jeśli włącza się na swojej działce? Ja miałem wodociag przechodzący przez moja działkę i żadnego projektu ZWiK nie kazał robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.02.2023 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 A jeśli włącza się na swojej działce? Ja miałem wodociag przechodzący przez moja działkę i żadnego projektu ZWiK nie kazał robić. Są sytuacje wyjątkowe ale i takie niezgodne z ogólnymi zasadami.. ZWiK ma w swojej gestii przyłącze także wewnętrzne do licznika więc sytuacja w której nie posiada wiedzy o posadowieniu zasuwy oraz mapki posadowienia przyłącza jest raczej nienormalna. W przypadku awarii zarządca powinien mieć możliwość odcięcia wody, natomiast pozbawia się on takiej możliwości jeśli zawór znajduje się za ogrodzeniem. W takiej sytuacji podczas nieobecności domowników odcięciu podlega cała ulica lub dany sektor. Podczas budowy projekty poszczególnych przyłączy są jednak wymagane a ich uzgodnienie z zarządcami poszczególnych mediów jest raczej obowiązkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts